maandag 30 juli 2012

Wéér die goddelijke kaneelbroodjes gebakken!


Een paar weken geleden had ik een post over het bakken van deze heerlijke kaneelbroodjes samen met Wilma van het blog "Kookgek". Wilma heeft een Kenwood keukenmachine en is daar erg enthousiast over. Toen ik zag hoe makkelijk het kneden ging - en dat was altijd mijn probleem met broodjes bakken - ben ik gaan overwegen om ook zo'n  apparaat aan te schaffen. Inmiddels ben ik zelf ook in het bezit van een Kenwood keukenmachine. En dan nu voor het eerst gebruikt om deze goddelijke kaneelbroodjes weer te maken. Wat gaat dat makkelijk, de machine doet al het werk, bij mij wilde het deeg ook nooit goed rijzen en zie als het goed gekneed is, gaat ook dat geweldig! 
Verder heb ik ook nog de lepelweegschaal aangeschaft, die weegt kleine hoeveelheden, zoals bv. zout of gist. Een ideaal ding. Kortom ik ben helemaal blij met mijn nieuwe keukenspullen.
Nu in het najaar nog een workshop broodbakken volgen bij "Uit de Keuken van Levine".

zaterdag 28 juli 2012

Rucolasalade met meloen, Parmaham en mozzarella


Ingrediënten:
- ½ cantaloupemeloen
- 1 zak rucola (75 g)
- 150 g rauwe ham, bv Parmaham
- 2 bolletjes buffelmozzarella
- 4 el crema di balsamico classica
- 3 el olijfolie extra vierge
- 50 g walnoten, geroosterd

Bereiden:
1. Snijd de meloen doormidden, haal de pitjes eruit en snijd de meloen in kwarten. Verwijder de schil en snijd de meloen in stukjes. (als je weinig tijd heeft verkoopt AH ook voorgesneden meloen in bakjes).
2. Verdeel de rucola over 4 borden en leg de stukken meloen erop. Scheur de ham in stukken  en leg op de salade. Scheur ook de mozzarella in stukken en verdeel erover.
3. Besprenkel de salade met de crema di balsamico en met de olijfolie. Strooi de walnoten erover en serveer.

Bron: AH

Soms heeft AH heerlijke recepten voor salades, zoals deze. Deze salade kun je als hoofdgerecht serveren voor 2 personen of als voorgerecht voor 4 personen. Je kunt natuurlijk ook een ander soort meloen nemen, maar de oranje kleur van de  cantaloupemeloen geeft wel een mooi contrast met het groen van de rucola.

Andere lekkere salades van de AH zijn:
Veldsla met geitenkaas en frambozen
Zomersalade met Hollandse geitenkaas
Pastasalade met basilicumolie

donderdag 26 juli 2012

Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing


Ingrediënten:
- 1 grote biologische of scharrelkip in 4 stukken
- 2 uien, grof gesneden
- 4 el olijfolie
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- een flinke snuf saffraandraden
- sap van 1 citroen
- 4 el koud water
- 2 tl grof zeezout
- 1 tl zwarte peper
- 100 g hazelnoten in het vlies
- 70 g honing
- 2 el rozenwater (koop je bij de Turk)
- 2 bosuien, grof gesneden

Bereiden:
1. Vermeng de stukken kip (ik gebruikte 4 grote poten) in een schaal met uien, olijfolie, gemberpoeder, kaneel, saffraan, citroensap, water, zout en peper. Laat dit minstens 1 uur marineren of zet het liever afgedekt tot de volgende dag in de koelkast (ik heb het een hele dag laten marineren).
2. Verwarm de oven op 190' C. Spreid de hazelnoten uit over een bakplaat en rooster ze in 8- 10 minuten lichtbruin. Hak ze grof en zet ze opzij.
3. Verdeel de kip en de marinade in een bakblik waarop alles royaal past. Leg de stukken kip met het vel naar boven en schuif het bakblik in de oven. Bak de kip circa 35 minuten.
4. Meng in die tijd de honing, rozenwater en noten door elkaar tot een grove puree. Haal het bakblik uit de oven, strijk een royale laag notenpasta op elk stukje kip zodat het is bedekt. Zet de kip nog 5-10 minuten in de oven tot de kip gaar en de notenlaag goudbruin is.
5. Schep de kip in een serveerschaal en garneer met de gehakte bosui.
Serveer de kip met naturel couscous of met rijst.

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi


Dit recept is geïnspireerd op een recept van Claudia Roden uit haar boek Tamarinde & Saffraan". Het wordt vervelend, maar dit is weer een héérlijk recept van Ottolenghi. Aten we ooit zo lekker voordat ik Ottolenghi ontdekte? Dit recept trok mij meteen aan, ook omdat ik uit ervaring weet dat de recepten van Claudia Roden ook erg lekker zijn. Als dit gerecht in de oven staat, stijgen er exotische geuren op uit je keuken. Wij aten het met couscous waar je een beetje van de heerlijke marinade op doet. Het gerecht heeft niets anders nodig. Om toch aan je groenten te komen aten we de gegrilde aubergines met saffraanyoghurt als voorgerecht.

maandag 23 juli 2012

Geroosterde aubergine met saffraanyoghurt


Ingrediënten:
- 3 middelgrote aubergines, in 2 cm dikke plakken of in parten
- olijfolie om te bestrijken
- 2 el geroosterde pijnboompitten
- een handvol granaatappelpitten
- 20 basilicumblaadjes
- grof zeezout en zwarte peper

Voor de saffraanyoghurt:
- een snufje saffraandraadjes
- 3 el heet water
- 180 g Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2½ el citroensap
- 3 el olijfolie

Bereiden:
1. Voor de saus: laat de saffraan in een kommetje 5 minuten in het hete water trekken. Giet het geheel in een schaal met daarin de yoghurt, knoflook, citroensap, olijfolie en wat zout. (Het was niet duidelijk of de saffraandraadjes erin moesten blijven, ik heb ze eruit gehaald). Klop alles tot een gladde goudgele saus. Proef er nog wat zout bij moet en zet afgedekt in de koelkast.
2. Verhit de oven tot 220'C. Leg de plakken aubergine op een met bakpapier bekleed ovenrooster en bestrijk de plakken ruim met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster ze 20-35 minuten tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn. Bewaar ze afgedekt in de koelkast, maar laat ze voor gebruik op kamertemperatuur komen.
3. Schik de plakken aubergines op een grote schaal en laat ze elkaar iets overlappen. Sprenkel de saffraanyoghurt eroverheen, bestrooi met de pijnboom- en granaatappelpitten  en schik de basilicumblaadjes erop.

Tip: AH verkoopt graanaatappelpitten in bakjes, dan hoef je niet zelf zo'n ding te slachten.

Bron: "Het Kookboek" van Yotam Ottolenghi.


Een kleurrijke en simpele salade, de pijnboompitten geven het een nootachtige crunch, de graanaatappelpitten iets zoets en ook de basilicum smaakte er perfect bij. In het boek staat dat het een voorgerecht is voor 4 personen, wij aten het met z'n tweeën helemaal op. Dus volgende keer neem ik meer aubergines, de saus daarentegen was erg veel. Het begint saai te worden, maar weer een erg goed recept van Ottolenghi, dat hier zeker vaker op tafel komt. Ook lekker bij een barbecue lijkt me.

zaterdag 21 juli 2012

Gekarameliseerde - knoflooktaart



Ingrediënten:

- 375 g roomboter bladerdeeg
- 3 middelgrote bollen knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
- 1 el olijfolie
- 1 tl balsamicoazijn
- 2,2 dl water
- 3/4 el fijne kristalsuiker
- 1 tl fijngehakte rozemarijn
- 1 tl gehakte tijm, plus wat takjes om te garneren
- 120 g verse romige geitenkaas
- 120 g harde rijpe geitenkaas, geraspt
- 2 eieren
- 1 dl slagroom
- 1 dl crème fraîche
- zout en zwarte peper


Bereiden:
1. Vet een ondiepe taartvorm met losse bodem van 28 cm doorsnee goed in. Rol het deeg uit tot een cirkel die zo groot is dat hij de hele vorm en de rand van de taartvorm bedekt. Het deeg moet iets boven de rand uitkomen. Bekleed de vorm met het deeg, leg er een stuk bakpapier in en vul hem met een steunvulling. Zet de vorm zo 20 minuten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180' C . Zet de vorm in de oven en bak hem 20 minuten blind. Haal dan de steunvulling eruit en bak nog 5-10 minuten.
3. Voor de gekarameliseerde knoflook: doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng aan de kook en blancheer de teentjes 3 minuten, giet af en laat uitlekken. Droog de pan, doe de teentjes erin en voeg de olijfolie toe. Bak de knoflook 2 min. op hoog vuur. Voeg balsamico en water toe en breng aan de kook; laat de knoflook 10 min. zachtjes pruttelen. Roer de suiker, rozemarijn, tijm en ¼ tl zout door de vloeistof. Laat het geheel nog 10 min. op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel verdampt is en de knoflooktenen met een donkere karamelsiroop zijn bedekt. Zet opzij.
4. Breek de zachte geitenkaas in stukjes en strooi ze in de taartbodem en ook de geraspte harde geitenkaas. Schep de teentjes knoflook met de karamelsiroop gelijkmatig over de kaas. Klop in een maatbeker de eieren, beide soorten room, zout en wat versgemalen zwarte peper door elkaar. Giet dit voorzichtig over de taartvulling om de gaatjes te vullen; kaas en knoflook moeten nog zichtbaar zijn.
5. Schakel de oven terug naar 160' C en zet de taart erin. Bak hem 35-45 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Neem de vorm uit de oven en laat de taart iets afkoelen. Haal hem uit de vorm en versier met wat takjes tijm, dien hem warm op met een knapperige salade.

Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi
Hier kun je een filmpje bekijken waarin deze taart door Ottolenghi en Martha Stewart gemaakt wordt.


De kookboeken van Ottolenghi "Plenty" en "Het Kookboek" zijn mijn beste aanschaf ooit. Ik heb heel wat kookboeken (meer dan 100) maar dit zijn de boeken waar ik de meeste recepten uit gemaakt heb en waar ik nog heel veel uit wil maken. Dit recept uit Plenty trok meteen mijn aandacht omdat er boven staat: "Ik denk dat dit het beste recept ter wereld is!" volgens ene Claudine. Drie bollen knoflook gaan erin; als je ooit knoflook geroosterd hebt in de oven, weet je hoe zoet en subtiel de smaak wordt. Dus wilde ik dit recept ook maken en inderdaad de smaak van de knoflook wordt heel zacht en overheerst niet in deze taart. Wij vonden hem erg lekker. Maar vorig weekend maakt ik de "Verrassende tatin" en die vonden wij toch met kop en schouders hierboven uitsteken.

vrijdag 20 juli 2012

Aardbeien verrine


Ingrediënten voor de mousse:
- 2½ blaadje gelatine
- 200 g aardbeien
- 2 el fijne kristalsuiker
- 200 ml slagroom

Ingrediënten voor de aardbeiengelei:
- 200 g aardbeien
- sap en rasp van 1 citroen
- 2 el fijne kristalsuiker
- 1 blaadje gelatine

Bereiden:
1. Voor de mousse: pureer de aardbeien en week de gelatine in ruim koud water. Doe de gepureerde aardbeien met de suiker in een pannetje en verwarm langzaam, voeg van het vuur de uitgeknepen gelatine toe en meng goed. Klop de slagroom stijf, ongeveer tot yoghurt dikte. Meng de slagroom door het aardbeienmengsel. Verdeel de mousse over vier glaasjes en zet afgedekt minstens een uur in de koelkast om op te stijven.
2. Voor de aardbeiengelei: week de gelatine in ruim koud water. Pureer de aardbeien en meng met de citroenrasp en suiker. Verwarm het citroensap en knijp de gelatine goed uit en meng met het citroensap. Meng dit door het aardbeienmengsel, laat een beetje afkoelen. Verdeel dit over de aardbeienmousse.
3. Zet terug in de koelkast en laat minstens 2 uur afgedekt opstijven. Verdeel vlak voor het serveren nog een paar in stukjes gesneden aardbeien erover en versier eventueel met een takje citroenmelisse of een takje munt.

           Recept is voor vier personen!


Zoiets had ik al eens eerder gemaakt met mango: mango pannacotta verrine. Met aardbeien ziet het er ook erg mooi uit en het smaakte ook nog eens erg lekker. Makkelijk te maken en als je gasten hebt helemaal van tevoren te bereiden. Kan zelfs al de dag van tevoren.

woensdag 18 juli 2012

Verrassende tatin van Ottolenghi


Ingrediënten:
- 200 g cherrytomaatjes
- 2 el olijfolie, plus extra voor over de tomaatjes
- 500 g krielaardappeltjes, met schil
- 1 grote ui, in dunne ringen
- 40 g fijne kristalsuiker
- 10 g boter
- 3 takjes verse oregano
- 150 g harde geitenkaas, in plakken
- 200 g bladerdeeg, dun uitgerold
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verhit de oven op 130 ' C. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Zet ze 45 - 60 minuten in de oven.
2. Kook intussen de aardappeltjes 25 minuten in kokend water met zout. Giet af en laat afkoelen. Snijd aan beide kanten een dun plakje af en snijd ze in 2 cm dikke plakken (de meeste kun je gewoon doormidden snijden).
3. Bak de ui in 10 minuten in olie met wat zout goudbruin.
4. Vet een taartvorm van ca 22 cm (ik heb een ronde vorm van 23 cm gebruikt, geen springvorm) in met olie  en beleg de bodem met bakpapier.
5. Verhit in een steelpan de suiker en de boter op hoog vuur en blijf met een houten lepel roeren tot het een middelbruine karamel is. Giet de karamel rustig in de taartvorm en beweeg zodat de karamel gelijkmatig over de bodem verdeeld wordt. (werk snel, want de karamel wordt snel hard. Maar als de taart later weer in de oven staat, verdeelt het zich vanzelf over de bodem). Pluk de oreganoblaadjes van de takjes, scheur ze en verdeel ze over de karamel. (verse oregano koop je bij de Plus of bij de groenteboer).
6. Leg de aardappelschijfjes dicht tegen elkaar aan in de karamel (de karamel is inmiddels hard geworden). Druk voorzichtig de tomaatjes en de uien in de open ruimten en bestrooi ruim met zout en peper (ik heb ook nog wat gedroogde oregano erover gestrooid). Verdeel de plakjes geitenkaas gelijkmatig over de plakjes aardappel. Snijd een ronde plak uit het deeg die 3 cm groter is dan de vorm; leg hem over de taartvulling en druk de randen rondom langs de aardappel in de vorm. (ik heb een rol bladerdeeg van AH gebruikt. Gebruik je plakjes uit de diepvries dan moet je 200 g aan plakjes laten ontdooien en uitrollen tot een grote lap). Tot hier kun je de taart helemaal voorbereiden en tot 24 uur in de koelkast zetten.
7. Verwarm de oven tot 200 'C. Bak de taart 25 minuten in de oven, schakel de oven terug naar 180' C en bak de taart in nog circa 15 minuten gaar. Neem de taart uit de oven en laat hem 2 minuten staan. Zet een schaal of bord omgekeerd op de vorm en keer het geheel in een snelle beweging; til de vorm van de taart af. Dien hem heet of warm op.

Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi


Deze hartige taart is een absolute topper!
Eerst begreep ik niet waarom deze taart verrassende tatin heette, maar toen ik hem had gemaakt en geproefd, was het mij helemaal duidelijk: deze taart is verrassend lekker! Deze hartige taart bestaat uit een prachtige combinatie van zoete gekarameliseerde aardappeltjes, tomaatjes met een intense smaak en de geitenkaas zorgt voor extra smeuïgheid. Ik serveerde deze taart met een salade. Maar je kunt natuurlijk ook een stukje vlees erbij serveren.


Tip: neem ook even een kijkje op het mooie blog "In kell's kitchen"; zij plaatst vandaag toevallig hetzelfde heerlijke recept. Wij zijn allebei fan van Ottolenghi.

zondag 15 juli 2012

Abrikozentaart met frangipane


Ingrediënten voor de bodem:
- 150 g patentbloem
- 35 g poedersuiker
- snuf zout
- 125 g koude roomboter, in blokjes


Ingrediënten voor de vulling:
- ca. 6 abrikozen, pitten verwijderd en in vieren gesneden (of ca. 300 g kersen, ontpit)
- 200 g amandelspijs, verkruimeld
- 115 g roomboter, op kamertemperatuur
- 45 g suiker
- 1/8 tl amandel-extract
- snuf zout
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 30 g patentbloem


Bereiden:
1. Vet een ronde vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in met boter. En verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte.
2. Doe de bloem, poedersuiker en zout in een kom en voeg de koude boter toe. Wrijf de boter met je vingers door de bloem en kneed snel tot een deeg. (je Kunt dit ook in de keukenmachine doen en op de pulseknop drukken). Druk je deeg gelijkmatig uit in de ingevette vorm, maak de rand hoog, want die zakt wat in tijdens het bakken. Zet de vorm met het deeg minstens 15 minuten (ik heb het 1 uur gedaan) in de vriezer.
3. Zet de vorm zo uit de vriezer in de oven en bak de bodem ca. 20 minuten in de oven, tot de bodem gaat kleuren. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
4. Doe de amandelspijs, boter,suiker, zout en amandel-extract in een kom en mix met de handmixer ca. 3 minuten tot een glad mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed tussendoor. Mix na het laatste ei nog 2 minuten en voeg dan de bloem toe en meng het erdoor.
5. Strijk de frangipane uit over de bodem en verdeel de vruchten erover (druk ze er iets in). Zet de vorm 30- 40 minuten in de oven en bak de taart goudbruin. Verwijder de rand na het bakken en laat de taart op een rooster afkoelen.
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Bron: "Uit de Keuken van Levine"


Toen ik dit heerlijke recept op het blog van Levine tegenkwam, wist ik meteen dat ik dit een keer zou gaan maken. En aangezien het nu dè tijd is voor kersen en ander heerlijk zomerfruit, kwam het er snel van. Ik had van de markt kersen en abrikozen meegenomen, de kersen waren zo mooi en lekker (van die grote mooie Hollandse kersen), dat ze het niet overleefd hebben tot ik de taart ging maken. Dan maar met de abrikozen, de combinatie abrikozen en amandelen (frangipane) is ook verrukkelijk. Een groot succes deze taart, niet moeilijk en ontzettend lekker! Binnenkort ga ik de versie met kersen maken.

vrijdag 13 juli 2012

Gevulde paprika's


Ingredienten:
- 1 el zonnebloemolie
- 175 g kastanje champignons, in plakjes
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 12 semi-zongedroogde tomaatjes, goed uitgelekt
- 50 g broodkruimels
- 25 g walnoten, grof gehakt
- klein bosje peterselie, gehakt
- wat gemalen chilivlokken
- 4 tl pesto
- 2 rode of gele paprika's

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220 'C boven-en onderwarmte. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de kastanje champignons op hoog vuur in 5 minuten bruin. Bestrooi ze met gemalen peper en haal ze van het vuur. Meng de knoflook, de stukjes gedroogde tomaat, broodkruimels, walnoten, gehakte peterselie, chilivlokken en de pesto er goed door.
2. Snijd de paprika's voorzichtig doormidden en verwijder de pitjes en zaadlijsten. Leg ze in een ovenvaste schaal, waar ze precies in passen en vul ze met het mengsel. Bedek de paprika's losjes met alluminiumfolie en zet de schaal 35 - 40 minuten in de voorverwarmde oven tot de paprika's gaar zijn.


Heerlijk vegetarisch gerecht voor 2 personen, ik serveerde er nog wat sla bij. Ik heb nooit oud wit brood in huis, maar je kunt een paar boterhammen 10 minuten in de oven leggen op 80' C en dan droogt het vanzelf uit. Even in de keukenmachine en je hebt broodkruim. Als je een restje zelfgemaakte pesto over hebt, kun je dat gebruiken en anders gebruik je kant en klare, in dit gerecht is dat niet zo erg. 

woensdag 11 juli 2012

Kaneelbroodjes



Deeg:
550 gram tarwebloem
10 gram droge gist
50 gram suiker
10 gram zout
240 gram (volle) melk, lauwwarm
125 gram zachte ongezouten boter
2 grote eieren, losgeklopt
60 gram krenten
60 gram rozijnen
Vulling:
60 gram ongezouten boter, gesmolten
150 gram donkerbruine basterdsuiker
1 - 1½ eetlepel kaneel
Afwerking en glazuur:
20 gram ongezouten boter, gesmolten
poedersuiker
vanille extract
Verder:
2 ingevette ronde bakblikken/springvormen van ± 22 cm, ingevet
(ik heb twee lage ronde aluminiumvormen gebruikt)
Doe de krenten en rozijnen in een steelpan en voeg water toe tot de krenten/rozijnen net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de krenten/rozijnen in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten/rozijnen daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier. Of laat ze wellen in heet water, laat uitlekken en dep ze goed droog.

Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe tarwebloem, gist, suiker en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de eieren en de melk toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak ± 4 minuten en voeg dan de boter in twee gedeelten toe. Nu ontstaat er een smurrie in de kom, gewoon door blijven kneden dan ontstaat er na ± 10 minuten een soepel deeg.

Krenten en rozijnen toevoegen: stort het deeg op een ingevette werkplek en druk het deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de krenten en rozijnen erover. Vouw het deeg in 3-en. Druk weer plat en nogmaals vouwen. Herhaal dit vouwen tot de vulling goed door het deeg verdeeld is.

1e rijs:
Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Laat ± 15 minuten afgedekt liggen en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 55 x 30 cm.

Verdeel de gesmolten boter met een kwastje over het deeg. Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit gelijkmatig over de deeglap.

Rol het deeg vanaf een lange kant op.

Druk de naad aan de onderkant goed dicht.

Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp (gekarteld) mes of met een deegsteker in 14 gelijke stukken.

Verdeel de deegrolletjes met de snijkant naar boven ± 1,5 cm uit elkaar over de bakblikken. Bestrijk de rolletjes met gesmolten boter.

2e rijs:
Laat afgedekt in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC. Als er geen twee bakblikken tegelijk in de oven kunnen zet dan 1 bakblik met deegrolletjes, goed afgedekt, in de koelkast. De rijs wordt zo vertraagd. Haal het bakblik uit de koelkast op het moment dat het eerste bakblik de oven in gaat en laat op het aanrecht verder rijzen.

Bakken:
Bak de broodjes in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar. Bak het tweede bakblik zodra het deeg goed gerezen is.

Laat op een rooster ± 10 minuten afkoelen. Maak intussen het glazuur door poedersuiker met wat water en een klein beetje vanille extract los te roeren. Druppel met een lepel over de nog warme broodjes. Laat verder afkoelen. Als je de broodjes in een springvorm hebt gebakken verwijder dan na het glazuren de rand.

Bron: "Uit de Keuken van Levine" (hier zie je ook stap voor stap foto's)



Deze kaneelbroodjes heb ik al heel vaak zien langs komen op het internet en ieder keer zat ik te watertanden omdat ze mij zo lekker leken. Zelf bakken durfde ik niet aan, omdat ik geen broodbakster ben, zodra ik gist in een recept zie of dat iets moet rijzen, haak ik af. 
Een paar maanden geleden maakte ik kennis met Wilma van  het blog "Kookgek" via twitter. Nadat ze een keer koffie bij mij had gedronken maakten we een afspraak om samen bij haar kaneelbroodjes te gaan bakken. Wilma heeft een workshop broodbakken bij Levine gevolgd en bakt zelf ook heel veel brood, zie haar blog. Vandaag was het dan zover: na een eerste kopje koffie met Italiaanse appeltaart gingen we aan het werk. Tussen het rijzen van het deeg door nog een tweede kopje en voor bij de lunch had Wilma 2 heerlijke broden gebakken; een Frans landbrood en een driegranenbrood met zuurdesem. Ontzettend lekker! 's Middags naar huis met mijn héérlijke kaneelbroodjes, ik moest nog even geduld hebben, want ze moesten nog op de foto. Maar inmiddels heb ik ze geproefd en ze zijn nog lekkerder dan ze eruit zien! Wilma ontzettend bedankt en ik ga ze binnenkort alleen bakken.

vrijdag 6 juli 2012

Pijnboompittentaart


Ingrediënten voor het wenerdeeg:
- 1 ei
- 1 vanille stokje
- 150 g bloem
- 100 g boter
- 50 g suiker

Vulling:
- 80 g boter
- 150 g pijnboompitten
- 90 g suiker
- 75 g amandelschaafsel
- 2 eieren
- 20 g maïzena

Bereiden:
1. Maak eerst het deeg; kluts het ei. Leg de bloem op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Doe daar de suiker, boter, het merg uit het vanillestokje en de helft van het ei in. (de andere helft heb ik bij de vulling gedaan). Kneed er beetje bij beetje de bloem door en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie, maak het een beetje plat en zet het minstens een half uur in de koelkast om te rusten.
2. Voor de vulling; verhit de helft van de boter en bak driekwart van de pijnboompitten in ca. 4 minuten goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier. Als ze afgekoeld zijn maal je ongeveer 1/3 met het amandelschaafsel en de suiker in de keukenmachine tot een egale massa.
3. Smelt de resterende boter. Klop de eieren schuimig (ik het het halve ei dat over was van het deeg er ook nog bij gedaan) en meng met de pijnboompittenmix tot een glad beslag. Voeg de gesmolten boter en de maïzena toe en meng de resterende gebakken pijnboompitten door de vulling.
4. Vet een lage vorm met een losse bodem van 24cm goed in met boter en verwarm de oven voor op 180'C boven-en onderwarmte.
5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap iets groter dan de vorm. Leg het deeg in de vorm en snijd het overtollige deeg weg. Leg bakpapier op het deeg en daarop een steunvulling. Zet de vorm 15 minuten in de voorverwarmde oven.
6. Haal  de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier en doe de vulling erop. Zet 8 minuten terug in de oven. Verdeel de rest van de ongebakken pijnboompitten erover en zet nog 8 minuten terug in de oven.
7. Laat de taart afkoelen, verwijder de vorm en bestrooi met poedersuiker.

Bron: Rudolph van Veen, 24Kitchen.

Toen ik dit Rudolp zag maken op 24kitchen, heb ik meteen het recept uitgeprint om het ook te maken, ik ben namelijk gek op geroosterde pijnboompitten. Rudolph maakte het in kleine éénpersoonsvormpjes, maar ik heb het in een grotere vorm gemaakt. De oventemperatuur en de oventijd heb ik aangepast.

dinsdag 3 juli 2012

Kruidige quinoa-salade met feta & granaatappelpitjes


Ingrediënten: 
- 300 g quinoa
- 1 rode ui, fijn gesnipperd
- 85 g rozijnen of sultana's
- 100 g feta, verkruimeld
- 200 g granaatappelpitjes
- 85 g pijnboompitten of amandelschilfers, geroosterd
- bakje koriander, grof gehakt
- bakje munt, grof gehakt
- bakje platte peterselie, grof gehakt
- sap van 2 citroenen
- 1 theelepel suiker
- zout en peper

 Bereiden: 
1. Kook de quinoa volgens de verpakking, het moet nog een beetje beet hebben. Laat goed uitlekken en afkoelen.
2. Als de quinoa afgekoeld is, meng je de andere ingrediënten erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.

 Bron: BBC Good Food

Elke dag neem ik wel een kijkje op de BBC Good Food site, daar staan de heerlijkste recepten. Daar kwam ik ook dit recept tegen. Het is een erg lekkere en gezonde salade, de nootachtige smaak van de quinoa combineert erg goed met de andere ingrediënten. Ik zie er altijd tegen op om een granaatappel te slachten, maar gelukkig heeft AH door dat dat een "hell of a job"  is en verkopen ze bakjes met losse pitjes. Het restje was de volgende dag bij de lunch ook nog erg lekker!

zondag 1 juli 2012

Cake met verse mango


Deze maand is Pauline van "Uit Paulines Keuken" de host van het Foodblogevent. Als thema koos zij "High Tea". Dit is mijn bijdrage; deze héérlijke cake met verse mango zal mooi staan op haar tafel vol lekkernijen.

Ingrediënten:
- 180 ml zonnebloemolie
- 340 g bloem
- 200 g suiker
- 3 grote eieren
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1½ tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- ¼ tl zout
- 65 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 grote of 2 kleine mango's (ca 340 g)
- 115 g sultanarozijnen
- geraspte schil van 1 limoen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op175' C boven- en onderwarmte en vet een cakevorm in met boter en leg er een stuk overhangend bakpapier in, zodat je later de cake zo uit het blik tilt.
2. Schil de mango en snijd in blokjes.
3. Doe de bloem, kaneel, gemberpoeder, zout, suiker, lichtbruine basterduiker, bakpoeder, baking soda in een kom en roer goed door elkaar.
4. Roer de zonnebloemolie met de eieren los met een garde. Meng met een spatel de natte ingrediënten door de droge, meng niet te lang alle bloem moet net opgenomen zijn. Het is een vrij dik deeg. Roer dan de mangostukjes en de rozijnen erdoor.
5. Verdeel het deeg in de vorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
6. Bak de cake 1½ uur (bij mij was de cake 10 min. eerder gaar) in de oven tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Als de cake te bruin wordt dek dan de bovenkant af met aluminiumfolie.
7. Laat de cake 5 minuten afkoelen en haal dan uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.


Mango is een van mijn favoriete vruchten en gelukkig zijn ze het hele jaar door te verkrijgen. Wat de cake zo lekker maakt zijn de specerijen in combinatie met het zoete van de mango en de rozijnen. De korst is krokant en de binnenkant lekker smeuïg, een geweldige combinatie van texturen en smaken. De cake is de volgende dag nog lekkerder, dus bak hem de dag voor je hem wilt eten. Kortom weer een super recept van Dorie dat ik zeker vaker ga maken!