donderdag 28 maart 2013

Tomatentaartje met parmaham en ricotta


Ingrediënten:
- 75 g parmaham, in stukjes gesneden
- 250 g ricotta
- 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
- 1 el tijmblaadjes
- 1 el peterselie, gehakt
- 2 rollen bladerdeeg uit de koeling
- zout en versgemalen zwarte peper
- 30 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
- verse peterselie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Vet 4 kleine taartvormpjes van 10 cm doorsnede goed in.
2. Meng in een kom de ricotta en de stukjes parmaham met zout en veel versgemalen peper.
3. Meng in een andere kom de doorgesneden tomaatjes met 1 el gehakte peterselie, 1 el tijmblaadjes zout en versgemalen peper.
3. Snijd uit de rollen bladerdeeg 4 cirkels met een doorsnede van 16 cm. Bekleed hiermee de ingevette taartvormpjes en prik met een vork gaatjes in de deegbodem, laat wat deeg overhangen.
4. Bestrooi de bodem met 30 g geraspte Parmezaanse kaas en verdeel het ricottamengsel erover. Beleg met de kerstomaatjes. Vouw het overhangend deeg terug over de vulling. Bak de taartjes in  35 à 40 minuten gaar en lichtbruin.

Bron: "Proef"


In het blaadje van de  Gall & Gall staan vaak leuke recepten met een wijnadvies erbij. Bij dit taartje adviseren ze een licht gekoelde bourgogne (macon Blason de Bourgogne). Heel handig, want dan weet je meteen wat je erbij kunt drinken. Het is een erg lekker taartje - de smaak van de parmaham door de ricotta maakt het heel bijzonder - om als voorgerecht. te serveren. Je zou het ook voor bij de  borrel kunnen maken, maak het dan in een muffinvorm, dan zijn ze iets kleiner en meer geschikt als borrelhapje.

dinsdag 26 maart 2013

Funghi al forno ripieni di ricotta (gebakken paddestoelen gevuld met ricotta)

Ingrediënten:
- 100 g ricotta (liever iets meer)
- geraspte schil van 1 citroen
- 1 verse rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
- zeezout en zwarte peper uit de molen
- 2 el fijngehakte verse oregano of marjolein
- een flinke handvol versgeraspte Parmezaanse kaas + wat extra
- 400 g grote champignons
- extra vierge olijfolie
- een handvol rucola

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220' C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Meng in een schaaltje de ricotta (neem iets meer, want ik kreeg niet alle champignons goed gevuld) met de citroenschil, Spaanse peper en een beetje zout en peper. Spatel de gehakte oregano (deze verkoopt o.a. de Plus) en de Parmezaanse kaas erdoor.
2. Breek voorzichtig de steeltjes uit de paddestoelen en hussel de hoeden met een beetje olijfolie en peper en zout. Leg ze onderste boven op de bakplaat en vul ze met het ricottamengsel. Strooi er nog wat geraspte Parmezaanse kaas over en zet ze 15 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer ze op een groot bord met wat rucola.

Bron: "Jamie's Italië"

Tip: Als je voor dat je het pepertje gaat snijden eerst je handen in smeert met wat olijfolie of zonnebloemolie en na het snijden meteen je handen goed wast met water en zeep, dan heb je niet meer die scherpe geur aan je handen, de olie werkt als een beschermlaagje.


Als je deze heerlijke champignons als voorgerecht serveert, doe er dan 3 of 4 op een bord, want ze zijn zalig, maar best machtig. Ook erg lekker als hapje bij de borrel. Je kunt ook andere paddenstoelen gebruiken, als ze maar een hoed hebben om te vullen. Neem wel van die grote champignons - ik kocht ze bij de AH - want ze krimpen in de oven.

zondag 24 maart 2013

Zachte witte broodjes


Het was gisteren zo  koud, echt weer om lekker in de keuken bezig te zijn. Dus bakte ik alvast deze broodjes voor de Paasbrunch. Het recept vind je hier. Handig, ik hoef ik ze alleen nog uit de vriezer te halen en dan hebben we heerlijke verse broodjes met de Pasen.



zaterdag 23 maart 2013

Paascupcakes


Ingrediënten:
- 165 g zelfrijzend bakmeel
- 135 g bloem
- 110 g roomboter, op kamertemperatuur
- 220 g suiker
- 2 grote eieren
- 110 ml volle melk
- ½ tl vanille extract

Voor de botercrème:
- 55 g roomboter, op kamertemperatuur
- 350 g poedersuiker
- 40 ml volle melk
- ½ tl vanille extract


Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Plaats 12 papieren vormpjes in je muffinvorm
2. Meng de bloem met de zelfrijzende bloem en zet apart.
3. Roer de boter met de mixer op de middelste stand glad en romig. Voeg de suiker toe en meng zeker 3 minuten.
4. Voeg één voor één de eieren toe en meng tussendoor goed tot de eieren zijn opgenomen.
5. Voeg de bloem in drie delen toe en voeg tussendoor de melk en het vanille-extract toe en meng goed totdat alles gemengd is. Meng niet te lang.
6. Verdeel het mengsel over de 12 vormpjes, dit gaat heel goed met je ijsbolletjestang.
7. Zet de muffinvorm in de oven en bak de cupcakes 20-30 minuten, controleer met een satéprikker of ze gaar zijn. Laat ze volledig afkoelen.
8. Maak de botercrème: roer de boter glad met een mixer. Doe de helft van de poedersuiker met het vanille-extract erbij en voeg  de melk toe. Klop minstens drie tot vijf minuten tot het zachte en romig is. Voeg beetje bij beetje de rest van de poedersuiker toe en mix na elke toevoeging twee minuten. De botercrème is goed als het smeerbaar is en in de kom blijft zitten als je de kom omdraait. Als het te dik is doe je er nog wat melk bij, is het te dun doe er nog wat poedersuiker bij. (Omdat ik ze voor de Pasen gemaakt heb, heb ik er een druppeltje gele kleurstof door gedaan).
9. Breng de botercrème  aan op je cupcakes, dit kan je met een paletmes doen of met een spuitzak met een spuitmondje. Versier je cupcakes verder zoals je wilt.

Bron: Magnolia Bakery


Deze heerlijke cupcakes had ik vorige jaar al gemaakt, maar ik plaats ze nog een keer. Misschien een leuk ideetje voor de Pasen!

donderdag 21 maart 2013

Citroen-maanzaad brioche


Ingrediënten:
- 130 ml volle melk, lauw
- 6½ g droge gist
- 62 g suiker
- 350 g tarwebloem
- ½ tl zout
- 3 eieren
- rasp van 2 citroenen
- ½ tl vanille extract
- 2 el maanzaad
- 160 g zachte boter
- 1 ei, om de brioche te bestrijken

Bereiden:
1. Doe de bloem, gist, suiker, zout en de melk in de kom van de keukenmachine en meng alles goed met de platte klopper door elkaar. Breng de kneedhaak aan en kneed alles goed door.
2. Voeg het maanzaad en de citroenrasp toe en één voor één de eieren, laat de machine tussen elke toevoeging kneden zodat de eieren goed gemengd worden Voeg dan beetje voor beetje de boter toe en voeg het volgende klontje pas toe als het vorige is opgenomen. Kneed op middelmatige snelheid ongeveer 8 minuten to het deeg elastisch en glanzend is. Het deeg is erg plakkerig. Doe het deeg in een kom die ingevet is met zonnebloemolie en dek af met plasticfolie. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen en zet het daarna 4-5 uur in de koelkast (anders kun je het deeg niet verwerken omdat het te plakkerig is).
3. Vet een muffinvorm voor 12 muffins goed in. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg op een  bebloemd werkvlak in 12 stukken. Wrijf ook je handen goed in met bloem. Verdeel ieder stuk weer in 3 stukjes en draai er balletjes van. Leg in ieder muffinvakje 3 bolletjes en bedek het met ingevet plasticfolie. Laat nu 40 minuten op kamertemeratuur rijzen tot het verdubbeld is.
4. Verwarm aan het eind van de rijstijd de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Klop het ei los met een vork en breng het ei met een kwastje aan op de brioche. Bak de brioche 20-25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat de briochebroodjes 5 minuten afkoelen in de vorm, haal ze er voorzichtig uit en laat verder afkoelen op een rooster.

Bron: Technicolor Kitchen


Nadat ik mijn vorige brioche brood van Weekend Bakery had gemaakt en dit recept tegen kwam op Tastespotting leek het me leuk om deze brioche broodjes voor de Pasen uit te testen. Ik had al ervaring met het plakkerige deeg van de vorige brioche en in dit recept werd ik er al voor gewaarschuwd dat het deeg erg plakkerige zou zijn. En dat klopte; ik had eerst het idee dat het niets zou worden en heb nog wat bloem toegevoegd (is verwerkt in het recept). Nadat ik het een paar uur in de koelkast had gezet en het werkelijk in volume was verdubbeld, was het goed te bewerken. Het zijn heerlijke brioche broodjes, lekker fris van smaak door de citroen en crunchy door het maanzaad. Héérlijk om zo te eten, maar ook erg lekker met een beetje lemoncurd of jam. Echt iets voor het Paasontbijt of de Paasbrunch!

woensdag 20 maart 2013

Gevulde paprika met restjes uit de koelkast


Ingrediënten:
- 2 paprika's, oranje, geel of rood
- 1 prei, fijngesneden
- 1 courgette, in kleine stukjes
- 1 blikje linzen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- ½ tl parikapoeder
 - 12 cherrytomaatjes, doormidden gesneden
- 100 g gorgonzola, geitenkaas of geraspte kaas
- olijfolie
- zout en peper

Bereiden:
1. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Breng op de buitenkant wat olijfolie aan en zet de paprika's 5-10 minuten in de magnetron op de middenstand. Leg ze in een ovenschaal.
2. Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de prei lichtbruin, doe de knoflook erbij en bak even mee. Vervolgens de courgettestukjes toevoegen en als die gaar zijn de linzen. Warm alles goed door en voeg de tomaatjes en de kruiden toe. Voeg naar smaak zout en peper toe. Proef goed of er nog meer kruiden bij moeten.
3. Verdeel het mengsel over de vier paprika helften en verdeel er stukjes gorgonzola over. Druppel er nog wat olijfolie over en zet de paprika's in een ovenschaal 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 180' C tot de kaas gesmolten is en de paprika's gaar zijn.

Een ideaal recept om je restjes uit de koelkast op te maken. Je kunt variëren met de groenten, denk bv aan pompoen blokjes en verder kun je ipv linzen couscous gebruiken. Ik heb de paprika's met een restje gorgonzola belegd, maar je kunt natuurlijk ook geitenkaas of wat geraspte kaas nemen.

maandag 18 maart 2013

Slaatje met buffelmozzarella, bresaola, groene asperges en avocado


Ingrediënten:
- 1 bosje groene asperges
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 zakje gemengde salade
- 2 bollen buffelmozzarella
- 100 g bresaola
- 1 avocado
- bakje cherrytomaatjes (optioneel)
- enkele blaadjes basilicum
- sap van ¼ citroen
- zwarte peper en fleur de sel

Bereiden:
1. Breek de onderkant van de asperges. Besprenkel ze met 1 el olijfolie en grill ze in een hete grillpan. Ik doe dit in de oven: beleg een bakplaat met bakpapier, druppel de olijfolie op de asperges en bestrooi ze met zout en peper, huselmet je handen door elkaar. Verwarm de oven voor op 180' C  en zet de asperges 20 minuten in de oven. Als ze gaar zijn, bedruip je ze met wat balsamicoazijn en snijd ze in grove stukken
2. Verdeel de sla over 2 borden, scheur de mozzarella en de bresaola in stukjes en drapeer ze samen met de asperges op de sla. Doe er eventueel ook nog wat gehalveerde cherrytomaatjes op.
3. Schil de avocado, snijd in plakjes en verdeel ook over de sla.
4. Scheur de basilicumblaadjes en strooi ze over de sla en besprenkel met de rest van de olijfolie en het citroensap.
5. Werk af met een flinke draai van de pepermolen en wat fleur de sel. Serveer met een stukje ciabatta.

Bron: "Slaatjes", Ann Vertriest



Van Ann van het blog "Photo-copy" is een mooi boek met zelfgemaakte foto's over slaatjes uitgegeven. Haar boek is net uit en ik heb het meteen besteld bij Bol.com. Aangezien wij gek zijn op salades en - zoals iedereen weet - zij fantastische foto's maakt, wilde ik dit boekje persé hebben. Het is mooi vormgegeven, de salades zijn ingedeeld naar de vier seizoenen en als je het boekje bekijkt, heb je zin om meteen de keuken in te duiken. Deze salade viel goed in de smaak en ik zal er zeker nog veel gaan maken uit dit heerlijke boek!

zondag 17 maart 2013

Tosti met geitenkaas


Ingrediënten:
- 4 stevige boterhammen
- boter
- 100 g zachte geitenkaas
- ongeveer 10 semi-zongedroogde tomaten, in reepjes gesneden
- tijmblaadjes van 2 takjes
- vloeibare honing

Bereiden:
1. Bestrijk de boterhammen aan de buitenkant met boter.
2. Leg 2 boterhammen met de boterkant naar beneden op een snijplank. Verkruimel de geitenkaas er over en verdeel de stukjes zongedroogde tomaat erop. Daarover gaat de tijm en de honing. Leg de andere boterhammen met de boterzijde naar boven erop.
3. Verhit een tosti-apparaat of grillpan en bak de tosti's in een paar minuten goudbruin. Snijd ze door en serveer ze meteen.

Een recept kun je het eigenlijk niet noemen, maar lekker is het wel en weer eens iets anders dan een gewone tosti met ham en kaas. Ik gebruik semi-zongedroogde tomaatjes (verkopen ze oa. bij de AH), zelf vind ik die lekkerder (ze zijn wat zachter van smaak) dan als ze helemaal gedroogd zijn. Ik heb zelfgebakken  Frans landbrood  gebruikt:, maar het is ook erg lekker met wat donkerder bruinbrood.

vrijdag 15 maart 2013

Puy-linzen op bladerdeeg


Ingrediënten:
- 200 g Puy-linzen
- 2 laurierblaadjes
- 2 tl komijnzaad
- 2 tl korianderzaad
- 5 el olijfolie
- 1 middelgrote ui, grofgehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 250 Griekse yoghurt
- 50 g jonge spinazie
- 3 el fijngesneden koriander
- 3 el fijngesneden munt
- sap van 1 citroen
- 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries.
- 1 ei, losgeklopt
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Kook de linzen in ruim water met 2 laurierblaadjes in 20-30 minuten gaar. Giet ze af en laat uitlekken in een zeef.
2. Rooster de komijn- en korianderzaadjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Wrijf ze in een vijzel tot poeder. ( Je kunt het roosteren van de zaadjes overslaan en gemalen specerijen gebruiken; halveer dan de hoeveelheden).
3. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de ui in 6-8 minuten gaar en goudbruin. Roer er de knoflook en de gemalen zaadjes door en fruit alles nog 2 minuten. Meng de uien door de linzen en laat het afkoelen.
4. Als de linzen afgekoeld zijn kun je de kruiden, de yoghurt, de spinazieblaadjes, het citroensap en de overgebleven olijfolie er door roeren. Voeg naar smaak zout en peper toe.
5. Verwarm de oven voor op 200' C. Laat het bladerdeeg half ontdooien en snijd er vier cirkels van 8 -10 cm uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het ei. Bak ze 10-15 minuten tot ze aan beide zijden goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen.
6. Leg de bladerdeeg bodems ieder op een bord en schep er een flinke berg linzen op, zodat alleen de rand van de bodems zichtbaar is. Sprenkel er nog wat olijfolie over.

Bron: "Plenty", Yotam Ottolenghi

Ze zijn makkelijk te maken, smaken lekker romig en hebben een heerlijke kruidige smaak. De linzen zijn zonder het bladerdeeg trouwens ook erg lekker. Volgende keer maak ik gewoon een vierkantje van het bladerdeeg (zoals in dit recept), dan kan je er meer linzen op kwijt. Ik heb nu al aardig wat recepten uit Plenty gemaakt, allemaal even lekker en er zijn er nog heel wat te gaan!

donderdag 14 maart 2013

Wortelsoep met gember en koriander


Ingrediënten:
- 500 g wortels, geschild en in schijfjes
- 1 ui, fijn gesneden
- 1 à 2 cm verse gemberwortel, geraspt
- 2 el olie
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl kerriepoeder
- 1 groentebouillontablet
- zout/peper
- 2 dl kokosmelk
- 1 el limoensap
- verse koriander, grof gehakt
- Griekse yoghurt (optioneel)

Bereiden:
1. Fruit de ui zachtjes in een soeppan, gember, en kruiden toevoegen en zachtjes meebakken.
2. Wortels en groentebouillonblokje met ½ liter water in de pan doen en ongeveer in 15 à 20 minuten de wortels gaar koken. Soep met staafmixer of in blender pureren.
3. Kokosmelk door soep roeren en op smaak brengen met zout en peper. Limoensap erdoor roeren.
4. Serveren met een flinke eetlepel Griekse yoghurt en koriander.

Bron: AH

Ik had zin in een lekker soepje en zat eens te kijken bij de recepten van AH. Daar kwam ik deze soep tegen; lekker kruidig en verwarmend. Zij serveren het koud, maar aangezien het nogal kil en guur weer was, hadden wij juist zin in een lekker warm soepje.
Het is zo'n makkelijk recept dat ik me af vroeg of ik het wel op mijn blog moest plaatsen. Maar aangezien wij het heerlijk vonden, wilde ik het recept graag bewaren en met jullie delen. De yoghurt is optioneel, maar past er erg goed bij, omdat het ook een wat dikkere soep is.

dinsdag 12 maart 2013

Tagliatelle met gorgonzolasaus


Ingrediënten: 
- 100 g  pancetta of ontbijtspek
- 1 ui, fijn gesneden
- 250 g (kastanje)champignons
- 250 ml droge witte wijn
- 125 ml slagroom
- 175 g gorgonzola
- 250 g tagliatelle

Bereiden:
1. Snijd de pancetta of ontbijtspek in kleine stukjes en bak ze krokant in een el olijfolie, voeg de ui toe en fruit aan. Doe daarna de champignons, zelf neem ik meestal kastanje champignons omdat ik daar meer smaak aan vind zitten, erbij en laat ze bruin worden.
2. Giet de witte wijn er bij en laat op hoog vuur iets inkoken. Voeg daarna de room toe en laat ook die een beetje inkoken. Voeg de gorgonzola in blokjes toe en laat smelten in de saus. Voeg naar smaak zout (niet teveel, want de pancetta is al zout) en flink versgemalen zwarte peper toe.
3. Is de saus nog te dun naar je zin, voeg dan nog wat allesbinder toe.
4. Kook intussen de tagliatelle volgens de beschrijving op het pak.
5. Schep de pasta op de borden en verdeel de saus erover. Serveer meteen met een lekkere groene salade.

Ik kwam er achter dat ik dit heerlijke simpele recept van deze gorgonzolasaus nog steeds niet op mijn blog had staan, terwijl ik dit al jaren maak en wij er steeds weer van smullen! Ik heb de hoeveelheden er bij gezet maar meestal doe ik maar wat. Wil je een vegetarische versie maken, laat dan gewoon de pancetta weg. Het is dan nog steeds erg lekker! 

zondag 10 maart 2013

Chocolade krantzcakes


Ingrediënten:
- 530 g patentbloem
- 100 g fijne kristalsuiker
- 2 tl gedroogde gist (gebruik maatlepels)
- geraspte schil van 1 kleine citroen
- 3 grote eieren
- 120 ml water
- 1/3 tl zout
- 150 g roomboter in blokjes, op kamertemperatuur

Chocolade vulling:
- 50 g poedersuiker
- 30 g cacaopoeder
- 130 g donkere chocolade (minstens 70% cacao), gesmolten
- 120 g boter, gesmolten
- 100 g pecannoten, grof gehakt (ik gebruikte 150 g)
- 2 el fijne kristalsuiker

Voor de suikersiroop:
- 260 g fijne kristalsuiker
- 160 ml water

Foto's uit het boek
Bereiden:
1. Voor het deeg: doe de bloem, de suiker, de gist en de citroenrasp in de keukenmachine en meng alles goed. Voeg de eieren en het water toe en meng alles op lage snelheid. Zet dan de snelheid iets hoger en meng het 3 minuten tot het deeg samen komt. Voeg het zout toe en begin ook met de boter klontje per klontje toe te voegen. Voeg het volgende klontje boter pas goed als het vorige goed is opgenomen in het deeg. Meng nog 10 minuten op medium snelheid. Schraap af en toe het deeg van de zijkanten van de kom en breng  een klein beetje bloem aan op de rand van de kom. Het deeg moet volkomen glad, elastisch en glimmend zijn. Het deeg voelt erg plakkerig aan, maar dat komt helemaal goed! Doe het deeg over in een met zonnebloemolie ingevette, dek af met plasticfolie en zet een hele nacht in de koelkast.
2. Maak de vulling: meng de poedersuiker, cacaopoeder, gesmolten roomboter en chocolade in een kom.
3. Vet 2 broodbakblikken van 23 cm x 10 cm in met zonnebloemolie en leg er een velletje bakpapier in. Verdeel het deeg in tweeën en  doe een stuk terug in de kom, dek af en zet terug in de koelkast.
4. Rol het andere stuk deeg uit met een deegroller tot een rechthoek van 28 cm x 38 cm. Spreid met een paletmes de helft van het chocolademengsel over het deeg, laat aan elke kant 2 cm vrij. Verdeel de helft van de pecannoten en strooi er 1 el suiker over. Maak één lange kant een beetje nat met een kwastje dat je in water hebt gedoopt. Begin bij de andere lange kant en rol met beide handen de lap op. Zorg dat de naad goed dicht zit. Leg de naad onder en snijd aan beide kanten een stukje (ongeveer 2 cm) van het deeg af. Snijd nu in de lengte de rol met een gekarteld brood mes helemaal door. Je hebt nu twee doorgesneden stukken. Druk twee uiteinden bij elkaar en wikkel de strengen om elkaar heen, zodat de vulling aan de bovenkant zichtbaar is. Druk het uiteinde weer bij elkaar en verplaats de cake voorzichtig in de voorbereide broodbakvorm. Maak de tweede cake precies hetzelfde.
5. Dek de cakes af met een vochtig gemaakte theedoek en laat nog 1½ uur rijzen (de cakes rijzen maar voor 10-20%) op kamertemperatuur.
6. Verwarm de oven voor op 190' C boven-en onderwarmte zet de cakes in het midden van de oven en bak ze 30 minuten of tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Als de bovenkant te bruin wordt, kun je lichtjes afdekken met aluminiumfolie. De cake lijkt gauw te donker, maar dat komt door de chocolade
7. Als de cakes in de oven staan, maak je de siroop; doe de suiker en het water in een pannetje en laat de suiker smelten, als het borrelt, haal je het pannetje van het vuur en laat afkoelen. Zodra de cakes uit de oven komen, verdeel je met een lepel de suikersiroop over de twee cakes, gebruik alles! Het lijkt erg veel,maar het wordt helemaal opgenomen door de cakes.
8. Laat de cakes in de vorm bijna helemaal afkoelen, als ze nog een beetje warm zijn verder af laten koelen op een rooster.
9. De cakes zijn verpakt in plasticfolie 2 dagen op kamertemperatuur houdbaar en in de vriezer ongeveer 1 maand.

Bron: "Jerusalem", Yotam Ottolenghi

De cake voor het bakken

Tip: I.p.v. met chocolade, kun je deze cakes ook maken met kaneel, bruine suiker en walnoten. Bestrijk dan  bij iedere cake het uitgerolde deeg met 80 g gesmolten roomboter en bestrooi dan met 120 g bruine suiker en 1½ tl kaneel en 50 g grofgehakte walnoten en rol dan op, zoals beschreven in de chocolade versie.

De krantzcake of babbka is een typische cake ook wel genaamd gistcake, de cake is heerlijk zacht en zoet, lijkt op een mengeling van een rum baba en danish pastry (zoet deeg met gist). De krantzcake is de meest populaire cake in het westelijk deel van Jeruzalem en misschien wel van het hele land, de mensen zijn er gek op. In Jeruzalem kun je ze in allerlei variëteiten vinden in supermarkten, maar op vrijdag worden ze vers gebakken in speciale bakkerijen voor de Shabbat.


Vanaf dat ik het boek Jerusalem in mijn bezit heb, trok deze cake al mijn aandacht. Ook zag ik de foto's al een paar keer langs komen van Amerikaanse blogs op Tastespotting. Voor dit weekend voorspelden ze koud en nat weer, dus leek het een goede gelegenheid om dit recept eens een keer te gaan maken. Je begint de avond van tevoren al met het deeg, want het moet een hele nacht in de koelkast staan. Het lijkt best wel een ingewikkeld recept, maar het wordt heel goed uitgelegd en er staan ook stap voor stap foto's in het boek en als je die op de voet volgt, valt het allemaal best wel mee. Geen recept voor beginners, moet ik eerlijk zeggen, maar als je al een beetje ervaring hebt met het werken met gist, of heb je de kaneelbroodjes al een keer gemaakt, is het goed te doen. Het is echt de moeite waard, je verwacht dat het een heel erg zoet brood is, maar gek genoeg valt dat ontzettend mee, er gaat wel veel suikersiroop overheen, maar in het deeg zelf zit niet veel suiker. Het deeg is een beetje brioche-achtig met een duidelijke chocolade smaak en ook de pecannoten komen goed tot zijn recht.
 Nog even een tip: het brood was de volgende dag nog lekkerder!

zaterdag 9 maart 2013

Olala Chocola!


Heel veel mailtjes krijg ik of ik producten wil testen, winacties wil organiseren of reclame voor één of ander artikel op mijn blog wil maken. Maar aangezien ik mijn blog graag reclame-vrij wil houden, zeg ik overal nee tegen! Ik wil geen producten aanprijzen op mijn blog die derden aan mijn lezers willen slijten. Mijn blog is alleen  bedoeld om recepten te delen en heel af en toe misschien iets persoonlijks op kwijt te kunnen.
Toen ik van de week een mailtje kreeg van Eva van het blog Eva's Smulhuisje met het verzoek of ik haar in eigen beheer uitgebrachte boek "Olala Chocola" wilde bespreken, heb ik daar eerste een nachtje over geslapen of ik dat wel moest doen, en kwam tot de conclusie dat ik  voor een medeblogster natuurlijk een keertje een uitzondering kon maken. Aangezien ik al een paar keer een bobonworkshop heb gevolgd, vond ik het ook nog eens erg leuk om iets over bonbons maken te lezen.

Olala Chocola! Pralines maken voor beginners
Eva begint met een voorwoord hoe ze er toe is gekomen om dit boekje te maken. Gek op chocolade natuurlijk, wie niet? Zij heeft geen culinare opleiding, maar is zelf begonnen met experimenteren; het vergt enige handigheid en je hebt wat geduld nodig. Verder natuurlijk de goede materialen en ingrediënten, maar die zijn makkelijk te vinden. Ze heeft dit boekje gemaakt als stap voor stap handleiding voor iedereen die thuis in zijn eigen keuken bonbons wil maken.
Er staat precies in wat je er allemaal voor nodig hebt en dat blijkt erg mee te vallen, het meeste heb je al in huis, als je tenminste een beetje van koken en bakken houdt.
Ze beschrijft hoe je diverse soorten bonbons maakt en de soorten chocolade die je kunt gebruiken. Aan de hand van de vele duidelijke foto's en voorbeelden laat ze zien hoe je chocolade moet tempereren.
Verder een uitgebreide uitleg hoe je de vormen waar je de pralines in maakt moet vullen en hoe je de heerlijke vullingen kunt maken, alles weer voorzien van foto's. Ook besteedt ze veel aandacht aan de afwerking; hoe je de pralines kunt decoreren. Ze geeft zelfs nog tips wat je met de overgebleven gesmolten chocolade kunt doen. Veel recepten voor de verschillende soorten vulling: heel aparte combinaties, bv een ganache van gedroogde abrikoos met rozemarijn.
Het is een ontzettend handig boekje met veel foto's en plaatjes en een duidelijke uitleg hoe je alles moet doen, zelfs voor beginners. Eva geeft op het einde ook nog tips hoe je de bonbons goed kunt bewaren (als je dat lekkers tenminste niet meteen opeet). Je kunt zien dat het boekje met veel enthousiasme en liefde gemaakt is. Het ziet er heel verzorgd uit.
Wil jij ook eens zelf proberen bonbons te maken? Neem dan een kijkje op het blog van Eva:
"Eva's Smulhuisje", daar kun je zien hoe je het boek kunt bestellen.

vrijdag 8 maart 2013

Tonijnburger met mierikswortel


Ingrediënten:
- 400 g verse tonijn
- 6 lente uitjes
- een handvol korianderblaadjes
- 2 tl geraspte mierikswortel (uit een potje)
- zonnebloemolie
- zout en peper

Bereiden:
1. Snijd de tonijn in grote stukken. Doe ze in de keukenmachine en maak ze fijn.
2. Snijd de lente uitjes in kleine stukjes en voeg toe samen met de koriander, mierikswortelsaus, zout en peper toe aan de gehakte tonijn (Je kunt ook alles tegelijk in de keukenmachine doen). Meng alles met je handen en vorm er 4 burgers van.
3. Verhit een beetje olie in een koekenpan. Haalde burgers door een beetje bloem, veeg het teveel er af en bak ze 3 à 4 minuten aan elke kant tot ze net gaar zijn. Leg ze even op keukenpapier.
4. Snijd een broodje open, verdeel er wat sla, schijfjes tomaat en komkommer op en leg de tonijnburger erop.
Doe op de tonijn nog een lepeltje mayonaise en leg er een stukje limoen of citroen bij.

Bron: "The Best" BBC.

Heerlijke en gezonde burger, goed alternatief voor een hamburger. I.p.v. tonijn kun je de burger ook met zalm maken en je kunt natuurlijk ook tonijn uit de diepvries gebruiken voor dit recept.

Dit recept van mij is een keer in de Belgische Standaard geplaatst, zie hier.

woensdag 6 maart 2013

10 recepten met zoete aardappel


 1. Cake van zoete aardappel en pecannoten
 2. Zoete aardappel & linzensoep
 3. Zoete aardappelsalade met limoendressing en feta 
 4. Tortilla van zoete aardappel met parikasaus
 5. Salade ven gerookte kip, zoete aardappels en linzen
 6. Zoete aardappelparten en crème fraîche met citroengras
 7. Zoete aardappelkoekjes van Ottolenghi
 8. Geroosterde zoete aardappelsalade met vijgen (Ottolenghi)
 9. Zoete aardappelgalette (Ottolenghi)
10. Geroosterde zoete aardappel met pecannoten en ahornsiroop (ottlenghi)

Je ziet ze steeds vaker: de zoete aardappel of batat, niet alleen in de Turkse winkels, maar ook in de supermarkten (o.a. Hoogviet en de Plus). In de Verenigde Staten staan ze vaak op het menu met Thanksgiving Day. Ook in de Surinaamse keuken worden ze veel gebruikt. Er bestaat een witte variant en een roze (oranje) variant, de roze bevat meer ß-caroteen. Ze smaken heerlijk in allerlei salades en worden ook in de vorm van frietjes geserveerd. Ik heb ook een erg lekkere cake (nr. 1) met zoete aardappel gemaakt.
Hier een stukje over hoe gezond de zoete aardappel is.

maandag 4 maart 2013

Taartjes met zoete aardappel


Ingrediënten:
- 2 kleine zoete aardappelen, geschild en in schijfjes van 1 cm dik
- 1 el olijfolie + wat extra
- 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 100 ml crème fraîche of zure room
- 100 g op olie gemarineerde feta, uitgelekt
- 1 ei, losgeroerd
- ½ teentje knoflook, fijngesneden
- 1 rode Spaanse peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
- 2 el fijngsneden korianderblad

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en beleg een bakplaat met bakpapier. Leg daar de met olie ingesmeerde aardappelschijfjes open bestrooi met zout en peper. Bak ze 10-15 minuten tot ze gaar zijn.
2. Leg een nieuw stuk bakpapier op de plaat en leg daar de ontdooide bladerdeeg plakjes op. Prik ze in met een vork, laat 2 cm van de randen vrij. Bestrijk met de crème fraîche en bestroi met zout en peper.
3. Schik de zoete aardappelschijfjes iets overlappend op de vellen bladerdeeg en verkruimel de feta erover. Bestrijk de vrijgehouden randen met losgeklopt ei. Bak de taartjes ca. 25 minuten tot ze goudbruin en gerezen zijn.
4. Klop intussen in een kommetje 1 el olijfolie, knoflook, Spaanse peper en koriander  door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe...
5. Bestrijk de taartjes meteen als ze uit de oven komen met wat dressing. Serveer met een groene salade en geef de rest van de dressing er apart bij.

Bron: Uit een oude Delicious agenda.

Erg lekker en makkelijk gerecht waar je alle kanten mee uit kunt. Denk eens aan pompoen, pastinaken of tomaten ipv zoete aardappel, of geitenkaas ipv feta. Ze lijken erg op de zoete aardappelgalettes van Ottolenghi.

zaterdag 2 maart 2013

Falafel van Ottolenghi


Ingrediënten:
- 250 g gedroogde kikkererwten
- ½ ui (80 g), fijn gesnipperd
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- 1 el fijngehakte platte peterselie
- 2 el fijngehakte koriander
- ¼ tl cayenne peper
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen koriander
-  ¼ tl gemalen kardamon
- ½ tl bakpoeder
- 1½ el bloem
- ca. 750 ml zonnebloemolie
- 1  el sesamzaadjes

Voor de tahinsaus:
- 150 g tahin
- 120 ml water
- 2 el citroensap
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- ¼ tl zout

Bereiden:
1. Doe de kikkerwten in een schaal giet er koud water op tot ze onder staan, dek af en laat een nacht weken. De volgende dag laat je ze goed uitlekken en maal je ze fijn in een foodprocessor. Doe het mengsel over in een grote schaal.
2. Voeg  kruiden, bakpoeder, zout, bloem en drie eetlepels water toe. Meng alles goed door elkaar en dek de schaal af en zet minstens 1 uur in de koelkast.
3. Vorm met natte handen balletjes ter grote van een walnoot (ongeveer 25 g elk). Doe wat sesamzaad op de balletjes. (Bij mij vielen ze uit elkaar en daarom heb ik nog een ei toegevoegd).
4. Doe de zonnebloemolie in een grote koekenpan of wok en verwarm de olie tot 180' C. Bak de falafel  ongeveer 4 minuten, tot ze bruin en gaar zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
5. Voor de saus: meng eerst met een lepel de tahin goed door elkaar in de pot, er staat altijd een laagje olie op en dat moet je goed mengen.
6. Meng alle ingrediënten door elkaar tot je een dikke saus krijgt. Als de saus té dik is, kun je nog wat extra water toevoegen. Serveer de falafel in pitabroodjes of tussen een stuk Turks brood met wat sla, komkommer, tomaat en de tahinsaus.

Bron: "Jerusalem" Yotam Ottolenghi.

Ik heb er lang over nagedacht of ik dit recept wel moest plaatsen, omdat het niet de lekkerste falafel was die ik ooit maakte. Eerder heb ik eens een recept gemaakt uit één van de Moro kookboeken (staat nog niet op mijn blog), dat bestond uit rauwe kikkererwten, zoals hier en ook nog een gedeelte gekookte kikkererwten en dat recept vonden wij lekkerder. Hier staat ook nog een lekker recept van Bill Granger van kikkererwtenburgers. Aangezien ik de pitabroodjes uit de supermarkt niet lekker vind, heb ik het geserveerd in Turks brood. De laatste tijd kom ik wel eens recepten tegen op andere blogs om zelf pitabroodjes te bakken, toch maar eens proberen. Ik ben benieuwd of anderen deze falafel al gemaakt hebben en wat zij er van vonden.