woensdag 26 mei 2010

Pappardelle met courgettes, sultana's en pijnboompitten


Ingrediënten:
- 15 g boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 grote courgettes
- 1 teentje knoflook uit de knijper
- zout en peper
- 2 tot 3 eetlepels Marsala
- 60 g sultanarozijnen
- 50 g geroosterde pijnboompitten
- 250 g eierpappardelle (of tagliatella)
- 3 eetlepels fijngeraspte Parmezaanse kaas (of meer)
- klein bosje verse peterselie, gehakt

Bereiden:
Verhit de boter en de olijfolie in een pan met dikke bodem en snijd de courgettes in heel dunne plakjes alvorens ze in de pan te doen. Pers de knoflook erover en doe er peper en zout bij. Laat de courgettes, terwijl je ze zo nu en dan omschept, ongeveer 45 minuten op matig vuur staan.
De courgettes zijn dan goed uitgezweet, maar hebben nog wat kleur en vorm. Met andere woorden, het is de bedoeling dat ze een beetje moezig zijn zonder dat ze helemaal tot pulp gekookt zijn. Niet dat het een ramp is: mocht je ze vergeten zijn dat je ze op het vuur had staan en ze in een homogene saus veranderd zijn, dan heb je nog steeds iets heel lekkers in de pan.
Terwijl de courgettes op staan heb je de tijd om de marsala op te warmen, deze over de sultanarozijnen te schenken en die 15 minuten, of langer, te laten wellen.
Als de courgettes gaar zijn kun je de rozijnen in hun amberkleurige sap erbij doen. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en kieper ze in een warme schaal. Doe het courgettemengsel erbij en hussel door elkaar. Doe de pijnboompitten, Parmezaanse kaas en het grootste deel van de gehakte peterselie erbij en hussel nog eens.
Strooi er ten slotte het laatste restje peterselie over.

Bron: Nigella Lawson uit :"Voor altijd zomer".

Dit is samen met de pasta met venkel één van mijn lekkerste recepten voor een vegetarische pasta. Ik maak dit recept met tagliatella en heb de hoeveelheden aangepast voor 2 à 3 personen.

2 opmerkingen:

Caesar zei

Ook heerlijk voor een gewone woensdag.
Het combineert ook heel mooi met je tafelkleed.

Madelon zei

Het ziet er heerlijk uit :D