- Dit is mijn inzending voor Het Foodblogevent van december 2012, dat deze maand gehost wordt door Emmelien van het blog Zoet & Roze. Zij heeft als thema cranberries gekozen.
Ingrediënten:
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g rozijnen
- 200 g gekonfijte kersen (bigarreaux), doormidden gesneden
- 100 g gedroogde cranberries
- 200 g verse cranberries (of uit de diepvries)
- 1 sinaasappel, het sap en de geraspte schil
- 50 ml Amaretto, Frangelico, Gognac of sherry
- 250 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- 4 grote eieren, op kamertemperatuur
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g gemalen amandelen
- 100 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt
- 1 tl mixed spices (of speculaas-of koekkruiden)
Bereiden:
1. Verwarm de oven voorop 160' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier. Leg ook tegen de zijkanten bakpapier en laat dat 2½ cm boven de rand uitsteken.
2. Doe in een pan de rozijnen, geglaceerde kersen, de gedroogde en de verse cranberries, sinaasrasp en -sap en de alcohol (ik heb Amaretto gebruikt) en zet de pan op het vuur en breng zachtjes aan de kook, zet het vuur lager en laat drie minuten pruttelen tot de cranberries zachter zijn geworden en het vocht iets is opgenomen. Laat afkoelen.
3. Doe de suiker met de boter in een grote kom en meng met de mixer tot het bleek en romig is geworden. Voeg de eieren toe en mix goed. Meng in een andere kom de bloem, mixed spices, gehakte hazelnoten en het amandelmeel door elkaar.
4. Meng de droge ingrediënten door de natte, meng tot alles net gemengd is. Voeg dan het rozijnen- caranberrymengsel toe met het vocht en meng voorzichtig met een spatel. Doe het mengsel in de voorbereide vorm en maak de bovenkant glad met en spatel.
5. Zet de vorm 1 uur en 20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de taart goed gaar is, zit er nog deeg aan de prikker zet dan de cake nog een paar minuten terug in de oven. Laat de cake in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en versier de cake naar wens.
Bron:
"Good Food" magazine december 2012
Ik heb al de nodige kerstcake recepten op mijn blog staan, toch wilde ik dit jaar weer een nieuw recept uitproberen. Je moet alleen uitkijken dat je niet een beetje meer van hetzelfde krijgt. Alle Engelse kerstcakes zijn met gedroogde vruchten; dit recept leek me wel wat omdat er ook verse cranberries in zitten, ze geven een beetje een zurig accent aan de verder zoete, kruidige cake. In de Good Food stonden allerlei voorbeelden om er een mooie versierde Kerstcake van te maken, maar aangezien ik wat dat betreft niet zo'n knutselaar ben, heb ik het maar eenvoudig gehouden met allerlei kerststrooiseltjes. Die zijn trouwens duur en smaken nergens naar, je kunt ook volstaan met een beetje poedersuiker. De cake wordt elke dag lekkerder van smaak, dus eigenlijk adviseer ik de cake een paar dagen eerder te bakken dan dat je hem wilt serveren.