donderdag 31 oktober 2013

Pompoencake met gedroogde cranberries, witte chocolade en pecannoten


Ingrediënten:
- 135 g bloem
- 100 g volkorenbloem
- 1 tl baking soda
- ¼ tl zout
- 1 tl kaneel
- ½ tl nootmuskaat
- ¼ tl kruidnagelpoeder
- ¼ tl gemberpoeder
- 240 g pompoenpuree (zie hier onder)
- 150 g bruine suiker
- 2 eieren, geklopt
- 80 ml zonnebloemolie
-110 ml vanille yoghurt
- 100 g witte chocolade, in stukjes
- 75 g gedroogde cranberries
- 60 g geroosterde pecannoten, grof gehakt

Pompoenpuree:
- 1 pompoen

Bereiden van de pompoenpuree:
Snijd de pompoen door midden en verwijder de zaden en de zaadlijsten. Leg de twee helften met de snijkanten naar onderen op een stuk bakpapier op een ovenplaat en bak de pompoen op 200' C 30-60 minuten, afhankelijk van hoe groot je pompoen is.
Lepel het vruchtvlees uit de pompoen en prak fijn met een vork.

Bereiden van het brood:
1.Meng de bloem, baking soda, zout en kruiden in een grote kom.
2. Meng de pompoenpuree, suiker, eieren, olie en yoghurt in een andere kom.
3. Meng de natte ingrediënten met de droge.
4. Doe de witte chocolade, de cranberries en de pecannoten erbij en meng alles door elkaar.
5. Doe het deeg in een cakeblik.
6. Bak het brood in een voorverwarmde oven van 175' C 60 - 70 minuten of totdat een satéprikker er droog en schoon uitkomt.
7. Laat het brood 15 minuten afkoelen in de vorm en stort daarna op een rooster om helemaal af te koelen.

Bron: "Closet cooking"

Omdat het vandaag Halloween is, deze overheerlijke pompoencake in de herhaling! 
In veel recepten zie je staan: een blikje pompoenpuree, maar aangezien je dat hier in de supermarkten niet kan krijgen, altans ik heb het nog nooit gezien, ben ik naar een recept gaan zoeken. Het maken van de pompoenpuree ging erg snel. Ik had twee kleine pompoenen en heb ze maar een ½ uurtje in de oven gehad. Ze noemen dit een brood, maar ik vind het meer een cake voor bij de koffie. Smaakt trouwens verrukkelijk, je proeft heel goed de kruiden die erin zitten. 

woensdag 30 oktober 2013

Amandel-kersenkoek


Ingrediënten:
- 110 g amandelspijs
- 150 g kristalsuiker
- 227 g roomboter, op kamertemperatuur
- 135 g patentbloem
- 40 g amandelmeel (gemalen amandelen)
- snuf zout
- 1 groot ei, op kamertemperatuur
- ½ tl amandelextract (optioneel)
- verse kersen (of uit een pot)
- 40 g geschaafde amandelen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175'C en vet een vierkante vorm van 20 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Meng in een kom de bloem, amandelmeel (maal ik altijd zelf van amandelen, veel lekkerder dan dat kant-en-klare amandelmeel) en het zout en zet opzij.
3. Doe de spijs met de suiker in een foodprocessor tot het kruimelig en goed gemengd is. Doe het in een kom en meng met de handmixer de boter erdoor. Voeg het ei en het amandelextract toe en meng nog even. Voeg dan de droge ingrediënten toe en meng nog even (niet te lang).
4. Verdeel het deeg in de vorm en strijk glad met een spatel. Verdeel de kersen erover (gebruik je verse dan moet je ze uiteraard ontpitten, gebruik je ze uit een pot, dan goed uit laten lekken). Strooi de geschaafde amandelen erover. Zet de vorm 22-25 minuten in de voorverwarmde oven. Bak de koek gaar en goudbruin.
5. Haal uit de vorm en laat helemaal afkoelen, bestrooi met poedersuiker en snijd de koek in stukjes.

Bron: "A Healthy Life for me"

Dit heb ik o.a. gebakken om de collega's te trakteren voor mijn verjaardag! Verse kersen zijn er niet meer, daarom heb ik kersen uit een pot gebruikt. Altijd een heerlijke combinatie kersen en amandelen, maar je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken. Een erg lekker recept, dat ik zeker vaker ga maken!

maandag 28 oktober 2013

Linzensoep met pitabroodjes (Foodblogswap)


Ingrediënten:
- 250 g rode linzen, afgespoeld en uitgelekt
- 4 wortels, in blokjes
- 2 tomaten ontveld en in blokjes
- 4 lente uitjes, in ringetjes gesneden
- 3 stengels beekselderij, in schijfjes
- 2 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 el (pittige) kerriepoeder
- verse gember, een stukje van 2 cm fijngeraspt
- 1 liter groentebouillon

Voor de afwerking:
- limoensap
- verse peterselie
- cayenne peper

Bereiden:
1. Fruit de knoflook, met de lente ui, gember, bleekselderij en de wortels ( ik nam een stuk winterpeen) glazig in een beetje olijfolie en bak de kerriepoeder mee.
2. Voeg de linzen, de tomaten en de groentebouillon toe en laat ongeveer een half uur (of iets langer) pruttelen.
3. Bak intussen de pitabroodjes (recept hier).
4. Als de linzen gaar zijn, maak je de soep af met wat limoensap, zout en cayenne peper. Werk af met gehakte peterselie en geef er de pitabroodjes bij. Ik vond de soep erg dik worden en heb daarom  ongeveer de helft in de blender fijn gemaakt. Niet alles, zodat de soep nog wel beet heeft van de groentes.

Bron: Marijke Kookt

"Hand made by Helen" kookte iets van mijn blog.

Het is weer tijd voor de Foodblogswap van oktober. Dit keer kreeg de blog van "Marijke Kookt" uit België toegewezen om er iets lekkers uit te kiezen en het dan te maken en erover te bloggen. Het leuke is dat ik haar blog nog niet kende. Er verschijnen de laatste tijd zoveel nieuwe blogs, dat het onmogelijk is om alles te volgen, maar Marijke blijf ik zeker volgen, ze maakt mooie foto's en groentes spelen de hoofdrol in haar recepten. Het was zoals iedere maand best moeilijk om weer een keus te maken.Maar aangezien ik in het weekend meestal iets maak voor de Foodblogswap vond ik het leuk om eens een maaltijdsoep te maken, dat is altijd makkelijk voor de zaterdag. Bij mij werd de soep vrij dik en heb ik er voor gekozen om de helft fijn te maken in de blender. Het recept van de pitabroodjes heb ik niet gevolgd, ik miste hierbij de tweede rijs en vond het ook wel erg veel worden voor ons tweeën. Dus heb ik de pitabroodjes gemaakt die ik al eerder plaatste. Bedankt voor je lekkere recept Marijke. Het viel goed in de smaak en ik ga het zeker vaker maken!

zaterdag 26 oktober 2013

Appel-speculaastaart


Ingrediënten:
- 125 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g kristalsuiker
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 250 g bloem
- 2 g bakpoeder (een kleine theelepel)

Voor de vulling:
- 150 g kristalsuiker
- 1 vanillestokje, de zaadjes
- 5 g kaneelpoeder
- 3 eieren
- 150 g gesmolten boter
- 200 g speculaasjes (zonder amandelen)
- 6 -8 appels, bv jonagold
- 40 g amandelschaafsel

Voor de afwerking:
- een paar el  honing, warm gemaakt 
- poedersuiker

Bereiden:
1. Voor de deegbodem: vermeng de suiker met de boter (kan je met de handmixer doen) voeg het ei toe en meng er kort doorheen. Zeef de bloem en de bakpoeder erboven en meng met een lichte hand tot een deeg en vorm tot een bol. Druk plat, wikkel in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 26 cm doorsnede in met boter, beleg de bodem met bakpapier.
3. Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Verkruimel de speculaasjes in de keukenmachine of doe ze in een plastic zak en bewerk ze met de deegroller. 
4. Maak het flanbeslag: doe de eieren, de suiker, de vanillezaadjes (je kunt ook 140 g suiker nemen en 1 zakje vanillesuiker van 10 g) en de kaneel in een kom en klop goed los. Giet langzaam de gesmolten en iets afgekoelde boter bij dit beslag en roer nog even goed door.
5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een licht met bloem bestoven werkvalk uit tot een grote ronde lap. Rol het deeg om de deegroller en verdeel het in de vorm, ook de randen moeten bedekt zijn. Snijd het overtollige deeg weg. 
6. Verdel de speculaaskruimels gelijkmatig over de bodem en schik de appelblokjes erop. Giet het beslag over de appelstukjes en verdeel het amandelschaafsel erover.
7. Zet de taart 60-70 minuten in de voorverwarmde oven. Let goed op of het amandelschaafsel niet te bruin wordt, dek dan de taart af met aluminiumfolie (dit heb ik al na 20 minuten gedaan). Controleer of de taart goed gaar is, het flanbeslag moet vast zijn geworden. 
8. Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen, verwijder de rand en bestrijk met de honing. Laat verder afkoelen en bestrooi eventueel vlak voor het serveren met poedersuiker.

Bron: "Het Bakboek, de Klassiekers" Eric v.d.Hende

Deze appeltaart stond al een tijdje op mijn to-do-lijstje. Mannin van het blok "Baksels-net" en Judith van "Judiths Cakes" hadden het recept ook al gemaakt. Het is een lekkere, grote appeltaart en je kunt er 10-12 stukken uitsnijden. Wat ook heel fijn is dat door het flanbeslag de taart goed aan te snijden is. Eén tip: als je de taart in de koelkast bewaard, laat de taart dan voor het serveren minstens een uur op kamertemperatuur komen, dat komt de smaak ten goede. Ik ben eerlijk: wij vonden de taart lekker, maar niet spectaculair van smaak, er miste voor ons wat. Er staan op mijn blog meerdere appeltaartrecepten die wij lekkerder vonden. Ik ben heel benieuwd of anderen deze taart ook al hebben gemaakt en hoe die hem vonden.

maandag 21 oktober 2013

Pitabroodjes


Ingrediënten voor 6 broodjes:
- 230 g tarwebloem
- 4,6 g zout (1 tl)
- 6 g gedroogde gist
- 2 tl extra vergine olijfolie (= 10 ml)
- 1,4 dl lauwwarm water

Bereiden:
1. Zeef de bloem en het zout boven een kom. Voeg de olijfolie, de gist en het water toe en kneed tot een zacht deeg. Ik heb dit in mijn Kenwood gedaan en 8 minuten gekneed.
2. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat op een warme plek 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
3. Weeg het deeg en verdeel het in 6 gelijke delen (ongeveer 60 g). Bol de stukjes op en bedek ze met plasticfolie en laat 5 minuten rusten.
4. Rol ze dan met een deegroller uit tot ze rond zijn met een doorsnede van 15 cm en 5 mm dik zijn.  Leg ze op een met bloem bestrooide theedoek en dek ze af met ingevet plasticfolie. Laat ze nog 20-30 minuten rijzen.
5. Verwarm de oven voor op 230' C en zet een bakplaat erin (ik heb mijn pizzasteen gebruikt). Bak drie broodjes tegelijk op de plaat of steen 4-6 minuten tot ze opbollen. Ze hoeven niet echt bruin te zijn. Het is wel belangrijk dat de oven de juiste temperatuur heeft, anders bollen de broodjes niet op. Bak ook de andere broodjes.
6. Laat de pitabroodjes op een rooster afkoelen. Als je ze niet meteen opeet, kun je ze zacht houden onder een theedoek.

Tip: voor een volkoren pitabroodje vervang je de helft van de tarwebloem door volkorenmeel.

Bron: "De Broodbijbel'

Wilma van het blog "Kookgek" maakt ze altijd zelf en attendeerde mij op dit recept in de Broodbijbel. Eindelijk is het er een keer van gekomen om ze zelf te bakken en wat is het een simpel werkje. Ik hoef écht nooit meer die droge pitabroodjes uit de supermarkt. Deze smaken lekker, zijn niet droog en snijd je heel makkelijk open. Vind je 6 broodjes te weinig, verdubbel dan de hoeveelheid. De overgebleven broodjes zijn heel goed in te vriezen.

zaterdag 19 oktober 2013

Zoete broodjes met pecan, ahorn & kaneel



Ingrediënten voor het deeg:
- 500 g tarwe bloem
- 40 g roomboter
- 7 g gedroogde gist
- 275 ml melk
- 1 ei
- 1 tl zout

Voor de vulling:
- 75 g heel zachte roomboter
- 100 g pecannoten, geroosterd en zonder zout
- 100 g bruine basterdsuiker
-  ½ tl kaneel
- 1 tl maizena

Voor eroverheen:
- ½ tl kaneel
- 25 g kristalsuiker
- 100 ml ahornsiroop

Bereiden:
1. Begin met het deeg: doe de bloem in de deegkom en roer er 1 tl zout door. Doe de melk met de boter in een melkpannetje en laat op een zacht vuurtje al roerend smelten. Laat tot lauwwarm worden. Doe de gist, het losgeklopte ei en het melk-botermengsel bij de bloem en laat in de keukenmachine tot een soepel deeg kneden (ongeveer 8 minuten). Je kunt natuurlijk ook met de hand tot een soepel deeg kneden. Leg het in een ingevette kom en dek af met plasticfolie en laat een uur rijzen.
2. Hak de noten  fijn en meng met de bruinesuiker, kaneel en maizena.
3. Druk de lucht uit het deeg en rol met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm. Strijk de zachte boter over het deeg uit. (Ik vond dit erg veel, aan de helft heb je meer dan genoeg). Verdeel de vulling erover en rol de lange kant van de rechthoek strak naar je toe. Druk de naad goed dicht en snijd de rol met een scherp mes in ongeveer 8 stukken van 4 cm. Leg de stukken op hun kant in een ingevette springvorm van 26 cm doorsnede, die je bekleed hebt met bakpapier. Dek af met plasticfolie en laat nog 30 minuten rijzen.
4. Verwarm aan het eind van de rijstijd de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte. Bestrooi de broodjes nog met wat kaneel en suiker en zet ze 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 15 minuten of ze niet te bruin worden, dek ze anders af met aluminiumfolie. Neem ze uit de oven en bedruppel ze met de ahornsiroop als ze nog in de vorm zitten. Serveer ze warm en geniet!

Bron: Jamie Magazine nr 18 "Helemaal Herfst".


Al eerde bakte ik kaneelbroodjes en weet dus uit ervaring hoe lekker ze zijn! Toen ik dit recept tegenkwam in het "Jamie Magazine" wilde ik ze meteen maken. Afgelopen zondag was het zulk slecht weer; de hele dag regen en ik hoefde gelukkig niet naar buiten, dus dook ik de keuken in om deze ontzettend lekkere kleverige broodjes te maken. Lekker knus in huis, de verwarming aan en heerlijke geuren die opstijgen uit de keuken, dat is dan toch het enige fijne aan zulk weer! En als je dan een paar uur later geniet van deze heerlijke zoete broodjes, vind je het ineens niet erg meer dat het buiten regent!  Een héérlijke combinatie van kaneel, suiker pecannoten en uit de oven ook nog bedruipen met ahornsiroop! Wel een calorieënbom, maar ach af en toe moet dat kunnen! In het Jamie Magazine staan nog veel meer lekkere recepten, die ik zeker uit ga proberen!

donderdag 17 oktober 2013

Chilli con carne


Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 500 g rundergehakt
- 1 ui, gehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 blik tomatenblokjes (400g)
- 2 el tomatenpuree
- 1½ el komijnpoeder
- 1½ el gedroogde oregano
- 1½ tl chilipoeder
- 2 tl gedroogde tijm
- 1 tl suiker
- 1 runderbouillonblokje en 200-250 ml water
- 2  blikken  kidneybonen,afgespoeld en uitgelekt
- 100 g cheddarkaas, geraspt
- 1 zak nacho's (naturel)
- 125 ml zure room

Bereiden:
1. Fruit de ui met de knoflook in 1 el olijfolie een paar minuten op matig vuur samen met de komijnpoeder en de chilipoeder, voeg het gehakt toe en bak het rul. 
2. Doe daarna het blik tomaten, de tomatenpuree, de tijm, suiker en oregano,het bouillonblokje en het water erbij. Laat een half uurtje zachtjes pruttelen. Voeg dan de kidneybonen toe en laat het geheel nog een half uurtje pruttelen.
3. Verwarm de oven voor op 200' C en vet een ovenschaal in en doe de chili con carne erin. Plet de  nacho's in de zak, zodat ze verkruimelen en verdeel ze over de chili con carne. Verdeel de zure room erop en strooi de de geraspte cheddar erover. Zet de schaal als de chili nog warm van het vuur komt ongeveer 20-30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin is en de kaas is gesmolten. (Heb je de chili al eerder gemaakt en is het afgekoeld, dan moet het wat langer in de oven, zodat het goed warm wordt. Mocht de bovenkant te bruin worden bedek de schaal dan met aluminiumfolie.


Chili con carne komt hier wel vaker op tafel, meestal met bruine bonen. Deze versie at ik laatst bij mijn dochter (zij had het recept weer van een vriendin gekregen) en wij vonden het zo lekker dat ik het voor mijn blog gemaakt heb. Het zijn niet de beste foto's, altijd moeilijk om zo'n ovenschotel er smakelijk op te zetten, maar neem van mij aan dat dit een verrukkelijk recept is.

maandag 14 oktober 2013

Frisse citroentiramisù


Ingrediënten:
- 2 citroenen, biologisch 
- 2 blaadjes witte gelatine
- 75 g suiker
- 3 el limoncello
- 20 amaretti koekjes (grote)
- 250 g mascarpone
- 50 ml slagroom
- poedersuiker
- 4 kookringen van 7 cm doorsnede

Bereiden:
1. Leg de kookringen op een met bakpapier bekleed plat bord. Bekleed ook de binnenkant van de kookringen met een reep bakpapier (als je ze licht invet, blijft het bakpapier kleven tegen de binnenkant).
2. Was de citroen en rasp de schil van 1 citroen. Pers de beide citroenen uit, je moet 100 ml sap hebben.
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
3. Breng het citroensap met de citroenschil en de suiker aan de kook, tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg de limoncello toe. Doop voor iedere ring 4 amarettikoekjes in de citroensiroop en leg ze op de bodem in de kookringen. 
4. Verwarm de resterende citroensiroop weer en los van het vuur de uitgeknepen gelatine erin op, laat iets afkoelen.
5. Klop intussen de mascarpone los met de slagroom tot een dikke romige crème. Voeg de citroensiroop toe en schep de citroencrème op de amaretti koekjes. Zet de tiramisù minstens twee uur in de koelkast om op te stijven.
6. Zet de tiramisù vlak voor het serveren op 4 borden, verwijder de kookring en het bakpapier. Garneer de taartjes met de laatste vier amaretti en bestrooi met wat poedersuiker. (Ik heb er ook nog wat citroenstukjes opgelegd).

Tip: Amaretti zijn harde Italiaanse koekjes. Je hebt kleine en wat grotere. Als je voor dit recept de kleinere gebruikt, heb je 32 koekjes nodig. Voor dit recept kun je i.p.v. citroen ook sinaasappel, grapefruit of limoen gebruiken.

Bron: "Mijn Favoriete Desserts" Janneke Philippi en dit recept stond ook in de Delicious van oktober 2013

Dit recept trok meteen mijn aandacht in de Delicious en natuurlijk ook in het boek, ik ben namelijk gek op citroen in gebak en desserts, geeft altijd zo'n lekkere frisse smaak. Aangezien ik maar twee kookringen heb van 7 cm doorsnede heb ik ook er ook twee in een wijd glas op een poot gemaakt en ook daarin geserveerd, dat gaat prima, dus een goed alternatief voor als je niet in het bezit bent van kookringen. En natuurlijk heb ik dit héérlijke frisse dessert gemaakt met mijn eigen home made Limoncello en uiteraard serveerde ik er ook een glaasje bij! En wat was het lekker, een topper!

zaterdag 12 oktober 2013

Limoncello

Home made Limoncello

Ingrediënten:
- 5 biologische citroenen
- ½ liter alcohol (94 %)
- 600 dl water
- 400 g suiker

Bereiden:
1. Was de citroenen en schil ze met een dunschiller. Zorg dat je er geen wit bij hebt, want dat maakt de limoncello bitter. Doe de schillen met de alcohol in een weckpot en laat ze twee weken trekken.
2. Kook het water met de suiker 5 minuten en laat het afkoelen. Doe de siroop bij de alcohol en giet de vloeistof door een zeef. (Je kunt zelf experimenteren met de hoeveelheid suiker, naar gelang hoe zoet je het wilt hebben).
3. Schenk de limoncello over in flessen en laat deze nog 2 weken staan. Bewaar de limoncello in de diepvries zodat je, als je er ineens zin in hebt, altijd een glaasje ijskoude limoncello kunt drinken.


Bron: Kookgek

Soms kan ik echt genieten van een lekker glaasje ijskoude limoncello. Vorig jaar dronk ik voor het eerst zelfgemaakte limoncello bij Wilma van het blog Kookgek. En dan proef je dat zelfgemaakt toch veel lekkerder is dan uit de winkel. In Nederland is het verboden om alcohol te verkopen van 94%. Bij de apotheek hebben ze het wel, maar die is ongeschikt gemaakt voor consumptie. Er wordt vaak als alternatief wodka gebruikt, maar daar zit eigenlijk te weinig alcohol in (37,5 %), zeker omdat je het nog verdunt met suikersiroop. Wilma gaat ieder jaar op vakantie naar Italië en bood aan een fles alcohol voor mij mee te nemen, die je daar zo in de supermarkt kunt kopen (ook in andere landen zoals Duitsland en België). Het recept kreeg ik van haar erbij. Het is eigenlijk zo simpel, je moet alleen een beetje geduld hebben. Wilma bedankt, wij kunnen weer lekker genieten!


Hierbij het etiket dat op de flessen zit. Gemaakt door JB!

woensdag 9 oktober 2013

Bavarois van mokkatiramisù


Ingrediënten:
- 225 ml espresso
- 250 g mascarpone
- 125 ml slagroom
- 4 el amandellikeur (Amaretto)
- 3 blaadjes witte gelatine
- 5 el suiker (65 g)
- 150 g Italiaanse lange vingers (savoardi)
- 50 g mokka-of melkchocolade, gehakt

Bereiden:
1. Bekleed een cakeblik van 25 cm ruim met plasticfolie. Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water. Klop de slagroom lobbig. Knijp de gelatine goed uit en los al roerend op in de helft van de warme espresso.
2. Klop de mascarpone met de amandellikeur en de suiker romig. Mix er het koffiemengsel door. Spatel tenslotte luchtig de slagroom erdoor.
3. Doop de lange vingers één voor één in de rest van de hete koffie en leg ze op de bodem van het cakeblik. Schep er een laag mascarponecrème op en maak zo nog 2 lagen.
4. Bedek de bavarois met plasticfolie en zet minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.
5.Stort de bavarois op een schaal en verwijder het plasticfolie, bestrooi met de gehakte chocolade.

Bron: "Mijn Favoriete Desserts" van Janneke Philippi

We kregen eters, dus kon ik meteen een dessert maken uit mijn pas aangeschafte boek van Janneke Philippi, "Mijn Favoriete Desserts". Wat een schitterend boek, ontzettend mooi vormgegeven en vol met de heerlijkste desserts, dus het was niet makkelijk om een keus te maken. Ik moet bekennen dat als ik in een restaurants eet, altijd het eerste op de menukaart naar de desserts kijk. En staat er iets van mijn gading bij, dan sla ik liever het voorgerecht over en ga dan voor een heerlijk zoet dessert! Dit is een makkelijk dessert om te maken, ik maakte het zelfs een dag van tevoren, zodat je dat al vast klaar hebt als je eters krijgt. Gelukkig viel het erg goed in de smaak bij iedereen. Zeker iets dat ik vaker ga maken.

maandag 7 oktober 2013

Zoete aardappelsoep met gebakken uien


Ingrediënten:
- 4 el zonnebloemolie
- 3 cm gemberwortel, geschild en fijngeraspt
- 1 tl komijnpoeder (djinten)
- ½ tl kaneel
- ½ tl kerrie
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 3 el abrikozenjam
- 600 g zoete aardappels, geschild en in blokjes
- 1 winterwortel 250 g, in plakjes
- 1½ l groentebouillon ( van tabletten)
- 2 rode uien in dunne ringen
- 3 salieblaadjes, in reepjes + salieblad voor erover

Bereiden:
1.Verhit in een soeppan 2 el olie. Bak de gember, specerijen en 2 teentjes knoflook op zacht vuur 2 minuten. Voeg dan de jam toe en bak die nog 2 minuten mee.
2. Doe de aardappel en de wortel erbij en schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Kook de soep 15-20 minuten tot de aardappels en wortel gaar zijn. Maak de soep fijn met de staafmixer of doe alles in de blender. Voeg naar smaak nog zout en peper toe.
3. Bak de uienringen (ik maak volgende keer halve ringen, dat eet makkelijker) in 2 el zonnebloemolie 8-10 minuten goudbruin en krokant. Voeg de 2 teentjes knoflook (fijngehakt) toe en de in reepjes gesneden salieblaadjes en bak nog 2 minuten mee, zodat ze smaak afgeven aan de uien.
4.Schep de soep in kommen en maak af met wat uienringen. Garneer met een vers salieblaadje. Lekker met stokbrood met verse roomkaas waardoor je een beetje fijngesneden rode ui en wat kruiden (ik gebruikte peterselie en bieslook) hebt gemengd.

Bron: Delicious, oktober 2013

Het recept van deze soep in de Delicious trok meteen mijn aandacht. Een echte herfstsoepje met de zoete aardappel en kruiden en bovendien zijn wij ook nog eens gek op zoete aardappel. Gebruik de oranje soort; die koop je bij de Plus, de Hoogvliet of in een Turkse winkel. Het stokbrood met de roomkaas en kruiden smaakt er erg lekker bij en zo heb je ook een volledige maaltijd. Echt een verrukkelijke soep!

vrijdag 4 oktober 2013

Normandische appeltaart


Ingrediënten voor de Bretonse koek:
- 260 g bloem
- mespuntje zout
- 1 tl bakpoeder
- 120 g witte basterdsuiker
- 160 g boter
- ½ ei
- 1 citroen, de geraspte schil

Vulling:
- 3 appels, Jonagold
- 50 g suiker

Glanslaag:
- 2 blaadjes gelatine
- 170 ml calvados
- 50 g suiker
- 140 g abrikozenjam

Bereiden:
1. Maak eerst de Bretonse koek: meng de bloem met zout en bakpoeder. Voeg de suiker, boter, ei en de geraspte citroenschil toe en kneed er een soepel deeg van. Verpak in plasticfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
2. Vulling: schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd de kwarten in drie parten en meng ze met 50 g suiker.
3. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte en vet een lage taartvorm met losse bodem van 23 cm doorsnede goed in. Druk het deeg plat  uit in de vorm (hoeft niet tegen de opstaande randen). Verdeel de appelparten dakpansgewijs over de bodem. Bak de taart in 1 uur goudbruin en gaar.
4. Voor de glanslaag: week de gelatine in ruim koud water. Breng in een steelpannetje de calvados, de suiker en de abrikozenjam aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor. Schenk het geheel door een zeef en laat de gelei afkoelen tot handwarm en tot de gelei iets dikker is geworden, bestrijk de taart ermee.

Tip: Voor kinderen of als je geen alcohol wilt gebruiken, vervang de calvados door appelsap.

Bron:  Rudolp's Bakery (met filmpje)

Toen ik Rudolph op 24Kitchen deze Normandische appeltaart zag maken, herinnerde ik mij dat ik nog een fles calvados in de kast had staan en dus meteen deze eenvoudige, maar lekkere appeltaart kon maken. Er zijn zoveel appeltaartrecepten en iedereen houdt wel van appeltaart. Als je niet veel tijd hebt of je hebt een paar appels in de fruitschaal liggen die op moeten en iets lekkers wilt maken voor bij de koffie is dit een ideaal recept.

woensdag 2 oktober 2013

Linzentabouleh met halloumi


Ingrediënten:
- 3 tomaten, grof gehakt
- fijngeraspte schil van 1 citroen (bio) + 2 el citroensap
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl komijnpoeder (djinten)
- 1 blik linzen a 400 g, afgespoeld en uitgelekt
- 12 zwarte olijven
- 180 g halloumi
- 1 bosje platte peterselie
- 1 bosje munt

Bereiden:
1. Doe de linzen in een vergiet, spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken.
2. Hak de muntblaadjes en de peterselie grof en houd een paar blaadjes achter voor garnering.
3. Meng de tomaten met de gehakte kruiden, citroensap, olijfolie, de komijn- en kaneelpoeder door elkaar en voeg zwarte peper en een beetje zout toe.
4. Snijd de halloumi in dikke plakken en bak elke kant 1-2 minuten in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
5. Schep de linzen op een schaal en verdeel het tomaten-kruidenmengsel erover. Verdeel de olijven, citroenrasp, de halloumi en de achtergehouden kruidenblaadjes erover.

Bron: Delicious oktober2013

Tabouleh is een Arabisch recept en wordt met bulgur gemaakt. In dit recept hebben ze de bulgur vervangen door linzen. Het is een glutenvrije salade met heerlijke mediterrane smaken. Lekker voor bij de lunch of als volledige vegetarische maaltijd. Halloumi is een kaas van Cyprus; gemaakt van een mengsel van geiten-en schapenmelk, het smelt niet snel en kan daardoor goed gebakken worden. Het heeft een beetje een zoute smaak en je kunt het kopen in een Turkse winkel.