zondag 11 december 2011

Italiaanse kerstcake met noten en chocolade


Ingrediënten:
- 225 g donkere chocolade (minstens 70% cacao)
- 25 g roomboter, gesmolten en een beetje afgekoeld
- 2 el fijne broodkruimels (voor de bakvorm)
- 225 g hazelnoten
- 225 g walnoten
- 1 tl vanille extract
- 65 ml cognac
- 1 tl kaneel
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 5 eieren, wit en eigeel gescheiden
- de geraspte schil van 1 grote navelsinaasappel

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 20 cm goed in met boter en bestrooi de bodem en zijkanten met de broodkruimels. (als je een boterham een tijdje onafgedekt op een bordje laat liggen, wordt hij vanzelf oud en daarna even in de keukenmachine fijnmalen).
2. Doe de hazelnoten en walnoten in de keukenmachine, breek de chocolade in kleine stukjes en voeg toe aan de noten. Zet op pulseknop om de noten en chocolade fijn te maken, het moet geen poeder worden, dus voorzichtig met de pulseknop werken en het moet nog een beetje korrelig zijn.
Heb je geen keukenmachine, dan kan je alles grof hakken met een mes.
3. Doe het mengsel in een grote kom en roer het vanille extract, de cognac, kaneel, gesmolten boter en de suiker erdoor. Voeg de eigelen toe en meng alles goed door elkaar, voeg daarna de sinaasappelschil toe en meng goed.
4. Klop in een andere kom de eiwitten stijf, maar niet zo stijf dat ze droog worden. Vouw ze met grote bewegingen met metalen lepel, een paar lepels per keer, door het mengsel zodat je nog lucht toevoegd. Als alle eiwit erin zit verdeel je het mengsel in de vorm en bak de cake 60 - 70 minuten (let op: bij mij was de cake na 55 min. al gaar) in de voorverwarmde oven. Als de bovenkant te bruin wordt, kun je de cake losjes met aluminiumfolie bedekken. De cake is gaar als je in het midden drukt en de cake terug veert.
5. Laat de cake na het uit de oven nemen een paar minuten afkoelen in de vorm en leg de cake draana op een rooster om helemaal af te koelen. Je kunt de cake afgedekt 2 weken in de koelkast bewaren en je kunt hem ook invriezen. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker. De cake is lekker bij de koffie of thee , maar ook als dessert met een bolletje vanille ijs of slagroom.

Bron: "Delia's Happy Christmas", Delia Smith.


Deze goddelijke kerstcake is simpel te maken en ontzettend lekker. Kortom ik heb maar één tip: schort voor en ga aan de slag in de keuken, je zult geen spijt krijgen! Overigens is deze cake ook nog glutenvrij. Als je een glutenvrij dieet volgt, moet je je bakvorm niet met broodkruimels bestrooien. Je kunt dan de bodem en de zijkanten goed invetten en met bakpapier bekleden.


Dit is mijn kerstcake die ik vorig jaar maakte. Ook een aanrader.

7 opmerkingen:

Khalil Alsalman zei

Looks scrumptiously tasty cake. Thanks for sharing.

Liesbeth zei

Ziet er heerlijk uit!

Anoniem zei

In het recept van 'Italiaanse kerstcake met noten en chocola' staat vermeld 25 gram roomboter. Is dit goed? Het lijkt mij zo weinig.
hartelijk dank.
Siesie

Caroline Brouwer zei

Hallo Siesie,
Het is inderdaad weinig, maar het klopt helemaal.
groeten, Caroline

Marian zei

Om zo een hap uit te nemen, die foto! Ziet er heerlijk uit!
Groetjes,
Marian

Niqui zei

.....oooh,een recept van Delia!
Dat ga ik zeker maken.Vorig jaar had ze ook zulke prachtige recepten waar je de (kerst-)show mee kan stelen en helemaal niet moeilijk.Daarom alleen al ben ik een groot fan van haar!
bedankt,dit wordt denk ik een dessert op 1ste kerstdag.En de foto is ook weer supers!!
-xxx-

Margriet zei

Wat ziet het er heerlijk feestelijk uit. Lijkt me ontzettend lekker!