maandag 25 augustus 2014
Appel-amandelcrumbletaart
Ingrediënten voor de bodem:
- 100 g bloem
- 40 g poedersuiker
- 15 g amandelmeel
- een snuf zout
- 60 g koude boter
- 1 ei, losgeklopt
Voor de kaneel-amandelcrème:
- 25 g boter, op kamertemperatuur
- 25 g fijne kristalsuiker
- 25 g amandelmeel
- ½ ei, losgeklopt (= 25 g)
- ½ t kaneel
Voor de crumble:
- 50 g koude boter, in blokjes
- 50 g bloem
- 50 g amandelmeel
- 50 g fijne kristalsuiker
Afwerking:
- 4 appels (250 g schoongemaakt en geschild), in blokjes
- 1 el rietsuiker
- ½ tl kaneel
- amandelschaafsel
- poedersuiker
Bereiden:
1. Voor de bodem: doe de bloem, poedersuiker, zout en amandelmeel in een kom en voeg de koude in kleine blokjes gesneden boter toe. Wrijf de boter door de bloem met je vingers totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg ongeveer een kwart van het losgeklopte ei toe en kneed het deeg tot een bal. Verpak in plasticfolie en leg een uur te rusten in de koelkast.
2. Voor de amandel-kaneelcrème: roer de boter zacht in een kom en voeg de suiker en het amandelmeel, erbij en meng tot een gladde massa. Voeg het ei toe en blijf roeren tot een romige crème ontstaat. Roer de kaneel goed door de crème.
3. Crumble: doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en wrijf de boter net zolang tussen je vingers tot je een kruimelig deeg hebt. Zet tot gebruik in de koelkast.
4. Voeg aan de appelstukjes de suiker en kaneel toe en roer goed door elkaar.
5. Verwarm de oven voor op 190' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 20 cm goed in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek en rol het deeg iets groter uit dan de vorm. Leg het deeg op de bodem en druk ongeveer 2 cm uit tegen de vorm, zodat je een kleine opstaande rand krijgt. Verdeel de amandel-kaneelcrème over de bodem, leg de appelstukjes erop en bedek met de crumble. Strooi er vervolgens amandelschaafsel over. Bak de taart 35-40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen, haal de taartring eraf en bestrooi met poedersuiker.
Tip: je kunt van dit recept ook 5 kleine taartjes maken in ringen of vormen van 8 cm doorsnede en 2 cm hoog, bak de taartjes dan ongeveer 10 minuten korter.
Tip: voor amandelmeel is het het lekkerst als je hele amandelen neemt en de amandelen zelf tot meel maalt. Dat doe ik in mijn kaasmolentje.
Bron: Delicious, september 2014
Deze taart stond in de Delicious, maar dan in eenpersoons taartjes, maar aangezien ik die ringen niet heb en er ook moeilijk aan te komen is, heb ik de taart in een grotere vorm gebakken. Ik gebruikte 2 grote Jonagolds (appels). Het is een lekker taartje, hoewel het bij mij een beetje vlak van smaak was, wat denk ik komt door de appels die ik gebruikt heb. Volgende keer zou ik een wat zuurdere appel gebruiken en ook wat meer kaneel. Het deeg met het amandelmeel was erg lekker. Er stond in de delicious ook een variant met kersen, die wilde ik eigenlijk maken, maar ik kon geen verse kersen krijgen, volgende keer die proberen en dan met kersen uit een pot, want de kersentijd is een beetje voorbij!
woensdag 20 augustus 2014
Rotolo met spinazie en ricotta
Ingrediënten voor de tomatensaus:
- passata (700 ml)
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- 1 tl suiker
- handvol basilicum, in reepjes
- zout en peper
Vulling:
- fijngehakte diepvries spinazie (450 g), ontdooid
- 350 g ricotta
- 1 ei
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- nootmuskaat, versgeraspt
- zout/ zwarte peper
Verder:
- een pak verse lasagne vellen (koeling AH)
- zakje geraspte mozzarella (Pizzakaas)
- nog wat Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiden:
1. Tomatensaus: verwarm de olijfolie in een pannetje en bak de ui met de knoflook glazig, voeg de passata en de rest van de ingrediënten toe en laat op zacht vuur 10 minuten sudderen. Voeg naar smaak zout en peper toe. Zelf heb ik ook nog wat gedroogde oregano toegevoegd
2. Doe in een schaal de ontdooide en goed uitgelekte spinazie (druk met de bollle kant van een lepel al het vocht eruit). Meng met de ricotta, ei en de Parmezaanse kaas en voeg naar smaak flink zout, peper en nootmuskaat toe.
3. Verwarm de oven voor op 180' C. Verdeel in een ronde ovenvaste schaal de saus en houd ongeveer een mok saus achter. Leg op iedere vel lasagne een flinke eetlepel spinazie-ricottamengsel en rol het lasagnevel op. Snijd het rolletje voorzichtig in drieën en zet rechtop goed tegen elkaar aan in de saus. Als alle rolletjes in de saus staan, kun je met een klein lepeltje nog wat vulling bovenop de rolletjes toevoegen. Verdeel de achter gehouden tomatensaus erover en zet 20 minuten in de oven. Verdeel na die 20 minuten er wat geraspte mozzarella over en zet nog 10 minuten terug in de oven.
4. Haal de schaal uit de oven en laat even staan voordat je het serveert. Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas.
Bron: RecipeTin Eats (kijk hier voor stap-voor-stap-foto's)
Ik had met dit weer zin in troostvoer en had de tijd om even in de keuken te staan. Ik hoop echt dat de zomer weer terugkeert, want het kan toch niet zo zijn dat de herfst nu al is ingetreden. Sommige mensen zijn er blij mee, maar ik houd erg van de zomer en moet er niet aandenken dat we niet nog lekker wat warmte krijgen! Een echte rotolo is veel werk om te maken, zie bv hier een recept van Wilma van het blog "Kookgek". Dit recept, dat ik tegenkwam op Foodgawker, is heel wat eenvoudiger, maar je maakt het ook niet even als je uit je werkt komt. Je kunt wel de saus en de vulling van tevoren bereiden, dat scheelt weer tijd. Het was ontzettend lekker en zeker een blijvertje in huize Brouwer!
zaterdag 16 augustus 2014
Bloemkool 'tabouleh'
Ingrediënten:
- 1 grote bloemkool (800 g)
- 2 el citroensap
- 5 lente uitjes, fijngesneden (50 g netto)
- 40 g platte peterselie, grof gehakt
- 20 g dille, grof gehakt
- 15 g munt grof gehakt
- ½ tl gemalen piment
- 2 el olijfolie
- 80 g granaatappelpitten
- zout en peper
Bereiden:
1.Was de bloemkool en haal de roosjes van de stronk af, raps ze op een rasp of doe ze in je foodprocessor en maak ze klein, zoals bv couscous is. Je moet ongeveer 550 g hebben. De stronken gebruik je niet.
2. Doe de geraspte bloemkool in een grote kom met het citroensap en ½ tl zout en roer goed door. Laat 30 minuten marineren
3. Meng daarna voorzichtig met de lente ui, de kruiden, piment en de olijfolie. Dien op op een schaal en verdeel de granaatappelpitjes erover en serveer meteen.
Bron: The Guardian, Ottolenghi
De laatste tijd kom ik steeds recepten tegen waarin bloemkool verwerkt wordt, bv een pizzabodem van bloemkool en zelfs in de nieuwste Allerhande stond een recept van couscous gemaakt van bloemkool. Als je een glutenallergie hebt, is het wel fijn om een glutenvrije bodem van bloemkool te maken, maar voor de lijn hoef je het volgens mij niet te doen. Je wordt niet dik van de bodem, maar meer van het beleg wat je erop doet. Net als bij een pasta, het is de saus waar vooral de calorieën in zitten! Maar goed, ik zag dit recept van Ottolenghi en wilde het ook eens proberen. Eerlijk gezegd vonden wij het wel aardig, maar niet echt geweldig. Misschien omdat wij het als hoofdgerecht aten, met iets erbij is het waarschijnlijk wel lekker, maar geef mij maar de echte tabouleh!
donderdag 7 augustus 2014
Frambozen-yoghurtijs
Ingrediënten:
- 225 g frambozen
- ½ citroen, sap en rasp
- 150 g fijne kristalsuiker
- 90 ml / gram water
- 2 grote eiwitten
- snufje zout
- 1,5 dl yoghurt
- 2,5 dl slagroom
- 1 tl vanille-extract
Bereiden:
1. Begin met de frambozenpuree: pureer de frambozen met het citroensap, wrijf ze door een zeef, zodat de pitjes eruit gaan en voeg de citroenrasp toe en zet even weg.
2. Klop de eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken in je keukenmachine.
3. Zet intussen de suiker met het water op in een pannetje en laat koken. Kook tot de temperatuur (met suikerthermometer) 120' C is (of minstens drie minuten als je geen suikerthermometer hebt). Het wordt een dikke siroop. Giet dit al kloppend langzaam bij de stijve eiwitten en klop nog drie minuten door. Meng de yoghurt erdoor en klop tot het mengsel afgekoeld is.
4. Roer daarna het vanille extract, de frambozenpuree en de slagroom erdoor. Dek af en laat goed koud worden in de koelkast.
5. Giet het mengsel in een draaiende ijsmachine en draai in 30 minuten tot ijs. Zet in de vriezer om nog verder op te laten stijven.
Tip: heb je geen keukenmachine dan kun je Italiaans schuim ook maken met een elektrische handmixer. Vraag dan wel even hulp, zodat een ander de hete suikerstroop erbij kan gieten.
Bron: Uit de Keuken van Levine
Ik heb de smaak van zelf ijs maken te pakken. Het is ook zo lekker en je kunt zelf alle smaken maken die je maar wilt en lekker vindt. Zelf ben ik gek op yoghurtijs, terwijl ik niet echt van yoghurt houd. Vreemd, zo ben ik ook gek op chocolade, maar zal bij een ijssalon nooit chocolade-ijs nemen. Van een volgster van mijn blog hoorde ik dat je door ijs te maken met Italiaans schuim, heerlijk romig en zacht ijs krijgt, wat ook snel zacht wordt als je het uit de vriezer haalt. Ik zat rond te kijken op het blog van Levine, die niet alléén maar broodrecepten heeft, maar dus ook veel andere recepten waaronder een paar aparte ijsrecepten en daar vond ik dit héérlijke recept.
vrijdag 1 augustus 2014
Gekarameliseerd ananasijs
Ingrediënten voor het ijs:
- 2 eieren
- 150 g suiker
- 750 ml slagroom (of 500 ml slagroom en 250 ml volle melk)
- ½ tl vanille extract
Gekarameliseerde ananas:
- 750 g ananas in kleine stukjes
- 30 g boter
- 3 el bruine basterdsuiker
- 3 el bruine rum
Bereiden:
1. Meng in een steelpan de suiker met de eieren en voeg 500 ml slagroom toe. Zet de pan op het vuur en breng al roerend met een houten pollepel aan de kook. Kook dit tot het wat indikt, het wordt een beetje een dikke vla. Haal de pan van het vuur en voeg meteen de resterende slagroom erbij om het kookproces te stoppen. Laat het iets afkoelen en roer het vanille extract erdoor. Leg er een stukje plasticfolie op en zet het liefst een hele nacht in de koelkast, zodat het goed koud wordt.
2. Voor de gekarameliseerde ananas: smelt de boter in een koekenpan en voeg de stukjes ananas en de bruine suiker toe. Laat dit op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten bakken tot de ananas een bruine kleur heeft en de saus een beetje dikker en stroperig is geworden. Voeg dan de rum toe en roer goed door. Laat afkoelen en zet ook afgedekt in de koelkast.
3. Schenk het ijsmengsel in de draaiende ijsmachine en draai er in 30 minuten ijs van. Voeg de laatste minuten de ananasstukjes toe. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en zet tot gebruik in de vriezer.
Bron I am Cooking with Love
Dit ijs zag ik precies een jaar geleden bij Tessa op haar blog. Het sprak mij meteen aan, maar ja ik had toen nog geen ijsmachine. Gelukkig ben ik nu wel in bezit van een ijsmachine en herinnerde ik me dat ik dit ijs eens wilde maken. En wat heb ik een spijt dat ik het niet eerder gemaakt heb, want het is echt super van smaak! I.p.v. 750 ml slagroom te gebruiken, heb ik het gemaakt met 500 ml slagroom en 250 ml volle melk, voel ik me iets minder schuldig over de calorieën. ;-) Bij AH verkopen ze verse schoongemaakte ananas in bakjes (liggen bij de groente), maar je kunt ook ongezoete ananas uit blik gebruiken of zelf een verse ananas slachten. Haal het ijs voor het serveren ongeveer 15 minuten uit de vriezer, doordat er alcohol in zit, wordt het sneller zacht. Ik heb het geserveerd met nog wat geroosterde kokos (kokos ietsjes bruin laten worden in een droge koekenpan) erover.
Abonneren op:
Posts (Atom)