Deeg:
550 gram tarwebloem
10 gram droge gist
50 gram suiker
10 gram zout
240 gram (volle) melk, lauwwarm
125 gram zachte ongezouten boter
2 grote eieren, losgeklopt
60 gram krenten
60 gram rozijnen
Vulling:
60 gram ongezouten boter, gesmolten
150 gram donkerbruine basterdsuiker
1 - 1½ eetlepel kaneel
Afwerking en glazuur:
20 gram ongezouten boter, gesmolten
poedersuiker
vanille extract
Verder:
2 ingevette ronde bakblikken/springvormen van ± 22 cm,
ingevet
(ik heb twee lage ronde aluminiumvormen gebruikt)
Doe de krenten en rozijnen in een steelpan en voeg water toe
tot de krenten/rozijnen net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit.
Laat de krenten/rozijnen in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier
dubbel en spreid de krenten/rozijnen daarover uit. Dep ze goed droog met een
tweede stuk keukenpapier. Of laat ze wellen in heet water, laat uitlekken en
dep ze goed droog.
Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe tarwebloem, gist,
suiker en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de eieren en de melk toe en
roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak ± 4
minuten en voeg dan de boter in twee gedeelten toe. Nu ontstaat er een smurrie
in de kom, gewoon door blijven kneden dan ontstaat er na ± 10 minuten een
soepel deeg.
Krenten en rozijnen toevoegen: stort het deeg op een
ingevette werkplek en druk het deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de krenten
en rozijnen erover. Vouw het deeg in 3-en. Druk weer plat en nogmaals vouwen.
Herhaal dit vouwen tot de vulling goed door het deeg verdeeld is.
1e rijs:
Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met
olie ingevette kom en laat afgedekt in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen.
Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en
druk de lucht eruit. Laat ± 15 minuten afgedekt liggen en rol het deeg met een
deegroller uit tot een lap van 55 x 30 cm.
Verdeel de gesmolten boter met een kwastje over het deeg.
Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit gelijkmatig over de
deeglap.
Rol het deeg vanaf een lange kant op.
Druk de naad aan de onderkant goed dicht.
Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank.
Snijd met een scherp (gekarteld) mes of met een deegsteker in 14 gelijke
stukken.
Verdeel de deegrolletjes met de snijkant naar boven ± 1,5 cm
uit elkaar over de bakblikken. Bestrijk de rolletjes met gesmolten boter.
2e rijs:
Laat afgedekt in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume
rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC. Als er geen twee bakblikken
tegelijk in de oven kunnen zet dan 1 bakblik met deegrolletjes, goed afgedekt,
in de koelkast. De rijs wordt zo vertraagd. Haal het bakblik uit de koelkast op
het moment dat het eerste bakblik de oven in gaat en laat op het aanrecht
verder rijzen.
Bakken:
Bak de broodjes in het midden van de oven in 20 - 25 minuten
gaar. Bak het tweede bakblik zodra het deeg goed gerezen is.
Laat op een rooster ± 10 minuten afkoelen. Maak intussen het
glazuur door poedersuiker met wat water en een klein beetje vanille extract los
te roeren. Druppel met een lepel over de nog warme broodjes. Laat verder
afkoelen. Als je de broodjes in een springvorm hebt gebakken verwijder dan na
het glazuren de rand.
Deze kaneelbroodjes heb ik al heel vaak zien langs komen op het internet en ieder keer zat ik te watertanden omdat ze mij zo lekker leken. Zelf bakken durfde ik niet aan, omdat ik geen broodbakster ben, zodra ik gist in een recept zie of dat iets moet rijzen, haak ik af.
Een paar maanden geleden maakte ik kennis met Wilma van het blog "Kookgek" via twitter. Nadat ze een keer koffie bij mij had gedronken maakten we een afspraak om samen bij haar kaneelbroodjes te gaan bakken. Wilma heeft een workshop broodbakken bij Levine gevolgd en bakt zelf ook heel veel brood, zie haar blog. Vandaag was het dan zover: na een eerste kopje koffie met Italiaanse appeltaart gingen we aan het werk. Tussen het rijzen van het deeg door nog een tweede kopje en voor bij de lunch had Wilma 2 heerlijke broden gebakken; een Frans landbrood en een driegranenbrood met zuurdesem. Ontzettend lekker! 's Middags naar huis met mijn héérlijke kaneelbroodjes, ik moest nog even geduld hebben, want ze moesten nog op de foto. Maar inmiddels heb ik ze geproefd en ze zijn nog lekkerder dan ze eruit zien! Wilma ontzettend bedankt en ik ga ze binnenkort alleen bakken.