Ingrediënten voor de bodem:
- 250 g bloem
- 150 g suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 100 g hazelnoten (gemalen)
- snuf zout
- 175 g koude boter, in blokjes
- 1 el paneermeel
Voor de vulling:
- 500 g appels, bv Jonagold
- 3 el citroensap
- 5 eieren
- 225 g suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 750 g magere (vanille)kwark
- 250 g mascarpone
- 30 g griesmeel
- 20 g bloem
Bereiden:
1. Vet een springvorm van 26 cm goed in en beleg de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 ' C boven-en onderwarmte.
2. Doe de bloem, suiker, vanille suiker, de gemalen hazelnoten (je kunt ook amandelen nemen), snuf zout en de koude boterblokjes in de keukenmachine en maak er een kruimelig deeg van. Doe 2/3 van het deeg in de springvorm en druk aan met de achterkant van een lepel en bestrooi met het paneermeel. Zet de springvorm en de rest van het deeg 20 minuten in de koelkast.
3. Schil intussen de appels en snijd ze in vieren en halveer ze nog een keer, besprenkel ze met het citroensap.
4. Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker in een kom romig. Voeg de griesmeel, bloem, mascarpone en de kwark toe en roer alles goed door elkaar.
5. Dep de appelpartjes droog met keukenpapier en verdeel ze over de bodem. Giet voorzichtig het kwarkmengsel erop. Verkruimel de rest van het deeg er gelijkmatig over. (Ik heb er nog wat grofgehakte hazelnoten doorheen gedaan).
6. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart 75 minuten. Als de bovenkant te bruin wordt, dek dan af met aluminiumfolie.
7. Haal de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen en zet in de koelkast om helemaal op te stijven voor je hem aansnijdt. Het is een grote taart, je haalt er zeker 10 stukken uit.
Tip: deze bodem is ook erg lekker voor cheesecakes. Meestal gebruiken ze daar koekjes voor, maar dit recept is iets meer werk, maar wel veel lekkerder!
Let op: als je gezoete vanille kwark gebruikt, doe dan minder suiker (ongeveer 150 g ipv 225 g) in de vulling!
Bron:
MiCook
Het is weer tijd voor de Foodblogswap van juli. De Foodblogswap houdt in dat je een blog toegewezen krijgt waar je een recept van maakt en een andere foodblogger maakt dan weer iets van jouw blog. Dit keer kreeg ik het blog van Maaike van Micook toegewezen. Ik was er erg blij mee, want Maaike heeft een leuke blog met ontzettend veel recepten en allemaal even lekker. Het was dan ook best moeilijk om een keus te maken. Maar een tijdje geleden deed ik op twitter een oproep: wat is jullie lekkerste appeltaartrecept? Maaike raadde mij toen dit recept aan, maar ik kreeg toen nog meer recepten en koos voor een ander recept, maar was vast van plan haar recept ook een keer te proberen. Dus nu is het een mooie gelegenheid om deze taart te maken. Maaike heeft echt niets teveel gezegd, deze taart is verrukkelijk! Het is geen moeilijk recept; door de duidelijke uitleg en de stap-voor-stap foto's van Maaike kan iedereen deze taart maken en ze heeft helemaal gelijk; deze taart moet je écht proeven! Ik zag nog meer recepten die ik beslist nog eens wil maken, dus neem allemaal eens een kijkje op de blog van Maaike, je vindt er vast óók inspiratie.