Ingrediënten voor de cake:
- 150 g pure chocolade, gehakt
- 150 g zachte boter
- 6 eieren, op kamertemperatuur
- 250 g suiker
- 1 tl vanille-extract
- 100 g amandelmeel (gemalen amandelen)
- 1 tl kaneel
- snuf kruidnagelpoeder
- de geraspte schil van 1 mandarijn
- 4 tl instant-espressopoeder
Voor de bovenkant:
- het sap van de mandarijn
- 15 g boter
- 1 el (15 ml) kristalsuiker
- ¼ tl kaneel
- 50 g geschaafde amandelen
Cointreauroom:
- 250 ml slagroom
- 0,45 dl Cointreau
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C en vet een springvorm van 22 cm in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
2. Smelt de chocolade met de boter au-bain-marie en laat iets afkoelen.
3. Klop in een kom de eieren, de suiker, met de vanille tot een dik, bleekgeel, schuimig mengsel. Het moet verdubbeld zijn in volume.
4. Spatel de gemalen amandelen, kaneel, kruidnagel, de geraspte mandarijnschil en instant espressopoeder voorzichtig door het eimengsel. Spatel er daarna voorzichtig het iets afgekoelde chocolade-botermengsel door. Doe het voorzichtig, zodat de luchtigheid behouden blijft.
5. Giet het beslag in de vorm en bak de cake 35-40 minuten in de oven. De bovenkant van de cake moet dan stevig aanvoelen, terwijl hij vanbinnen nog een tikje lobbig is.
6. Haal de cake uit de oven en zet hem op een rooster. Drapeer er een schone theedoek over en laat volledig afkoelen.
7. Verhit voor de topping het mandarijnsap, de boter, suiker en kaneel in een koekenpan met anti-aanbaklaag, tot alles gesmolten is. Laat ongeveer 1 minuut borrelen en heel licht karameliseren voordat je de amandelen erdoor roert. Roer en houd de pan af en toe schuin om het allemaal in beweging te houden. De vloeistof moet verdwijnen en het is de bedoeling dat de amandelschilfers bedekt worden met een dun laagje naar citrus geurende toffee.
8. Verwijder de cake uit de vorm, leg deze op een schaal en strooi de amandelen op de cake, de meeste in het 'dal' in het midden, maar ook een paar op de rand. Serveer de cake eventueel met de cointreauroom.
Cointreauroom: Klop de slagroom half stijf en klop er dan de cointreau door.
Bron:Nigella's Kerst
Nadat het de afgelopen weken erg stil op mijn blog was toch nog op de valreep een heerlijke kerstcake van Nigella. Er was een goede reden voor mijn afwezigheid: wij zijn drie weken naar Zuid-Afrika geweest. We hebben eerst een rondreis van 17 dagen gemaakt: de Gardenroute en daarna nog 5 dagen in Stellenbosch gezeten. Daar hebben we de bruiloft van mijn nichtje meegemaakt. Het was een prachtige reis en ik zal binnenkort wat foto's plaatsen. Duurt nog wel even, want Johan heeft 2300 foto's gemaakt, dus die moeten nog uitgezocht en bewerkt worden. Aan de vele reacties heb ik gemerkt dat jullie mijn recepten gemist hebben. Morgen zal ik nog wat suggesties voor het kerstdiner plaatsen. Maar ik ben bang dat er niet veel nieuws meer bijkomt voor de kerst. Ik heb na de warmte in Zuid-Afrika nog niet echt het kerstgevoel.