zondag 23 mei 2010

Dulce de leche

Toen wij vorig jaar met vakantie waren in Buenos Aires hebben wij voor het eerst kennis gemaakt met "dulce de leche". We hebben daar een paar keer dulce de leche ijs gegeten, hmm, héérlijk!
Dulce de leche betekent in het spaans:" snoepje van melk" en is een karamel-achtige zoetigheid, het is populair in heel Latijns-Amerika. Ze eten het op brood, maken er ijs van, gebruiken het in gebak, pudding etc. De combinatie met chocolade is erg populair.
Het verschil met karamel is, dat karamel gemaakt wordt van verhitte suiker en plakkerig is.
Dulce de leche wordt gemaakt van melk en suiker, het is net zo zoet als karamel, maar niet zo kleverig en heeft meer een zachte en soepele smaak.

Er gaat een verhaal over het ontstaan van dulce de leche, dat een vrouw melk met suiker aan het opwarmen was en er op de deur geklopt werd en zij haar hele pannetje met melk vergat. Toen ze terug kwam was het verbrand en veranderd in een bruine stroop, Dulce de leche!

Er zijn verschillende manieren om het te maken. Ik heb het nu voor de tweede keer zelf gemaakt en wel op de volgende wijze:
Ik neem twee blikjes gezoete gecondenseerde melk, haal de wikkels eraf en plaats ze in een grote pan water. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, deksel op de pan en drie uur zachtjes laten koken. Het is heel belangrijk dat de blikjes onder water staan, i.v.m. met explosiegevaar! Ik doe de deksel op de pan, zodat het water niet verdampt. Wel regelmatig controleren!
Daarna de blikjes in koud water leggen.
Als ze geheel zijn afgekoeld, kun je de blikjes open maken en de heerlijke karamel eruit scheppen. In een afgedekt potje is het in de koelkast zeker een maand te bewaren. :-)
Ik maak twee blikjes tegelijk (gaat in één moeite) al heb ik er voor mijn recept maar ééntje nodig. Dat tweede blikje komt wel op!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

eerlijk gezegt ziet het er niet al te lekker uit :)

Anoniem zei

Ik heb net een blikje gekookt, maar ik vraag me nu af of ik dat hete blikje na die 3 uur koken meteen in koud water mag leggen. Ploft het dan niet als je het uit het hete water haalt om in een pan met koud water te leggen? Of kun je beter eerst een halfuurtje o.i.d. wachten voordat je het water verwisselt?

Caroline Brouwer zei

Ik denk niet dat het ontploft als je het in koud water legt.

Anoniem zei

Ik "kook" Dulce de Leche altijd in mijn snelkookpan. Helemaal onder water (belangrijk) en "maar" 1 uur zachtjes sissen. Laten afkoelen en heb het wel eens geopend als het handwarm was. Heerlijk. als broodbeleg en bij een dessert. Succes ! Groeten Marijke.