- 500 gram bloem
- 1 goudrenet
- 75 gram rozijnen
- 75 gram krenten
- 100 gram biggareaux (geglaceerde kersjes) / of sukade
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 1 ei
- rasp van 1 citroen (optioneel: ook de geraspte schil van 1 sinaasappel erbij)
- 300 ml karnemelk
- 200 ml bier
- zonnebloemolie om in te frituren (GEEN frituurvet of olijfolie gebruiken!)
Bereiden:
1. Avond van te voren: doe de rozijnen en krenten in een bakje en doe daar zoveel lauwwarm water bij tot ze 1cm onder staan. (je kunt ze ook in rum weken)
2. De volgende dag: haal het ei uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (dit bedenk ik vaak te laat, leg je ei dan in een bakje met lauw water om de ergste kou eraf te halen)
3. Giet de krenten en rozijnen uit en leg ze te drogen op een schone theedoek, ik dep ze ook nog voorzichtig droog met een theedoek.
4. Meng in een heel grote kom de bloem, de suiker, het zout en de gist. Maak een kuiltje in het midden.
5. Verwarm de karnemelk en het bier (neus dicht!) in een steelpannetje totdat het stinkende mengsel lauwwarm is. Ik test dit gewoon door mijn vinger erin te steken, moet aangenaam warm voelen. (niet heet, daar kan de gist niet tegen!)
6. Snijd je biggareaux kleiner en je appel in kleine blokjes, doe daarbij de krenten en de rozijnen en het citroen/sinaasappel rasp. Meng daar 2 of 3 eetlepels bloem door.
7. Breek het ei in het kuiltje van het deeg en zet de mixer met deeghaak op de laagste stand, voeg steeds beetje bij beetje het karnemelk/biermengsel toe. Je deeg voelt lekker warm aan, voeg nu de vulling toe en meng met een houten lepel.
8. Maak een schone theedoek vochtig met warm water en dek je kom daarmee af. Zet je kom ongeveer 1 uur in een tochtvrije ruimte voor de kachel (niet te dichtbij) tot het volume van het deeg verdubbeld is.
Nu het frituren:
Je kunt het beste een frituurpan gebruiken want de baktemperatuur is heel belangrijk (te koude olie: vette oliebollen, te hete olie: donkere buitenkant, rauwe binnenkant).
- Verwarm dus je frituurpan op 175 C, dip een ijsbolletjes tang in de hete olie en schep een bolletje deeg in je frituurpan. Ik frituur 4 - 5 bollen per keer, als je er meer doet koelt je olie teveel af (ramp: vette oliebollen).
Frituur je oliebollen in ca. 5 - 6 minuten gaar, en keer ze halverwege met een schuimspaan. Schep je oliebollen uit de pan op een bord met veel keukenpapier. Ga zo door tot het deeg op is.
- Bestrooi je oliebollen met poedersuiker: HAPPY NEW YEAR! 1 januari gaan we wel weer lijnen.... of niet!
Noot:
Gistermiddag heb ik uitgebreid gezocht naar tips hoe je de beste oliebollen bakt, het belangrijkste is dat je heel secuur te werk gaat. Voor oliebollen moet je de tijd nemen. Verder is het belangrijk dat je geen koude ingrediënten bij je deeg doet, vandaar dat de karnemelk en het bier een beetje verwarmd worden. Ook heel belangrijk is je olietemperatuur, 175/180 graden is perfect. Karnemelk schijnt een geheim tot succes te zijn, daar worden je oliebollen luchtig van en bier is ook goed voor het gisten. Ik heb geen recept gevonden waar bier en karnemelk samen worden gebruikt, maar het werkt voor mijn bollen: ze zijn krokant aan de buitenkant, niet baggervet, goed gevuld en luchtig van binnen.
Bron: Een beetje uit "de smaak van december" en de rest van Marlous.
Onze dochter Marlous bakt ieder jaar deze héérlijke oliebollen voor ons! Daar ben ik erg blij mee; mijn huis stinkt niet en ik hoef mijn keuken niet te soppen, want alles wordt toch wel erg vet na het bakken van oliebollen.
Dankjewel Marlous, ze zijn weer verrukkelijk!!!!!!
Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling!
Dankjewel Marlous, ze zijn weer verrukkelijk!!!!!!
Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling!