Ingrediënten:
- 5 à 6 appels zoet of zuur
- sap van 1½ citroen
- 4 eieren, gesplitst
- 150 g fijne kristalsuiker
- 140 g bloem
- 2 el gesmolten boter
- 1 tl kaneel, voor de bovenkant
Bereiden:
1. Snijd de appels in vieren, schil ze, verwijder de klokhuizen en snijd de kwarten in dunne plakjes. Leg de appels in een kom met water en 1/3 van het citroensap. Zo verkleuren ze niet, giet ze daarna af en laat uitlekken.
2. Verwarm de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van ca 23 cm goed in met boter, beleg de bodem met bakpapier.
3. Klop de eidooiers met de suiker (houd 1 eetlepel apart voor de bovenkant van de cake). Voeg de rest van het citroensap en de bloem toe en roer krachtig door elkaar. Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig door het deeg.
4. Doe de helft van het deegmengsel in de vorm en verdeel de helft van de plakjes appel over het deeg. Verdeel dan de rest van het deeg erover en schik de rest van de appelschijfjes netjes over het deeg. Smeer ze in met de gesmolten roomboter en strooi de eetlepel suiker en de kaneel over de appels.
5. Zet de vorm ongeveer 50 à 60 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen, verwijder de vorm en serveer.
Bron: De Joodse Keuken, Claudia Roden