Ingrediënten:
- 300 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 50 g suiker
- 1 el gedroogde lavendel
- 1 vanille peul
- 2½ blaadjes gelatine
Voor de perzikenmousse:
- 2 perziken
- 1 el suiker
- 1 el citroensap
- 2 el water
Bereiden:
1. Verwarm de melk, room, suiker, de lavendel en de zaadjes van de vanille peul in een pannetje en laat op zacht vuur 15 minuten trekken (laat beslist niet koken).
2. Week ondertussen de gelatine ongeveer 10 minuten in ruim koud water.
3. Giet de lavandelroom door een zeef en roer de uitgeknepen gelatine erdoor. Doe de panna cotta in 4 met koud water omgespoelde puddingvormpjes. En laat minimaal 6 uur in de koelkast opstijven.
4. Maak intussen de perzikenmousse door alles in een keukenmachine of met de staafmixer fijn te maken.
5. Serveer de panna cotta met de perzikenmousse en strooi er eventueel nog wat lavendelbloemetjes op.
Nadat ik voor het eerst lavendel had gebruikt in de abrikozentaart met walnoot & lavendel, wilde ik er nog iets mee maken, omdat de smaak ervan goed is bevallen en ik met een hele zak lavendel zit. Je komt dan al snel uit bij lavendelijs, madeleines met lavendel of lavendel panna cotta. Dit recept is wel echt voor de lavendelliefhebber, ga je het voor het eerst gebruiken dan kan je beter met de taart beginnen. Ik vervang altijd een gedeelte van de room door volle melk om de panna cotta iets lichter te maken, maar je kunt natuurlijk ook 500 ml slagroom gebruiken, is wel romiger! Je kunt de perzikenmousse ook vervangen door ander fruit. Deze puddingvormpjes zijn erg handig voor panna cotta, door de twee dekseltjes floept je pudding er zo uit. Ik kocht ze ooit eens bij Blokker, die hebben ze niet meer, maar ik zag dat Dok in de Passage in Den Haag ze ook verkoopt. Maar je kunt natuurlijk ook een kopje gebruiken dat je met koud water omspoelt of licht invet met een neutrale olie. Houd het kopje dan even in warm water en keer het op een bordje.