donderdag 30 september 2010

Peanuttiest blondies

Blondies met pinda's en chocolade

Ingrediënten:
- 135 g patentbloem
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl kaneel
- 1/4 tl baking soda
- 1/4 tl zout
- 125 g pindakaas (liefst met stukjes)
- 70 g ongezouten roomboter
- 150 g kristalsuiker
- 150 g lichtbruine basterduiker
- 2 grote eieren
- ½ tl vanille extract
- 150 g grofgehakte zoute pinda's
- 170 g melkchocolade, grof gehakt

Bereiden:
1.Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een vierkant bakblik van 23 cm in en bekleed met bakpapier. (ik heb een blik van 18 bij 23 cm gebruikt)
2. Meng de bloem, bakpoeder, kaneel, baking soda en zout in een kom. Meng met de mixer op medium snelheid de pindakaas en de boter. Voeg de beide suikers toe en klop 1 - 2 minuten, tot ze goed gemengd zijn in het pindakaas-botermengsel. Voeg de eieren één voor één toe, na elk ei 1 min. goed mixen. Voeg het vanille extract toe Breng de snelheid van de mixer terug naar langzaam en voeg de droge ingrediënten toe, meng heel even tot alles gemengd is; het is een dik deeg . Voeg de pinda's en de chocolade toe en meng heel even met de mixer. Meng verder nog  met een spatel, niet te lang. Doe het deeg in de bakvorm.
3. Bak de blondies 40 - 50 minuten totdat ze een diep honingbruine kleur hebben en een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Laat de blondies in de vorm geheel afkoelen. Als ze volledig afgekoeld zijn, til je de koek voorzichtig uit de vorm en snijd dan in stukken.

Bron: " Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.

Dit is een variant op de 'chewy chunky blondies', die ik eerder maakte. Er zitten andere ingrediënten in, maar deze is ook weer héérlijk. Ze hadden iets langer in de oven gekund, hoewel als ze nog zo zacht zijn van binnen, is dat ook erg lekker.  Ik ben ontzettend blij dat ik het boek "Baking from my home to yours" heb gekocht. Alles wat ik tot nu toe gemaakt heb, is even heerlijk en er staan nog veel meer lekkere dingen in. Helaas blijft niet alleen de smaak lang hangen van al die goddelijke recepten, maar ook de kilo's!

dinsdag 28 september 2010

Pompoentaart met pecannoten


Ingrediënten:
- 600 g pompoen (schoon gemaakt gewicht)
- 1 el donkere basterdsuiker
- 2-3 tl hot peppersaus (Tabasco)
- 3 el tomatenketchup
- 2 el olie
- 150 g ham, in blokjes
- 80 g pecannoten
- 6 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart
- 3 eieren
- 125 ml slagroom
- lage taartvorm van 26-28 cm, ingevet

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en haal het deeg uit de diepvries. Halveer de pompoen, verwijder de pitten, verdeel in schijven en snijd de schil er af. Snijd in blokjes. Meng in een kom de basterdsuiker met hot peppersaus, ketchup en olie. Voeg 1 tl zout en peper naar smaak toe en schep de pompoen, ham en pecannoten erdoor. Laat even staan.
2. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol de deeglapjes uit tot een ronde lap van 30 cm doorsnede. Bekleed de taartvorm met het deeg  en druk het aan de randen goed aan.
3. Klop de eieren los met de room  en voeg peper en zout naar smaak toe. Verdeel het eimengsel over de bodem van de taartvorm en schep het pompoenmengsel erin.
4. Schuif de taart iets onder het midden in de oven en bak 'm in 30 - 40 minuten goudbruin.

Bron: AH.

Verrassend lekker recept, wij hebben ervan gesmuld!

maandag 27 september 2010

Broodje met vijg, rucola en mozzarella


Ingrediënten:
- 2 broodjes,
- 2 rijpe vijgen
- zakje rucola
- handjevol basilicum
- 1 bolletje buffelmozzarella
- zout/peper
- olijfolie
- balsamico-azijn

Bereiden:
Snijd de broodjes open en beleg met een plukje rucola en wat basilicumblaadjes. Snijd de vijgen in plakjes en leg erop. Leg op ieder broodje een halve bol mozzarella in stukjes gescheurd. Maal er zout en peper over en druppel er wat olijfolie en balsamico-azijn over.

Ik gebruik crema di aceto balsamico, die is wat geconcentreerder dan balsamico-azijn.

zaterdag 25 september 2010

Kaneel-chocolade cake


Ingrediënten:
- 250 g kristalsuiker + 25 g extra
- 1½ tl espressopoeder
- 1 el + 2½ tl kaneel
- 235 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 180 ml melk
- 2 grote eieren
- ½ tl vanille extract
- 140 g roomboter, gesmolten en afgekoeld
- 85 g pure chocolade, in grove stukjes gehakt

Voor het glazuur:
- 170 g pure chocolade, in stukjes
- 35 g roomboter, in blokjes

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een vierkante bakvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
Meng 25 g suiker, 2½ tl kaneel en de espressopoeder in een kom door elkaar en zet apart.
2. Meng in een grote kom de bloem, de 250 g suiker, het bakpoeder, zout en 1 el kaneel. Klop in een andere kom de eieren, de melk en het vanille extract door elkaar. Meng de natte ingrediënten met de droge en roer tot je een homogeen deeg hebt. Roer met een spatel de boter erdoor, totdat de boter goed opgenomen is.
3. Doe de helft van het deeg in het bakblik en strijk glad. Verdeel  de stukjes chocolade over het deeg en strooi er het suiker-  kaneelmengsel over. Doe de rest van het deeg erover en bak 35 - 40 minuten in de oven tot het deeg gaar is, een satéprikker moet er droog en schoon uitkomen.
Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
4. Voor het glazuur: doe de chocolade en de boter in een metalen kom en laat op zacht vuur au bain marie alles net smelten. (voorzichtig, niet te warm laten worden) . Gebruik een metalen spatel of een groot mes en verdeel de chocolade over de geheel afgekoelde cake. Met een lepel kan je er een beetje reliëf in aanbrengen. Laat de chocolade op kamertemperatuur hard worden. Snijd de cake in 9 vierkante stukken en serveer.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.


Een heerlijke cake met een lekkere kaneelsmaak. Weer een topper van Dorie Greenspan! Je kunt de cake met glazuur en al invriezen.

vrijdag 24 september 2010

Tomaten - paprikasoep


Ingrediënten:
- 15 rijpe pruimtomaten
- 3 middelgrote paprika's
- ongeveer 7 el extra vergine olijfolie
- 1 el gehakte rode peper, zonder pitjes
- zout en peper uit de molen
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 el rode-wijnazijn
- 6 dl kippen- of groentebouillon
- 2 handen vol verse basilicumblaadjes

Bereiden:
Kerf de tomaten kruislings in en blancheer ze ongeveer 20 seconden in kokend water, of tot de schil zich gemakkelijk laat verwijderen. Ontpit ze. Gril de paprika's in hun geheel, tot ze zwart zijn, laat ze in een kom met deksel afkoelen, pel ze en hak ze in kleine stukjes.
Doe de gehakte paprika met twee eetlepels extra vergin olijfolie en de gehakte rode peper in een voorverwarmde pan met dikke bodem. Voeg er een snufje zout aan toe en laat 5 minuten zachtjes bakken. Doe de gehakte knoflook erbij en laat nog 2 minuten bakken. Voeg dan de grofgesneden tomaten toe, een snufje zout en de rode-wijnazijn en laat ongeveer 10 minuten zachtjes bakken zodat de tomaten 'smelten' en de smaken op elkaar inwerken. Giet de bouillon erbij en laat nog 15 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Wrijf de basilicum met een snufje zout in een vijzel (of keuken-machine) tot moes. Roer de rest van de olijfolie en nog een drupje wijnazijn door. Schep dit mengsel royaal over je soep.

Bron: Jamie Oliver, ' The naked chef'.

Een heerlijk soepje dat hier regelmatig op het menu staat!

woensdag 22 september 2010

Indiase biryani met kip, doperwten en spinazie



Ingrediënten:



- 1 ui, gesnipperd


- 2 el Indiase milde currypasta (Patak's)
- 300 g basmatirijst
- 400 g kipfilet, in blokjes
- 100 g doperwten (vers of diepvries)
- 150 g spinazie
- handjevol cashewnoten

Bereiden:
Fruit de ui glazig in 2 el olie, voeg de kip toe en bak rondom bruin. Voeg 2 el currypasta toe en bak 2 minuten mee. Doe de rijst erbij en voeg zoveel water toe tot de rijst ongeveer 1 cm onder water staat. Kook de rijst in 10 - 15 minuten gaar en tot het vocht is opgenomen. Meng tenslotte de spinazie erdoor en roer tot deze geslonken is. Breng op smaak met zout en peper en strooi er de cashewnoten over.

Terwijl de rijst aan het koken is maak ik nog een verse groene chutney door  2 el koriander, 2 el munt, ½ chilipeper en wat yoghurt te pureren in een keukenmachine. Verder serveer ik er papadums bij en mangochutney uit een potje.

Bron: ooit het recept eens uit een tijdschrift gehaald.

dinsdag 21 september 2010

Varkenshaas met vijgensaus


Ingredienten:
- 500 g varkenshaas
- zout en peper
- roomboter

Voor de vijgensaus:
- 1 el gezouten roomboter
- een kleine rode ui, gehakt
- 6 rijpe vijgen, in stukjes
- 1 el honing
- 100 ml rode wijn
- 2 el balsamico-azijn
- zout en peper
- 1 tl tijmblaadjes

Bereiden:
Smelt voor de saus de roomboter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot de ui glazig is. Voeg de in stukjes gesneden vijgen toe en kook ze ongeveer 2 minuten. Voeg de honing, de wijn en de azijn toe. Maal er zout en peper over. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het 10 - 15 minuten zachtjes koken, tot het ingedikt is. Voeg de tijm toe.
Serveer de saus bij de gebakken varkenshaasjes. Serveer met gebakken aardappeltjes en sperziebonen of broccoli.



Heerlijke saus van verse vijgen. Je kunt de saus ook bij karbonades serveren. Maar natuurlijk extra feestelijk met varkenshaas!

maandag 20 september 2010

Vijgen flaugnarde


Ingrediënten:
- 40 g boter, gesmolten en afgekoeld
- 2 eieren, gescheiden
- 75 g basterdsuiker
- ½ tl citroenrasp
- ½ tl vanille-extract
- 35 g patentbloem
- 80 ml slagroom en extra om te serveren
- 4 verse vijgen
- poedersuiker


Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. En vet een vorm in met boter.
2. Mix de boter, de eigelen, suiker, citroenrasp en vanille-extract  tot de suiker is opgelost en het geheel bleekgeel is.
3. Voeg de room en de bloem toe en meng tot alles glad is.
4. Klop in een andere kom de eiwitten met een mespuntje zout stijf.
5. Vouw voorzichtig de eiwitten in het mengsel.
Doe het mengsel in de vorm en leg er de in tweeën gesneden vijgen op met het snijvlak naar boven en bak de flaugnarde 20 - 25 minuten tot ze gerezen en bruin is. (bij mij moest het 10 minuten langer)
6. Bestrooi met poedersuiker en serveer eventueel met slagroom.



Een flaugnarde is net zoiets als een clafoutis. Een clafoutis is met kersen gemaakt en als er ander fruit, zoals bv appels, abrikozen, pruimen etc. gebruikt is, heet het een flaugnarde.

zondag 19 september 2010

Thaise gebakken rijst met kip en groene curry

Ingredienten:
- 1 grote of 2 kleine kipfilets , in heel kleine blokjes gesneden
- 1 el Thaise groene curry pasta
- 250 gram gekookte witte rijst (afgekoeld)
- 100 gram diepvries doperwten
- 2 bosuitjes, fijngehakt
- 2 eieren
- 1 el vissaus
- 1 el sojasaus

Bereiden:
Verhit 2 el olie in een wok, voeg de curry pasta toe en bak 1 minuut, doe de kip erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de gekookte en afgekoelde rijst, de doperwtjes en de bosui toe en meng goed. Maak dan een holletje in het midden en breek daarin de eieren. Roer ze constant tot ze bijna gaar zijn, roer dan alles goed door elkaar en bak nog 2 minuten. Breng op smaak met vissaus en sojasaus..

Bron: "70 Thaise curries" van Vatcharin Bhumichitr.

Snel, makkelijk en lekker gerecht, voor als je weinig tijd hebt! Ook handig als je een restje rijst over hebt. Recept is voor 2 à 3 personen, je kunt de hoeveelheden natuurlijk aanpassen voor meerdere personen.

vrijdag 17 september 2010

Thaise gehaktballetjes curry


Ingrediënten:
- 500 g rundergehakt
- verse gember, geraspt (ca 3 cm)
- 2 rode chilipepers
- 1 ei
- 1 el zonnebloemolie
- 1 - 1½ el Thaise rode currypasta
- 400 ml kokosmelk
- 225 g bamboescheuten, uitgelekt
- 140 g sperziebonen
- sap van 1 limoen en 1 limoen in partjes
- 20 g verse (Thaise) basilicum

Bereiden:
1. Doe het gehakt in een grote kom, met één gehakte chilipeper, de gember en het ei. Voeg zout en peper toe. Mix alles goed met je handen en maak er 20 balletjes van.
2. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de balletjes 5 minuten tot ze bruin zijn. Leg ze op een bord. Doe de currypasta in de pan, bak 1 minuut, doe er dan de kokosmelk bij en een half blikje water. Breng aan de kook en roer om een saus te maken.
3. Doe de gehaktballetjes erbij met de bamboescheuten en boontjes. Kook 5 minuten, zodat de boontjes en de balletjes gaar zijn.
4. Breng op smaak met zout en peper en de limoensap, voeg dan de basilicumblaadjes toe.
Verdeel er een in dunne plakjes gesneden chilipeper over en serveer met rijst of met mie en limoen partjes.

Bron: "Good Food" oktober 2010

Als je geen fan bent van al te pittig, verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten uit de rode pepers.

Wortel & roomkaas cupcakes


Ingrediënten:
- 175 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 g zelfrijzend volkorenmeel (of volkorenmeel en 1 tl bakpoeder)
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bicarbonate of soda
- 2 tl koek- of speculaaskruiden
- rasp van 1 sinaasappel
- 2 eieren
- 150 ml zonnebloemolie
- 200 g geraspte wortel
- oranje sprinkels voor decoratie

Voor het glazuur:
- 100 g zachte roomboter
- 300 g roomkaas
- 100 g poedersuiker, gezeefd
- 1 tl vanille-extract


Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een muffinvorm in of doe er papierenvormpjes in. (ik heb geen papieren vormpjes gebruikt)
2. Meng in een grote kom de meelsoorten, de suiker, de bicarbonate of soda, de koekkruiden en de geraspte sinaasappelschil. Meng in een andere kom de eieren en de zonnebloemolie. Meng ze door de droge ingrediënten en voeg de wortel toe en meng goed.
3. Doe het deeg in de vormpjes en bak 20 - 22 minuten in de oven of totdat een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in de vorm en laat ze dan helemaal afkoelen op een rooster.
4. Mix voor het glazuur de boter zacht en voeg dan de roomkaas toe, de poedersuiker en het vanille-extract. Gebruik een mes om het glazuur mooi aan te brengen op de cakejes en decoreer met de sprinkels.

Bron: 'Good Food' mei 2010.


Dit recept lijkt heel erg op mijn wortelcake die ik al eerder heb gemaakt.
I.P.V. oranje sprinkels te gebruiken, heb ik sinaasappelrasp 5 min. gekookt met 50 ml water en 10 gram suiker en daarna laten uitlekken en drogen.  Zelf heb ik er ook nog wat rozijnen en stukjes walnoot door gedaan.

woensdag 15 september 2010

Italiaanse hamburger met basilicum-mayonaise

Ingrediënten:
- 50 g Parmezaanse kaas
- 500 g mager rundergehakt
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
- 3/4 dl Italiaanse tomatensaus met kruiden (sugo)
- zout en versgemalen zwarte peper
- 3 el olijfolie
- 4 broodjes
- 100 g rucola slamelange

Voor de basilicum-mayonaise:
- 15 g basilicum
- 4 el mayonaise
- 6 el Griekse yoghurt
- 2tl mosterd

Bereiden:
1. Verwarm de ovengrill voor. Schaaf met een dunschiller flinterdunne plakjes van de Parmezaanse kaas. Kneed het gehakt in een kom met de ui, Italiaanse kruiden, 1-1½ el tomatensaus, 1 tl zout en peper naar smaak tot een homogeen mengsel en vorm er 4 grote hamburgers van.
2. Bestrijk de hamburgers dun met olijfolie en rooster ze in een hete grillpan
in 6 - 8 minuten mooi bruin en gaar.
3. Snijd intussen de broodjes open en bestrijk de snijvlakken dun met de tomatensaus en olijfolie. Leg de broodjes naast elkaar op een bakplaat en schuif ze onder de hete grill. Bak ze in 2 - 3 minuten knapperig.
4. Leg de onderkanten van de broodjes op 4 borden. Verdeel de slamelange erover en leg de hamburgers erop. Verdeel de kaas over de hamburgers. Geef er voor extra smaak de basilicum-mayonaise bij. Geef er eventueel nog een tomatensalade bij.
5. Voor de basilicum-mayonaise: snijd de basilicum heel fijn in de keukenmachine of in een hoge kom met de staafmixer. Voeg de mayonaise, de Griekse yoghurt en de mosterd toe. Breng op smaak met zout en peper.

Bron: dit recept komt uit een oude "Tip Culinair".

Erg lekker in combinatie met de basilicum- mayonaise.

maandag 13 september 2010

Nacho's met kaas en een salsa van avocado's en maïs

Ingrediënten:
- 230 g maïskorrels
- 2 rijpe tomaten, het vruchtvlees in blokjes gesneden
- 2 rijpe avocado's, geschild, ontpit en in blokjes gesneden
- 4 bosuitjes, in ringetjes gesneden
- 25 g jalopeñapepers uit een pot, uitgelekt en fijngehakt
- zout/peper
- 1 zak tortillachips (150g)
- 125 ml zure room
- 100 g versgeraspte belegen Goudse kaas

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200' C.
Doe de maïskorrels met de tomaat, de avocado, de bosui en de pepers in een kom. Schep goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Doe de tortillachips in een ingevette lage ovenschaal en schep er de avocadosalsa over. Schep er de zure room over en bestrooi met de geraspte kaas. Zet 15 - 20 minuten in de hete oven tot de kaas begint te borrelen.

Bron: "Koken voor familie en vrienden" van Ainsley Harriott.

Altijd een succes dit recept. Dit recept is voor 2 à 3 personen, maar je kunt het natuurlijk altijd aanpassen voor meerdere personen. Als je er een niet- vegetarische variant van wilt maken, kun je in stukjes gesneden gerookte kipfilet toevoegen, ook erg lekker.

zaterdag 11 september 2010

Cheesecake met zomerfruit

Ingrediënten:
- 200 g digestive biscuits
- 50 g gesmolten boter
- 600 g roomkaas ( 3 monchou kuipjes à 200 g)
- 200 g crème fraîche
- 1 tl vanille extract
- 175 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 el bloem
- 2 eieren

Voor de garnering:
- 5 eetlepels frambozensaus (of jam)
- 300 g gemengd zomerfruit
- poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier (ik heb een springvorm gebruikt van 24 cm doorsnede). Doe de koekjes in een keukenmachine en maak ze fijn. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed. Druk het mengsel goed aan in het bakblik.
2. Roer de roomkaas met de crème fraîche, de suiker en het vanille extract goed door elkaar. Meng de bloem en de eieren erdoor tot alles goed gemengd is. Giet het mengsel in de vorm op de koekjes bodem. Zet de vorm in de oven en bak 10 minuten. Verlaag daarna de oventemperatuur naar 120' C en bak de taart nog 1 uur en 20 minuten, de taart is in het midden nog een beetje zacht. Zet de oven uit en laat de taart afkoelen in de oven. Zet de taart daarna in de koelkast om goed op te stijven
3. Voor de garnering: verwarm de jam met een beetje water om het vloeibaar te maken. Ik heb frambozen met een beetje suiker gemengd en gepureerd en daarna door een zeef gewreven.
Verdeel het fruit over de taart en bedruip met de jam of de frambozensaus en strooi er wat poedersuiker over.

Bron: "Good Food" augustus 2010.

Toen de "Good Food" van augustus bij ons bezorgd werd en ik deze cheesecake op de voorkant zag staan, wist ik meteen dat ik die wilde maken. Deze cheesecake overtrof onze verwachtingen, hij ziet er niet alleen fotogeniek uit, maar smaakt ook nog voortreffelijk. De cake is lekker romig van smaak en heerlijk in combinatie met het zomerfruit.

donderdag 9 september 2010

Millionaire's shortbread

Ingrediënten
voor de bodem:
- 180 g bloem
- 70 g suiker
- 1 tl vanille extract
- 100 g roomboter
- snufje zout

Voor de karamel:
- 50 g roomboter
- 400 g zoete, gecondenseerde melk
- 4 el bruine basterdsuiker

Voor de bovenlaag:
- 100 g pure chocolade
- 100 g melkchocolade
- 25 g witte chocolade

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C en beleg een rechthoekige vorm van 20 bij 30 cm met bakpapier.
2. Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem, zout, suiker en het vanille extract. Kneed tot een samenhangend deeg. Druk het deeg in de bakvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem.
3. Zet de vorm in de oven en bak 15 - 20 minuten, totdat de bovenkant licht goudbruin begint te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
4. Smelt voor de karamel de boter in een steelpan en voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm op een laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat 10 - 15 minuten koken terwijl je blijft kloppen. Zorg dat je de pan niet alleen laat, de karamel brandt dan aan en je krijgt stukjes in je karamel. De karamel is klaar als hij genoeg ingedikt is, als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien.
5. Haal de pan van het vuur en giet de karamel over de koek heen. Verdeel met een lepel over de bodem. Laat minstens een uur afkoelen voordat je de chocolade erover gaat gieten, anders mengen de lagen.
6. Smelt de pure- en de melkchocolade au bain marie. Verspreid over de afgekoelde karamel. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is.
7. Smelt de witte chocolade en verdeel met een theelepel in strepen over de bovenkant. Doe dit terwijl de chocoladelaag nog zacht is. Gebruik een satéprikker en maak een golvende beweging door de witte chocolade voor een mooi marmereffect. Laat de koek afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Snijd de koek in stukken.


Een tijdje geleden had ik deze koek op de site van "Yummy in my Tummy" gezien. Ik was van plan hem eens een keer te maken, maar ik was het eigenlijk alweer vergeten. Tot ik het recept weer tegen kwam bij "De keuken van Johanna" en besloot hem nu toch echt eens te gaan maken, want ik ben een echte karamel en chocolade liefhebber! Geen enkele spijt van dit besluit, de koek smaakt heerlijk! De karamel opkloppen is hard werken, maar als je dan daarna de pan uit mag likken, ben je dat snel vergeten! Mijn bodem was een beetje brokkelig, zoals je ziet op de foto's. Ik heb de bodem 20 minuten gebakken, volgende keer is 15 min. toch echt lang genoeg.

dinsdag 7 september 2010

Vijgensalade van Jamie

Ingrediënten:
- 4 vijgen
- zakje rucola
- basilicum
- bolletje buffelmozzarella
- Parmaham, ca 100 g

Voor de dressing:
- 2 el citroensap
- 4 el olijfolie
- 1 el honing
- zout/peper

Bereiden:
Verdeel de rucola over 4 borden. Snijd de vijgen kruiselings, maar niet helemaal tot de bodem in.
Knijp dan met je duim en wijsvinger de bodem van de vijg omhoog zodat de binnenkant blootgelegd wordt. Leg de vijgen op de rucola. Je kunt om iedere vijg een plakje ham wikkelen, maar je kunt de ham ook een beetje oprollen en er kleine roosjes van vormen. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de borden. Strooi nog wat basilicumblaadjes over de salade. Maak ondertussen de dressing en verdeel de honing-citroendressing over de salade, zorg dat er ook wat dressing in de vijg terecht komt. Serveer er wat stokbrood bij om de dressing op te deppen.

Bron: "Happy days with the naked chef" Jamie Oliver.

Zodra er weer verse vijgen in de winkels zijn, verschijnt deze heerlijke salade bij ons op tafel. Geef je de salade als voorgerecht bij een etentje, dan is één vijg per persoon genoeg.

maandag 6 september 2010

Trifle met limoncello en zomerfruit

Ingrediënten:
- 250 g mascarpone
- 170 g Griekse yoghurt
- 1 el suiker
- 1 vanillestokje
- 250 g gemengd fruit, zoals aardbeien, blauwe bessen, frambozen en bramen
- 2 el geroosterde amandelsnippers
- 150 g cantuccini
- flinke scheut limoncello (een hele flinke)

Bereiden:
1. Giet de limoncello over de koekjes en laat een halfuurtje staan, zodat de koekjes de drank absorberen en zacht worden.
2. Meng de mascarpone met de yoghurt, de suiker, de zaadjes uit het vanillestokje en de rest van de limoncello die niet is opgenomen door de koekjes.
3. Maak in mooie dessertglazen of in één grote glazen schaal laagjes met achtereenvolgens de koekjes, het fruit en het mascarponemengsel. Eindig met mascarpone en garneer met wat frambozen en geroosterde amandelsnippers.


Een verrukkelijk dessert en zo makkelijk en snel te maken.
Kleine moeite, GROOTS effect.

zondag 5 september 2010

Couscous met kip en abrikozen

Ingrediënten:
- 1 el milde olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 300 g kipfilet, in blokjes
- stukje verse gember, geraspt
- 1 tl harissa, naar smaak evt. meer
- 10 gedroogde abrikozen, in stukjes
- 220 g kikkererwten, uitgelekt
- 200 g couscous
- 200 ml kippenbouillon
- klein bosje koriander

Bereiden:
Verhit de olie in een ruime pan met anti-aanbaklaag en fruit hierin de ui 1 - 2 minuten. Bak de kip 7 - 10 minuten omscheppend mee tot de kip en de ui lichtbruin zijn. Voeg de gember en de harissa toe en bak 1 minuut mee. Roer de abrikozen, de kikkererwten en de couscous erdoor en schenk de bouillon erbij. Laat met het deksel op de pan op laag vuur 5 minuten zachtjes koken of totdat de couscous de bouillon heeft opgenomen. Maak de couscous los met een vork en bestrooi met koriander. Geef er voor de liefhebbers nog wat harissa bij.

Bron: Margriet nr. 35.

Zeer smakelijk en snel te bereiden eenpansgerecht.

vrijdag 3 september 2010

Hazelnoot fruitcake

Ingrediënten:
- 225 g roomboter, op kamertemperatuur
- 100 g hazelnoten, grof gehakt
- 225 g lichtbruine basterdsuiker
- 225 g zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 2 tl koekkruiden of kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 175 g courgettes, grof geraspt en uitgelekt
- 1 appel, geraspt
- 250 g gemengd gedroogd fruit

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en beleg de bodem met bakpapier. Doe de helft van de hazelnoten, 1 el suiker en 1 el bloem in een keukenmachine en maak ze zo fijn als je kunt.
2. Voeg de boter, de rest van de suiker en de eieren toe , doe er dan het vanille-extract de kruiden, ¼ tl zout en de rest van de bloem en het bakpoeder bij en meng tot een gladde massa.
Roer er dan de geraspte courgettes, appel en het gedroogde fruit door.
3. Schep het mengsel in de springvorm en strijk glad. Bestrooi met de rest van de gehakte hazelnoten, duw ze een beetje aan in het deeg. Bak de cake 1 uur en 10 minuten, tot de cake gerezen en goudbruin is, bedek de cake na 45 minuten losjes met aluminiumfolie. Laat de cake 20 minuten in de vorm afkoelen en zet daarna op een rooster om helemaal af te koelen.

Tip: De tijd dat de cake in de oven moet staan, kan langer zijn. Dat hangt af van het vocht in de courgettes. Doe een test met de satéprikker, die moet er droog en schoon uitkomen.

Bron 'Good Food' september 2010.

Heerlijk smeuïge cake. Ik heb voor het gemengd gedroogd fruit rozijnen, cranberries en gedroogde abrikozen gebruikt. De cake moest bij mij 10 minuten langer in de oven.

donderdag 2 september 2010

Verse zalmcarpaccio

Ingrediënten:
- 400 g verse zalm

- 1 citroen
- 1 el gehakte dille
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 1 el suiker
- ½ tl zout
- 1 el extra virgine olijfolie
- 1 el kappertjes, uitgelekt
- wat slablaadjes en bruin stokbrood om te serveren

Bereiden:
1. Wikkel de zalm in plasticfolie en leg 1 uur in de vriezer. Dat vergemakkelijkt het snijden.
Rasp ondertussen de schil van de citroen en pers hem uit. Meng in een kom de citroenrasp en citroensap met de dille, sjalotje, suiker en een ½ tl zout. Voeg de olijfolie toe en meng goed.
2. Haal het plastic van de zalm. Snijd diagonaal hele dunne plakjes. Leg de plakjes op een grote platte schaal en druppel de dressing er goed overheen. Doe plasticfolie over de zalm en zet minstens 2 uur of een hele nacht in de koelkast.
3. Verdeel de zalmplakjes om te serveren over een mooie schaal en verdeel de kappertjes en enkele slablaadjes erover. Serveer met dun gesneden bruin stokbrood.

woensdag 1 september 2010

Meringue - semifreddo


Ingrediënten:
- 300 ml slagroom
- 5 el suiker
- 200 ml boerenyoghurt
- 150 g menringues, grof verkruimeld (V&D)
- kleine cakevorm (inh. 1 l) of springvorm van 20 cm

Bereiden:
1. Klop de slagroom met de suiker stijf. Spatel er de boerenyoghurt en driekwart van de meringue door.
2. Schep de ijsbasis in de met plasticfolie bekleedde cakevorm en verdeel er de rest van de meringue over; druk de meringue licht aan.
3. Zet de semifreddo minstens 4 uur in de diepvries om te bevriezen.
4. Haal de semifreddo zo'n 20 min. voor serveren uit de diepvries. Snijd het ijs met een nat, warm mes in mooie plakken.
Lekker met (wilde) bloemenhoning.

Serveeridee: Schep voor een ijstaart de semifreddobasis in een kleine springvorm van 20 cm, bedek de bodem eventueel eerst met (chocolade) cake.

Bron: 'Delicious' september 2010.