Ingrediënten:
- 4 eiwitten op kamertemperatuur
- 225 g fijne kristalsuiker
- 1 theelepel witte wijnazijn
- 1 theelepel maïzena
- 500 gram aardbeien
- 70 gram chocolade
- 250 ml slagroom
Bereiden:
1. Doop 8 aardbeien deels in de gesmolten chocolade, leg ze op een stukje bakpapier en laat de chocolade opstijven. Bewaar de resterende chocolade.
2. Verwarm de oven voor op 140' C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en trek er een cirkel op van ca 23 cm doorsnede.
3. Klop de eiwitten in een schone vetvrije kom tot stijve pieken. Klop de suiker er geleidelijk door, 1 eetlepel per keer tot het mengsel dik en glanzend is. Spatel er de wijnazijn en de maïzena door.
4. Schep de helft van het eiwitten in de cirkel en besprenkel met de chocolade. Leg met een lepel een rand rondom, zodat je een opstaande rand krijgt. En besprenkel de rand met de rest van de chocolade.
5. Zet in de oven en verlaag de temperatuur naar 120' C. Bak de meringue ca 5 kwartier in de oven en laat de meringue helemaal afkoelen in de oven.
Bereiden van de vulling:
1. Klop de slagroom stijf met 1 eetlepel poedersuiker (pas op de meringue is natuurlijk al erg zoet, je kunt de suiker ook weglaten).
2. Verdeel de slagroom over de meringue en leg voorzichtig de in stukken gesneden aardbeien erop en hierdaar een chocolade aardbei ertussen.
Er zijn verschillende manieren om een pavlova te vullen en om de meringue te maken.
Vulling 1:
- 1 kilo aardbeien
- ½ liter slagroom
- eventueel suiker naar smaak
Klop de slagrooom stijf, de helft van de aardbeien fijnmaken in de keukenmachine en voorzichtig door de slagroom scheppen, zodat een gemarmerd effect ontstaat. Slagroom op de meringue scheppen en versieren met de rest van de aardbeien. Eventueel nog geroosterde amandeltjes erover en hier en daar een blaadje verse munt.
Vulling 2:
- 25o gram mascarpone
- 1,75 dl slagroom
- 1 el poedersuiker
- 1 el marsala of droge sherry
- aardbeien, frambozen en plakjes perzik
Klop de slagroom met de suiker en spatel er de mascarpone en marsala door. Schep de massa op de meringue en stapel het fruit erop.
Meringue smaak geven:
1. Grof gehakte hazelnoten of amandelen, wel eerst roosteren.
2. Fijngeraspte sinaasappelschil en/of citroensap geven de meringue een bijzonder aroma
3. Je kunt natuurlijk de geroosterde amandelsnippers ook over het fruit doen.
Tips voor een mooie meringue:
1. Houd de oventemperatuur laag, zodat de meringue heel langzaam gaar wordt en bleek blijft.
2. Eieren op kamertemperatuur.
3. klop de eiwitten grondig tussen de suiker toevoegingen door. Als je dat te snel doet, scheidt zich een stroperige vloeistof af.
4. Dankzij de azijn of citroensap en maïzena blijft de binnenkant zacht en luchtig.
5. Als je meer eiwitten en suiker gebruikt, denk er dan aan dat de pavlova langer in de oven moet!