maandag 29 april 2013

K(r)oningsbrood van Levine


Vrijdag kwamen er op de  Facebookpagina  van "Uit de Keuken van Levine" allerlei foto's voorbij van een Kroningsbrood dat Levine aan het maken was. Zaterdagochtend zou zij het recept op haar blog posten.
Toen ik het recept zaterdag zag en bijna alle ingrediënten in huis had, behalve de spijs, maar dat was zo gehaald, besloot ik het zondag te gaan maken. Met de Kerst had ik de Kerststol van haar al gemaakt, dus dit durfde ik wel aan. En zoals zij schrijft is het weer eens iets anders dan de oranje tompoucen.
Het smaakt héérlijk - het zit een beetje tussen een kerststol en een cake in - en je kunt dit recept voor elke gelegenheid maken. Het recept vind je hier.

Vandaag 29 april bestaat mijn blog 3 jaar. Toch wel iets om even bij stil te staan en al mijn volgers en lezers te bedanken voor de vele bezoekjes en alle leuke reacties.

Ik wens iedereen een mooie zonnige troonswisseling op 30 april!



vrijdag 26 april 2013

Rogge en speltbrood


 Voor de sponge:
- 50 g tarwebloem
- 100 g roggemeel
- 100 g speltbloem
- 5 g gedroogde gist
- 200 ml koud water

Voor het deeg:
- 50 g tarwebloem
- 100 g roggemeel
-100 g speltbloem
- 10 g zout
- 5 g gedroogde gist
- 20 ml olijfolie
- 100-150 ml koud water

Bereiden:
1. Voor de sponge: meng de bloemsoorten in een grote kom, voeg de gist en het water toe en meng met een pollepel alles tot een kleverig deeg. Dek de kom af met plasticfolie en laat minstens 5 uur of liever een hele nacht staan (fermenteren).
2. Voor het deeg: voeg de meelsoorten toe aan de sponge, doe het zout aan de ene kant van de kom en de gist aan de andere kant. Voeg de olie en 100 ml water toe (houd 50 ml apart, ik heb dat niet meer gebruikt). Meng alles met één hand tot een glad deeg.
3. Doe wat olie op je werkvlak en kneed 10 minuten tot je een mooi en elastisch deeg hebt. Heb je een keukenmachine dan kneed je natuurlijk daar in. Ik heb de Kenwood 10 minuten laten kneden.
4. Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie en maak een bal van het deeg. Leg het in de kom en draai het zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje olie. Doe wat plasticfolie over de kom en laat het deeg  rijzen tot het verdubbeld is, dit duurt ongeveer 1½ uur.
5. Haal het deeg uit de kom, druk de lucht eruit en bol het op. Laat nu opgebold 20 minuten afgedekt rusten. Paul Hollywood slaat dit over, maar zo heb ik het tijdens de workshops bij Levine geleerd. Daarna is het brood makkelijker te vormen.
6. Leg het deeg op je werkvlak en druk het uit tot een rechthoek, vouw de linker kant naar het midden en druk de naad goed aan. Doe dit ook met de rechter kant. Druk het deeg nu uit tot de breedte van je bakblik. Rol het deeg strak op en knijp de naad goed dicht. Rol het een beetje heen en weer tot het de gewenste vorm heeft en leg het in je ingevette bakblik met de naad onder. (ik gebruikte een bakblik van 31 cm lang, maar achteraf vond ik dit iets te groot.
7. Doe het bakblik met deeg in een plasticzak en laat het brood nog 1½-2 uur rijzen. Tot het brood boven het bakblik uitkomt. Als je er met een vinger op drukt, veert het deeg langzaam terug, dan is het genoeg gerezen.
8. Verwarm de laatste 10 minuten je oven voor op 220' C boven-en onderwarmte. Strooi wat bloem over de bovenkant (dit was ik vergeten) en bak je brood 35-45 minuten tot het brood goudbruin is en de onderkant hol klinkt als je er op tikt. De kerntemperatuur van het brood moet 94' C zijn. Haal het brood meteen uit het blik en laat helemaal afkoelen op een rooster voordat je het brood gaat snijden.

Bron: "Bread", Paul Hollywood

Een héérlijk brood, dat ik zeker vaker ga maken. Het is makkelijk te maken, vergt alleen wat tijd, maar door de lange rijstijden smaakt het ook erg lekker. Je kunt ook speltmeel nemen ipv speltbloem, dan wordt je brood wat donkerder.

woensdag 24 april 2013

Lemon meringue pie


Ingrediënten voor de bodem:
- 225 g bloem
- 160 g koude roomboter, in kleine blokjes
- 80 g witte basterdsuiker
- 1 eigeel (bewaar het eiwit)
- een snuf zout

Ingrediënten voor de lemoncurd:
- 50 g maïzena
- 130 g kristalsuiker
- 3 citroenen (biologisch), rasp en schil
- 250 ml water
- 3 eidooiers (bewaar de eiwitten)
- 60 g roomboter

Voor de meringue:
- 4 eiwitten
- 125 g fijne kristalsuiker

Bereiden:
1. Begin met de bodem: doe de bloem, suiker, de koude boter, het eigeel en een snuf zout in een grote schaal en kneed snel tot een deeg. Vorm een bal van het deeg en verpak het in plasticfolie en zet minstens een uur in de koelkast.
2. Voor de lemoncurd: doe de maïzena, de suiker, het citroensap en water in een steel pan en zet het op een matig vuur. Roer met een houten pollepel tot alle suiker gesmolten is. Zet het vuur hoger en verwarm al roerend tot het gaat binden, dat gebeurt ineens, blijf roeren en haal de pan van het vuur. Doe de boter erbij en laat al roerend smelten, voeg de citroenrasp en de eidooiers toe en meng alles erg goed door elkaar. Laat de lemoncurd helemaal afkoelen.
3. Verwarm de oven voor op 180' C en vet een lage taartvorm van 24 cm met losse bodem in. Rol het deeg uit en verdeel het in de vorm. Snijd het overtollige deeg af. Als het uitrollen lastig gaat, kun je ook een rol vormen van het deeg en er kleine plakjes afsnijden en die in de vorm leggen en goed aan elkaar drukken. Neem een stuk bakpapier en leg dat op het deeg. Verdeel er dan een steunvulling over. Ik gebruik altijd bonen, die ik nadat ze afgekoeld zijn weer terug doe in de doos en die kun je iedere keer weer opnieuw gebruiken als steunvulling. Zet de vorm 20 minuten in de oven, haal de steunvulling eruit en zet de bodem nog 10 minuten terug in de oven. Laat helemaal afkoelen.
4. Voor de meringue: klop de eiwitten helemaal stijf en voeg intussen beetje voor beetje de suiker toe. De eiwitten moeten goed stijf zijn, als je de schaal op z'n kop houdt, mag het eiwitschuim er niet uit lopen.
5.  Verwarm de oven voor op 180' C. Verdeel de afgekoelde lemoncurd over de afgekoelde taartbodem. Verdeel de meringue erover en gebruik een vork om piekjes aan te brengen. Zet 5-10 minuten in de oven, zodat de meringue een beetje bruin kleurt.

Tip: Nu komt het moeilijkste deel: laat de taart goed afkoelen wacht zeker een uur, want de lemoncurd wordt weer een beetje vloeibaar door de warmte van de oven en als je de taart dan aansnijdt loopt de lemoncurd eruit. Dus even geduld!

Bekijk hier een filmpje hoe deze taart gemaakt wordt.

Bron: "Sabina kookt"

Ik had nog steeds geen recept van een lemon meringue pie op mijn blog, terwijl dit mijn favoriete taart is. De combinatie van de friszure citroen met de zoete meringue vind ik hemels. De lekkerste die ik ooit  gegeten heb is in Kaapstad, waar huisvrouwen taarten bakken en die verkopen aan restaurants. Er zijn zoveel verschillende recepten dat het moeilijk is om een keuze te maken, ze zijn allemaal net iets anders. Ik had er al eens eerder eentje gemaakt, maar helaas was die mislukt. Dat recept was met een bodem van koekjes, die bij het aansnijden helemaal ging brokkelen en de lemoncurd liep eruit, doordat ik hem te snel aansneed. De smaak was prima, maar niet voor op mijn blog. In eerste instantie had ik een ander recept, tot ik al zoekend dit recept tegenkwam en dat niet moeilijk leek en alle positieve reacties gaven de doorslag, maar er zijn vast veel meer recepten die de moeite waard zijn. De taart voldeed helemaal aan onze verwachtingen, smaakte goddelijk  en is een blijvertje!

maandag 22 april 2013

Soesjestoren voor de troonswisseling (Foodblogswap)


Ingredienten:
- 100 ml water
- 100 ml melk
- 100 g boter
- 100 g bloem
- 4 eieren
- snuf zout

Voor de vulling:
- ½ l slagroom
- 35 g fijne kristalsuiker
- de zaadjes van 1 vanillepeul

Voor de oranje kleurpasta:
- ½ bus poedersuiker
- 50 g roomkaas
- oranje icing coulor (o.a. bij Jamin)


Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190' C boven-en onderwarmte ewn bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Zet alle ingrediënten voor het soezendeeg klaar. Doe het water, de melk, de boter en een snuf zout in een middelgrote pan en zet op het vuur. Laat de boter smelten en breng net tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en doe in één keer alle bloem erbij. Roer goed tot het een bal wordt en de klontjes verdwenen zijn. Zet de pan terug op het vuur en laat de bloem al roerend garen. Dit duurt ongeveer 2 à 3 minuten.
Giet het mengel over in een schaal en meng één voor één de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het eerdere ei goed is opgenomen. Je hebt nu een mooi glanzend deeg.
3. Doe het deeg over in een spuitzak met een glad mondje en spuit kleine hoopjes op de bakplaat. (Heb je geen spuitzak, kun je ook met een lepel kleine hoopjes maken). Laat wat ruimte er tussen, want de soezen worden in de oven drie keer zo groot. Zet de bakplaat in de oven en bak de soesjes 20 minuten. Doe de ovendeur NIET open, want dan zakken de soesjes in! Niet alles past in één keer op je bakplaat. Als je de soesjes uit de oven haalt, laat je ze afkoelen op een rooster. Spoel de bakplaat af onder koud water, beleg opnieuw met bakpapier en spuit de volgende portie soesjes erop.
4. Als de soesjes afgekoeld zijn kun je de vulling maken: klop de slagroom stijf met de suiker, ik heb geen vanillesuiker gebruikt, maar een vanillestokje uitgeschraapt en dat erbij gedaan (peul niet weggooien, die kun je in een potje suiker leggen om vanillesuiker te maken of bij je eigengemaakte vanille-extract doen). Voor de zekerheid heb ik ook een zakje klopvast toegevoegd, maar dat is niet echt nodig. Doe de slagroom in een spuitzak met een klein mondje. Maak met een mesje een klein sneetje in de onderkant van de soesjes en vul ze met de slagroom.
5. Maak nu  het oranje glazuur: roer de roomkaas los met een druppeltje oranje kleurstof tot je de goede kleur hebt. Voeg de poedersuiker er in gedeeltes aan toe tot je de goede dikte hebt. Het moet een beetje yoghurt-dikte hebben dan loopt het mooi uit.
6. Je soesjes zijn nu klaar en kun je ze mooi op een schaal leggen en als je wilt nog verder versieren. Je kunt natuurlijk ipv dit oranje glazuur ook een chocolade glazuur maken.

Hier een filmpje van Rudolph hoe je soesjes maakt. Als je dit filmpje bekijkt en precies het recept volgt, is het helemaal niet moeilijk.

Tip: dit basis recept voor soesjes kun je ook voor hartige soesjes gebruiken.

Bron: "Miss Foodie's Moods"


We hadden al het "Foodblogevent" en nu hebben we  sinds vorige maand ook de "Foodblogswap". De Foodblogswap houdt in dat je van een ander blog, dat je toegewezen wordt een recept uitkiest, dat maakt en op je blog zet met een verwijzing naar het blog waar je het recept vandaan hebt. Iemand anders maakt dan weer een recept van jouw blog. Een ontzettend leuk idee, omdat je dan misschien eens iets maakt wat je normaal niet uit zou kiezen. Ik kreeg het blog "Miss Foodie's Moods" toegewezen. Het leuke was dat ik haar blog nog niet kende, dus eerst even uitgebreid een kijkje genomen. Het ziet er erg mooi uit en er staan veel lekkere recepten op. In eerste instantie was het niet makkelijk iets uit te zoeken, totdat ik zag dat zij haar recepten ook nog in aparte categorieën indeelt en ik het hoofdstukje "protestvoeding" (voor als je het helemaal gehad hebt met alle anti-koolhydraatdiëten en zin hebt om je bord eens vol te scheppen met caloriebommen) tegen kwam. Toen zag ik het recept van deze soesjestoren en dit leek me een leuk idee i.v.m. de a.s. troonswisseling op 30 april. Wat is er nou leuker om die dag met z'n allen naar de t.v. te kijken met een kopje koffie of thee met zo'n prachtige soesjestoren op tafel en dan af en toe zo'n heerlijk soesje snoepen! 

N.B. Els van het blog "Eetlust" kookte van mijn blog. Je kunt het hier vinden.

zaterdag 20 april 2013

Rijstebrij met citrusvruchtschilletjes


Voor de schilletjes:
- 1 sinaasappel
-  ½ grapefruit
- 100 g lichtbruine basterdsuiker

Voor de rijstebrij
- 200 g kortkorrelige rijst
- 1 liter volle melk
- een sufje zout
- 1 vanillepeul
- 100 g kristalsuiker
- 2 eidooiers
- 125 ml slagroom

Bereiden:
1. Haal met een dunschiller de schilletjes van de sinaasappels en grapefruit, zorg dat je er geen wit bij hebt.
Snijd ze in dunne reepjes. Doop ze ongeveer 2 minuten in kokend water en laat ze uitlekken. Doe vers water in de steelpan en herhaal dit nog een keer. Laat de schilletjes weer uitlekken.
2. Doe de suiker met 200 ml water in een pannetje, breng aan de kook en roer zachtjes tot de suiker is opgelost. Voeg de schilletjes toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Schep ze daarna met een schuimspaan uit de pan en laat afkoelen. Snijd ze in kleine stukjes.
3. Voor de rijstebrij: doe de melk met de zaadjes van de vanillepeul en een snuf zout in een pan en breng aan de kook. Voeg de rijst toe en laat op zacht vuur onder af en toe roeren 40 minuten sudderen tot de rijst gaar is.
4. Haal de pan van het vuur en laat enkele minuten staan en voeg dan al krachtig roerend de kristalsuiker toe. Voeg daarna de eidooiers toe en roer goed. Laat volledig afkoelen
5. Klop de koude slagroom helemaal stijf. Meng voorzichtig met de gekonfijte schilletjes, die je in kleine stukjes hebt gesneden door de rijst. Zet in de koelkast, zodat de rijstebrij door en door koud wordt. Serveer koud.

Bron: "Het grote Larousse Patisserieboek" (recept aangepast)

Ik had nog precies 200 g risottorijst over  van de heerlijke Italiaanse rijsttaart van 2 weken geleden om deze romige rijstebrij te maken. Een klassiek recept met een moderne twist vanwege de citrusschilletjes, die een beetje een bitter accent geven aan de zoete rijstebrij. 

donderdag 18 april 2013

Frittata met groene asperges en geitenkaas


Ingrediënten:
- olijfolie
- 1 ui, grofgehakt
- 1 bos groene asperges, in stukken gebroken
- 125 g zachte geitenkaas,verkruimeld
- 100 ml slagroom
- handvol verse basilicum
- dille
- 75 g Parmezaanse kaas, gemalen
- 6 eieren
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1.Verwarm de oven voor op 200' C. Bak de ui in wat olijfolie glazig, voeg de in stukken gebroken stukken asperges toe en roerbak even. Vet een quichevorm in en leg het ui-aspergesmengsel erin.
2. Meng in een kom de eieren met de slagroom, in reepjes gesneden basilicum  wat fijngsneden dille en de helft van de Parmezaanse kaas. Voeg naar smaak zout en peper toe.
3. Verdeel het eimengsel over de asperges en verkruimel de geitenkaas er in grove stukken over. Verdeel de rest van de Parmezaanse kaas er over.
4. Zet de schaal ongeveer 20-30 minuten in de oven tot het ei gestold is en de bovenkant bruin begint te kleuren. Leg voor het serveren nog wat takjes dille erop. (dit heb ik per ongeluk gedaan voordat het de oven inging).

Er lag nog wat geitenkaas, Parmezaanse kaas en kruiden in de koelkast, wat nodig op moest. Met een bos groene asperges erbij werd het deze lekkere frittata. Eigenlijk moet je een frittata in een koekenpan bakken en dan nog even onder de grill zetten om te laten kleuren, maar aangezien ik geen pan heb die in de oven kan maak ik het altijd in een quichevorm.

dinsdag 16 april 2013

Lijnzaadbrood met dadels en walnoten


Ingrediënten:
- 50 g boter, plus extra voor het invetten
- 250 g dadels zonder pit, in stukjes
- 30-40 g stroop
- 2½ dl water
- 250 g bloem
- 250 g volkorenmeel
- ½ tl zeezout gemalen
- 125 g rietsuiker
- 50 g walnoten, grof gehakt
- 30 g lijnzaad
- 2 tl bakpoeder
- 2 grote eieren
- 1 tl vanille-extract

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170’ C. Vet een bakblik in met boter.
Doe de boter, stukjes dadel, de stroop en het water in een pannetje op laag vuur. Roer tot de boter en de stroop zijn gesmolten. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
2. Meng bloem, volkorenmeel, lijnzaad, suiker, zout, walnoten en het bakpoeder in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daar 2 losgeklopte eieren, het vanille-extract en het dadelmengsel in. Roer goed door en doe het deeg in het bakblik. (of vorm eventueel met natte handen een brood)
3. Bak het brood 45 min tot 1 uur in de oven, controleer of het brood gaar is door er een satéprikker in te steken, als die er schoon en droog uitkomt is het brood gaar. Laat het brood op een rooster afkoelen.
Lekker zo, of geroosterd en belegd met kaas.

Bron: Gordon Ramsay ‘Gezond met Ramsay’.

Nu eens een erg makkelijk en smakelijk brood dat niet gekneed hoeft te worden. Je keuken wordt gevuld met een heerlijke geur als het brood in de oven staat. Erg lekker met een likje roomboter of een plakje kaas.

zondag 14 april 2013

Geroosterde aubergines op basis van de voedselzandloper


Ingrediënten:
- 3 dikke aubergines
- 1 granaatappel
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemalen komijn
- ½ tl milde paprikapoeder
- zwarte peper
- 4-5 el extra vergine olijfolie
- 75 g blanke amandelen
- 50 g pompoenpitten
- 2-3 el verse oregano, grof gehakt
- 100 g Griekse feta, verkruimeld

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en beleg een bakplaat met bakpapier. 
2. Meng in een kom de knoflook, kurkuma, komijn, paprikapoeder en versgemalen peper met 3 el olijfolie.
3. Snijd de aubergines in de lengte in vieren en bestrijk ze met het oliemengsel. Rooster de aubergines 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
4. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. (Zelf vind ik het lekkerder om een klein beetje olijfolie in de pan te doen, ze kleuren dan ook mooier, laat ze dan uitlekken op een stukje keukenpapier).
5. Halveer de granaatappel en schep de pitjes eruit. Of doe net als ik en een koop een bakje granaatappelpitjes bij de AH.
6. Verdeel de rucola over 4 borden en leg op elk bord drie stukken aubergine. Verdeel de feta, amandelen, pomopoenpitten, oregano (koop je bij de Plus, maar je kunt het ook weglaten) en de granaatappelpitjes erover en druppel er nog een beetje olijfolie over. 

Bron: "Lekker lang jong" recepten op basis van "De Voedselzandloper".

Ik hoor jullie denken: een recept volgens de voedselzandloper? Inderdaad dat is eigenlijk niets voor mij!
Ik zal het uitleggen: ik werk in een bibliotheek en alle nieuwe kookboeken kijk ik meestal als eerste door, zo ook dit boekje. Van deze geroosterde aubergines stond een mooie foto in het boek en toen ik het recept doorlas, sprak het mij meteen aan. Wees maar niet bang; de rest van de recepten niet hoor! En ik moet eerlijk toegeven het smaakte erg lekker en natuurlijk ook nog eens super gezond.

vrijdag 12 april 2013

Milk Seed Bread


Van de week kwam ik op het blog terecht "Marions Kitchen Stories" en daar stond het recept van dit brood. Het zag er zo lekker uit en aangezien ik gek ben op broden met allerlei zaden erin, heb ik het meteen opgeslagen.
Er is één ding wat ik écht niet lekker vind en dat is karnemelk. Maar ik heb de ervaring als je het in een gerecht verwerkt, je het niet echt terug proeft. Dus durfde ik het aan en heb ik het ook gebruikt, want je kunt ipv karnemelk ook melk nemen. Verder kun je volgens Marion variëren met de bloem- en meelsoorten, maar aangezien dit haar favoriete samenstelling is, heb ik dat recept aangehouden. Het is een makkelijk brood om te maken, zeker als je een Kenwood of KitchenAid hebt ( je kunt natuurlijk ook met de hand kneden). Broodbakken is echt niet moeilijk, kost alleen wat tijd i.v.m.de lange rijstijden, maar intussen kun je wat anders doen.
Dit is een erg lekker brood, dat ik zeker vaker ga maken. Wil je dit brood ook een keer maken? Het recept vind je hier. Er staan nog meer lekkere broodrecepten op haar blog, ik zou zeggen neem eens een kijkje.

woensdag 10 april 2013

Plaattaart met asperges, prosciutto en tomaten


Ingrediënten:
- 375 g bladerdeeg op een rol (tante Fanny)
- 2 eieren
- 250 g ricotta
- handvol verse basilicum
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 25 g geraspte Parmezaanse kaas (ik heb meer gebruikt)
- 12 kleine cherrytomaatjes, gehalveerd
- 8-12 groene asperges, in stukjes van 5 cm gebroken
- 6-8 plakken prosciutto
- olijfolie
- zout en peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en beleg een bakplaat met bakpapier. Leg het bladerdeeg (ik had twee rollen, want 1 rol is 270 g, ik heb van de 2e rol maar een gedeelte gebruikt en aan elkaar geplakt, zodat de hele bakplaat bedekt was) er op en snijd met een scherp mes een rand aan alle kanten van 2 cm. Prik in het middelste deel gaatjes met een vork.
2. Meng in een kom de ricotta, eieren, basilicum (in stukjes gescheurd), knoflook en de helft van de Parmezaanse kaas. Meng goed en voeg naar smaak zout en peper toe. Spreid dit mengsel uit over het midden van het bladerdeeg, laat de randen vrij.
3. Leg de tomaatjes en de asperges erop, verdeel de in stukken gescheurde prosciutto erover, het hoeft er allemaal niet netjes op te liggen. Verdeel de rest van de Parmezaanse kaas erover, maal er nog wat zwarte peper over en druppel er wat olijfolie op. Strijk met een kwastje wat olijfolie op de randen.
4. Bak de plaattaart 25 minuten in de oven. Serveer de taart warm  met een lekkere groene salade.

Bron: "Good Food" magazine april 2013


Wat een héérlijke combinatie van smaken op deze plaattaart! Wij vinden de rollen bladerdeeg (tante Fanny kocht ik bij de Jumbo, maar ik gebruik ook wel eens de rollen van AH, ze liggen in de koeling) veel lekkerder dan het roomboter bladerdeeg van Koopmans uit de de diepvries. Deze plaattaart is snel gemaakt, de groene asperges hoef je niet te schillen en verder verdeel je alles erop en schuif je hem zo in de oven en een klein half uurtje later zit je heerlijk te smullen!

maandag 8 april 2013

Groene pannenkoekjes met limoenboter


Ingrediënten:
- 250 g spinazie, gewassen
- 110 g zelfrijzend bakmeel
- 1 el bakpoeder
- 1 ei
- 50 g boter, gesmolten
- ½ tl zout
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 1½ dl melk
- 6 middelgrote bosuien (in totaal 100 g), in dunne ringetjes
- 2 verse groene chilipepers, in dunne ringetjes
- 1 eiwit
- olijfolie om in te bakken

Limoenboter:
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- geraspte schil van 1 limoen
- 1½ el limoensap
- ¼ tl zout
- ½ tl witte peper
- 1 el fijngesneden koriander
- ½ teen knoflook, fijngehakt
- ¼ tl chilivlokken

Bereiden:
1. Begin met de limoenboter: roer de boter zacht en romig  in een kom. Roer de ingrediënten erdoor en doe alles in een stukje plasticfolie en vorm dat tot een rol. Leg het in de koelkast om op te stijven.
2. Kook de spinazie in het aanhangend water tot het geslonken is. Giet de spinazie in een vergiet en laat goed uitlekken. Als het koud is druk je met je handen al het vocht eruit. Hak hem grof.
2. Voeg de groene peper en de bosui toe en zet apart.
3. Doe voor het beslag het bakmeel, de bakpoeder, ei, gesmolten roomboter, zout, komijn en melk in een grote kom (gebruik geen gewone theelepels maar maatlepels). Klop alles door elkaar tot een glad mengsel. Roer er met een vork het groentemengsel doorheen. Klop in een andere kom het eiwit tot zachte pieken en spatel dit door het beslag.
4. Doe een beetje olijfolie in een koekenpan en schep met een eetlepel hoopjes beslag in een pan, druk een beetje plat, de pannenkoekjes moeten een doorsnede hebben van ongeveer 7 cm. en 1 cm dikte. Bak ze aan beide kanten ongeveer 2 minuten. Leg ze op keukenpapier en houd ze warm. Bak zo verder tot al het beslag op is.
5. Serveer de pannenkoekjes met een plakje limoenboter. Hoofdgerecht voor twee personen en voorgerecht of bijgerecht voor vier personen.

Tip: Je houdt waarschijnlijk wat van de limoenboter over. Bewaar het in de koelkast, het  is namelijk ook lekker op een gepofte zoete aardappel of op een stukje vlees of vis.

Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi

Weer een super lekker recept uit mijn favoriete kookboek Plenty! Makkelijk, niet veel ingrediënten en gedeeltelijk voor te bereiden. Ik maakte 's morgens al de limoenboter, die moet nl opstijven in de koelkast. Ik kookte de spinazie ook alvast, deze kan dan goed uitlekken. Hoewel je er echt nog een heleboel vocht uitdrukt. Kortom weer een recept dat we hier vaker gaan eten. Heb je de preipannenkoekjes van Ottolenghi ook al eens geprobeerd? Ook zo zalig!

zaterdag 6 april 2013

Torta di Riso al Profumo d'Arancio (sinaasappel-rijsttaart)


Ingrediënten:
- 1,75 l volle melk
- 1 vanillestokje
- schil van een halve citroen, in dikke repen
- 200 g fijne kristalsuiker
- 300 g arborio risottorijst
- 5 grote eieren, gesplitst in dooiers en witten
- ½ dl sinaasappellikeur (Grand Marnier)
- 75 g rozijnen
- geraspte schil van 1 sinaasappel + plus extra voor garnering
- poedersuiker voor garnering

Bereiden:
1. Breng de melk (gebruik volle melk,daar wordt de rijst zo lekker romig van) met het vanillestokje (ik heb het opengesneden en de zaadjes eruit gehaald), de citroenschil (ik gebruikte de schil van een hele citroen) en de suiker in een grote pan aan de kook. Als de melk kookt, voeg je de rijst toe. Roer de rijst door de melk en zet het vuur middelhoog. Kook 30-35 minuten, af en toe even doorroeren, tot de rijst al dente en romig van consistentie is en de melk grotendeels is opgenomen. Neem van het vuur en laat helemaal koud worden. Verwijder de vanillepeul en de citroenschilletjes.
2. Verwarm de oven voor op 180'C , boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier.
3. Klop in een kom de eigelen met de likeur romig. Klop in een andere kom de eiwitten stijf.
4. Roer het dooiermengsel door de koude rijst en spatel het eiwitschuim er voorzichtig door, gevolgd door de rozijnen (ik heb meer rozijnen toegevoegd, in het originele recept stond 40 g) en de sinaasappelrasp.
5. Giet het mengsel in de voorbereide vorm en bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven. Houd de taart goed in de gaten, ik heb er na een half uurtje een stukje aluminiumfolie losjes opgelegd, anders werd de bovenkant te bruin.
Dien hem warm of koud op, bestrooid met wat poedersuiker en wat extra sinaasappelrasp.

Bron: "De streken van Twee Gulzige Italianen" Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo

Vooral in de Noordelijke regio's van Italië, waar rijst wordt geteeld en in overvloed aanwezig is, wordt rijst
gebruikt als basis voor gebak.


Het werd weer eens tijd om een taart te bakken en dit recept lag al een tijdje klaar om uitgeprobeerd te gaan worden. Bij Wilma van het blog "Kookgek" had ik een tijdje geleden een soortgelijke taart geproefd, die heel goed in de smaak viel. In haar recept ging saffraan en anijslikeur. Toen zag ik in het boek van Carluccio dit recept, dat net even anders is. In de taart van Wilma proefde je subtiel de smaak van de anijslikeur, erg lekker, in deze taart proef je behalve de romige rijst ook nog de frisse smaak van citroen en sinaasappel en af en toe het zoetige van de rozijnen. Deze taart is echt een aanrader en als je kunt wachten: de volgende dag is de taart nog lekkerder!

donderdag 4 april 2013

Kruidige noedelsalade met pinda's


Ingrediënten:
- 75 g geroosterde, ongezouten pinda's
- 200 g eiernoedels of Thaise rijstnoedels
- 150 g sperziebonen of peultjes, of een combinatie
- ½ komkommer
- 6 lente-uitjes, onder- en bovenkant eraf
- ongeveer 12 baslicumblaadjes, in grove stukken (liefst Thaise basilicum)
- klein bosje munt, grof gesneden
- klein bosje koriander, grof gesneden

Voor de dressing:
- 2 el rijstazijn
- geraspte schil en sap van 1 limoen
- ½-1 kleine rode chilipeper, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 tl bruine suiker
- 1 tl sesamolie
- ½ tl sojasaus, plus extra voor erbij

Bereiden:
1. Roer voor de dressing alle ingrediënten door elkaar in een grote schaal.
2. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af in een vergiet en spoel ze af onder de koude kraan. Doe ze in de schaal bij de dressing en roer alles goed door elkaar zodat alle noedels met de dressing bedekt zijn. Laat in de dressing afkoelen.
3. Kook de sperziebonen 3-5 minuten in een pan met water en zout en voeg na een paar minute de peultjes toe en kook die ook nog eens 2-3 minuten mee. Giet af en spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
4. Halveer de komkommer in de lengte en snijd in dunne plakjes. Snijd de lente-uitjes in schuine, dunne ringetjes.
5. Vermeng de afgekoelde noedels met de pinda's, komkommer, lente-ui, sperziebonen en/of peultjes en de kruiden. Serveer de salade en geef er sojasaus bij voor de liefhebber.

Bron: "Veg!"  Hugh Fearnley-Whittingstall

Dit recept sprak mij meteen aan uit dit boek en meestal heb ik  - al zeg ik het zelf - wel een goede kijk op wat lekker is. Toch heb ik getwijfeld of ik het moest plaatsen, want wij vonden het allebei een beetje tegenvallen. Misschien doordat we de heerlijke sobanoedels met aubergine en mango van Ottolenghi nog in ons hoofd hadden, hoewel dat eigenlijk een heel ander recept is. Uit Veg! heb ik wel al een paar lekkere recepten gemaakt, maar toch blijft Plenty mijn favoriet!

dinsdag 2 april 2013

Varkensfiletreepjes met mango en cashewnoten


Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 g varkensfiletlapjes à la minute
- 1 el sherry
- 1 el ketjap manis
- 1½ el citroensap
- zout / peper
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 2 bosuitjes
- 1 Nature's Pride mango
- 1 el maïzena
- 2 el sesamolie
- 1 el bruine suiker
- 2 el ongezouten cashewnoten

Bereiden:
1. Varkensfiletlapjes in reepjes van ca. ½ cm snijden. In kom 1 el sherry, ketjap en citroensap door elkaar roeren en op smaak brengen met zout en peper. Filetreepjes 15 minuten hierin marineren.
2. Knoflook fijnsnipperen, van de rode peper de pitjes verwijderen en in reepjes snijden. Bosuitje schoonmaken en in ringetjes snijden. Mango schillen en in blokjes snijden.
3. Varkensreepjes uit marinade halen, marinade opvangen en bewaren. Reepjes bestrooien met maïzena.
4. In wok sesamolie verhitten, knoflook en rode peper toevoegen en ½ minuut fruiten. Varkensreepjes toevoegen en 3 à 4 min. roerbakken en lichtbruin laten worden. Mango toevoegen en 2 min. meebakken. Marinade en bruine suiker door varkensreepjes roeren en goed omscheppen. In schaal doen en garneren met bosuitjes en cashewnoten.
5. Lekker met rijst en sugar snaps.

Bron:  "Roerbakken van AH".

Een recept uit een oud boekje van AH. Ik herinnerde  mij dit recept van een paar jaar geleden en wist nog dat wij dit heel lekker vonden.
De ready to eat mango's zijn erg handig voor zo'n gerecht. Meestal bedenk ik pas in de middag wat ik 's avonds ga eten en als je dan een mango nodig hebt, is hij meestal nog niet rijp. Deze mango's kun je dezelfde dag gebruiken en je kunt ze ook nog een paar dagen bewaren.