dinsdag 13 september 2011

In de braadslee gebakken zalm met olijven, sperziebonen, ansjovis en tomaat


Ingrediënten:
- 300 g sperziebonen
- 20 kleine kerstomaatjes
- 1 - 2 handen vol zwarte olijven
- 2 el extra vergine olijfolie
- zout en zwarte peper
- 4 stukken zalmfilet, van ongeveer 200 g per stuk
- 2 citroenen
- wat extra vergine olijfolie
- 1 handvol verse basilicum
- 12 ansjovisfilets

Bereiden:
1. Maak de sperziebonen schoon en blancheer ze in kokend water met zout tot ze zacht zijn en laat ze uitlekken. Doe ze met de ontpitte olijven en de kerstomaatjes in een kom. Hussel er de olijfolie door en een snuf zout en peper.
2. Knijp het sap van een halve citroen uit over de zalmfilets, aan beide kanten, en wrijf ze ook aan beide kanten in met zout en peper. Sprenkel er wat olijfolie over.
3. Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur. Hussel de basilicum, de sperziebonen, de olijven en de tomaten door elkaar en schep dit mengsel aan de ene kant van de braadslee. Leg de ansjovis op de sperziebonen.  Leg aan de andere kant de zamfilets en zet de braadslee 10 minuten in de voorverwarmde oven. Neem uit de oven en serveer met schijfjes citroen.
 Dit gerecht is erg lekker met mayonaise met wat citroensap erdoor en enkele fijngehakte basilicumblaadjes.

Bron: "The naked chef" Jamie Oliver. (de essentie van het koken)

Ideaal gerecht voor als je eters hebt. Je kunt dit helemaal van tevoren bereiden en vlak voor het serveren even in de oven schuiven.

11 opmerkingen:

Dzoli zei

O ja o ja o ja..heel lekkere kombinatie.Zalm mag elke dag van mij;))

Photo-copy zei

ohlalalalaaaa! Hmmmm.

Stéphanie Kint zei

Super leuk gerechtje! Met wat serveer je dit het best? Rijst?

Caroline Brouwer zei

@Stéphanie, wij eten het zo, maar het gaat ook prima samen met gebakken aardappeltjes.

prakkie zei

Hoi Caroline,

Jaha, dit is één van mijn favorieten! Ik vind dat groentenmengsel ook zo'n geweldige combinatie! Doet het ook goed met pasta. En een beetje rode peper. Kan dan met vis of kip. Altijd weer succes. En simpel, simpel, simpel.
Ik heb de door jou genoemde versie zelfs nog op video staan: onvergetelijk. Sommige gerechten haken zich vast in je geheugen. Dit is er zo één.

Mooie en informatieve site heb je! Ik mag er graag doorheen bladeren.

Groet!
Prakkie
http://prakkie.wordpress.com

Caroline Brouwer zei

Dankjewel Prakkie. Hier ook een favoriet dit recept. En heerlijk als je eters hebt. Voor te bereiden en alleen even in de oven schuiven!

Marja Halters zei

Heerlijk gerecht, net gegeten en ik moest van mijn man doorgeven : een 10 ! Dus bij deze Caroline.

Caroline Brouwer zei

Leuk Marja. Ook een fijn recept als je eters hebt. Helemaal voor te bereiden,
groeten, Caroline

Sandra zei

Lekker ook met gnocchi. Tomaatjes even aanstoven met sjalot en look in wat olijfolie. Onder de gnocchi mengen. Sperzieboontjes met ansjovis in een ovenschaal, gnocchi erover, beetje parmigianno .. smullen!

Anoniem zei

Bij ons ook een grote favoriet.
Iedere keer als we met onze vriendengroep op vakantie gaan wordt dit besteld bij mij.Heerlijk na een hele dag de bergen in geweest. Met in de schil gebakken aardappeltjes erbij.

Unknown zei

heerlijk !!!!!