zaterdag 3 december 2011

Kabak tatlisi (pompoendessert)


Ingrediënten:
- ca. 1 kilo pompoen
- 250 g kristalsuiker
- reepje citroenschil
- kaymak (Turkse winkel)
- walnoten, grof gehakt

Bereiden:
1. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten en de zaadlijsten. Snijd de pompoen in dikke repen en verwijder de schil. Snijd de repen doormidden.
2. Doe de pompoenstukken in een grote pan en verdeel de suiker erover. Laat de pan met het deksel erop minstens 1 uur staan, zo geeft de pompoen door de suiker veel vocht af.
3. Voeg de citroenschil toe en zet de pan op het vuur. Laat zachtjes warm worden. Kook de pompoen, met het deksel op de pan tot hij zacht is, druppel af en toe wat vocht over de pompoenstukken. Haal dan het deksel eraf en zet het vuur hoger, zodat het vocht een beetje kan inkoken.
4. Laat de pompoen afkoelen en zet de pan een paar uur in de koelkast, zodat de pompoen lekker koud kan worden.
5. Voor het serveren; leg de pompoenstukjes op een bord, lepel er wat siroop over en verdeel er de walnoten over. Serveer met de kaymak. (Dit koop je in de Turkse winkel). Het wordt ook wel met pistachenootjes geserveerd en zonder de kaymak. Kun je de kaymak niet krijgen, dan kun je slagroom of crème fraîche nemen.

Er circuleren heel wat recepten van dit Turkse pompoendessert op het internet. Ik wilde het eens proberen, ik ken natuurlijk wel pompoensoep en andere gerechten waar pompoen in verwerkt wordt, maar had het eigenlijk nog nooit in een dessert gebruikt.  De meningen waren verdeeld over dit gerecht; Johan vond het lekker en ik was niet echt enthousiast. 

7 opmerkingen:

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Ben wel nieuwsgierig naar de smaak van de pompoen in dit dessert. Vind pompoen altijd erg lekker in zoete gerechten, vooral in cupcakes :-)
En, wat is de pompoen mooi van kleur gebleven; ziet er heerlijk uit!

Marian zei

Het ziet er in elk geval heel lekker uit, met een prachtige kleur!

Groetjes,
Marian

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Ik heb wel eens zoiets bij een Franse kennis gehad, maar dan gepureerd in een deegbakje. Soort min-taartje. Zalvig gepureerd, erg lekker.

Anoniem zei

Ik heb dit gerecht vorige week gemaakt en bij ons thuis vond iedereen het heerlijk!

Lekker simpel gerecht en ook erg leuk om te serveren.

Caroline Brouwer zei

@Anoniem, leuk dat je het gemaakt hebt en lekker vond. Wat had je voor pompoen gebruikt?
groeten, Caroline

Hér Kitchén zei

Dag,

In Turkije bakt men dit dessertje nog enkele minuten in de oven. Dan wordt het minder sappig en wat lekkerder :-)

Unknown zei

Leuk om pompoen eens in wat anders te zien verwerkt worden dan in een soep of hartig gerecht. Ik experimenteer ook graag met dit soort ingrediënten. Binnenkort heb ik een high tea met vriendinnen en denk erover dit te maken, ik ga het sowieso een keer proberen!