maandag 19 december 2011

Tartelettes met zalm


Ingrediënten:
- 1 limoen
- 30 g verse basilicum
- 2 dl crème fraîche
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 dikke zalmfilet à 150 g (ik heb ongeveer 250 g gebruikt)
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
- 2-3 el olijfolie
- wat fijne friseeblaadjes voor de garnering

Bereiden:
1. Boen de limoen schoon. Rasp er 1 tl groene schil af en pers ½ limoen uit  Houd 4 mooie blaadjes basilicum apart.
2. Pureer met de staafmixer de rest van het basilicum met het limoensap, de rasp en de crème fraîche tot een heldergroene saus. Voeg zout en peper naar smaak toe.
3. Snijd de zal met een scherp mes in 8 dunne plakjes. (ik doe de zalm eerst in de diepvries, dan gaat het snijden makkelijker). Zet alles tot gebruik afgedekt weg. (tot nu kun je dit alles een uur van tevoren voorbereiden).
4. Verwarm de oven voor op 200' C. Halveer de plakjes bladerdeeg en leg ze op de bakplaat (die bekleed is met bakpapier). Bestrijk het bladerdeeg dun met de groene saus en leg op elk plakje een zalmfilet. Strooi er zout en peper over en sprenkel er wat olijfolie over. Bak de tartelettes in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Leg de tartelettes op 4 borden en garneer met de basilicunblaadjes en een plukje friseesla. Geef de rest van de saus er in 4 kleine kommetjes bij.

Bron: "Tip Kerst 2004"

Weer een lekker en simpel voorgerecht van knapperig bladerdeeg met een zalmvulling en basilicumsaus uit de oude Tip. 

6 opmerkingen:

Joli Gâteau zei

Mmmm klinkt erg lekker!

Blondie zei

Soms kan lekker zo simpel zijn.

Marian zei

Lijkt me perfect als feestelijk voorgerechtje, het ziet er heel mooi uit!
Groetjes,
Marian

Judith zei

Deze was heerlijk, we hebben het vandaag als voorgerecht gegeten bij het kerstmenu! En als dessert de mango panna cotta, maar de mango dit keer vervangen door bramen. Je recepten zijn dus weer goed gebruikt!

Caroline Brouwer zei

Leuk om te horen, Judith.
groeten,Caroline

saturnein zei

Gisteren uitgeprobeerd, en goedgekeurd. Heel lekker, en ziet er ook mooi uit. Staat volgende week op het menu voor het familiefeest!