maandag 31 december 2012

Gelukkig Nieuwjaar!


Mijn dochter Marlous heeft dit jaar weer de oliebollen gebakken. Andere jaren bakte ze dit recept, ook ontzettend lekker, maar dit jaar besloot ze naar aanleiding van het blog van Levine om  eens iets anders te proberen en bakte ze  de oliebollen volgens het recept van Eetschrijven. Ze waren super lekker en heel erg luchtig. Zelfs onze kleinzoon Daan (van ruim anderhalf jaar) genoot van zijn eerste oliebol!

Ik wens al mijn lezers een heel goede jaarwisseling en een gezond en culinair 2013!

Bedankt voor al jullie bezoekjes aan mijn blog, de vele reacties en mailtjes met vragen en de lieve complimenten!

Tot ziens in 2013!

zondag 30 december 2012

Pastinaakblini's met geitenkaas


Ingrediënten:
- 5 kleine pastinaken (ca. 600 g)
- zonnebloemolie om in te bakken
- 60 g zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren + 2 eiwitten
- 40 g boter, gesmolten
- 200 g zachte geitenkaas
- pitten van 1 granaatappel
- honing en kiemslablaadjes of cressen voor erbij

Bereiden:
1. Schil de pastinaken, dat gaat het beste met een dunschiller. Snijd 1 pastinaak in flinterdunne plakjes (met de mandoline als je die hebt). Verhit 2 cm zonnebloemolie in een koekenpan en bak de plakjes pastinaak in een paar minuten knapperig en bruin. Schep de plakjes met een schuimspaan op keukenpapier en laat uitlekken.
2. Hak de andere 4 pastinaken grof en zet ze in een pan met koud water en wat zout op hoog vuur. Als het water kookt, zet je het vuur lager en kook je ze in 12-15 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze met een pureeknijper of stamp met een pureestamper fijn. Breng op smaak met zout en peper en laat iets afkoelen.
3. Roer de bloem en de hele eieren door de pastinaakpuree. Klop de 2 eiwitten stijf en roer de helft door de pastinaakpuree. Spatel de rest er luchtig doorheen tot alles net gemengd is.
4. Vet een koekenpan met antiaanbaklaag dun in met gesmolten boter en zet de pan op middelhoog vuur. (vuur echt niet te hoog, want dan branden ze snel aan). Bak de blini's in porties en vet de pan tussendoor zo nodig weer in. Schep de porties van 1 eetlepel blinibeslag in de koekenpan en bak ze 1-2 minuten tot er kleine luchtbelletjes op het oppervlak ontstaan. Keer ze om en bak ze nog 1 minuut goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen.
5. Zet de blini's op een grote schaal en smeer op elk ervan een beetje geitenkaas. Garneer met een pastinaakschip en granaatappelpitten. Sprenkel er vlak  voor het serveren een beetje honing over en garneer met kiemslablaadjes.

Voor ca. 25 stuks. Als je niet van geitenkaas houdt, kun je dat wel vervangen door roomkaas.

Bron: Delicious. Lekker koken!


Zoekende naar een lekker en apart hapje voor oudejaarsavond kwam ik dit recept tegen in het Delicious Kookboek. Een heerlijk hapje dat je voor een groot gedeelte voor kunt bereiden. De blini's en de pastinaakchips maak je van tevoren en vlak voor het serveren beleg je ze. Advies maak van de pastinaakchips meer, want die zijn zo ook erg lekker! Laat de geitenkaas goed op kamertemperatuur komen, zodat het goed smeerbaar is. Het hapje oogt niet alleen erg mooi, maar smaakt ook voortreffelijk! Voor iedereen een fijne jaarwisseling.

zaterdag 29 december 2012

Parmezaankoekjes met maanzaad


Ingrediënten:
- 210 g bloem
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl paprikapoeder
- een snuf cayennepeper
- een snuf zout
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- 165 g zachte boter
- 165 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 50 g maanzaad
- 1 ei, losgeklopt

Bereiden:
1. Zeef de bloem met het bakpoeder, paprikapoeder en cayennepeper in een kom en voeg zout en peper toe.
2. Meng in een kom de boter met de Parmezaanse kaas, tot ze goed vermengd zijn. Voeg de droge ingrediënten toe en meng met de hand tot alles goed gemengd is en je een zacht deeg hebt.
3. Verdeel het deeg in twee porties en maak er een rol van met 3-4 cm doorsnede. Wikkel de rollen afzonderlijk in plasticfolie en leg ze een half uur in de koelkast om op te stijven.
4. Strooi het maanzaad op een bord en bestrijk de rollen helemaal met het ei, rol ze daarna door het maanzaad, zorg dat het overal goed zit. Leg ze verpakt in plasticfolie weer een uur in de koelkast.
5. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de rollen in 5-8 mm dikke plakken en leg ze op steeds 3 cm afstand van elkaar op de bakplaat. Bak ze 12 minuten. De koekjes worden bruin en geuren heerlijk. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een goed afsluitbare trommel.

Voor ca 30 koekjes. Je kunt het maanzaad ook weg laten, maar het geeft een lekkere crunch en staat feestelijk.

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi


Wat is er leuker om zelf koekjes te bakken of het nou zoete of hartige koekjes zijn. En dan ook nog een recept van Ottolenghi, dat moet wel lekker zijn. Ook erg leuk om cadeau te geven. Deze hartige koekjes zijn bedoeld om te serveren bij een drankje. Ze smaken heerlijk bij een glaasje rode bordeaux wijn en ze zijn verslavend lekker! Je kunt het deeg ongebakken invriezen, zodat je altijd wat in de vriezer hebt en bij onverwacht bezoek; even ontdooien en afbakken.

maandag 24 december 2012

Fijne Kerstdagen!


Ik wens al mijn volgers en lezers gezellige Kerstdagen en hoop dat iedereen genoeg inspiratie op heeft gedaan om een lekker kerstdiner klaar te maken en daar met familie en/of vrienden van te genieten.

Wij doen het met de Kerst rustig aan, we hebben geen zin in kerststress en we eten het hele jaar door al erg lekker dus we kiezen voor makkelijk. Eerste Kerstdag eten wij met vrienden in restaurant Papermoon in Voorburg. Tweede Kerstdag eten wij bij mijn dochter en schoonzoon en dan komen mijn zoon en zijn vriendin ook, we zijn dan met z'n zevenen (inclusief kleinzoon Daan van 1½). Mijn dochter maakt het voorgerecht, het hoofdgerecht en dessert worden door mij verzorgd. Op verzoek van de kinderen hetzelfde hoofdgerecht als vorig jaar. Ik vind het prima; erg lekker en makkelijk!
Dessert: kaneelparfait met gebakken appel en gemberroom (recept na de kerst op mijn blog).

Veel succes met het klaar maken van jullie Kerstdiner!

zondag 23 december 2012

Mijn eerste Kerststol!


Hier een foto van mijn eerste Kerststol die ik zelf gebakken heb. Het recept met een filmpje vind je hier op het blog van Levine. Nadat ik het filmpje een paar keer bekeken en de tips van Levine goed doorgelezen had, dacht ik: dit durf ik wel aan. Sinds ik op 17 oktober een broodbakworkshop bij Levine heb gevolgd, bak ik al mijn brood zelf en kom ik niet meer bij de bakker. Dus een logisch vervolg was: ook zelf een kerststol bakken. Ik moet eerlijk toegeven dat de eerste deegmassa in de prullenbak beland is; ik kreeg de boter er niet goed door gemengd. Nadat ik Wilma (Kookgek) gebeld had, wat ik daar aan kon doen en zij mij vertelde dat ik de boter er klontje voor klontje door moest mengen en tussendoor wachten tot het vorige klontje goed opgenomen was, ben ik aan mijn tweede poging begonnen. Het deeg was zeer plakkerig, dus in eerste instantie dacht ik dat het niet goed zou komen, maar als je het deeg 15 minuten laat rusten, zoals in het recept staat, wordt dat beter. De vulling erdoor mengen ging erg goed, zoals in het filmpje te zien is. En gelukkig is het eind resultaat goed geworden, zeker voor de eerste keer! En wat nog belangrijker is: dit smaakt zóveel lekkerder dan een gekochte kerststol en natuurlijk helemaal omdat ik hem zelf gemaakt hebt!


Inmiddels een stukje geproefd, de lekkerste die ik ooit gegeten heb! Ik ben alleen bang dat deze de Kerst niet haalt! Levine bedankt voor weer een geweldig recept!

vrijdag 21 december 2012

Kerst-puddinkjes


Ingrediënten:
- 100 g krenten
- 100 g rozijnen
- 50 g gedroogde cranberries
- 100 g dadels, ontpit en fijngehakt
- 50 g gepelde pistachenootjes, grofgehakt
- 4 el sinaasappellikeur, bv Grand Marnier of Cointreau
- 1 tl vanille-extract
- 125 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g wit broodkruim
- 100 ml bruin bier
- rasp van 1 citroen

Bereiden:
1. Meng de krenten, rozijnen, cranberries, dadels en pistachenootjes met de likeur en het vanille-extract. Laat 1 uur marineren en schep af en toe door elkaar.
2. Verwarm de oven voor op 150' C. En vet een muffinvorm voor 12 muffins goed in.
3. Meng de boter met de suiker met de mixer een paar minuten in een kom tot een romige crème.Voeg de eieren één voor één toe en meng tussendoor tot ze goed zijn opgenomen. Zeef de bloem boven de kom met noten en rozijnen en schep goed door elkaar. Voeg de botercrème, broodkruim ( gebruik oud witbrood, zonder korst en maal het fijn in de keukenmachine. Laat vers brood eerst goed uitdrogen, bv 5-10 min in een oven van 75') bier en citroenrasp toe en meng alles tot een dik beslag.
4. Verdeel het beslag over de 12 muffinvormpjes Dek de vormpjes af met bakpapier en sluit ze af met aluminiumfolie. Zet de vorm ( je kunt ook 2 vormen van 6 gebruiken) in een braadslede en vul de braadslede met heet water tot de helft van de muffinvorm. Zet de braadslede in de oven en kook de puddinkjes au-bain-marie in 1 uur en 30 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze stevig aanvoelen. Neem de muffinvorm uit het water en laat 5 min. afkoelen. Neem de puddinkjes uit de vorm en laat helemaal afkoelen. Je kunt de puddinkjes nu in plasticfolie verpakken en invriezen. Als je dat doet komt het de smaak ten goede, de smaken kunnen goed intrekken (je kunt ze 1 maand bewaren in de diepvries). Ontdooi ze 1 dag voor gebruik in de koelkast. Warm ze vlak voor het serveren nog een paar minuutjes op in een oven van 180'C, ze hoeven niet echt warm te worden. Bestrooi ze vlak voor het serveren eventueel met poedersuiker.

Bron: Delicious december 2012

Puddinkjes of cakejes; je kunt ze inderdaad als nagerecht serveren, maar ze zijn ook erg lekker als cakejes bij een kopje koffie of thee. Een makkelijk recept en natuurlijk heel fijn dat je het met alle kerstdrukte ruim van tevoren kunt maken. Geef je ze als nagerecht, dan kun je ze bestrooien met een beetje poedersuiker. Als je ze bij de koffie of thee serveert, is het ook leuk om ze te versieren .

donderdag 20 december 2012

Top 50 Nederlandse Foodblogs: 9e plaats!

Ook dit jaar heeft JustEat een lijst gemaakt van de top 50 beste Foodblogs. Stond ik vorig jaar nog op de 7e plaats, dit jaar ben ik gezakt naar de 9e plaats. Ik ben toch erg blij met deze waardering.
Hier kun je de hele lijst bekijken.


Het Foodblog van Caroline is uitermate geschikt voor een grote variatie aan recepten. Naast recepten voor salades en avondmaaltijden kun je hier ook terecht als je van zelfgebakken brood en taart houdt. Het water loopt ons in de mond bij het lezen van de heerlijke zoete gerechten op dit blog.

dinsdag 18 december 2012

Chocolade kerststronk


Ingrediënten:
-  4 grote eieren
- 100 g fijne kristalsuiker
- 85 g patentbloem
- 25 g cacaopoeder

Voor de ganache:
- 150 ml slagroom
- 100 g donkere chocolade

Voor de vulling:
- 150 ml slagroom
- 225 gezoete kastanjepuree
- 2 el fijne kristalsuiker
- 50 g chocolade, gehakt

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200'C boven-en onderwarmte. Beleg een platte bakvorm (Swiss roll vorm) of gewoon je bakplaat  met bakpapier.
2. Doe de suiker en de eieren in een kom en zet deze op een pan met een laagje warm water op het vuur en klop met de mixer tot het dik en romig is geworden, als je de kloppers eruit tilt moet het als een draad er aan  blijven hangen.
3. Verwijder van het vuur en klop nog 1 minuut. Zeef de bloem en de cacaopoeder boven het eimengsel en vouw het er voorzichtig met een metalen lepel doorheen.
4. Doe het beslag in de bakvorm en bak het 15 minuten in de oven tot het stevig aanvoelt en de zijkanten los komen van de vorm. Haal uit de oven, draai de cake om op een rooster (het bakpapier ligt nu boven) en bedek het met een vochtige theedoek. Laat volledig afkoelen.
5. Terwijl de cake afkoeld, maak je de ganache en de vulling. Voor de ganache: doe de stukjes chocolade en de room in een pannetje, zet op een zacht vuur en laat zachtjes smelten. Haal van het vuur, roer even en laat het wat dikker worden en afkoelen.
6. Voor de vulling: klop de slagroom op tot het zachte pieken vormt. Doe de kastanjepuree en de suiker in een andere kom en meng het goed. Doe de stukjes chocolade erdoor en vouw de slagroom erdoor met een spatel.
7. Keer de cake om op een stuk bakpapier, haal voorzichtig het bakpapier eraf. Spreid het kastanjemengsel gelijkmatig uit over de cake. Rol de cake op vanaf een lange kant en gebruik het bakpapier om je te helpen. En eindig met de naad onder. Snijd aan beide kanten een klein stukje af, zodat het er netjes uitziet. Snijd dan  aan een kant een stuk van 6 cm schuin af.
8. Zet de stronk op een grote schaal, en leg het afgesneden stuk tegen de stronk. Smeer de ganache erover uit met paletmes. Gebruik een vork om er een lijntjes op te maken, zodat het op de bast van een boom lijkt. Je kunt met een satéprikker nog hier en daar een knoest maken. Versier de stronk nog met wat hulstblaadjes als je wilt.

Bron: Good Food december 2012

 In Engeland noemen ze dit gebak een Log, in Frankrijk een Bûche Noël in ons landje een Boomstam. Mijn dochter Marlous, die ook erg lekker kan koken en bakken (de appel valt niet ver van de boom),  heeft deze chocolade stronk gemaakt. Ze zegt dat het niet moeilijk is, maar dat je er wel rustig de tijd voor moet nemen. In ieder geval was het erg lekker! Als advies geeft ze dat je hem na het bakken in 1 à 2 dagen op moet eten.

zaterdag 15 december 2012

Suggesties voor het Kerstdiner

Borrelhapjes:


Voorgerechten:
  2. Pompoen-gorgonzolaflan
  3. Tonijnsashimi met avocadosalade
  4. Vijgen-geitenkaastaartje
  5. Garnalentoast met tomatencrème
  6. Verse zalmcarpaccio
  7. Geitenkaasjes in pancetta op een bedje van rucola
  8. Kruidenpannenkoekjes met gerookte zalm
  9. Garnalencocktail met mango en limoendressing
10. Tartelettes met zalm
11. Gekaramliseerde balsamico-uientaartjes
12. Zoete aardappelgalette


Soepen:
1. Italiaanse courgettesoep
2. Broccolisoep met roquefort
3. Romige bloemkoolsoep met gorgonzola
4. Tomaten-paprikasoep
5. Gekoelde macadamianotensoep
6. Soep van pastinaak en gember


Hoofdgerechten:
1. Gebakken zeebaars met gembersaus
2. In de braadslee gebakken zalm met olijven, sperziebonen, ansjovis en tomaat
3. Tournedos met Marsalasaus
4. Varkenshaas met vijgensaus
5. Geroosterde kip gevuld met couscous en pijnboompitten
6. Gebakken kabeljauw met doperwten & waterkerspuree
7. Kalfsvleesrolletjes met caponatasaus
8. Kabeljauw in pancetta gewikkeld met citroenmayonaise en asperges


Desserts:
  1. Kokospannacotta met limoensiroop
  2. Parfait van Tia Maria met amandelen
  3. Panna cotta met in rode wijn gepocheerde vijgen
  4. Crème brûlée van citroengras
  5. Crème karamel
  6. Frambozen tiramisu
  7. Bavarois met Marsala en bitterkoekjes
  8. Pavlova met chocolade en aardbeien
  9. Mango panna cotta verrine
10. Yoghurtmousse met frambozen
11. Zuccotto
12. Zoete avocadomousse
13. Meringue semifreddo
14. Italiaanse liefde
15. Limoncello semfreddo
16. Amarettoparfait met kaneelsiroop
17. Mini pavlova's met kastanjeroom
18. Pavlova met mango en passievruchten


Kerstcakes:
1. Certosino (Italiaanse kerstcake)
2. Italiaanse Kerstcake met noten en chocolade
3. Kerstcake met chocolade en vruchten
4. Kerstcake met cranberries & hazelnoten
5. Pompoentulband met verse cranberries en pecannoten
6. Cake met cranberries

vrijdag 14 december 2012

Pistache-gemberbiscotti



Ingrediënten:
- 80 g boter, op kamertemperatuur
- 110 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
-1 el cognac
- geraspte schil van 1½ sinaasappel
- 150 g bloem, plus extra om te bestuiven
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl zout
- 80 gedopte pistachenootjes
- 60 g stemgember op siroop, uitgelekt en grof gehakt


Bereiden:
1. Klop met de mixer de boter en suiker tot een bleek, luchtig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en klop tussendoor steeds goed.
2. Roer de cognac en de sinaasappelrasp door de boter-eimassa, vervolgens de bloem, gemberpoeder en zout. Spatel de pistachenootjes en de gember erdoor.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif met wat bloem. Schep het deeg erop en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast opstijven.
4. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte. Haal het deeg uit de koelkast en vorm met je handen die je met bloem hebt bestoven (het deeg is erg plakkerig) een lange rol van 25 cm (hoeft niet perfect te zijn, omdat het deeg tijdens het bakken nog iets uitloopt. Bak de rol 20 minuten en laat daarna helemaal afkoelen.
5. Verlaag de oventemperatuur naar 130'C boven-en onderwarmte. Snijd de afgekoelde deegrol in 1 cm dikke plakken (ongeveer 25 stuks). Leg ze plat op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze nog 40 minuten in de warme oven tot ze knapperig zijn. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed gesloten trommel.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi

Dit zijn niet de traditionele Italiaanse koekjes waar je je tanden op breekt, maar een zachtere, vriendelijker variant. Ze heten wel biscotti omdat ze tweemaal worden gebakken; de eerste keer als rol en de twee keer in plakjes gesneden.


Biscotti betekent 2 keer gebakken. Wat nu precies het verschil  tussen biscotti en cantuccini is, heb ik even gegoogled. Ik kwam er achter dat met beide benamingen hetzelfde koekje wordt bedoeld. In Toscane noemen ze het cantuccini en zo worden ze ook genoemd als het recept afwijkt van de traditionele ingrediënten. Orgineel behoort er alleen suiker, bloem, eieren, pijnboompitten en amandelen in te zitten. Beslist geen boter of vet, omdat ze daardoor meestal vrij droog zijn worden ze  geserveerd als een after diner dessert met een glaasje vin santo waar je ze in kunt dopen. Men serveert ze ook wel bij de koffie en thee. Hoe je ze ook wilt noemen, ze zijn ontzettend lekker en natuurlijk erg leuk om ze na het kerstdiner bij een kopje cappuccino of espresso te serveren.

donderdag 13 december 2012

Canapé met tomaatjes en feta-pesto



Ingrediënten:
- 175 g bladerdeeg
- 25 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
- 20 g  verse platte peterselie (of krulpeterselie)
- 2 el pijnboompitten
- 100 g feta, verkruimeld
- ½ teentje knoflook, geperst
- 4 el olijfolie
- 12 kleine cherrytomaatjes

Bereiden:
1. Bestrooi het werkvlak met de Parmezaanse kaas en rol hierop het deeg uit tot 2 mm dikte. Steek 12 rondjes uit met een doorsnee van 6 cm en bekleed hiermee een ondiepe vorm voor 12 muffins. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 ' C.
2. Prik iedere deegbodem met een vork in en bak in 15 - 20 min. goudbruin. Neem de deegrondjes voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een metalen rooster. Scheur intussen de blaadjes peterselie van de steeltjes. Houd 12 blaadjes apart, doe de resterende peterselie samen, met de pijnboompitten in de keukenmachine en hak grof. Voeg nu de feta, knoflook en olijfolie toe en draai tot een dikke pasta.
3. Schep voor het serveren een volle lepel feta-pesto op de deegrondjes en leg hierop twee gehalveerde cherrytomaatjes. Garneer met de blaadjes peterselie.

Bron: Good Food special Méditerranée 2005 en BBC Good Food


Héérlijk hapje voor bij de kerstborrel. De platte peterselie was uitverkocht, vandaar dat ik krul peterselie heb gebruikt, was ook erg lekker. Ik heb wel minder gebruikt dan aangegeven. Je kunt de canapés en de feta-pesto van tevoren maken en vlak voor het serveren maak je het klaar. Als je meer hapjes wilt maken, zijn de hoeveelheden zo aan te passen.

dinsdag 11 december 2012

Kerstcake met cranberries & hazelnoten

  • Dit is mijn inzending voor Het Foodblogevent van december 2012, dat deze maand gehost wordt door Emmelien van het blog Zoet & Roze. Zij heeft als thema cranberries gekozen.

Ingrediënten:
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g rozijnen
- 200 g gekonfijte kersen (bigarreaux), doormidden gesneden
- 100 g gedroogde cranberries
- 200 g verse cranberries (of uit de diepvries)
- 1 sinaasappel, het sap en de geraspte schil
- 50 ml Amaretto, Frangelico, Gognac of sherry
- 250 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- 4 grote eieren, op kamertemperatuur
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g gemalen amandelen
- 100 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt
- 1 tl mixed spices (of speculaas-of koekkruiden)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voorop 160' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier. Leg ook tegen de zijkanten bakpapier en laat dat 2½ cm boven de rand uitsteken.
2. Doe in een pan de rozijnen, geglaceerde kersen, de gedroogde en de verse cranberries, sinaasrasp en -sap en de alcohol (ik heb Amaretto gebruikt) en zet de pan op het vuur en breng zachtjes aan de kook, zet het vuur lager en laat drie minuten pruttelen tot de cranberries zachter zijn geworden en het vocht iets is opgenomen. Laat afkoelen.
3. Doe de suiker met de boter in een grote kom en meng met de mixer tot het bleek en romig is geworden. Voeg de eieren toe en mix goed. Meng in een andere kom de bloem, mixed spices, gehakte hazelnoten en het amandelmeel door elkaar.
4. Meng de droge ingrediënten door de natte, meng tot alles net gemengd is. Voeg dan het rozijnen- caranberrymengsel toe met het vocht en meng voorzichtig met een spatel. Doe het mengsel in de voorbereide vorm en maak de bovenkant glad met en spatel.
5. Zet de vorm 1 uur en 20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de taart goed gaar is, zit er nog deeg aan de prikker zet dan de cake nog een paar minuten terug in de oven. Laat de cake in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en versier de cake naar wens.

Bron: "Good Food" magazine december 2012


Ik heb al de nodige kerstcake recepten op mijn blog staan, toch wilde ik dit jaar weer een nieuw recept uitproberen. Je moet alleen uitkijken dat je niet een beetje meer van hetzelfde krijgt. Alle Engelse kerstcakes zijn met gedroogde vruchten; dit recept leek me wel wat omdat er ook verse cranberries in zitten, ze geven een beetje een zurig accent aan de verder zoete, kruidige cake. In de Good Food stonden allerlei voorbeelden om er een mooie versierde Kerstcake van te maken, maar aangezien ik wat dat betreft niet zo'n knutselaar ben, heb ik het maar eenvoudig gehouden met allerlei kerststrooiseltjes. Die zijn trouwens duur en smaken nergens naar, je kunt ook volstaan met een beetje poedersuiker. De cake wordt elke dag lekkerder van smaak, dus eigenlijk adviseer ik de cake een paar dagen eerder te bakken dan dat je hem wilt serveren.

zondag 9 december 2012

Suggesties voor Kerstcakes


1. Kerstcake met chocolade en vruchten
2. Certosino (Italiaanse kerstcake)
3. Italiaanse kerstcake met noten en chocolade
4. Chocolade vruchtencake

Er is niets zo leuk als voor de Kerst een lekkere taart te bakken. De Engelsen zijn daar erg goed in en maken veel cakes met gedroogde vruchten. Deze maken ze vaak weken tot maanden van te voren om de cake te laten rijpen; eerst laten ze de vruchtjes een paar dagen in de drank weken en dan bakken ze de cake. Een paar keer per week wordt de cake dan gevoed met drank. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook cakes die je kort van tevoren kunt maken en die ook heerlijk smaken. Hier een paar suggesties die ik de afgelopen jaren gemaakt heb en ze smaakten alle vier even lekker. Deze taarten kun je natuurlijk ook van tevoren maken, maar wacht dan met het versieren tot een dag voor de Kerst. Ook dit jaar ga ik weer een kerstcake bakken en die is natuurlijk binnenkort ook op mijn blog te zien.

Achtergrond van het internet.

donderdag 6 december 2012

Soep van pastinaak en gember


Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 15 g boter
- 1 grote ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 4-5 cm verse gember, geschild en fijngesneden
- ¼ tl kardemonpoeder
- ¼ tl komijnpoeder
- ¼ tl cayennepeper (naar smaak)
- 500 g pastinaak, geschild en in blokjes van 1cm
- 800 ml groentebouillon
- 200 ml volle melk
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 2-3 el geschaafde amandelen of pompoenpitten, geroosterd
- 1-2 el slagroom of dikke yoghurt

Bereiden:
1. Verhit de olijfolie en de boter in een grote pan en voeg de ui toe. De ui moet gaar en glazig worden. Voeg de knoflook, gember en de kruiden toe en roer een paar minuten. Voeg de pastinaak toe en roer tot ze goed bedekt zijn met de kruiden. Schenk de bouillon erbij, breng op smaak met zout en peper en laat zachtjes 15 minuten koken tot de pastinaken zacht zijn. Laat iets afkoelen.
2. Pureer de soep in de keukenmachine of blender of zet de staafmixer erin. Doe de soep terug in de pan, voeg de melk toe en proef of er nog zout en peper bij moet. Warm de soep zachtjes op, als de soep te dik is, kun je er nog wat water bij doen.
3. Dien de soep op in voorverwarmde kommen, giet er een scheutje room of yoghurt in en bestrooi er de amandelen over. Maak af met een draai uit de pepermolen.

Bron: "Veg!" Hugh Fearnley-Whittingstall

Echt een soepje voor deze tijd van het jaar; lekker verwarmend.  Héérlijke winterse smaken.

dinsdag 4 december 2012

Appel - speculaastaart


Ingrediënten:
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g bruine basterdsuiker
- 1 el speculaaskruiden
- 150 g koude boter, in blokjes
- snuf zout
- 2 el ijskoud water
- 4 stevige appels
- 300 g amandelspijs
- ½ ei, losgeklopt
- 1 zakje amandelschaafsel, geroosterd
- 4 el abrikozenjam

Bereiden:
1. Doe bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout in een kom en roer door elkaar, voeg de klontjes koude boter en 2 el water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 175' C, vet een springvorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
3. Druk het deeg uit in de springvorm, ook tegen de rand. Haal de spijs uit het pakje en roer er een half losgeklopt ei door. Verdeel de spijs over de bodem van de speculaas.
4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kwarten. Snijd ieder kwart in kleine repen en leg de kwarten op de spijs. Versier zo de taart met de andere appels. Zet de vorm 50 minuten in de voorverwarmde oven en bak de taart gaar.
5. Haal de taart uit de oven. Verwarm in een pannetje de abrikozenjam en strijk de jam net een kwastje uit over de taart. Bestrooi met de geroosterde amandelschilfers.

Bron: Smulweb


Op de valreep nog een makkelijk te maken en ontzettend lekkere  taart voor het Sinterklaasfeest. 
Ik wens iedereen een fijne Sinterklaas!

maandag 3 december 2012

Mueslibrood


Ingrediënten:
- 200 g volkorenmeel
- 150 g tarwebloem
- 1½ tl droge gist
- 1 el lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker
- 3/4 tl zout
- 200 ml melk, handwarm
- 50 g boter, gesmolten
- 60 g krenten
- 60 g sultanarozijnen
- 1 el sukadestukjes
- 1 el gedroogde abrikozen, grofgehakt
- 30 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt
- 30 g walnoten, grofgehakt
- enkele eetlepels havervlokken
- broodbakblik van 1,25 l, ingevet

Bereiden:
1. Doe het volkorenmeel en de tarwebloem met de gist, suiker en het zout in je keukenmachine. Voeg de melk en de boter toe en meng alles met een pollepel. Laat de keukenmachine 10-15 minuten kneden. (Je kunt natuurlijk ook met de hand kneden).
2. Spoel intussen de rozijnen en krenten af met heet water en dep ze goed droog. Meng ze  samen met de sukade, stukjes abrikoos en noten. Druk je deeg uit tot een rechthoek en strooi het rozijnen-notenmengsel er over uit. Vouw de zijkanten naar elkaar toe en meng alles goed door het deeg
3. Maak een bal van het deeg, doe het in een met zonnebloemolie ingevette kom, keer de bol een keer, zodat alles bedekt is met de olie, dek af met plasticfolie en laat ongeveer een uur rijzen tot het deeg bijna verdubbeld is.
4. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik en zo breed als de breedte van je bakvorm. Rol de deeglap strak op en knijp de naad goed dicht. Leg de naad onder en bestrijk de bovenkant met wat water en strooi de havervlokken erover.
5. Leg de deegrol in het bakblik, dek af met plasticfolie en laat nog een uur rijzen tot het brood bijna 2 keer zo groot is. Verwarm aan het eind van de rijstijd de oven voor op 200'C en bak het brood in 30 minuten gaar. Haal het brood meteen uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Tip: 1 tl = 5 ml en 1 el = 15 ml.

Bron: "Foodies" december 2012

Muselibrood dankt zijn naam aan het feit dat het bijna dezelfde ingrediënten bevat als muesli, dat wij met melk of yoghurt eten als ontbijt. Je kunt natuurlijk variëren met de ingrediënten; verschillende soorten gedroogd fruit of verschillen de noten. In het recept in de Foodies stond gekonfijte sinaasappelschil, maar omdat ik het niet in huis had, heb ik stukjes gedroogde abrikoos gebruikt. Het is een heerlijk brood, dat een paar dagen vers blijft.