- ½ liter kippenbouillon
- 1 bilologische kip of 4 kippendijen
- 1 ui, gesnipperd
- 100 g kikkererwten uit blik, afgespoeld
- 3 el zonnebloemolie
- 2 el olijfolie
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl verse peper
- zout, naar smaak
- 10 saffraandraadjes
- handje gehakte bladpeterselie
- handje gehakte koriander
Voor de gekarameliseerde ui:
- 3 witte uien, in ringen gesneden
- 100 g gewassen en gewelde rozijnen
- 1 el boter
- ½ tl kaneel
- 4 el honing
1. Snijd de kip in stukken (ik heb kippendijen gebruikt) en smeer in met kurkuma, gember, peper en zout. Bak de kip ongeveer 10 minuten in de olijfolie en zonnebloemolie. Bak de gesnipperde uit mee en voeg de saffraan toe. Giet de ½ liter kippenbouillon op de kip en laat op middelhoog vuur 20 minuten koken. Voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten toe en breng opsmaak met zout.
2. Maak intussen de gekarameliseerde uien: smelt een eetlepel boter in een koeknpan en bak de uiringen tot ze zacht en glazig zijn. Voeg kaneel, rozijnen en honing toe. Laat dit zachtjes 10 minuten sudderen en roer af en toe door.
3. Serveer de kip met couscous waar je de kikkererwten doormengt. Serveer de gekaremliseerde uien erbij en eventueel nog wat bouillon erbij. Bestrooi met de gehakte platte peterselie en het korianderblad.
Bron: dit recept stond in "Le Magazine" blaadje van V&D en komt uit het boek: "Kookkaravaan" van Yassine Nassir & Marcel van Sifhout.
Wij houden erg van de Arabische keuken en toen ik dit recept in het V&D blaadje zag staan, heb ik het meteen gemaakt. Het is een lekker recept en niet al teveel werk. De gekarameliseerde uien kun je van tevoren maken. Ik denk dat het trouwens ook erg lekker smaakt bij een ander stukje vlees, bv. varkenshaas of een karbonade.