dinsdag 21 december 2010

Kerstcake met chocolade en vruchten


Ingrediënten:
- 200 g roomboter
- 200 g donkerbruine basterdsuiker
- 100 g donkere chocolade, in stukjes gebroken
-  75 ml cognac
- 1 tl vanille extract
- 250 g rozijnen
- 250 g krenten
- 100 g gedroogde cranberries
- 100 g gedroogde kersen
- 100 g gekonfijte sinaasappelschilletjes
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g gemalen amandelen
- 3 el cacaopoeder
- 1 el gemengde kruiden (zoals kaneel, gemalen kruidnagelpoeder, gemberpoeder en nootmuskaat)
- 3 eieren, los gekopt

Bereiden:
1. Doe de boter, suiker, chocolade, cognac, vanille extract en het gedroogde fruit in een grote soeppan en verwarm al roerend op een laag vuur, tot de boter en chocolade gesmolten zijn en alles goed gemengd is. Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 150' C. Beleg een springvorm van 20 cm doorsnede met een dubbele laag bakpapier. Vet de randen in en doe daar ook een reep bakpapier tegenaan.
3. Meng de bloem, de gemalen amandelen, cacao en de kruiden goed met elkaar. Doe de eieren bij het iets afgekoelde chocolade- fruitmengsel, gevolgd door het bloemmengsel. Meng totdat alles is opgenomen.
4. Doe alles in de springvorm en zet in de voorverwarmde oven en bak de cake ongeveer 1 uur en 45 minuten of totdat er een satéprikker  schoon en droog uit komt. Laat de cake volledig afkoelen in de vorm. Versier de cake.

Bron "Good Food " december 2010.


Een moderne versie van de traditionele Engelse kerstcake. Ziet er niet alleen geweldig uit, maar smaakt ook verrukkelijk! Ik heb de cake versierd met een glazuur van één eiwit en 250 g gezeefde poedersuiker, goed met elkaar mengen en op de cake smeren met een mes. Verder heb ik de cranberries en de takjes rozemarijn eerst door eiwit gehaald en toen door de fijne kristalsuiker, daarna goed laten drogen op een rooster. Gedroogde kersen en gekonfijte sinaasappelschilletjes kun je kopen bij een delicatessenzaak of een notenbar. Amandelmeel koop je ook bij een delicatessenzaak of een reformwinkel, maar ik vind het persoonlijk lekkerder om zelf amandelen te malen in een keukenmachine.

9 opmerkingen:

Unknown zei

Wauw, wat een mooie taart. Het lijkt wel of het zelfs op je taart gesneeuwd heeft! Hij ziet er moeilijk uit, maar als ik het recept zo lees is het een piece of cake om hem te maken.

Caesar zei

Wat ziet dat er geweldig uit.
Echt een kunstwerk!
Ik ga eerst met kerst je tulband uitproberen.
Ik wens jou en JB hele gezellige dagen!

Karin zei

Vooral het glazuur is een plaatje. Als je geconfijte sinaasappelschillen lekker vindt, dan moet je dat ook eens proberen te maken... of gewoon lekkere orangettes maken met de sinaasappelschillen van Smeele.

Photo-copy zei

Hmmmm die ziet er héérlijk uit!

Anoniem zei

Hallo Caroline,
Ik kijk eigenlijk wel haast elke dag op je blog, en er is altijd een nieuw recept te vinden; heel bijzonder. Zooo leuk, en ook zo maakbaar.Ook het feit dat je altijd jouw eigen ervaring er bij schrijft is heel fijn. Kortom, ik ben een grote fan geworden. De pompoencake met abrikozen is een groot succes geworden. Deze middag ga ik proberen dit recept te maken met 170 gr pompoenmoes, aangevuld met 40 gr wortel, om de eenvoudige reden dat ik niet genoeg pompoenmoes heb en nog 1 grote winterwortel over heb. Ben erg benieuwd hoe het uitvalt. En daarna ga ik deze kerstcake maken.
Bedankt hoor!

Caroline Brouwer zei

Bedankt voor je reactie, ik vind het altijd leuk als iemand laat weten een recept gemaakt te hebben. Zelf houd ik ook van recepten die niet te moeilijk zijn, maar ze moeten wel apart zijn.
succes met het bakken van de kerstcake.
groeten, Caroline

Unknown zei

Beste Caroline,

Van de week heb ik de kerstcake gemaakt en vond het heel leuk om te doen. Ik vond alleen dat de cake heel erg droog was. Heb jij misschien een tip om hem wat minder droog te maken? Ik heb overigens een grotere taartvorm gebruikt, misschien lag het daar wel aan.
Ik hoor het graag.
groeten
Birgit

Caroline Brouwer zei

@Birgit, als je een grote vorm gebruikt, wordt de cake lager en moet dan ook korter in de oven. Had je dat gedaan? Misschien is dat de reden dat hij droog was. Mijn ervaring met kerstcakes is ook, dat je ze een paar dagen goed afgedekt moet laten rusten, dan worden ze steeds lekkerder. Ik hoop dat hij toch lekker gesmaakt heeft.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Ik heb deze cake op aanraden van een collega gemaakt. Heerlijk! Hij is makkelijk te maken, een leuk relaxed klusje. Ik las dat iemand hem erg droog vond, die van mij heb ik na een uur al uit de oven gehaald en hij is vanbinnen lekker smeuïg. Er kunnen veel mensen van eten want een dun plakje is al voldoende. Groetjes, Marlous