maandag 13 december 2010

Tournedos met marsalasaus


Ingrediënten:
- 2 sjalotjes
- 75 g roomboter
- 1½ dl marsala
- 4 dl runderfond
- verse rozemarijn
- ¼ liter slagroom
- zout/peper
- 4 tournedos (120 g/ stuk)

Voorbereiding:
Snipper de sjalotjes. Smelt 10 g boter in een steelpan en laat de sjalotjes zachtjes glazig worden. Voeg de marsala, de fond en 1 toefje rozemarijn toe en laat de vloeistof tot ca. de helft inkoken. Zeef het vocht, roer de slagroom erdoor en laat het geheel opnieuw iets inkoken tot sausdikte (ook weer ongeveer de helft). Het is mogelijk om de saus iets te binden met allesbinder. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Afwerking:
Haal de tournedos 2 uur voor gebruik uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Verwarm de saus. Verhit intussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de tournedos op een hoog vuur 1-3 minuten per kant (afhankelijk van de gewenste gaarheid). Bestrooi het vlees met zout en peper, leg het op voorverwarmde borden en schep de saus erop en eromheen. Garneer met toefjes rozemarijn. (ben ik vergeten)
Lekker met peultjes en aardappeltjes uit de oven.

Bron: 'Lekker en feestelijk'.

Dit is ook een lekker recept voor de kerst. De saus kun je de dag ervoor al bereiden en hoef je dan voor het serveren alleen maar op te warmen. Vergeet niet het extra takje rozemarijn op de tournedos te leggen :-)
Aangezien wij met de Kerst niet thuis eten, hoef ik ook niets uit te proberen, vandaar dat ik recepten plaats die ik al eerder geplaatst heb om jullie toch ideeën aan de hand te doen!

Geen opmerkingen: