vrijdag 30 december 2011

Twitter!


Sinds gisteren doe ik mee aan de wereld van het twitteren. Dat is zo gekomen: er stond een heerlijke kokos-amandelcake in de oven (recept volgt later) en intussen zat ik voor de computer. Nou had ik een maand of 2 geleden voor Johan een boekje "Twitteren voor dummies" meegenomen uit de bibliotheek. Na een account aangemaakt te hebben en er wat mee gespeeld te hebben, haakte hij al snel af, je moet tenslotte wel wat te melden hebben!
Maar gisteren brak dus voor mij het grote moment aan: je moet tenslotte meegaan met je tijd. Ik blog dan wel en heb ook Netvibes( heel handig) en zelfs Symbaloo (waar ik bijna nooit opkijk), maar twitteren was nog ver van mijn bed. Twitter stond bij de favorieten en ik dacht: ik probeer het eens. Een account is zo gemaakt en alles wijst zich vanzelf. Ik twitterde meteen dat ik een "Amarettoparfait met kaneelsiroop" op mijn blog had gezet en kreeg meteen respons van Levine. En wie schets mijn verbazing vanmorgen had ik al 9 volgers! Ook leerde ik van Es wat een AVA (avatar) is en ik verwacht dat ik nog veel meer tegen zal komen wat ik nog niet weet, maar dat komt vanzelf wel, net als bij het bloggen.
Dus van nu af meld ik mijn post op Twitter en ben ik er te volgen.

donderdag 29 december 2011

Amarettoparfait met kaneelsiroop


Ingrediënten:
- 7 dl slagroom
- 175 g cantuccini koekjes
- 8 eidooiers
- 150 g suiker
- ½ dl amaretto

Voor de kaneelsiroop:
- 150 g suiker
- ½ vanillestokje, opengesneden, merg eruit geschraapt
- 1 kaneelstokje

Bereiden:
1. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Maal de cantuccini kort in de keukenmachine tot een grof mengsel.
Klop de eidooiers met de suiker wit en romig. Klop het eiermengsel samen met de amaretto au bain marie tot het mengsel net begint te binden. Neem de pan van het vuur. Schenk het mengsel in een koude kom en blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld.
2. Roer de slagroom en 125 g van de cantuccinikoekjes erdoor en schep het mengsel in een een cakevorm. Ik heb deze gebruikt.
3. Zet de vorm in de vriezer en laat het minimaal 4 uur bevriezen.
4. Voor de kaneelsiroop: smelt de suiker in een pan met dikke bodem tot deze net begint te karameliseren. Schenk er 4 dl water bij en voeg het vanillestokje met schraapsel (de andere helft stop je in je fles zelfgemaakte vanille-extract) en het kaneelstokje toe. Laat dit inkoken tot een lichte siroop. Neem het vanille-en kaneelstokje eruit. Laat de siroop afkoelen en bewaar deze in een goed afsluitbaar potje (niet in de koelkast).
5. Voor het serveren: neem de parfait uit de vriezer en dompel de vorm tot de rand kort in heet water. Stort de parfait op een schaal en verdeel de rest van de verkruimelde cantuccinikoekjes over de bovenkant. Snijd de parfait in dikke plakken en verdeel deze over de borden. Schep de kaneelsiroop er omheen.

Bron: Tip Kerst 2004.

Ik maakte dit dessert voor het kerstdiner, maar het is natuurlijk na een gewoon dinertje ook erg lekkerDe hoeveelheden zijn voor een weeshuis! Ik vulde er een cakevorm mee en nog 5 vormpjes (het is minimaal voor 12 personen). Je kunt deze parfait en de kaneelsiroop minstens 2 weken van tevoren maken, haal de parfait wel op tijd (ongeveer 15 minuten voor het serveren) uit de vriezer. Je kunt de parfait ook met amarettikoekjes maken i.p.v. met cantuccini.
 Met de eiwitten die je overhoudt, kun je schuimpjes bakken. (klop ze stijf met 300 g suiker. Spuit er rondjes van, zodat er een ring ontstaat, op een bakplaat die met bakpapier is bekleed. Bestrooi ze met gekleurde bolletjes en bak ze 50 - 60 min. in de oven op 120' C. Laat ze afkoelen. Je kunt de stijve eiwitten natuurlijk ook in een spuitzak doen en er torentjes van maken).

zondag 25 december 2011

Chocolade vruchtencake


Ingrediënten:
- 350 g gedroogde dadels (medjool), fijn gehakt
- 250 g rozijnen
- 170 g gedroogde cranberries 
- 175 g roomboter, in kleine blokjes
- 175 g donkerbruine basterdsuiker
- 170 ml honing
- 125 ml koffielikeur (bv. Tia Maria of Kahlua)
- rasp en sap van 1 sinaasappel
- 1 tl gemalen kruidnagel
- 2 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 2 el cacao
- 3 eieren, losgeklopt
- 150 g zelfrijzende bloem
- 75 g gemalen amandelen
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl baking soda

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 150' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 24 cm goed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe alle ingrediënten in een grote pan en zet het vuur halfhoog, zodat de boter en de suiker kan smelten. Roer alles goed door elkaar. Laat 15 minuten op een zacht vuurtje staan, haal van het vuur en doe alles in een springvorm. (Ik heb de eieren later pas door het deeg gedaan. Het beslag van het vuur gehaald even af laten koelen en toen de eieren erdoor geroerd. Was bang dat ik anders roerei zou krijgen.)
3. Bak de taart 1½ tot  2uur in de voorverwarmde oven. Let  goed op of de taart niet te bruin wordt, dek anders losjes af met aluminiumfolie.
4. Haal de taart uit de oven, laat 10 minuten afkoelen en verwijder de rand van de springvorm. Laat verder in z'n geheel afkoelen. Bewaar de cake goed afgedekt. De taart is 2 weken te bewaren.
5. Versier de taart eventueel met poedersuiker en eetbare sterretjes en/of zilverparels.

Later kwam ik er achter dat deze kerstcake een recept van Nigella is uit haar Kerstboek. Deze blogster heeft alleen de gedroogde pruimen vervangen door dadels. Vervelend als bloggers de bron niet vermelden! Maar het blijft een verrukkelijk recept ook met de dadels.


Voor deze kerst had ik al 2 kerstcakes gebakken toen ik dit recept tegen kwam op het internet. Die moest ik natuurlijk ook nog maken, vooral omdat er dadels inzitten en daar ben ik gek op. Eerst wilde ik dit recept bewaren voor volgend jaar Kerst, maar heb het nu toch maar gepost, omdat je de cake natuurlijk ook voor een andere gelegenheid kunt maken. De cake is ontzettend lekker en heel erg smeuïg door de dadels.

vrijdag 23 december 2011

Fijne Kerstdagen!



Ik wens alle volgers en lezers van mijn blog gezellige Kerstdagen en ik hoop dat jullie een lekker kerstdiner gaan klaar maken en daarvan zullen genieten met al jullie dierbaren.

dinsdag 20 december 2011

Suggesties voor het Kerstdiner


Borrelhapjes:

Voorgerechten:
2. Pompoen-gorgonzolaflan
3. Tonijnsashimi met avocadosalade
4. Vijgen-geitenkaastaartje
5. Garnalentoast met tomatencrème
6. Verse zalmcarpaccio
7. Geitenkaasjes in pancetta op een bedje van rucola
8. Kruidenpannenkoekjes met gerookte zalm
9. Garnalencocktail met mango en limoendressing
10. Tartelettes met zalm


Soepen:
1. Italiaanse courgettesoep
2. Broccolisoep met roquefort
3. Romige bloemkoolsoep met gorgonzola
4. Tomaten-paprikasoep


Hoofdgerechten:
1. Gebakken zeebaars met gembersaus
2. In de braadslee gebakken zalm met olijven, sperziebonen, ansjovis en tomaat
3. Tournedos met Marsalasaus
4. Varkenshaas met vijgensaus
5. Geroosterde kip gevuld met couscous en pijnboompitten
6. Gebakken kabeljauw met doperwten & waterkerspuree
7. Kalfsvleesrolletjes met caponatasaus
8. Kabeljauw in pancetta gewikkeld met citroenmayonaise en asperges


Desserts:
1. Kokospannacotta met limoensiroop
2. Parfait van Tia Maria met amandelen
3. Panna cotta met in rode wijn gepocheerde vijgen
4. Crème brûlée van citroengras
5. Crème karamel
6. Frambozen tiramisu
7. Bavarois met Marsala en bitterkoekjes
8. Pavlova met chocolade en aardbeien
9. Mango panna cotta verrine
10. Yoghurtnousse met frambozen
11. Zuccotto
12. Zoete avocadomousse
13. Meringue semifreddo


Kerstcakes:
1. Certosino (Italiaanse kerstcake)
2. Italiaanse Kerstcake met noten en chocolade
3. Kerstcake met chocolade en vruchten

maandag 19 december 2011

Tartelettes met zalm


Ingrediënten:
- 1 limoen
- 30 g verse basilicum
- 2 dl crème fraîche
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 dikke zalmfilet à 150 g (ik heb ongeveer 250 g gebruikt)
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
- 2-3 el olijfolie
- wat fijne friseeblaadjes voor de garnering

Bereiden:
1. Boen de limoen schoon. Rasp er 1 tl groene schil af en pers ½ limoen uit  Houd 4 mooie blaadjes basilicum apart.
2. Pureer met de staafmixer de rest van het basilicum met het limoensap, de rasp en de crème fraîche tot een heldergroene saus. Voeg zout en peper naar smaak toe.
3. Snijd de zal met een scherp mes in 8 dunne plakjes. (ik doe de zalm eerst in de diepvries, dan gaat het snijden makkelijker). Zet alles tot gebruik afgedekt weg. (tot nu kun je dit alles een uur van tevoren voorbereiden).
4. Verwarm de oven voor op 200' C. Halveer de plakjes bladerdeeg en leg ze op de bakplaat (die bekleed is met bakpapier). Bestrijk het bladerdeeg dun met de groene saus en leg op elk plakje een zalmfilet. Strooi er zout en peper over en sprenkel er wat olijfolie over. Bak de tartelettes in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Leg de tartelettes op 4 borden en garneer met de basilicunblaadjes en een plukje friseesla. Geef de rest van de saus er in 4 kleine kommetjes bij.

Bron: "Tip Kerst 2004"

Weer een lekker en simpel voorgerecht van knapperig bladerdeeg met een zalmvulling en basilicumsaus uit de oude Tip. 

zaterdag 17 december 2011

Certosino (Italiaanse kerstcake)


Ingrediënten:
- 75 g pitloze rozijnen
- 2 el Marsala
- 350 g bloem
- 2 tl bicarbonate of soda
- 150 g heldere honing
- 150 g fijne kristalsuiker
- 40 g boter
- 3 el water
- 1 el anijszaad of venkelzaadjes
- 1 tl kaneel
- 375 g cox appels, grof geraspt
- 200 g amandelen, grof gehakt
- 50 g pijnboompitten
- 75 g pure chocolade, grof gehakt
- 75 g walnoten, grof gehakt
- gekonfijte sinaasappelschil, grof gehakt (optioneel)

Suggesties voor de versiering:
- 4 el abrikozenjam om de koek te glaceren
- halve pecannoten
- geglaceerde kersen
- hele amandelen
- gekonfijte vruchten

Bereiden:
1. Laat de rozijnen 20 minuten weken in de Marsala en verwarm ondertussen de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte. Beboter een springvorm van 24 cm en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Doe de bloem, bicarbonate of soda in een grote kom. Verhit de honing, suiker, boter en het water in een pan tot de suiker opgelost is. Doe er de anijs-of venkelzaadjes (niet te voorzichtig zijn hiermee) en de kaneel door en roer door het bloemmengsel in de kom.
3. Meng alle ingrediënten en vergeet de in Marsala geweekte rozijnen niet en doe het beslag in de vorm. Bak de taart 45- 60 minuten en bedek de laatste 15 minuten eventueel losjes met folie, zodat de taart niet te donker wordt.
4. Laat de cake afkoelen. Verhit de abrikozenjam in een pannetje en glaceer de cake om hem te laten glanzen en kleverig te maken., zodat de versierselen blijven plakken. Leg er zoveel op dat je de bovenkant van de cake niet meer ziet en kwast tenslotte de noten en vruchten met de rest van de warme jam, zodat alles schittert en glanst.

Bron: "Hoe word ik een goddelijke huisvrouw", Nigella Lawson.


Deze Certosino komt uit de omgeving van Bologna en is minder bekend dan de Panettone. De taart is lichter en geuriger dan de Engelse Christmascake en bevat een royale portie chocolade. Deze Certosino wordt met de Kerst als dessert gegeten. De taart wordt steeds lekkerder en kan 2 à 3 maanden bewaard worden, maar maak dan de versiering pas vlak voor het serveren. Schenk er een glaasje vin santo bij.
Ik schrijf in mijn kookboeken bij een recept dat ik gemaakt heb een reactie hoe wij het vonden en wanneer ik het gemaakt hebt. Deze taart had ik in 2006 ook al gemaakt en wij vonden hem toen erg lekker. Toen maakte ik hem met venkelzaadjes en nu heb ik anijszaadjes gebruikt, wat we het lekkerst vonden kan ik niet zeggen, want de vorige is te lang geleden.

donderdag 15 december 2011

Kokospannacotta met limoensiroop



Ingrediënten voor de kokospannacotta:
- 125 ml slagroom
- 1 eiwit
- 35 g suiker
- 1 ½ eidooier
- 2 ½ blaadje gelatine
- ¼ dl melk
- 1 dl kokosmelk
- ½ dl piña colada

Voor de limoensiroop:
- 50 g suiker
- sap van 1½ limoen
- flinke scheut Limoncello
- rasp van ½ limoen

Voor de garnering:
- 2 el geraspte kokos
- 1 limoen in parten

Bereiden:
1. Klop voor de kokospannacotta de slagroom tot yoghurt dikte. Klop het eiwit stijf met 15 g suiker. Klop de eidooiers met 20 g suiker lichtgeel en schuimig. Week de gelatineblaadjes 10 min. in ruim koud water. Verwarm de melk, neem de pan van het vuur en los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in de hete melk. Schenk de hete melk bij het eidooiermengsel en klop dit bijna koud.
2. Meng de slagroom door het eidooiermengsel met de kokosmelk en de piña colada. Spatel het eiwit er luchtig door. Schep de pannacotta in de met koud water afgespoelde vormpjes en laat deze afgedekt minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
3. Smelt voor de siroop de suiker in een pan met dikke bodem. Voeg als de suiker begint te karameliseren, het limoensap en de Limoncello toe. Laat dit ongeveer 5 min. inkoken tot een siroop. Schep de limoenrasp erdoor. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
4. Voor het serveren: bestrooi 4 borden met kokosrasp. Dompel de vormpjes tot de rand in heet water (als je de Blokker puddingvormpjes gebruikt, hoef je dit niet te doen, alleen de dekseltjes boven en onder losmaken en je pannacotta floept er zo uit) en stort ze op de borden. Schep de limoensiroop er omheen en garneer met een partje limoen.

Bron: "Tip".

De Tip was de voorganger van de Delicious. Uit nostalgie en ook omdat er zoveel heerlijke recepten in stonden heb ik dit oude kerstnummer uit 2004 bewaard. Toevallig kwam ik het weer tegen tussen mijn kookboeken en ik herinnerde me dat ik toen dit recept gemaakt had voor een etentje met vrienden en dat het ontzettend lekker was. Ik vond het wel weer wat voor de Kerst. Piña colada koop je voor € 6,89 bij de Gall en Gall. Het is erg lekker om als aperitief te drinken met een ijsklontje erin, dus je hoeft niet bang te zijn dat je met de inhoud blijft zitten. De pannacotta kun je al 1 of 2 dagen van tevoren maken. De limoensiroop wordt snel te dik, verwarm hem dan even een paar tellen in de magnetron dan is het zo weer vloeibaar. Een heerlijk dessert met een uitgekiende combinatie van smaken.

woensdag 14 december 2011

Daan, 6 maanden


Dit is even iets anders dan een kerstrecept!
Dit is onze kleinzoon Daan, die 9 december al weer 6 maanden was. Het is een vrolijk kereltje, maar tijdens de fotosessie kon er nauwelijks een lachje af, omdat hij alleen maar aandacht had voor de camera.

dinsdag 13 december 2011

Parfait van Tia Maria met amandelen


Ingrediënten:
- 50 ml Tia Maria
- 100 g amandelschaafsel
- 250 ml slagroom
- 4 eidooiers
- 100 g suiker

Bereiden:
1. Rooster het amandelschaafsel in een hete koekenpan. Verkruimel de helft van het schaafsel.
2. Klop de slagroom, niet te stijf, maar iets verder dan lobbig.
3. Klop de eidooiers met de suiker in een metalen schaal au bain marie ( de kom mag het water niet raken) tot de eidooiers licht en romig zijn. (In het recept stond tot 75' C, maar aangezien ik niet zo'n thermometer heb, heb ik het op de gok gedaan. Ik denk dat ik wel 5 min. geklopt heb). Haal de schaal van de pan en klop nog even flink door tot alles afgekoeld is.
4. Spatel de slagroom, de Tia  Maria en de verkruimelde amandelsnippers door het mengsel.
5. Verdeel dit over 4 mooie glaasjes en zet minimaal 3 uur in de vriezer.
6. Bestrooi voor het serveren met de rest van de geroosterde amandelsnippers.

Bron: "Taste".



Een zalig dessert en zo makkelijk te maken, vooral als je al veel werk hebt gemaakt van je voorgerecht en hoofdgerecht en eigenlijk een simpel maar lekker dessert wilt. Je kunt het zelfs al de dag van tevoren maken, haal het dan wel op tijd uit de vriezer (ongeveer 15 minuten) voordat je het serveert, zodat het een beetje zacht kan worden. Als je geen Tia Maria in huis hebt, lijkt het me ook lekker met Amaretto. Zelf vond ik 100 g amandelschaafsel wel erg veel. Zet het teveel op tafel, want als je halverwege je glaasje bent, is het lekker om nog een beetje toe te voegen.

zondag 11 december 2011

Italiaanse kerstcake met noten en chocolade


Ingrediënten:
- 225 g donkere chocolade (minstens 70% cacao)
- 25 g roomboter, gesmolten en een beetje afgekoeld
- 2 el fijne broodkruimels (voor de bakvorm)
- 225 g hazelnoten
- 225 g walnoten
- 1 tl vanille extract
- 65 ml cognac
- 1 tl kaneel
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 5 eieren, wit en eigeel gescheiden
- de geraspte schil van 1 grote navelsinaasappel

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 20 cm goed in met boter en bestrooi de bodem en zijkanten met de broodkruimels. (als je een boterham een tijdje onafgedekt op een bordje laat liggen, wordt hij vanzelf oud en daarna even in de keukenmachine fijnmalen).
2. Doe de hazelnoten en walnoten in de keukenmachine, breek de chocolade in kleine stukjes en voeg toe aan de noten. Zet op pulseknop om de noten en chocolade fijn te maken, het moet geen poeder worden, dus voorzichtig met de pulseknop werken en het moet nog een beetje korrelig zijn.
Heb je geen keukenmachine, dan kan je alles grof hakken met een mes.
3. Doe het mengsel in een grote kom en roer het vanille extract, de cognac, kaneel, gesmolten boter en de suiker erdoor. Voeg de eigelen toe en meng alles goed door elkaar, voeg daarna de sinaasappelschil toe en meng goed.
4. Klop in een andere kom de eiwitten stijf, maar niet zo stijf dat ze droog worden. Vouw ze met grote bewegingen met metalen lepel, een paar lepels per keer, door het mengsel zodat je nog lucht toevoegd. Als alle eiwit erin zit verdeel je het mengsel in de vorm en bak de cake 60 - 70 minuten (let op: bij mij was de cake na 55 min. al gaar) in de voorverwarmde oven. Als de bovenkant te bruin wordt, kun je de cake losjes met aluminiumfolie bedekken. De cake is gaar als je in het midden drukt en de cake terug veert.
5. Laat de cake na het uit de oven nemen een paar minuten afkoelen in de vorm en leg de cake draana op een rooster om helemaal af te koelen. Je kunt de cake afgedekt 2 weken in de koelkast bewaren en je kunt hem ook invriezen. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker. De cake is lekker bij de koffie of thee , maar ook als dessert met een bolletje vanille ijs of slagroom.

Bron: "Delia's Happy Christmas", Delia Smith.


Deze goddelijke kerstcake is simpel te maken en ontzettend lekker. Kortom ik heb maar één tip: schort voor en ga aan de slag in de keuken, je zult geen spijt krijgen! Overigens is deze cake ook nog glutenvrij. Als je een glutenvrij dieet volgt, moet je je bakvorm niet met broodkruimels bestrooien. Je kunt dan de bodem en de zijkanten goed invetten en met bakpapier bekleden.


Dit is mijn kerstcake die ik vorig jaar maakte. Ook een aanrader.

donderdag 8 december 2011

Oum Ali (Egyptische broodpudding)


Ingrediënten:
- 10 vellen filodeeg, of 4 croissants
- 4 el gesmolten roomboter (alleen als je filodeeg gebruikt)
- 200 g gemengde noten, bv. amandelen, hazelnoten, pistache
- 125 g rozijnen
- 500 ml slagroom (of 250 ml slagroom en 250 ml volle melk)
- 2 eieren, los geroerd met een vork
- 125 ml maple syrup of 6 el bruine suiker
- een beetje kaneel
- 50 g kokos, optioneel

Bereiden:
1. Als je filodeeg gebruikt, bestrijk de velletjes dan met gesmolten boter en bak ze in een oven van 150' C 10 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen en breek ze in stukjes en verdeel ze in grote ramekins of in één grote schaal.
2. Rooster de noten; verwarm de oven op 150' C en beleg een bakplaat met bakpapier, verdeel de noten er over en rooster ze ongeveer 10 minuten. Laat ze afkoelen en hak ze grof en meng ze met de rozijnen.
3. Verwarm d room (ik heb 250 ml room en 250 ml melk gebruikt) en laat de suiker al roerend erin oplossen.
Laat iets afkoelen en roer de eieren er door. Giet het roommengsel bij de noten en rozijnen en voeg een beetje kaneel toe. Gebruik je kokos dan kun je die er ook nog doorroeren.Giet het mengsel over het filodeeg of de croissants.
4. Zet de schaaltjes in de oven en bak ze ongeveer 15 - 20 minuten tot ze gerezen en bruin zijn.
Laat ze iets afkoelen en serveer met eveventueel nog wat maple syrup erover. Koud is het ook erg lekker.


Oum Ali betekent  moeder van Ali. Volgens de legende was ze de eerste vrouw van Sultan Ezz El Din Aybek. Toen de Sultan stierf, kreeg zijn tweede vrouw ruzie met Oum Ali dat resulteerde in de dood van de tweede vrouw. Om dat te vieren maakte Oum Ali deze broodpudding en deelde dat uit aan het volk.

Deze heerlijke broodpudding wordt op heel veel verschillende manieren bereid. Meestal met filodeeg, maar aangezien ik niets heb met filodeeg, heb ik croissants gebruikt. Je kunt ook bladerdeeg gebruiken, dat moet je dan ook eerst bakken, ik heb het recept zelfs gezien met cornflakes. Ook kun je allerlei verschillende soorten noten gebruiken, ik heb hazelnoten, pistachenoten en amandelen genomen, maar je kunt ook pecannoten of walnoten gebruiken. Er zijn ook recepten waar ze er nog gedroogd fruit, zoals dadels of abrikozen aan toevoegen. Ik heb er ook nog kokos bij gedaan, maar dit is ook optioneel. Ook heb ik het met maple syrup gemaakt, maar je kunt ook gewone suiker nemen. Hoe je het ook maakt, het is een zalig dessert. In Egypte wordt het ook als ontbijt gegeten.

maandag 5 december 2011

Courgettetaart met feta en dille


Ingrediënten:
- 700 g courgettes, grof geraspt
- 5 eieren
- 125 ml extra vergine olijfolie
- 1 bakje bieslook,fijngehakt
- 1 bakje gehakte dille of munt of basilicum
- 220 g feta
- 150 g verse Parmezaanse kaas, geraspt
- zout en versgemalen peper
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 8-12 cherrytomaatjes, gehalveerd
- muntblaadjes om te serveren

Bereiden:
1.Verwarm de oven voor op 180' C en vet een vierkante vorm van 23 cm in en bekleed met bakpapier.
2. Doe de geraspte courgette in een vergiet, zet er een bord op en laat uitlekken.
3. Doe de eieren in een kom, klop ze los en voeg de olijfolie, bieslook, dille (of munt of basilicum) toe en meng met de eieren.
4. Druk het bord op de courgettes en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Doe de geraspte courgette (ik heb ze in de keukenmachine grof geraspt) bij het eimengsel. Verkruimel de feta er boven en bewaar een beetje voor boven op de taart. Voeg ook de Parmezaanse kaas toe, dan zout en peper en meng alles goed. Voeg het meel toe en meng met een spatel alles goed door elkaar.. Doe het deeg in de vorm en verkruimel de achtergehouden feta erover. Druk voorzichtig de gehalveerde tomaatjes in het deeg met de snijkant naar boven.
5.Bak de taart 45-50minuten, de taart moet terug veren als je erop drukt.Je kunt ok de punt van een mes erin steken en kijken of die er schoon uitkomt.
6.Als de taart gaar is, haal je hem uit de oven en laat in de vorm 15 minuten afkoelen.Til de taart m.b.v. het bakpapier uit de vorm. Leg de taart op een schaal en strijk met een kwast wat olijfolie over de tomaatjes.
Verdeel wat muntblaadjes over de taart. De taart is het lekkerst op kamertemperatuur.



Gebeurt het mij weer!!! Staat mijn taart al een half uur in de oven, kom ik er achter dat de olijfolie, die ik wel afgemeten had, nog op het aanrecht staat. Alzheimer-light noemen ze dat of een s.m. (senoir moment). Ondanks dat smaakte de taart zalig en hebben we de olijfolie niet gemist.

zaterdag 3 december 2011

Kabak tatlisi (pompoendessert)


Ingrediënten:
- ca. 1 kilo pompoen
- 250 g kristalsuiker
- reepje citroenschil
- kaymak (Turkse winkel)
- walnoten, grof gehakt

Bereiden:
1. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten en de zaadlijsten. Snijd de pompoen in dikke repen en verwijder de schil. Snijd de repen doormidden.
2. Doe de pompoenstukken in een grote pan en verdeel de suiker erover. Laat de pan met het deksel erop minstens 1 uur staan, zo geeft de pompoen door de suiker veel vocht af.
3. Voeg de citroenschil toe en zet de pan op het vuur. Laat zachtjes warm worden. Kook de pompoen, met het deksel op de pan tot hij zacht is, druppel af en toe wat vocht over de pompoenstukken. Haal dan het deksel eraf en zet het vuur hoger, zodat het vocht een beetje kan inkoken.
4. Laat de pompoen afkoelen en zet de pan een paar uur in de koelkast, zodat de pompoen lekker koud kan worden.
5. Voor het serveren; leg de pompoenstukjes op een bord, lepel er wat siroop over en verdeel er de walnoten over. Serveer met de kaymak. (Dit koop je in de Turkse winkel). Het wordt ook wel met pistachenootjes geserveerd en zonder de kaymak. Kun je de kaymak niet krijgen, dan kun je slagroom of crème fraîche nemen.

Er circuleren heel wat recepten van dit Turkse pompoendessert op het internet. Ik wilde het eens proberen, ik ken natuurlijk wel pompoensoep en andere gerechten waar pompoen in verwerkt wordt, maar had het eigenlijk nog nooit in een dessert gebruikt.  De meningen waren verdeeld over dit gerecht; Johan vond het lekker en ik was niet echt enthousiast. 

vrijdag 2 december 2011

Auberginepilav met kaneel en munt


Ingrediënten:
- 2 grote aubergines, in blokjes gesneden
- 2-3 el olijfolie
- 2-3 el pijnboompitten
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 tl korianderzaad
- 2 el krenten
- 2-3 tl suiker
- 1-2 el kaneel
- 1-2 el gedroogde munt
- 1 bakje verse dille, fijngehakt
- 3 tomaten, ontveld, pitjes verwijderd, in blokjes
- 350 g lang- of rondkorrelige rijst
- sap van ½ citroen
- zout en gemalen zwarte peper
- takjes verse munt en partjes citroen, voor erbij

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C en druppel wat olijfolie over de stukjes aubergine, meng goed. Spreid ze uit over een bakplaat, die belegd is met bakpapier en bak ze ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn. Draai ze een keer.
2. Verhit intussen de olijfolie in een pan met dikke bodem, roer de pijnboompitten erdoor en bak ze goudgeel (vuur niet te hoog, anders verbranden ze). Voeg de ui toe en bak zacht. Voeg de korianderzaden en krenten toe. Voeg de suiker, kaneel, gedroogde  munt en de dille toe en roer de blokjes tomaten erdoor.
3. Voeg de rijst toe en roer goed door. Schenk ca. 5 dl water erop, breng op smaak met zout en peper en breng aan de kook. Zet het vuur lager en doe het deksel op de pan. Laat 10-12 minuten koken tot al het water opgenomen is. Zet het vuur uit en zet het deksel weer op de pan en laat 15 minuten droog stomen.
4. Meng de aubergineblokjes erdoor en het citroensap. Proef of er nog zout en peper bij moet. Garneer met takjes verse munt en serveer met partjes citroen.

Bron:  "De Turkse keuken" Ghillie Basan.

Pilav van rijst is een bekende Turkse specialiteit en wordt geserveerd als bijgerecht of als hoofdmaaltijd. In Turkije wordt je kookkunst beoordeeld aan de hand van je pilav, als je een goede pilav kunt koken, dan ben je pas een goede kok. Of mijn pilav volgens Turkse maatstaven een goede was weet ik niet, maar wij vonden hem in ieder geval ontzettend lekker. Ik heb bij de pilav köfte met pijnboompitten en kaneel geserveerd.

woensdag 30 november 2011

Köfte met pijnboompitten en kaneel


Ingrediënten:
- 250 g mager lamsgehakt (of evt. rundergehakt)
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 ui, gesnipperd
- 2-3 tl kaneel
- 2 el pijnboompitten
- 2 el krenten, 5-10 min. geweekt in warm water
- 1 tl Turkse rodepepervlokken (pul biber)
- 2 oude witte of bruine boterhammen, verkruimeld
- 1 ei, licht geklopt
- 1 el tomatenketchup
- 1 bakje verse platte peterselie
- 1 bakje verse dille
- 4 el bloem
- zonnebloemolie, om in te bakken
- zout en versgemalen zwarte peper
- partjes citroen, voor erbij

Bereiden:
1. Kneed in een kom het gehakt, de ui, knoflook en het kaneelpoeder. Kneed met je handen en knijp de lucht eruit. Voeg de pijnboompitten met de krenten, rode peper, broodkruim, ei en de ketchup toe. Breng op smaak met zout en peper.
2. Hak de kruiden fijn en houd 1-2 takjes peterselie apart. Kneed ze door het mengsel en meng goed.
3. Neem porties ter grootte van een abrikoos en vorm daar balletjes van. Druk ze plat en bestuif licht met bloem.
4. Verhit een dun laagje olie in een pan met dikke bodem. Bak de gehaktballetjes in 8 - 10 minuten aan beide kanten bruin. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Garneer met peterselie en serveer warm. Geef er partjes citroen bij.


Bron: "De Turkse keuken" van Ghillie Basan.

Afgelopen weekend had ik zin om Turks te koken. Ik maakte deze lekkere köfte en een pilav, waarvan ik het recept de volgende keer post. Bij de köfte serveerde ik Turkse yoghurt met zout en verse dille erdoor. Ook maakte ik nog een Turks dessert, dat recept volgt later.
Je kunt van deze köfte ook kleine balletjes draaien en serveren op een feestje bij de borrel.

maandag 28 november 2011

Appel & gembercake met maple syrup


Ingrediënten:
- 110 g boter, op kamertemperatuur
- 225 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 210 g patentbloem
- 1 el bakpoeder
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 250 g appel ( ca. 1½ goudrenet)
- 20 g verse gember, geraspt
- 4 el maple syrup

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng de boter en de basterdsuiker met een elektrische handmixer tot het zacht en romig is. Voeg één voor één de eieren toe en meng goed tot alles goed is opgenomen.
3. Vouw de bloem, bakpoeder, zout en kaneel met een spatel in het botermengsel. Je krijgt een dik mengsel.
4. Rasp de gember en meng goed door het deeg. Schil de appels en verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes en meng ze door het deeg.
5. Verdeel het deeg in de vorm en bak de cake 55 minuten in de voorverwarmde oven of tot een satéprikker er schoon en droog  uitkomt.
6. Haal de cake uit de oven en ;laat ca. 10 minuten afkoelen.  Prik met een satéprikker over de hele cake gaatjes tot op de bodem. Verdeel de maple syrup met een lepeltje beetje bij beetje over de cake, zodat alles goed wordt opgenomen.
7. Laat de cake afkoelen en serveer bij een kopje koffie of thee of geef het als dessert met een bolletje ijs.

Bron: Donal Skehan

Een héérlijke herfstcake!  Als de cake in de oven staat,  verspreiden zich heerlijke geuren door je huis. De meeste ingrediënten heb je altijd wel in huis. Een restje verse gember kun je in de vriezer bewaren voor de volgende keer.

zaterdag 26 november 2011

Maïsbrood met lente-ui en rode pepertjes



Ingrediënten:
- 220 g fijn maïsmeel of polenta
- 90 g bloem
- 1 tl lichtbruine basterdsuiker
- 2 tl bicarbonate of soda
- 1 ei
- 200 g yoghurt
- 300 ml melk
- 1 tl zout
- 75 g maïs, uitgelekt
- 30 g boter of olijfolie
- 3-4 rode pepers, zonder zaadjes, fijngehakt
- 4 lente- uitjes, fijngehakt
- zout en versgemalen peper

Bereiden
1. Verwarm de oven voor  op 220 ' C. Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng alle ingrediënten in een grote schaal. Het deeg ziet er slordig en vochtig uit, maar het komt helemaal goed. Voeg naar smaak lekker veel peper toe. Doe het deeg in de vorm en zet de vorm in de oven en bak het brood 30 minuten totdat het brood er gaar uitziet en een sateprikkerer droog en schoon uitkomt.
3. Laat het brood afkoelen en snijd in stukken.

 Bron: "Home Cooking Made Easy", Lorraine Pascale.

Lekker bij een kopje soep. 
Een tijdje geleden was Lorraine Pascale op de BBC 2 om haar nieuwe boek te promoten. Ze maakte toen een paar recepten uit dit boek. Van een collega kreeg ik dit boek voor mijn verjaardag (nogmaals bedankt Karin!). Het staat weer boordevol heerlijke recepten en hier het eerste recept dat ik gemaakt heb uit haar nieuwe boek.

woensdag 23 november 2011

Kipfilet met crème fraîche en speculaas


Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 kipfilets
- 125 ml crème fraîche
- 3 speculaasjes
- 1-2 el boter of olijfolie
- zout en versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Snijd de kipfilets in reepjes en verkruimel de speculaasjes, maak ze niet helemaal fijn, er moeten ook nog wat grotere stukjes in zitten. Doe de crème fraîche in een kommetje en roer glad. Voeg de speculaaskruimels toe en voeg naar smaak zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar.
2. Verwarm de boter of olie en bak de filets gaar in ca. 7 minuten tot ze wat gekleurd zijn. Strooi er zout en peper over. Voeg de het speculaasmengsel toe en roer goed door de kip en laat even warm worden. De filetstukjes moeten rondom bedekt zijn met de crème fraîche. Proef of er nog zout en peper bij moet en serveer.

Bron: ""Around my French table"  Dorie Greenspan.

Er is een groep foodbloggers die iedere week een recept maakt uit dit boek en dit dan post op een speciaal blog "French fridays with Dorie". Ik heb het boek ook en kijk vaak op dit blog om te zien wat ze gemaakt hebben en wat hun reacties daarop zijn. Zo kwam ik erbij om dit recept ook eens uit te proberen. Ik vind het namelijk wel leuk om aparte dingen uit te testen. Het is een super eenvoudig recept, maar ontzettend lekker. Er was één probleem; wat eet je erbij? Dorie adviseert in citroen gestoomde spinazie. Ik had er rijst en sperzieboontjes bij gemaakt, maar eerlijk gezegd vond ik dat niet een goede combinatie. Eigenlijk was het zo lekker, dat ik wel een bord vol met deze kipfiletstukjes in crème fraîche met speculaas had willen eten!

zondag 20 november 2011

Rocky road chocoladecake



Ingrediënten:
- 175 g boter
- 200g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 140 g zelfrijzende bakmeel
- 50 g cacaopoeder

Voor de rocky road:
- 300 g donkere chocolade, grof gehakt
- 100 g boter
- 3 el golden syrup
- 12 marshmallows, gehalveerd
- 85 g Maltesers
- 85 g rozijnen
- 50 g walnoten, gehalveerd

Bereiden:
1. Voor de chocoladecake: verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een vierkante vorm van 20 cm in en bekleed beide zijden met bakpapier.
2. Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje op laag vuur en laat het daarna 5 minuten afkoelen. Klop de suiker, eieren, bloem en cacao erdoor. Lepel het beslag in de vorm en maak de bovenkant glad met een spatel. Bak de cake 35 minuten of totdat een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen in de vorm.
3. Maak de rocky road: smelt de boter, chocolade en golden syrup au bain marie. Laat de gesmolten massa 15 minuten afkoelen, doe dan de marsmallows, Maltesers, rozijnen en de walnoten erbij en meng met de chocolade. Verdeel alles over de cake en spreid het uit met een spatel. Laat het op een koele plaats opstijven. Verwijder uit het blik en snijd in 16 vierkanten.


Bron: Dit recept staat in de kalender van 2012 van de Good Food. Cadeautje bij de Good Food van december.


Ach, wat zal ik er over zeggen.......... probeer het zelf maar, je zult geen spijt krijgen!

vrijdag 18 november 2011

Indiase kip gekookt in yoghurt



Ingrediënten:
- 250 ml Griekse yoghurt
-  ca.1 tl zout
- versgemalen zwarte peper
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- ¼ tl chilipoeder
- 4 el fijngehakte verse koriander
- 4 kippenpoten
- 4 el zonnebloemolie
- 8 kardemonpeulen
- 6 kruidnagelen
- 1 kaneelstokje
- 3 laurierblaadjes
- 3 el blanke amandelen
-  3 el sultana rozijnen

Bereiden:
1. Doe de yoghurt in een schaal en roer los tot het romig is. Voeg de helft van het zout, wat gemalen zwarte peper, komijnpoeder, korianderpoeder, chilipoeder en de verse koriander toe en meng alles goed. Zet opzij.
2. Strooi zout en en peper over de kippenpoten (je kunt natuurlijk ook kippendijen nemen). Doe de olie in een braadpan en verwarm de olie op een halfhoog vuur. Als de olie heet is voeg je de kardemonpeulen, kruidnagel, kaneelstokje en laurierblaadjes toe. Roer er een keer doorheen en voeg dan 2 kippenpoten toe en bak ze tot ze aan beide zijden bruin zijn. Haal ze uit de pan en bak ook de andere twee poten. Leg de stukken kip in een schaal.
3. Bak in dezelfde olie de amandelen en de rozijnen tot de amandelen bruin kleuren en de rozijnen opzwellen. Voeg de kippenpoten met hun sap toe. Doe nu de gekruide yoghurt erbij. Meng alles goed. Doe het deksel op de pan en bak de kip gaar in ca. 20 minuten. Keer ze intussen nog een keer. Haal het deksel eraf en zet het vuur hoog om de saus een beetje in te koken tot hij dik is en de saus helemaal om de kip heen zit. Draai ondertussen de kip af en toe voorzichtig.
De kaneel, kardemonpeulen en kruidnagelen verwijder je voor het serveren.

Bron: "100 essential curries" Madhur Jaffrey.

Een zalige Indiaas currierecept, dat hier zeker vaker op tafel gaat komen.

dinsdag 15 november 2011

Draadjesvlees in een jus van kruidnoten



Ingrediënten:
- 600-750 g doorregen runderlappen
- 1 groentebouillonblokje
- 2 uien, grof gehakt
- 1 klein blikje tomatenpuree
- scheut ketjap
- 3 laurierblaadjes
- 2 el azijn
- ½ tl gemberpoeder
- peper en zout
- 100 g boter
- kruidnootjes, handvol

Bereiden:
1. Bestrooi het vlees met zout (pas op met het zout, de bouillonblokjes zijn ook al zout) en peper en braad het aan in de boter. Haal het vlees uit de pan.
2. Bak in het achtergebleven vet de uien tot ze een beetje bruin zijn. Voeg een ruime hoeveelheid water, de tomatenpuree, bouillonblokjes. ketjap, azijn, laurier en gemberpoeder toe. Strooi er voorzichtig een handje kruidnootjes overheen. Breng het geheel zachtjes aan de kook en voeg het vlees weer toe. Doe het deksel op de pan en laat het geheel ongeveer ca. 2 à 3 uur sudderen. Kijk af en toe of er nog wat water bij moet.
3. Haal het vlees uit de pan, verwijder de laurierblaadjes en proef de jus. De smaak van de kruidnootjes mag niet overheersen, maar wel prettig aanwezig zijn.

Bron: "Keukenprins" van Ronald Giphart.

Een lekker recept voor deze tijd van het jaar, nu de kruidnootjes weer in de winkel liggen en Sinterklaas in het land is. Zijn de kruidnootjes niet voorhanden, dan kun je ook speculaasjes nemen.
De kruidnootjes binden de jus, met ontbijtkoek of een bruine boterham bereik je hetzelfde effect. Zelf gebruik ik altijd een bruine boterham besmeerd met mosterd. 




Afgelopen week hadden wij i.v.m. de landelijke campagne "Nederland leest" een lezing "Humor in de literatuur" van Ronald Giphart in de bibliotheek. Helaas kon ik zelf de lezing niet bijwonen omdat ik voor de catering moest zorgen. In de pauze kon je boeken kopen van Ronald Giphart die hij signeerde. Natuurlijk moest ik toen zijn boek met recepten en verhalen over eten "Keukenprins" aanschaffen. Mijn collega maakte hem erop attent dat ik een receptenblog heb en zo kwam ik aan dit gesigneerde exemplaar!

zaterdag 12 november 2011

Turkse yoghurttaart met citrussiroop



Ingrediënten:
- 6 grote eieren, gescheiden in eiwitten en dooiers
- 150 g fijne kristalsuiker
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- 600 g Turkse of Griekse yoghurt
- 1 citroen, schil geraspt en sap
- snufje zout.

Voor de citrussiroop:
- 125 g fijne kristalsuiker
- 125 ml water
- 1 citroen, geraspte schil en sap
- 1 sinaasappel, geraspte schil en sap
- 1 tl oranjebloesemwater

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C boven-en onderwarmte. Vet een vorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Klop de eidooiers en suiker met een mixer tot ze bleek en romig zijn. Zeef de bloem er boven en vouw het voorzichtig in het eimengsel. Voeg de yoghurt, citroenrasp en -sap toe en vouw door het deeg.
3. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en vouw ze met een metalen lepel voorzichtig door het deegmengsel.
4. Doe het deeg in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Bak de cake 50 - 60 minuten tot de taart bovenop goudbruin is, gerezen is en gaar is. Test met een satéprikker, die moet er schoon en droog uitkomen. Laat helemaal afkoelen in de vorm, de taart zal een beetje inzakken.
5. Terwijl de taart in de oven staat kun je de siroop klaar maken. Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat ongeveer 7 - 10 minuten koken tot de inhoud  tot een derde is geslonken en stroperig is geworden. Laat afkoelen.
6. Haal voor het serveren de taart uit de vorm en lepel de siroop erover. Je kunt de taart serveren met nog wat crème fraîche.

Bron: "World kitchen", Gordon Ramsay.

Wij vonden het een lekkere luchtige taart, heerlijk samen met de citrussiroop.  Je moet wel echt Turkse of Griekse yoghurt gebruiken, daar zit meer vet en minder vocht in en gaat daarom niet schiften als het verwarmd wordt. Ik vind het wel een taart om als dessert te serveren.

donderdag 10 november 2011

Citroentaart van Jamie


Ingrediënten:
- 115 g boter, zacht geroerd
- 115 g suiker
- 4 grote eieren
- 180 g gemalen amandelen
- 30 g maanzaad
- 2 citroenen, de geraspte schil en het sap
- 125 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd

Voor de citroensiroop:
- 100 g suiker
- 90 ml citroensap (ca. 2 citroenen)

Voor het citroenglazuur:
- 225 g poedersuiker
- 1 citroen, geraspt en het sap

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor 175 ' C (boven-en onderwarmte), vet een springvorm van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Klop de boter met de suiker tot een luchtige, romige massa. Klop de eieren er één voor één door. Klop goed na ieder ei en voeg het volgende pas toe als het ei volledig opgenomen is.
3. Vouw met een spatel de gemalen amandelen, maanzaad, citroenschil en -sap en de gezeefde bloem erdoor.
4. Schep het mengsel in de bakvorm en bak de cake 40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de cake goed gaar is. Laat het gebak even in de vorm staan en zet het daarna uit de vorm op een rooster.
5. Maak de citroensiroop  door de suiker en het citroensap in een pan te koken tot alle suiker is opgelost. Prik in het hele oppervlak van het nog warme gebak kleine gaatjes met een satéprikker (tot op de bodem) en sprenkel de siroop erover. Doe het langzaam zodat de citroensiroop goed de tijd krijgt om in de cake te trekken.
6. Zeef de poedersuiker voor het glazuur in een kom, doe de geraspte citroenschil en het citroensap (niet meteen alles, let op dat je een dik papje krijgt, erbij en roer alles tot een glad papje. Leg het bijna afgekoelde gebak op een schaal en schenk het glazuur er voorzichtig over. Als je op het midden van het gebak schenkt, doet de zwaartekracht de rest en krijg je het prachtige druipeffect.

Bron: Jamie Oliver, "Kook met Jamie".

Deze taart had ik een tijdje geleden ook al eens op mijn blog geplaatst en ik begrijp niet dat er zoveel tijd tussen heeft gezeten voordat ik hem weer maakte, want hij is zo ontzettend lekker. Het is een rijke citroentaart om je vingers bij af te likken! Eén nadeel: hij is eigenlijk té klein ;-)  Schrik niet van de 5 citroenen die erin gaan, want de taart is echt lekker citroenerig en beslist niet zuur. Je kunt van het citroenglazuur wel iets minder maken , dat vond ik erg veel. Maanzaad is het zaad van een papaversoort en heeft een nootachtige smaak, het wordt vaak toegevoegd aan brood en gebak.


Ook kwam ik nog een leuk blog tegen op het internet met recepten van Jamie: "Ik kook Jamie", ga daar beslist even een kijkje nemen.

maandag 7 november 2011

Pompoen "mac n cheese" met amarettikruimels


Ingrediënten:
- 450 g pompoen, geschild en in blokjes van 1 cm
- 1 el olijfolie
- zout en peper
- 300 g macaroni
- 4 el boter
- 2 el salie, in dunne reepjes
- 4 el bloem
-  400 ml melk
-  beetje nootmuskaat
- 1 tl dijon mosterd
- 130 g geraspte kaas, zoals Gruyere, Parmezaanse, Fontina (gemengd)
- 40 g amaretti koekjes, grof verkruimeld

Bereiden:
1. Meng de blokjes pompoen met de olijfolie zout en peper en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster ze 30 - 40 minuten in de oven op 175' C tot ze gaar zijn.
2. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
3.Smelt de boter in een pannetje op halfhoog vuur en voeg de salie toe en kook tot de boter gaat bubbelen en een beetje goudbruin wordt.
4. Meng de bloem erdoor en laat het zachtjes koken tot het lichtbruin is.
5. Voeg de melk, de nootmuskaat, mosterd en de kaas (ik heb Gruyere en Parmezaan gebruikt) toe en laat alles smelten onder goed roeren, tot de saus dikker wordt.
6.Meng de pasta met de pompoen en de kaassaus en doe het macaronimengsel in een ovenschaal. Verdeel de amarettikruimels erover.
7. Bak in een voorverwarmde oven van 175' C tot de bovenkant goudbruin is ongeveer 30 - 40 minuten.

Bron: "Closet cooking".

Als ik recepten tegenkom op het internet met een apart ingrediënt, wil ik het altijd uitproberen. Toen ik dit recept zag met die amarettikoekjes erop dacht ik meteen:  dit ga ik maken.  Het is erg lekker, af en toe proef je de zoete smaak van de ameretti. Doe er niet teveel op, het moet echt niet meer dan deze hoeveelheid zijn, dan is het precies goed. Ik ga dit recept zeker vaker maken, alleen doe ik er dan iets meer pompoen door.

vrijdag 4 november 2011

Hazelnootcake


Ingrediënten:
- 4 grote eieren, gesplitst in eiwitten en dooiers
- 200 g fijne kristalsuiker
- 200 g gemalen hazelnoten
- 1 tl vanille extract

Bereiden:
1.Verwarm de oven voor op 180'C. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Klop de eigelen met de suiker bleek en romig en roer het vanille extract erdoor.
3. Klop de eiwitten tot een stevig schuim en vouw dit door de dooiermassa. Vouw daarna de hazelnoten erdoor.
4.Giet het beslag in de vorm en bak de cake 40 - 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Je kunt de cake serveren met abrikozencompote en slagroom, maar zo is hij ook heerlijk.

Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden.

'Het bakken van cakes was voor de sjabbat en feestdagen een zeer belangrijke bezigheid. Een feestdag zonder cakes was ondenkbaar. Er zijn cakes voor Pesach die met amandelen en walnoten worden gemaakt in plaats van met bloem, maar deze met hazelnoten is heerlijk licht en verrukkelijk!'

Weer een erg lekker recept en zeer eenvoudig en snel te maken. 

woensdag 2 november 2011

Dulce de membrillo

Ingrediënten:
- 1 à 1½ kilo kweeperen
- 2 citroenen
- 1 vanille peul, opengesneden
- kristalsuiker


Bereiden:
1. Was de kweeperen en snijd ze in vieren. (gebruik een groot stevig mes, want kweeperen zijn heel hard). Laat de schil en de klokhuizen zitten. Doe ze meteen (kweeperen worden heel snel bruin) in een grote pan met veel water met een uitgeperste citroen en een opengesneden vanille peul. Zet ze op het vuur en kook ze in ongeveer een half uur gaar. Prik even met een vork of ze zacht zijn. Laat ze iets afkoelen. Nu kun je heel makkelijk de schil en het klokhuis verwijderen.
2. Doe de kweepeer in de keukenmachine en maal ze tot moes. Dit kan ook met de staafmixer. Daarna heb ik ze door een zeef gewreven. Weeg de kweeperenmoes af ( ik had 825 g moes en heb 800 g suiker gebruikt).en doe ze in een grote pan met dikke bodem. Voeg even veel suiker toe als het gewicht aan kweeperenmoes en het sap van één citroen. Meng alles goed door elkaar.
3. Zet de pan op het vuur en breng langzaam al roerend met een pollepel aan de kook. Zet het vuur laag en blijf regelmatig roeren. Pas op want dit kan spatten. Blijf goed roeren tegen het aanbranden. Na ongeveer 1 à 1½ uur heb je een mooi oranje- of bruinkleurige massa. Als de kweeperenmoes zo dik is geworden dat de pasta van de zijkanten los komt, is het klaar.
4. Vooraf heb je een bakvorm ingevet (vierkant met een doorsnede van 23 cm heb ik gebruikt) en bekleed met overhangend bakpapier. Verdeel de pasta in de vorm, maak glad met een spatel en zet nog 1 a 1½ uur in een oven op 50'C, hete lucht stand, om te laten drogen. Snijd de dulce de membrillo, als die helemaal afgekoeld en droog is, in blokjes. Je kunt de blokjes eventueel door suiker rollen, dan heb je een soort fruitsnoepje of je serveert het op een stukje Manchegokaas (dan natuurlijk niet door de suiker), zoals ze het in Spanje doen. Je kunt de dulce de mebrillo in een afgesloten blik, met vetvrijpapier er tussen heel lang bewaren.


Dit is een populaire Spaanse pasta gemaakt van kweeperen, die geserveerd wordt met Manchegokaas. Voor dit recept heb ik het internet afgestruind en eerst heel wat recepten bekeken. Uiteindelijk is het dit recept geworden met citroensap erdoor, de recepten schelen niet veel van elkaar. Je leest de meest verschrikkelijke  verhalen op internet, zo zou de pasta kunnen borrelen en dat zou tot aan het plafond in je keuken kunnen komen en je kan je handen branden aan de spetters. Dus ik was op alles voorbereid. Het bubbelde inderdaad, maar ik had het vuur vrij laag staan en het spatte niet de pan uit. Het viel gelukkig  allemaal nogal mee. Dit is niet iets wat je snel even maakt, trek er maar een middagje voor uit. Maar het is wel heel leuk om te maken en ook nog eens lekker. Vooral de combinatie met de Manchegokaas vond ik erg lekker.