zondag 16 mei 2010

Kabeljauw in pancetta gewikkeld met citroenmayonaise en asperges


Ingrediënten:
- 4 stukken kabeljauw van 2,5 cm dik, elk 150 - 200 g
- 2 takjes rozemarijn, heel fijn gehakt
- de geraspte schil en het sap van 2 citroenen
- zwarte peper uit de molen
- 16 dunne plakjes pancetta of doorregen rookspek
- olijfolie
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 grote bossen groene asperges, schoongemaakt

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Bestrooi de vis met de rozemarijn, de geraspte citroenschil en peper - er hoeft geen zout op - omdat we de vis straks in pancetta rollen. Leg 4 plakjes panchetta dakpansgewijs op een snijplank, leg er de vis op en rol het plakje dicht.
2. Verhit een koekenpan, giet er een scheutje olijfolie in en leg de stukken vis erin met de mooiste kant naar boven. Bak ze één minuut en doe ze over in een ovenschaal en zet de schaal 10 - 12 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de vis, tot het spek lekker krokant en mooi goudbruin is.
3. Terwijl de vis in de oven staat, kun je de citroenmayonaise maken. Voeg aan de mayonaise wat citroensap en peper toe. Je moet er wel genoeg citroensap bij doen, wat het is de bedoeling dat de mayo net iets te zurig is. Dat moet omdat de smaak, in combinatie met de asperges en de vis, aan intensiteit inboet. Maak je ook geen zorgen als de mayo door het citroensap wat dunner is dan gebruikelijk.
4. De asperges vormen een prachtig bijgerecht omdat ze, net als de vis, heel goed samengaan met het rookspek. Je kunt ze koken of stomen; in beide gevallen vormen ze een licht en lekker contrast met de vlezigheid van de vis. Voeg als ze klaar zijn het vocht van de vis toe.
5. Serveer de vis, besprenkeld met een beetje citroenmayonaise, gewoon naast een bergje asperges.
Als je erge trek hebt, kun je er ook wat gestoomde aardappeltjes bij serveren.

Bron: Jamie Oliver.

Die citroenmayo zó lekker bij die asperges! Een geweldig recept voor een etentje met vrienden, géén stress, helemaal voor te bereiden en weinig werk, groots effect.

8 opmerkingen:

nana zei

ha..het is weer aspergetijd..lekker recept hoor

Unknown zei

Dit recept is inderdaad heerlijk! Trouwens ook zeer geschikt als familieleden komen eten (ja, mam dit is een HINT!)

LOYOYA'S KITCHEN zei

Dank je u wel voor het lieve berichtje op mijn blog. Het is inderdaad een uitdaging en zo leuk om te doen.

Anoniem zei

Hartelijk dank, dit ga ik maken voor de kerst. Oscar

Caroline Brouwer zei

Goede Keus Oscar, erg lekker en goed voor te bereiden. Succes!

Anoniem zei

Ik vond de bereidingswijze ideaal voor mooie kabeljauwhaasjes. De citroen en rozemarijn viel niet in de smaak bij ons, te bitter. En dat terwijl ik maar 1 citroen gebruikt had. Wij hadden kraakverse broccoli erbij ipv asperges een heerlijke, voordeligere variant!

Caroline Brouwer zei

Dat kan natuurlijk van die citroen en rozemarijn. Ik heb het al vaak gemaakt en het valt hier altijd erg goed ook als ik eters heb. Maar smaken verschillen natuurlijk.

Anoniem zei

Heerlijk eenvoudig recept Caroline. Heeft weer gesmaakt!