vrijdag 2 december 2011

Auberginepilav met kaneel en munt


Ingrediënten:
- 2 grote aubergines, in blokjes gesneden
- 2-3 el olijfolie
- 2-3 el pijnboompitten
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 tl korianderzaad
- 2 el krenten
- 2-3 tl suiker
- 1-2 el kaneel
- 1-2 el gedroogde munt
- 1 bakje verse dille, fijngehakt
- 3 tomaten, ontveld, pitjes verwijderd, in blokjes
- 350 g lang- of rondkorrelige rijst
- sap van ½ citroen
- zout en gemalen zwarte peper
- takjes verse munt en partjes citroen, voor erbij

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C en druppel wat olijfolie over de stukjes aubergine, meng goed. Spreid ze uit over een bakplaat, die belegd is met bakpapier en bak ze ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn. Draai ze een keer.
2. Verhit intussen de olijfolie in een pan met dikke bodem, roer de pijnboompitten erdoor en bak ze goudgeel (vuur niet te hoog, anders verbranden ze). Voeg de ui toe en bak zacht. Voeg de korianderzaden en krenten toe. Voeg de suiker, kaneel, gedroogde  munt en de dille toe en roer de blokjes tomaten erdoor.
3. Voeg de rijst toe en roer goed door. Schenk ca. 5 dl water erop, breng op smaak met zout en peper en breng aan de kook. Zet het vuur lager en doe het deksel op de pan. Laat 10-12 minuten koken tot al het water opgenomen is. Zet het vuur uit en zet het deksel weer op de pan en laat 15 minuten droog stomen.
4. Meng de aubergineblokjes erdoor en het citroensap. Proef of er nog zout en peper bij moet. Garneer met takjes verse munt en serveer met partjes citroen.

Bron:  "De Turkse keuken" Ghillie Basan.

Pilav van rijst is een bekende Turkse specialiteit en wordt geserveerd als bijgerecht of als hoofdmaaltijd. In Turkije wordt je kookkunst beoordeeld aan de hand van je pilav, als je een goede pilav kunt koken, dan ben je pas een goede kok. Of mijn pilav volgens Turkse maatstaven een goede was weet ik niet, maar wij vonden hem in ieder geval ontzettend lekker. Ik heb bij de pilav köfte met pijnboompitten en kaneel geserveerd.

3 opmerkingen:

Denise @ TLT - The Little Things zei

Of deze pilav nou goed was naar "turkse maatstaven" of niet: hij ziet er onwijs lekker uit! Lijkt me ook fijn met een lepel yoghurt erover...

Caroline Brouwer zei

Inderdaad Denise, ik had er Turkse yoghurt met munt bij gemaakt. Dat smaakt altijd lekker bij pilav. Ik kan je verzekeren dat de pilav zalig was.

Yves van Gelre zei

Prima recept, al vonden we het geen topper. Een ietsje vlak qua smaak. Een zeven en dat is goed genoeg. De door Caroline voorgestelde yoghurt met munt (en knoflook) erbij gemaakt en is een welkome aanvulling.