zondag 11 september 2011

Broodpudding met kokosmelkIngrediënten:
- 200 g santen, in stukjes gesneden
- 900 ml water
- 100 g suiker
- ½ tl vanille extract
- 6 eieren
- 3 el blauwe rozijnen
- 3 el amandelschaafsel
- 6 witte boterhammen, zonder korst

Bereiden:
1. Kook het water, voeg de santen toe en kook op laag vuur en laat de santen oplossen. Voeg dan de suiker toe en als die opgelost is het vanille extract.
2.Laat het mengsel een beetje afkoelen en meng er dan de eieren door.  Voeg de helft van de rozijnen en de helft van het amandelschaafsel toe.
3. Snijd de boterhammen schuin doormidden en leg ze schuin over elkaar in een ingevette ovenschaal en giet het mengsel erover.Verdeel de rest van de rozijnen en het amandelschaafsel erover.
4. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180' C en bak de broodschotel 45 minuten totdat het goudbruin is.  Serveer warm of koud.

Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden.

De Joden pasten dit Engelse recept aan door kokosmelk te gebruiken in plaats van melk, zodat ze toch een dessert konden eten na een vleesmaaltijd.
Hmmm, het was heerlijk. Nou ben ik normaal al gek op broodpudding, maar deze versie is ook erg lekker! Je kunt de broodpudding warm of koud eten. 

10 opmerkingen:

Uit Paulines keuken zei

Dat heb ik ook nog op mijn to cook lijstje staan! Ziet er lekker uit!

Fijne zondag!

Groetjes Pauline

Marian zei

Oh, wat lekker lijkt me dit en dan nog wel uit mijn nieuwe kookboek :-)! Ik ben het boek erop gaan naslaan om te zien wat santen eigenlijk zijn... ik heb het in België nog nooit in de winkel gezien, alleen kokosmelk of kokoscreme.... heeft het misschien ook nog een andere naam, denk je?

Groetjes
Marian

Caroline Brouwer zei

Hallo Marian,
Santen is een blok kokos (geconsentreerd), waar je dan kokosmelk van maakt door er water aan toe te voegen en het blok erin op te lossen.
Maar je kunt ook kokosmelk gebruiken.
Hebben jullie geen toko's in België? Hier verkopen ze het ook in de supermakrt.
succes, Caroline

Sweettflower zei

Heb al gegoogled naar santen maar ik kom er niet uit. Ik lees hier de uitleg maar kan me er nog steeds geen beeld van vormen. Jouw plaatje ziet er heerlijk uit. Ik ben gek op kokos dus ik denk dat dit gerechtje wel zal smaken.

Caroline Brouwer zei

Marian,ik zie dat ik het fout gezegd heb. Santen betekent gewoon kokos, maar in dit recept gebruik je een blok santen en dat is geconcentreerde kokos. Caroline

Marian zei

Hallo Caroline,
Ik ken 'toko's' alleen door het lezen van Nederlandse blogs :-). Wij hebben ze niet in België... we hebben in de grote steden wel Aziatische supermarkten, maar dat is alleen in de grote steden, niet in de kleinere. Spijtig wel, want soms is het moeilijk om aan bepaalde ingrediënten te komen, denk dat dat bij jullie makkelijker is...
Groetjes
Marian

Anoniem zei

Brood puding..ouwe trouwe..altij lekker.En met cocos divine;)

Photo-copy zei

Toch ook nog nooit van gehoord, die santen. :-)

Ehen zei

Je schrijft dat als je geen santen gebruikt dat je dan kokosmelk kan gebruiken. Ik neem aan dat je dan het water en suiker niet gebruikt maar i.p. Daarvan kokosmelk. Klopt dit?

Caroline Brouwer zei

Als je kokosmelk gebruikt,dan geen water en santen gebruiken. Want in feite maak je daar kokosmelk mee. Proef wel even of er nog suiker bij moet.