vrijdag 31 december 2010

Heerlijke oliebollen van Marlous!


Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 1 goudrenet
- 75 gram rozijnen
- 75 gram krenten
- 100 gram biggareaux (geglaceerde kersjes) / of sukade
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 1 ei
- rasp van 1 citroen (optioneel: ook de geraspte schil van 1 sinaasappel erbij)
- 300 ml karnemelk
- 200 ml bier
- zonnebloemolie om in te frituren (GEEN frituurvet of olijfolie gebruiken!)
Bereiden:
1. Avond van te voren: doe de rozijnen en krenten in een bakje en doe daar zoveel lauwwarm water bij tot ze 1cm onder staan. (je kunt ze ook in rum weken)
2. De volgende dag: haal het ei uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (dit bedenk ik vaak te laat, leg je ei dan in een bakje met lauw water om de ergste kou eraf te halen)
3. Giet de krenten en rozijnen uit en leg ze te drogen op een schone theedoek, ik dep ze ook nog voorzichtig droog met een theedoek.
4. Meng in een heel grote kom de bloem, de suiker, het zout en de gist. Maak een kuiltje in het midden.
5. Verwarm de karnemelk en het bier (neus dicht!) in een steelpannetje totdat het stinkende mengsel lauwwarm is. Ik test dit gewoon door mijn vinger erin te steken, moet aangenaam warm voelen. (niet heet, daar kan de gist niet tegen!)
6. Snijd je biggareaux kleiner en je appel in kleine blokjes, doe daarbij de krenten en de rozijnen en het citroen/sinaasappel rasp. Meng daar 2 of 3 eetlepels bloem door.
7. Breek het ei in het kuiltje van het deeg en zet de mixer met deeghaak op de laagste stand, voeg steeds beetje bij beetje het karnemelk/biermengsel toe. Je deeg voelt lekker warm aan, voeg nu de vulling toe en meng met een houten lepel.
8. Maak een schone theedoek vochtig met warm water en dek je kom daarmee af. Zet je kom ongeveer 1 uur in een tochtvrije ruimte voor de kachel (niet te dichtbij) tot het volume van het deeg verdubbeld is.

Nu het frituren:
Je kunt het beste een frituurpan gebruiken want de baktemperatuur is heel belangrijk (te koude olie: vette oliebollen, te hete olie: donkere buitenkant, rauwe binnenkant).
- Verwarm dus je frituurpan op 175 C, dip een ijsbolletjes tang in de hete olie en schep een bolletje deeg in je frituurpan. Ik frituur 4 - 5 bollen per keer, als je er meer doet koelt je olie teveel af (ramp: vette oliebollen).
Frituur je oliebollen in ca. 5 - 6 minuten gaar, en keer ze halverwege met een schuimspaan. Schep je oliebollen uit de pan op een bord met veel keukenpapier. Ga zo door tot het deeg op is.
- Bestrooi je oliebollen met poedersuiker:  HAPPY NEW YEAR!  1 januari gaan we wel weer lijnen.... of niet!

Noot:
Gistermiddag heb ik uitgebreid gezocht naar tips hoe je de beste oliebollen bakt, het belangrijkste is dat je heel secuur te werk gaat. Voor oliebollen moet je de tijd nemen. Verder is het belangrijk dat je geen koude ingrediënten bij je deeg doet, vandaar dat de karnemelk en het bier een beetje verwarmd worden. Ook heel belangrijk is je olietemperatuur, 175/180 graden is perfect. Karnemelk schijnt een geheim tot succes te zijn, daar worden je oliebollen luchtig van en bier is ook goed voor het gisten. Ik heb geen recept gevonden waar bier en karnemelk samen worden gebruikt, maar het werkt voor mijn bollen: ze zijn krokant aan de buitenkant, niet baggervet, goed gevuld en luchtig van binnen.  

Bron: Een beetje uit "de smaak van december" en de rest van Marlous.

Onze dochter Marlous bakt ieder jaar deze héérlijke oliebollen voor ons! Daar ben ik erg blij mee; mijn huis stinkt niet en ik hoef mijn keuken niet te soppen, want alles wordt toch wel erg vet na het bakken van oliebollen. 
Dankjewel Marlous, ze zijn weer verrukkelijk!!!!!!
Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling!

donderdag 30 december 2010

Baileys chocolade fudge


Ingrediënten:
- 1 blik gezoete gecondenseerde melk, 397 g
- 100 g roomboter, in blokjes
- 225 g donkerbruine basterdsuiker
- 150 g donkere chocolade van goede kwaliteit, in kleine stukjes
- 60 ml Baileys Original Irish Cream likeur
- 2 el glucose siroop

Bereiden:
1. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en beleg met bakpapier, laat het overhangen.
2. Doe in een pan met dikke bodem de gecondenseerde melk, boter, bruine suiker en glucose siroop Laat op laag vuur, onder voortdurend roeren, warm worden tot alles goed gemengd is. Draai dan het vuur iets hoger en roer met een garde ongeveer 10 tot 15 minuten tot alles dikker wordt en je af en toe de bodem van de pan kunt zien. Goed roeren is erg belangrijk, anders brandt het aan. Roer tot je arm pijn doet, je zult beloond worden!
3. Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor tot deze gesmolten is,. Voeg dan de Baileys toe en meng goed. Giet het mengsel in de vorm en strijk glad. Laat 1 uur afkoelen, doe er dan plasticfolie over en plaats de vorm  een uur, maar het liefst de hele nacht in de koelkast.
4. De volgende dag haal je de fudge uit de vorm door het bakpapier op te tillen en snijd je de fudge in blokjes.

Bron: Taste. com

Vandaag de laatste dag van dit jaar dat ik werk (morgen vrij!), vandaar maar weer eens wat lekkers gemaakt voor de collega's.
In het recept stond dat je 2 el glucose siroop moest toevoegen bij stap 2. Maar aangezien ik het nergens kon krijgen en al eens eerder fudge had gemaakt (zie witte chocoladefudge met cranberries en pistachenootjes) zonder glucose siroop, heb ik het weggelaten. Ik denk dat als je glucose siroop kunt krijgen, je het beter wel kunt toevoegen, want waarschijnlijk wordt de structuur mooier, maar ze smaken er niet minder om. Ook deze fudge is weer verrukkelijk!

woensdag 29 december 2010

Coupe passievrucht


Ingrediënten:
- 4 passievruchten
- 200 ml slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
- 4 eetlepels lemoncurd (uit een potje)

Bereiden:
1. Passievruchten met scherp mes halveren, vruchtvlees (pitjes met aanhangend sap) met theelepel boven schaaltje uit halve passievruchten scheppen.
2. In kom slagroom stijfkloppen met poedersuiker. Lemoncurd erdoor mengen. Vier theelepels passievrucht apart houden voor garnering; rest van passievruchtpulp met spatel luchtig door slagroom scheppen, zodat gemarmerd effect ontstaat.
3. Slagroommengsel over vier glazen coupes verdelen en garneren met apart gehouden passievrucht.

Tip: Schuimpjes smaken heerlijk door dit recept. Breek een aantal schuimpjes in grove kruimels en schep ze door de slagroom.

Bron: Allerhande 14 2004.

Héérlijk simpel dessert, heel apart van smaak. Maak klaar vlak voor het serveren, de schuimpjes op het allerlaatst toevoegen.


Meringueschuimpjes zelf maken: 2 eiwitten en 110 gram fijne kristalsuiker. Klop de eiwitten stijf en klop beetje voor beetje de suiker erdoor. Doe het eiwit in een spuitzak en spuit rozetjes op een plaat (je kunt ook bergjes met een lepel maken, als je geen spuitzak hebt). Zet de schuimpjes ca 1 uur in een oven van 100' C.

dinsdag 28 december 2010

Perentaartje met vanilleroom


Ingrediënten:
- 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 2 handperen, geschild en in blokjes
- 1 el verse tijm, gehakt
- 75 g pecannoten, grof gehakt
- 75 g blanke rozijnen
- 3 el honing
- 3 el stroop
- 125 ml slagroom
- amandelspijs, optioneel

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200' C. Vet 4 kleine ronde vormpjes in en leg er een plakje bladerdeeg in.Meng de peer met de tijm, rozijnen en de pecannoten. Leg een plakje amandelspijs op de bodem en verdeel  het peermengsel er over. Meng de honing met de stroop en verdeel dit over het peermengsel. Zet de taartjes ca 20 minuten in de oven en serveer met wat suiker opgeklopte slagroom en een uitgeschraapte vanillepeul erdoor.

Bron: "Boodschappen' november 2010.

Lekker dessert. Ik heb het gemaakt met amandelspijs. Het geheel moest iets langer in de oven dan stond aangegeven (30 min), de peren scheiden nogal wat vocht af.

maandag 27 december 2010

Kaasfondue Napoli

Foto van internet
Ingrediënten:
- 300 g Napoli Contadino (te verkrijgen bij de kaasboer)
- 300 g belegen Noord-Hollandse
- 3 dl droge witte wijn
- vers gemalen zwarte peper
- maïzena

Bereiden:
1. Rasp beide kaassoorten en giet de wijn in een fonduepan en verwarm deze zonder te laten koken.
2. Voeg de kaas steeds in gedeelten toe, verhoog de temperatuur en blijf goed roeren. Liefst met een houten lepel.
3. Als het mengsel mooi egaal en smeuïg is, voeg je een papje van wat maïzena en witte wijn toe en daarna wat vers gemalen peper.



Bron:  uit een foldertje van de kaasboer.

Napoli Contadino is een heerlijke specialiteit van Hollandse bodem. Geïnspireerd door de Italiaanse keuken, met knoflook, olijven en gedroogde zontomaatjes, heeft deze kaas een zuidelijk karakter.



Na al het vele eten op eerste Kerstdag, doen wij het tweede kerstdag rustig aan. Vandaar deze heerlijke kaasfondue . We zijn vergeten een foto te maken, vandaar dit keer een foto van internet. Deze hoeveelheid is maar voor 3 personen, voor meerdere personen de hoeveelheden aanpassen!

donderdag 23 december 2010

Fijne feestdagen!


Ik wens alle volgers en lezers van mijn blog heel fijne feestdagen en ik hoop dat jullie inspiratie op hebben gedaan voor een lekker kerstdiner.

dinsdag 21 december 2010

Kerstcake met chocolade en vruchten


Ingrediënten:
- 200 g roomboter
- 200 g donkerbruine basterdsuiker
- 100 g donkere chocolade, in stukjes gebroken
-  75 ml cognac
- 1 tl vanille extract
- 250 g rozijnen
- 250 g krenten
- 100 g gedroogde cranberries
- 100 g gedroogde kersen
- 100 g gekonfijte sinaasappelschilletjes
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g gemalen amandelen
- 3 el cacaopoeder
- 1 el gemengde kruiden (zoals kaneel, gemalen kruidnagelpoeder, gemberpoeder en nootmuskaat)
- 3 eieren, los gekopt

Bereiden:
1. Doe de boter, suiker, chocolade, cognac, vanille extract en het gedroogde fruit in een grote soeppan en verwarm al roerend op een laag vuur, tot de boter en chocolade gesmolten zijn en alles goed gemengd is. Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 150' C. Beleg een springvorm van 20 cm doorsnede met een dubbele laag bakpapier. Vet de randen in en doe daar ook een reep bakpapier tegenaan.
3. Meng de bloem, de gemalen amandelen, cacao en de kruiden goed met elkaar. Doe de eieren bij het iets afgekoelde chocolade- fruitmengsel, gevolgd door het bloemmengsel. Meng totdat alles is opgenomen.
4. Doe alles in de springvorm en zet in de voorverwarmde oven en bak de cake ongeveer 1 uur en 45 minuten of totdat er een satéprikker  schoon en droog uit komt. Laat de cake volledig afkoelen in de vorm. Versier de cake.

Bron "Good Food " december 2010.


Een moderne versie van de traditionele Engelse kerstcake. Ziet er niet alleen geweldig uit, maar smaakt ook verrukkelijk! Ik heb de cake versierd met een glazuur van één eiwit en 250 g gezeefde poedersuiker, goed met elkaar mengen en op de cake smeren met een mes. Verder heb ik de cranberries en de takjes rozemarijn eerst door eiwit gehaald en toen door de fijne kristalsuiker, daarna goed laten drogen op een rooster. Gedroogde kersen en gekonfijte sinaasappelschilletjes kun je kopen bij een delicatessenzaak of een notenbar. Amandelmeel koop je ook bij een delicatessenzaak of een reformwinkel, maar ik vind het persoonlijk lekkerder om zelf amandelen te malen in een keukenmachine.

zondag 19 december 2010

Romige bloemkoolsoep met gorgonzola


Ingrediënten:
- ½ bloemkool (of zak panklare bloemkoolroosjes 350 g )
- 25 g boter
- 750 ml groentebouillon
- 125 ml slagroom
- versgeraspte nootmuskaat
- versgemalen witte peper
- 75 g gorgonzola

Bereiden:
1. Dikke stronk en bladeren van de bloemkool snijden. Bloemkool wassen en in stukjes snijden.
2. In soeppan boter smelten. Bloemkool toevoegen en in 5 min. zachtjes bakken, bloemkool mag niet kleuren.
De warme bouillon en de slagroom bij de bloemkool schenken, aan de kook brenegen en 10 min. afgedekt zachtjes laten koken, tot de bloemkool gaar is.
3. Soep met staafmixer of in keukenmachine pureren en op smaak brengen met nootmuskaat en witte peper.
4. Soep over vier borden verdelen en gorgonzola erboven verkruimelen.

Bron: Allerhande 14, 2004

Heerlijk soepje, altijd een groot succes. Je kunt natuurlijk ook een andere blauwschimelkaas gebruiken of zelfs een zachte geitenkaas. Als je een paar rauwe bloemkoolroosjes apart houdt en ze fijn hakt en op het laatst door de soep roert, krijgt de soep wat meer bite.

zaterdag 18 december 2010

Cranberry - sinaasappel - pecanbrood


Ingrediënten:
- 60 g ongezouten en ongeroosterde pecannoten, grof gehakt
- 1 el sinaasappelrasp
- 90 ml sinaasappelsap
- 155 ml karnemelk
- 85 g roomboter, gesmolten en afgekoeld
- 1 groot ei, losgeklopt
- 270 g  patentbloem
- 200 g  suiker
- mespunt zout
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl baking soda
- 150 g verse cranberries, grof gehakt

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190' C.Vet een cakeblik in met boter en bestuif met bloem.
2. Leg de pecannoten op bakpapier op een bakblik en rooster ze bruin in 5 - 7 minuten. Laat ze volledig afkoelen.
3. Meng in een schaal sinaasappelrasp, sinaasappelsap, karnemelk, boter en ei. Meng in een grote kom de bloem, suiker, zout, bakpoeder en baking soda. Meng de vochtige ingrediënten bij de droge tot ze net gemengd zijn. Roer voorzichtig de cranberries en de pecannoten erdoor. Niet te lang mengen.
4. Doe het deeg in de cakevorm en bak het brood 20 minuten en verlaag dan de oventemperatuur naar 175' C, bak het brood verder nog ongeveer 45 minuten of totdat een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en haal daarna het brood uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

Bron: "Sweet Pea's Kitchen".

Héérlijk bij een kopje thee of koffie. Wij noemen dit geen brood, maar cake. Erg lekker door de fris-zure smaak van de verse cranberries.

woensdag 15 december 2010

Voorgerechten voor de Kerst

Garnalentoast met tomatencrème

Ingrediënten:
- 1 avocado
- 2 el citroensap
- 150 g Hollandse garnalen
- 50 g rucola of veldsla

Voor de tomatencrème:
- ½ rode ui of 1 sjalotje
-  1 teentje knoflook
- 2 tomaten
- 125 ml zure room
- mespuntje cayennepeper
- 4 sneetjes brood (korsten verwijderd)

Bereiden:
1. Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes. Besprenkel deze met citroensap. Schep de garnalen erdoor.
2. Snipper voor de tomatencrème de ui . Voeg de geperste knoflook toe.  Verwijder de schil en de pitjes van de tomaten en snijd het vruchtvlees in miniblokjes. Schep ze door de ui samen met de zure room en de cayennepeper.
3. Rooster het witbrood. Beleg de sneetjes met de rucola en het garnalenmengsel en schep er wat tomatencrème op.

Tip: In plaats van tomaten zijn zongedroogde tomaten ook heel lekker.

Bron: 'Boodschappen' 10 - 2002


Kruidenpannekoekjes met gerookte zalm

Voor de pannenkoekjes:
- 200g bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 2 el fijngehakte bieslook
- 3 bosuitjes, fijngehakt
- 2 dl melk
- 35 g boter, gesmolten en afgekoeld
- 2 eieren, losgeklopt
- 200 g gerookte zalm

Voor de dressing:
- 4 el crème fraîche
- sap van ½ citroen
- 1½ el kappertjes, afgespoeld
- 1½ el fijngehakte dille

Bereiden:
1. Meng voor de pannenkoekjes, de bloem, het bakpoeder, de bieslook en bosuitjes met een ¼ tl zout in een kom door elkaar. Klop in een andere kom, de melk, boter en ei door elkaar en meng dit door de droge ingrediënten zodat een beslag ontstaat. Verwarm in een koekenpan met anti-aanbaklaag een beetje boter en bak in totaal 12 pannenkoekjes. Voor ieder pannenkoekje is 1 volle eetlepel beslag nodig.
2. Meng voor de dressing de crème fraîche met het citroensap en de helft van de dille (voeg indien de dressing niet vloeibaar genoeg is meer citroensap toe).
3. Leg op ieder bord drie pannenkoekjes, beleg met gerookte zalm en besprenkel met de dressing. Ganeer met de resterende dille en met de kappertjes.

Bron: 'Good Food'.


Garnalencocktail met mango en limoendressing

Ingrediënten:
- 250 g Hollandse garnalen
- 1 mango
- 2 stengels bleekselderij
- 1 el versgehakte bieslook

Voor de dressing:
- 1 bekertje crème fraîche (125 ml)
- 2 el mayonaise
- 2 el limoensap
- 1 el droge sherry of witte wijn
- versgemalen peper
- blaadjes veldsla
- plakjes citroen of limoen

Bereiden:
1. Schil de mango, halveer de vrucht, verwijder de pit en verdeel het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de stengels bleekselderij in smalle boogjes.
2. Schep de mango, bleekselderij en bieslook door de Hollandse garnalen.
3. Meng voor de dressing crème fraîche, mayonaise, limoensap, sherry en versgemalen peper.
4. Schik de blaadjes veldsla in coupes. Schep de dressing luchtig door de garnalencocktail, verdeel deze over de sla en garneer met een plakje citroen.

Bron: :"Vrouw online"

Hier weer enkele suggesties voor een lekker voorgerecht voor je kerstdiner.
Voor meer ideeën: kijk bij het label voorgerecht.

dinsdag 14 december 2010

Borrelhapjes voor de Kerst

Canapé met tomaatjes en feta-pesto

Ingrediënten:
- 175 g bladerdeeg
- 25 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
- 20 g  verse platte peterselie (of krulpeterselie)
- 2 el pijnboompitten
- 100 g feta, verkruimeld
- ½ teentje knoflook, geperst
- 4 el olijfolie
- 12 kleine cherrytomaatjes

Bereiden:
1. Bestrooi het werkvlak met de Parmezaanse kaas en rol hierop het deeg uit tot 2 mm dikte. Steek 12 rondjes uit met een doorsnee van 6 cm en bekleed hiermee een ondiepe vorm voor 12 muffins. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 ' C.
2. Prik iedere deegbodem met een vork in en bak in 15 - 20 min. goudbruin. Neem de deegrondjes voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een metalen rooster. Scheur intussen de blaadjes peterselie van de steeltjes. Houd 12 blaadjes apart, doe de resterende peterselie samen, met de pijnboompitten in de keukenmachine en hak grof. Voeg nu de feta, knoflook en olijfolie toe en draai tot een dikke pasta.
3. Schep voor het serveren een volle lepel feta-pesto op de deegrondjes en leg hierop twee gehalveerde cherrytomaatjes. Garneer met de blaadjes peterselie.

Bron: Good Food special Méditerranée 2005 en BBC Good Food



Bladerdeeg - zalmhapje

Ingredienten:
- 4 plakjes bladerdeeg
- 150 g gerookte zalm
- 1 ei
- sesamzaad of maanzaad
- 200 g roomkaas
- 2 el bosuitjes
- 2 el dille

Bereiden:
Laat het bladerdeeg iets ontdooien en bestrijk de plakjes licht met een losgeklopt ei. Snijd ze elk in negen vierkantjes en bestrooi ze met sesam- of maanzaad.
Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in een voorverwarmde oven van 200' C in ongeveer 8 minuten mooi bruin. Laat afkoelen en snijd ze in twee laagjes.
Roer de roomkaas zacht en meng er wat fijngehakte bosuitjes en dille door. Verdeel dit over de onderkant van de vierkantjes en leg hierop een stukje gerookte zalm. Leg hierop het bovenste gedeelte van het bladerdeeg.


Lekkere borrelhapjes voor als je gasten binnenkomen. Helemaal van tevoren te bereiden. Alleen het bladerdeeg op het laatste moment beleggen, anders wordt het zacht.

maandag 13 december 2010

Tournedos met marsalasaus


Ingrediënten:
- 2 sjalotjes
- 75 g roomboter
- 1½ dl marsala
- 4 dl runderfond
- verse rozemarijn
- ¼ liter slagroom
- zout/peper
- 4 tournedos (120 g/ stuk)

Voorbereiding:
Snipper de sjalotjes. Smelt 10 g boter in een steelpan en laat de sjalotjes zachtjes glazig worden. Voeg de marsala, de fond en 1 toefje rozemarijn toe en laat de vloeistof tot ca. de helft inkoken. Zeef het vocht, roer de slagroom erdoor en laat het geheel opnieuw iets inkoken tot sausdikte (ook weer ongeveer de helft). Het is mogelijk om de saus iets te binden met allesbinder. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Afwerking:
Haal de tournedos 2 uur voor gebruik uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Verwarm de saus. Verhit intussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de tournedos op een hoog vuur 1-3 minuten per kant (afhankelijk van de gewenste gaarheid). Bestrooi het vlees met zout en peper, leg het op voorverwarmde borden en schep de saus erop en eromheen. Garneer met toefjes rozemarijn. (ben ik vergeten)
Lekker met peultjes en aardappeltjes uit de oven.

Bron: 'Lekker en feestelijk'.

Dit is ook een lekker recept voor de kerst. De saus kun je de dag ervoor al bereiden en hoef je dan voor het serveren alleen maar op te warmen. Vergeet niet het extra takje rozemarijn op de tournedos te leggen :-)
Aangezien wij met de Kerst niet thuis eten, hoef ik ook niets uit te proberen, vandaar dat ik recepten plaats die ik al eerder geplaatst heb om jullie toch ideeën aan de hand te doen!

zaterdag 11 december 2010

Panna cotta


Ingrediënten:
- 200 ml slagroom
- 300 ml melk
- 50 g suiker + 2 eetlepels
- 1 vanille stokje
- 4 blaadjes gelatine
- 200 gram aalbessen, aardbeien, frambozen, bramen (evt. diepvries)

Bereiden:
Voor vier personen.
1. Room, melk, suiker en vanille stokje (uitgeschraapt) op laag vuur zachtjes aan de kook brengen.
15 minuten zachtjes laten koken.
2. Inmiddels de gelatine in ruim koud water laten weken. Als het slagroommengsel een beetje afgekoeld is, de galatineblaadjes er één voor één doorroeren.
3. De vla in met koud water omgespoelde vormpjes van 150 ml inhoud gieten (later las ik dat je ze ook kunt insmeren met een neutrale olie, misschien komen de puddinkjes dan beter uit de vorm) en in koelkast op laten stijven.
4. Fruit ( ik heb bosvruchten uit de diepvries van AH gebruikt, met wat verse aarbeien) met suiker in pan doen en verwarmen, niet doorkoken. (smaakt zowel warm als koud)
5. Voor het serveren de vormpjes even in heet water dompelen en stort de panna cotta op een bordje. Garneer met de vruchtjes en een blaadje munt.


Dit recept heb ik al eens eerder geplaatst. Het is een lekker dessert voor de kerst, helemaal in kerstkleuren. Je kunt de saus maken met diepvriesvruchtjes en eventueel de panna cotta opmaken met verse aardbeien.
Doe eventueel plasticfolie in je vormpjes, zodat je zeker weet dat je panna cotta er heel uitkomt.
Het fijne van dit recept is dat je alles van tevoren kunt maken, zelfs de dag voor kerst.

vrijdag 10 december 2010

Pecankoeken


Ingrediënten:
- 165 g poedersuiker
- 270 g bloem
- 230 ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 115 g ongezouten roomboter, gesmolten
- 120 ml honing
- 3 el slagroom
- 80 g bruine suiker
- 300 g ongezouten pecannoten, grof gehakt

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175' C en beleg een bakvorm van 22 x 30 cm met bakpapier.
2. Zeef de bloem en de poedersuiker, voeg de boter toe en maak met je handen een samenhangend deeg. Spreid dit met je vingers uit in de vorm en zet in de oven. Bak de bodem 20 minuten. Haal uit de oven.
3. Intussen meng je de gesmolten boter met de honing, slagroom en bruine suiker. Doe de pecannoten erbij en meng alles goed.
4. Verdeel het pecanmengsel over de bodem en spreid het goed uit over de bodem. Zet het bakblik terug in de oven en bak nog 25 minuten.
5. Laat volledig afkoelen voordat je de koek in vierkanten snijdt.

Bron: "Koko's corner blog".

Het is vrijdag, dus weer iets lekkers gebakken voor de collega's. Zo kan ik eens wat recepten ( die ik tegenkom op Tastespotting)  uitproberen en hoeven wij niet alles zelf op te eten. En de collega's zijn er blij mee :-)

woensdag 8 december 2010

Rocky road van witte chocolade


Ingrediënten:
- 200 g mini marshmallows ( of grote in stukjes geknipt)
- 100 g gedroogde cranberries
- 110 g ongezouten macademia noten, grof gehakt
- 60 g ongezouten pistache nootjes
- 35 g gemalen kokos
- 400 g witte chocolade, in kleine blokjes

Bereiden:
1. Beleg een bakvorm van 18 bij 25 cm met bakpapier, zodat aan alle kanten er wat overhangt.
2. Meng de marshmallows, cranberries, noten en kokos in een schaal. Plaats een kom met de chocolade boven een pan met kokend water, het water mag de kom niet raken en laat de chocolade smelten.
3. Giet de chocolade over het  marshmallowmengsel en meng alles goed. Doe alles in de bakvorm en druk goed aan met een spatel. Laat minstens twee uur opstijven . Snijd daarna de rocky roads met een warm mes in blokjes.

Bron: "Taste. com".

Ik ben een echte zoetekauw, hartig vind ik ook lekker, maar als ik moet kiezen tussen zoet en hartig.... nou dan weet ik het wel! Deze rocky roads zijn dan ook één van mijn favorieten.  Houd je niet van witte chocolade, kijk dan naar mijn andere recept van rocky roads.
Neem ongebrande macademia noten en leg ze ca 10 min. in de oven op 180' C, blijf er wel bij zodat ze niet verbranden zoals bij mij, zonde van die dure noten.
Je bent weer gewaarschuwd, dit is:  VERSLAVEND LEKKER!!!!

dinsdag 7 december 2010

Bietenstamppot met tartaar


Ingrediënten:
- 4 tartaartjes
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 1 appel, goudrenet
- 2 uien
- 400g gekookte bietjes
- 1 koffielepel kaneel
- 100 ml magere melk
- 4 koffielepels roomboter, halfvol
- zout / peper

Bereiden:
Schil de aardappels, was ze en kook ze gaar. Schil de bietjes en snijd ze in blokjes. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Schil de appel en snijd deze in blokjes. Bestrooi de tartaartjes met peper en zout en bak ze samen met de uien.
Maak een stamppot van de aardappels, bietjes, melk, appel en kaneel, voeg peper naar smaak toe. Verwarm het geheel goed door (ik verwarm de bietjes eerst even voor in de magnetron).
Serveer de tartaartjes met de uiringen bovenop de stamppot.

Bron: Weight Watchers, "365 dagen".

Na alle zoetigheid van de Sinterklaas even een slank gerecht. Lekker, snel en simpel.

zondag 5 december 2010

Bananenbrood met pecannoten


Ingrediënten:
- 150 g zachte boter
- 100 g kristalsuiker
- 125 g poedersuiker
- 4 rijpe bananen
- 2 eieren
- 175 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- mespunt zout
- 90 g pecannoten
- boter en paneermeel voor de vorm

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 ' C.
2. Klop de boter licht en romig met de kristal- en poedersuiker.
3. Prak de bananen en roer ze door het botermengsel. Klop de eieren erdoor.
4. Meng de bloem, bakpoeder, kaneel en gemberpoeder met de pecannoten (bewaar er een paar voor de garnering) en meng alles goed door het bananenmengsel.
5. Doe het deeg in een ingevette en met paneermeel bestrooide ( ik gebruik bakpapier) cakevorm van 1 liter, strooi de achtergehouden pecannoten erover en bak het brood in het midden van de oven circa 30 minuten (bij mij moest het 20 minuten langer) of tot een prikker die je in het midden steekt er droog uitkomt.

Bron:"A piece of cake" Leila Lindholm.

Héérlijk voor bij de koffie of thee. De smaak van banaan combineert erg goed met de pecannoten.

zaterdag 4 december 2010

Ayva tatlisi (kweeperendessert)


Ingrediënten:
- 1 kilo kweeperen, in de lengte gehalveerd, geschild en van klokhuis ontdaan (bewaar de zaden)
- 225 g suiker
- 4 ½ dl water
- sap van ½ citroen
- 6-8 kruidnagelen
- 2 kaneelstokjes

Bereiden:
Doe de suiker en het water in een grote pan en breng het onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg het citroensap, de kruidnagelen, de kaneelstokjes en de zaden van de kweeperen toe. Doe ook de halve kweeperen erbij en zet het vuur lager. Pocheer de kweeperen in ca. 60 - 75 minuten, tot de vruchten zacht en roze zijn geworden. Schep de zaden uit de pan en laat de kweeperen afkoelen in de siroop, die een soort gelei wordt.
Serveer gekoeld en verdeel in de holtes een beetje opgeklopte crème fraîche en bestrooi met gehakte pistachenootjes.

Bron: "De keuken van het Midden-Oosten" Ghillie Basan .


Dit is een klassiek herfstdessert, waar ze vooral in Turkije dol op zijn.  Alleen al om de hemelse geur in je keuken zou je dit dessert moeten maken. De zaden geven pectine af waardoor ze een gelei maken van de siroop. Men denkt dat de kweepeer de "appel" was waar Eva Adam mee verleidde.
Kweeperen zijn te verkrijgen van oktober tot februari, je kunt ze kopen in Turkse winkels.

donderdag 2 december 2010

Speculaaswentelteefjes


Ingrediënten:
- 1 ei
- 200 ml melk
- 1 tl speculaaskruiden
- 2 el boter
- 8 sneetjes oud witbrood, zonder korstjes
- 4 speculaasjes, verkruimeld
- 4 flinke el roomkaas
- 2 el geschaafde amandelen, geroosterd
- poedersuiker

Bereiden:
Klop het ei met de melk en de speculaaskruiden goed los. Verwarm steeds een beetje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Doop de boterhammen om en om in de melk, niet te lang, anders vallen ze uit elkaar. Bak ze aan beide kanten bruin. Roer ondertussen de verkruimelde speculaasjes door de roomkaas. Serveer de wentelteefjes warm met een beetje roomkaas en bestrooi ze met poedersuiker en met de geschaafde amandelen.

Bron: "Boodschappen".

Lekker voor ontbijt of bij de lunch op 5 december!

woensdag 1 december 2010

Witte chocoladefudge met cranberries en pistachenootjes


Mijn inzending voor het Foodblogevent juni 2012

Het Foodblogevent wordt deze maand gehost door Kelly van Kell's Kitchen en zij heeft als thema gekozen "Guilty Pleasure".  "Guilty pleasures" kent iedereen wel en ik heb er wel een aantal!

Ingrediënten:
- 350 g witte chocolade
- 1 blikje gecondenseerde gezoete melk (397 g)
- 30 g ongezouten roomboter
- 80 g gedroogde cranberries
- 80 gepelde ongezouten pistachenootjes

Bereiden:
Verwarm au bain marie (kan ook zo op een laag vuur in een pan met dikke bodem) de gecondenseerde melk en de roomboter. Voeg dan de chocolade in kleine stukjes toe en laat onder goed roeren de chocolade smelten. Voeg van het vuur de cranberries en de pistachenootjes toe en meng goed. Giet alles in een vierkant bakblik van 23 cm, dat je bekleed hebt met bakpapier. Laat de fudge minstens 4 uur opstijven in de koelkast ( als je je kan beheersen liever een hele nacht!).Snijd de fudge  in stukken en bewaar in de koelkast. Een makkelijk recept en zeer snel te maken.

Bron: recept geïnspireerd door "Moniques keukentje" en "De keuken van Johanna".

 

Gevaarlijk lekker, calorierijk en verslavend !!!!!

dinsdag 30 november 2010

Telor besengek (gekookte eieren in een fijne kokossaus)


Ingrediënten:
- 6 eieren
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 tl sambal oelek
- 1 tl trassie
- 1 serehstengel, zachte deel fijngehakt
- 1 tl ketoembar
- 1 tl koenjit
- 1 tl suiker
- 2 el zonnebloemolie
- 200 ml bouillon
- 200 ml kokosmelk

Bereiden:
Kook de eieren 6 minuten. Spoel ze koud en pel ze. Maal ondertussen de ui, knoflook, smabal, trassie, sereh, ketoembar, koenjit en suiker in de vijzel tot een een fijne pasta. (ik doe dit eerst in de keukenmachine en daarna in de vijzel). Verhit de olie in een pan en bak de kruidenpasta glazig. Voeg bouillon en kokosmelk toe en leg de eieren in de saus. Laat de eieren nog 10 minuten zachtjes in de saus koken, breng op smaak met peper en zout.

Bron: "Boekoe Kita".

Het fijne van deze Indonesische gerechten is, dat je ze van te voren kunt maken en vlak voor het serveren alleen maar op hoeft te warmen. Als je alles eerder maakt, kunnen de smaken ook beter intrekken.

maandag 29 november 2010

Sajoer lodeh (groenten, tahoe en tempeh in een geurige kokossaus)


Ingrediënten:
- 150 ml zonnebloemolie
- 250 g tahoe, in blokjes gesneden
- 100 g tempeh, in blokjes gesneden
- 400 ml kokosmelk
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 30 g petehbonen, in reepjes gesneden
- 5 salamblaadjes
- 3 djeroek poeroetblaadjes
- 1 stukje laos, in plakjes gesneden
- 1 tl trassie, verkruimeld
- 1 tl suiker
- zout naar smaak
- 500 g sperziebonen, in stukjes
- 1 rode paprika, in reepjes gesneden
- 150 g bamboescheuten, uitgelekt en in repen gesneden

Bereiden:
Verhit de olie in een wadjan en frituur de tahoeblokjes goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en frituur de tempehblokjes ook bruin. Laat ook deze uitlekken. Breng 400 ml water en de kokosmelk aan de kook in een grote pan met ui, knoflook en petehbonen, salamblaadjes, djeroekblaadjes, laos, trassie, suiker en wat zout. Voeg alle groenten toe en laat het gerecht zachtjes ca. 20 minuten koken. Voeg vlak voor serveren de tempeh en tahoe toe.

Bron: "Boekoe Kita".

Heb je salamblaadjes en djeroek poeroetblaadjes over, gooi ze niet weg, maar bewaar ze in een plasticzakje in de diepvries.

zondag 28 november 2010

Rendang padang (rundvlees in gekruide kokossaus)


Ingrediënten:
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 3 kemirinoten, fijngemaakt
- 1 tl trassie, verkruimeld
- 2 tl ketoembar
- 1 tl djintan
- 1 tl koenjit
- 1 tl sambal oelek
- 1 tl asem
- 3 el zonnebloemolie
- 350 g runderpoelet
- 2 cm laos, in plakjes gesneden
- 2 serehstengels, gekneusd
- 2 cm djahé, geschild en in plakjes gesneden
- 3 salamblaadjes
- 2 djeroek poeroetblaadjes
- 300 ml kokosmelk

Bereiden:
Maal de uisnippers fijn in de vijzel met de knoflook, kemiri, trassie, droge kruiden, sambal en asem. (ik doe alles eerst in de keukenmachine en daarna in de vijzel). Verhit de olie in een wadjan en bak het kruidenmengsel glazig. Voeg het vlees, laos, sereh, djahé, salam en djeroek poeroet toe en bak even mee. Schenk er 300 ml water bij en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk toe. Laat het vlees in 45 minuten zachtjes gaar sudderen.

Bron: "Boekoe kita".

We missen de Balinese zon en het heerlijke Balinese eten. Vandaar dat ik dit weekend weer eens Indonesisch heb gekookt. Je hebt veel verschillende manieren om rendang te maken. Bij Sinta (onze kokkin op Bali) zag het er anders uit en was het ook veel pittiger. Dit recept is een beetje aangepast aan de Hollandse smaak. Ik heb er dan ook nog een pepertje en wat sambal aan toegevoegd en heb het met sukadelappen gemaakt. Ik heb nog twee andere gerechten gemaakt uit het boek, die recepten zal ik van de week nog wel op mijn blog zetten.

zaterdag 27 november 2010

Romige zuurkoolquiche


Ingrediënten:
- 5 plakjes deeg voor hartige taart
- 1 zakje zuurkool naturel (520 g)
- 200 g casselerrib in dikke plakken
- 1 blik runderknakworst (400 g)
- 150 ml Blue Band Finesse voor koken
- 3 eieren
- 100 g gemalen oude kaas
- 2 el Zaanse mosterd
- 1 lage quichevorm (doorsnede 26 cm), ingevet

Bereiden:
1. Ontdooi de deegplakjes en beleg de vorm er mee, smeer de mosterd over de bodem uit. Verwarm de oven voor op 200' C. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
2. Snij de casselerrib in reepjes. De knakworst afgieten en in stukjes snijden. Meng de zuurkool met de casselerrib en de knakworst en leg de zuurkool op de deegbodem.
3. Meng de Blue Band Finesse met de eieren en de kaas, klop alles los. Schenk het eimengsel over de zuurkool en verdeel evt. nog wat geraspte kaas erover.
4. Zet de quiche in het midden van de oven en bak in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin.

Bron: AH, week 52/53 2004

Soms heb je van die recepten die je ieder seizoen weer maakt. Dit is er zo eentje, die bij ons in de winter regelmatig op tafel komt.

woensdag 24 november 2010

Appel galettes


Ingrediënten:
- 4 plakjes roomboter bladerdeeg
- 120 g amandelspijs
- 1 eidooier
- ½ sinaasappel
- 3 appels
- 2 el amandelschaafsel + wat extra
- 1 tl kaneel
- ¼ tl kardemonpoeder
- 1 el bruine basterdsuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en laat het bladerdeeg ontdooien.
2. Meng de amandelspijs met de eidooier en de rasp van een ½ sinaasappel en verdeel dit over de plakjes bladerdeeg.
3. Schil 3 appels en snijd ze in dunne plakjes. Meng de plakjes met het sap van een halve sinaasappel. Voeg de kaneel, basterdsuiker, kardemon en 2 el amandelschaafsel toe. Leg de plakjes iets overlappend in 2 rijen op het bladerdeeg en bestrooi met wat amandelschaafsel.
4. Zet de plakjes 25 minuten in de oven tot ze mooi bruin van kleur zijn.
5. Snijd de bladerdeeg plakjes doormidden en serveer warm


Heerlijke traktatie voor bij de koffie. En bovendien snel te maken! Ook lekker als dessert met een bolletje ijs.

maandag 22 november 2010

Cannelloni met ricotta en spinazie


Ingrediënten:
- een pak cannelloni
- zout, peper
- 3 el olijfolie
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 2½ dl volle melk
- 1 dl slagroom
- 125 g versgeraspte Parmezaanse kaas
- nootmuskaat
- 400 g verse spinazie (of een pak diepvries spinazie)
- 150 g ricotta
- 3 el fijngesneden basilicum
- 2 eieren

Bereiden:
1. Boter smelten, bloem erdoor roeren en ongeveer 2 minuten bakken. Melk en slagroom in delen erdoor roeren, tot gladde saus ontstaat. Saus ongeveer 5 minuten zachtjes laten koken, steeds goed roeren.
50 g Parmezaanse kaas, zout, peper en nootmuskaat erdoor roeren. ( Ik maak iets meer saus)
2. Oven voorverwarmen op 200' C. Olie verhitten en spinazie snel roerbakken, tot ze geslonken is. Spinazie laten uitlekken, vocht er heel goed uitdrukken, grof hakken en mengen met ricotta, basilicum, 25 g Parmezaanse kaas, eieren, nootmuskaat, zout en peper.
3. Cannelloni met spinaziemengsel vullen. 1/3 deel van de saus in een ingevette ovenschaal schenken. Cannelloni erop leggen en rest van saus erover schenken. Rest van Parmezaanse kaas erover strooien. Cannelloni met aluminiumfolie afdekken en ca 30 minuten bakken. Daarna folie verwijderen en nog 15 minuten laten gratineren.

Bron: "Het kookboek van Tip Culinair".


Afgelopen zaterdag weer terug gekomen uit Bali. Gelukkig was het mooi weer in Nederland, zodat de overgang niet al te groot was (behalve dan de temperatuur). Inmiddels weer zelf achter de pannen gestaan en deze heerlijke cannelloni gemaakt. De eerste keren dat ik dit recept maakte, gebruikte ik verse spinazie, maar sinds deze een keer niet voorradig was en ik diepvries spinazie had gebruikt, maak ik dit recept tegenwoordig altijd met diepvries spinazie, wel zo makkelijk. Wel even laten ontdooien in een vergiet en goed het vocht eruit drukken. Ik gebruik meer basilicum, omdat ik het lekker vind dat je de smaak er goed in terug kunt herkennen. De bechamelsaus is ook lekker romig. Dit is één van mijn lievelings gerechten, helemaal van tevoren te bereiden en alleen nog maar even in de oven schuiven.

woensdag 17 november 2010

Panggang udang besar


Gisterenavond hebben Sinta en  Tini grote garnalen voor ons gegrild. Heerlijk, met een knoflooksausje en sambal trassi. Vanavond krijgen wij bebek met Balinese saus (eend op z'n Balinees). Zal ook vast wel erg lekker zijn. 
Het weer is hier nog steeds fantastisch en wij genieten er nog volop van. Morgen vertrekken we naar Kuta, daar slapen we nog een nachtje in een hotel en vrijdagavond om 21.00 uur vliegen we via Singapore weer terug naar Amsterdam en is onze vakantie alweer voorbij. Nog maar even niet aan denken!






Afgelopen maandag hebben wij nog een uitstapje gemaakt naar de Pura Ulun Danau-tempel. Een bedevaartplaats speciaal voor boeren. Mensen van bijna het hele eiland ondernemen een pelgrimstocht hier naartoe om te bidden tot de watergodin. De tempel is in 1633 gebouwd en bestaat uit vier tempelhoven, waarvan een op het eilandje in het meer staat. Daarna zijn wij op een plaatselijk markt in Candikuning geweest.