woensdag 31 december 2014

Gelukkig Nieuwjaar!


De oliebollen zijn gebakken door mijn dochter naar het recept van Eetschrijver. 

Voor al mijn lezers en volgers een fijne jaarwisseling en een gezond en culinair 2015. Bedankt voor alle bezoekjes en reacties en ik hoop dat jullie in 2015 weer vol enthousiasme gaan koken en bakken van mijn blog.

zaterdag 27 december 2014

Stoofpeertjes uit de slowcooker


Ingrediënten:
- 1½ kilo kleine stoofpeertjes (bv Gieser Wildeman)
- 1 fles fruitige rode wijn
- 150 g suiker
- 3 el honing
- 2 kaneelstokjes
- 1 vanille stokje, opengesneden 
- een stukje citroenschil
- het sap van een halve citroen
- 2 kruidnagels
- 2 zwarte peperkorrels

Bereiden:
1. Doe de wijn, suiker, honing, citroenschil, vanille en kaneelstokjes in de slowcooker, zet de stand op hoog en de deksel op de pan en laat een half uurtje onder af en toe door roeren warm worden. 
2. Schil de peertjes, laat de steeltjes zitten en haal ze door het citroensap (tegen het bruin worden) en zet ze in de pan.
3. Laat de peertjes op de stand hoog in 2 - 4 uur gaar worden. Controleer na 2 uur, bij mij waren ze al gaar. Als je ze te lang laat koken worden ze te gaar en vallen ze uit elkaar.
4. Zet de peertjes op een schaal en giet het vocht in een pannetje en kook het ongeveer 10 minuten op hoog vuur in. Als het vocht nog te dun is, kun je met twee theelepels maizena en een beetje water een papje roeren en de saus hiermee binden.
5. Giet de saus door een zeef over de peertjes en laat afkoelen. Lekker als bijgerecht, maar samen met een bolletje ijs kun je het ook als nagerecht serveren.

Bron: Uit de keuken van Levine

Al een tijdje heb ik een slowcooker, maar er eigenlijk nog te weinig meegedaan. Met de kerst wilde ik stoofpeertjes maken en zocht op google naar een recept voor in de slowcooker. Zo kwam ik op het blog van Levine terecht waar ik dit recept vond en ze heeft gelijk; ze worden snel mooi rood en smaken ontzettend lekker! Ze zijn ook niet zo mierzoet. Heb je geen slowcooker, dan kun dit recept natuurlijk ook in een gewone pan maken.

woensdag 24 december 2014

Kerststol


Vanmorgen samen met mijn dochter  twee kerststollen gebakken naar recept van Levine. Het is voor het derde jaar dat ik deze stol bak en wij hoeven nooit meer een ander; zó lekker!
Recept met filmpje vind je hier.

dinsdag 23 december 2014

Fijne Feestdagen!


Al mijn volgers en lezers wens ik fijne feestdagen toe. Geniet met familie en vrienden van een lekker en gezellig kertsdiner.
Iedereen wil ik ook dit jaar weer bedanken voor het bezoeken van mijn blog en ook voor alle leuke reacties en mailtjes die ik krijg. Ze stimuleren mij om door te gaan!

maandag 22 december 2014

Kersttulband van Rutger


Ingrediënten voor de vulling:
- 125 g tuttifrutti, in kleine stukjes
- 75 g blanke rozijnen
- 50 g cranberries
- 80 ml cognac

Voor het beslag:
- 250 g amandelspijs
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- de rasp van 1 citroen
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 g bloem
- 3½ tl bakpoeder

Voor de garnering
- 150 g poedersuiker
- 1½ tot 2 el water
- 20 g amandelschaafsel, geroosterd

Bereiden:
1. Begin de avond van tevoren met de vulling: Meng in een schaaltje de tuttifrutti, rozijnen, cranberries en cognac. Laat de vruchten de hele nacht wellen.
2. Vet een tulbandvorm goed in en bestrooi deze met paneermeel.Klop het overtollige paneermeel uit de vorm (ipv paneermeel gebruikte ik poedersuiker). Verwarm de oven voor op 160' boven-en onderwarmte.
3. Verbrokkel de amandelspijs en doe deze in een mixerkom met de boter, de basterdsuiker, het zout, vanille-extract en de citroenrasp en klop het geheel romig,dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop ze luchtig door het beslag.
4. Meng de bloem met het bakpoeder in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door.
5. Laat de gewelde vruchten even uitlekken in een zeef en meng de nog natte vruchten met 2 el bloem en schep ze daarna voorzichtig door het beslag.
6.Doe het mengsel in de tulbandvorm en bak de tulband in 60-70 minuten( bij was de tulband na 55 min. al goed) gaar. prik aan het einde van de baktijd met een satéprikker in de tulband om te controleren of hij gaar is.  Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en stort dan voorzichtig op een rooster. Laat helemaal afkoelen.
7. Meng de poedersuiker met het water tot een glazuur. Verdeel het glazuur over de tulband en bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel.

Bron: Rutger Bakt Feestelijk.

Een héérlijke, rijk gevulde tulband uit het nieuwe boek van Rutger. De vruchten worden geweld in de cognac, wat een lekkere smaak geeft. Natuurlijk kun je de deze tulband ook voor een andere gelegenheid maken, maar een tulband hoort voor mij echt bij de kerst.

zaterdag 20 december 2014

Suggesties voor het kerstdiner 2014


Kerstcakes en tulbanden:


Voorgerechten:
  1. Amuse met Gandaham, abrikozen en pijnboompitten
  2. Gevulde auberginerolletjes
  3. Zalmtartaar
  4. Gebakken paddenstoelen gevuld met ricotta
  5. Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes
  6. Zoete aardappel-galette
  7. Tartelettes met zalm
  8. Tonijnsashimi met avocadosalade
  9. Gerookte zalm met Aziatische dressing
10. Garnalentoast met tomatencrème 
11. Verse zalmcapaccio
12. Geitenkaasjes in pancetta op een bedje van rucola
13. Kruidenpannenkoekjes met gerookte zalm
14. Garnalencocktail met mango en limoendressing
15.Pastaschelpen gevuld met gorgonzola en walnotenkruim
16. Bietencarpaccio met peer en walnoten


Soepen:
1. Gekoelde macadamianotensoep
2. Broccolisoep met roquefort
3. Romige bloemkoolsoep met gorgonzola
4. Italiaanse courgettesoep
5. Knolselderijsoepje met basilicumolie


Hoofdgerechten:
 1. Tournedos met marsalasaus
 2. Varkenshaasjes met vijgensaus
 3. Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing
 4. Kip met tomaten en honing
 5. Geroosterde kip gevuld met couscous en pijnboompitten
 6. Gebakken zeebaars met gembersaus
 7. In de braadslee gebakken zalm met olijven, sperziebonen , ansjovis en tomaat
 8. Zalm met mangosalsa
 9. Kabeljauw in pancetta gewikkeld met citroenmayonaise en asperges
10. Kip pesto


Vegetarische gerechten:
1. Rodekooltaart met walnoten, appel en cognacroom
2. Pompoentaart met wortel en geitenkaas
3. Tarte tatin met prei
4. Ottolenghi's aubergine cheesecake
5. Verrassende tatin van Ottolenghi
6. Overvolle groentetaart van Ottolenghi
7. Tarte tatin van aubergines, rode uit en pijnboompitten
8. Hartige taart met snijbiet, kruiden en jonge kaas
9. Pompoen tarte tatin met feta
En onder het label vegetarisch staan nog veel meer heerlijke vegetarische gerechten.

Desserts:
  1. Broodpudding met whiskysaus
  2. Frisse citroentiramisu
  3. Bavarois van mokkatiramisu
  4. Mangosoep met kokos
  5. Witte chocolade panna cotta met lemoncurd
  6. Kerstpuddinkjes
  7. Italiaanse liefde
  8. Zucotto
  9. Limoncello semifreddo
10. Sticky toffee pudding
11. Amarettoparfait met kaneelsiroop
12. Kokospannacotta met limoensiroop
13. Parfait van Tia Maria met amandelen
14. Crème brûlée van citroengras 
15. Yoghurtmousse met frambozen
16. Tobleronemousse
17. Bavarois met Marsala en bitterkoekjes
18. Mango panna cotta verrine
19. Pavlova met mango en passievrucht
20. Tarte tatin

Hier mijn lijstje met suggesties voor het kerstdiner. En als je er nog niet uitkomt, kun je nog bij andere bloggers kijken, zie lijstje in de sidebar. Ik wens iedereen veel succes met het maken van een keuze en met alle voorbereidingen.

vrijdag 19 december 2014

Chocoladecake met kerstspecerijen


Ingrediënten voor de cake:
- 150 g pure chocolade, gehakt
- 150 g zachte boter
- 6 eieren, op kamertemperatuur
- 250 g suiker
- 1 tl vanille-extract
- 100 g amandelmeel (gemalen amandelen)
- 1 tl kaneel
- snuf kruidnagelpoeder
- de geraspte schil van 1 mandarijn
- 4 tl instant-espressopoeder

Voor de bovenkant:
- het sap van de mandarijn
- 15 g boter
- 1 el (15 ml) kristalsuiker
- ¼ tl kaneel
- 50 g geschaafde amandelen

Cointreauroom:
- 250 ml slagroom
- 0,45 dl Cointreau

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C en vet een springvorm van 22 cm in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
2. Smelt de chocolade met de boter au-bain-marie en laat iets afkoelen.
3. Klop in een kom de eieren, de suiker, met de vanille tot een dik, bleekgeel, schuimig mengsel. Het moet verdubbeld zijn in volume.
4. Spatel de gemalen amandelen, kaneel, kruidnagel, de geraspte mandarijnschil en instant espressopoeder voorzichtig door het eimengsel. Spatel er daarna voorzichtig het iets afgekoelde chocolade-botermengsel door. Doe het voorzichtig, zodat de luchtigheid behouden blijft.
5. Giet het beslag in de vorm en bak de cake 35-40 minuten in de oven. De bovenkant van de cake moet dan stevig aanvoelen, terwijl hij vanbinnen nog een tikje lobbig is.
6. Haal de cake uit de oven en zet hem op een rooster. Drapeer er een schone theedoek over en laat volledig afkoelen.
7. Verhit voor de topping het mandarijnsap, de boter, suiker en kaneel in een koekenpan met anti-aanbaklaag, tot alles gesmolten is. Laat ongeveer 1 minuut borrelen en heel licht karameliseren voordat je de amandelen erdoor roert. Roer en houd de pan af en toe schuin om het allemaal in beweging te houden. De vloeistof moet verdwijnen en het is de bedoeling dat de amandelschilfers bedekt worden met een dun laagje naar citrus geurende toffee.
8. Verwijder de cake uit de vorm, leg deze op een schaal en strooi de amandelen op de cake, de meeste in het 'dal' in het midden, maar ook een paar op de rand. Serveer de cake eventueel met de cointreauroom.

Cointreauroom: Klop de slagroom half stijf en klop er dan de cointreau door.

Bron:Nigella's Kerst

Nadat het de afgelopen weken erg stil op mijn blog was toch nog op de valreep een heerlijke kerstcake van Nigella. Er was een goede reden voor mijn afwezigheid: wij zijn drie weken naar Zuid-Afrika geweest. We hebben eerst een rondreis van 17 dagen gemaakt: de Gardenroute en daarna nog 5 dagen in Stellenbosch gezeten. Daar hebben we de bruiloft van mijn nichtje meegemaakt. Het was een prachtige reis en ik zal binnenkort wat foto's plaatsen. Duurt nog wel even, want Johan heeft 2300 foto's gemaakt, dus die moeten nog uitgezocht en bewerkt worden. Aan de vele reacties heb ik gemerkt dat jullie mijn recepten gemist hebben. Morgen zal ik nog wat suggesties voor het kerstdiner plaatsen. Maar ik ben bang dat er niet veel nieuws meer bijkomt voor de kerst. Ik heb na de warmte in Zuid-Afrika nog niet echt het kerstgevoel.

donderdag 20 november 2014

Tagliatelle met walnoten en citroen


Ingrediënten:
- 60 g walnoten, grof gebroken
- 30 g boter
- 10 g salieblaadjes, fijngesnipperd
- geraspte schil van 1 middelgrote citroen
- 3 el slagroom
- 300 g gedroogde tagliatelle
- 50 g Parmezaanse kaas, grof geschaafd
- 15 g platte peterselie, fijngesneden
- 2 el citroensap
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C en leg de walnoten op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze ongeveer 8  minuten in de oven, laat afkoelen en breek ze in grove stukken.
2. Verwarm de boter in een grote pan op hoog vuur, verhit 1 minuut en voeg de fijngesnipperde salieblaadjes toe en bak 2 minuten. Voeg citroenrasp, room, zout en royaal zwarte peper toe en laat de saus al roerend enkele minuten indikken. Neem de pan van het vuur en zet tot gebruik opzij.
3. Breng een grote pan water met zout aan de kook en voeg de tagliatelle toe. Kook beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Giet de pasta af en bewaar wat kookvocht.
4. Verwarm de saus weer en als de saus te dik is roer je er een scheut pastakookvocht door. Voeg de walnoten toe samen met de pasta, Parmezaan en peterselie. Roer het citroensap door de pasta en dien meteen op met nog wat geraspte Parmezaanse kaas.

Bron: "Plenty More" Yotam Ottolenghi

Hier eens een recept van Ottolenghi met een korte ingrediëntenlijst en ook snel te maken. Wij hebben gesmuld van dit eenvoudige gerecht. Heel subtiel proef je de citroen en de salie. Ik had 250 g tagliatelle, maar heb de hoeveelheden verder aangehouden, dit was genoeg voor drie porties. Ottolenghi adviseert om verse walnoten te kopen, dat had ik ook gedaan, maar die zijn zo moeilijk uit de dop te krijgen; het werden allemaal kleine stukjes. Ik besloot toen om lekkere walnoten bij de notenbar te halen.

zondag 16 november 2014

"Brood uit eigen oven"


Gisteren ben ik met Wilma naar de boekpresentatie van Levine van Doorne geweest in Haarlem. Eindelijk is er dan het langverwachte boek "Brood uit eigen oven" van Levine. Ik was al blij met de recepten op haar blog "Uit de keuken van Levine", maar nu is er dan ook een boek van haar hand, waar al haar volgers lang naar uit hebben gekeken.
Een aanwinst tussen alle andere broodboeken, erg duidelijk en veel stap voor stap foto's en natuurlijk weer héérlijke recepten. Het boek begint met héél veel informatie over de benodigdheden, de basistechnieken en recepten voor busbroden, vloerbroden, broodjes, desembrood en feestbrood. Je krijgt meteen zin de keuken in te duiken en aan de slag te gaan. Ik ben begonnen met dit recept, eigenlijk is het een recept voor stokbrood met zaadjes; maar ik heb er een bâtard van gemaakt.

Het boek van Levine kun je hier bestellen.
Hier kun je een inkijkexemplaar bekijken en ook meteen het boek bestellen.


zondag 9 november 2014

Indiase pompoensoep


Ingrediënten:
- 1 biologische pompoen, bv flespompoen (circa 1 kilo)
- 2 el zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 el madras currypasta
- 1 liter groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- 1 klein bosje koriander, grof gehakt

Bereiden:
1. Halveer de pompoen, verwijder de zaden en draden en snijdt in blokjes. (Ik had geen biologische pompoen, dus heb de pompoen ook nog geschild).
2. Verwarm in een grote soeppan de zonnebloemolie en fruit de ui glazig. Voeg de currypasta toe en fruit een paar minuten tot er heerlijke geuren vrijkomen. Voeg de pompoen toe en bak nog 1 minuut.
3. Voeg de groentebouillon toe en kook de pompoen in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep in een blender of met de staafmixer. Roer de kokosmelk erdoor. Serveer de pompoensoep met wat gehakte koriander erop en serveer eventueel met naanbrood.

Bron: "Soep bij Janneke Thuis" Janneke Philippi

Een héérlijk soepje dat snel klaar te maken is. Janneke geeft aan de currypasta zelf te maken, maar ik heb een potje madras Indiase kruidenpasta van het merk Patak's bij AH gekocht. Het boek is een aanrader als je van soep houdt, lekkere soepen en mooie foto's.

dinsdag 28 oktober 2014

Brood met dadels, abrikozen en sultana's


Ingrediënten:
- 300 g tarwebloem
- 100 g roggemeel
- 100 g volkorenmeel
- 10 g zout
- 10 g instantgist
- 30 g boter, op kamertemperatuur
- 20 ml black treacle (of donkerbruine stroop)
- 320 ml koud water
- 100 g sultana's
- 80 g dadels, gehakt
- 100 g gedroogde abrikozen, gehakt

Bereiden:
1. Doe alle droge  ingrediënten (behalve de dadels, abrikozen en sultana's) en driekwart van het water in de keukenmachine en laat op langzame stand draaien terwijl je langzaam de rest van het water toevoegd. Laat het deeg ongeveer 10 minuten kneden. Haal het deeg uit de machine en kneed de gedroogde vruchten erdoor.
2. Vet een kom in met zonnebloemolie, maak een bal van het deeg en draai het even in de kom, zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje zonnebloemolie. Dek de kom af en laat het deeg minstens een uur, maar het kan gerust twee tot drie uur staan. (Ik liet het drie uur rijzen).
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
4. Druk de lucht uit het deeg en vorm nu een ovaal van het deeg. Dek af met een grote plastic zak en laat nog 1 uur rijzen tot het ongeveer verdubbeld is in omvang. Als je er met een vinger op drukt, veert het deeg langzaam weer terug.
5. Terwijl het deeg voor de tweede keer rijst, verwarm je de oven voor op 210' C. Snijd als het deeg goed gerezen is met een scherp mes in de lengte over het deeg en bak het brood 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen op een rooster.

Bron: Bakken met Paul Hollywood

Weer een ontzettend lekker brood van Paul Hollywood. Ik vind roggemeel erg lekker in brood. Dit brood met een beetje roomboter en een lekkere boerenkaas erop, is bijna net zo lekker als een gebakje! Volgende keer maak ik het brood iets minder breed, zodat de sneetjes wat hoger worden. Kan natuurlijk ook heel goed in een broodbakvorm van ongeveer 25-30 cm gebakken worden. Dit brood en het brood met zaadjes zijn hier op 't ogenblik favoriet in huis.

donderdag 23 oktober 2014

Bloemkoolsalade met druiven en kaas


Ingrediënten:
- 1 grote bloemkool, in kleine roosjes verdeeld (900 gram)
- 90 ml raapzaadolie
- 2 el sherry-azijn
- ½ tl vloeibare honing
- 1 tl dijonmosterd
- 30 g rozijnen (of meer)
- 40 g hazelnoten (of meer), geroosterd en grofgehakt
- 100 g blauwe druiven, gehalveerd en pitjes verwijderd
- 80 g romige, rijpe cheddar (of Goudse kaas), grof verkruimeld
- 20 g bladpeterselie, grofgesneden
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220' C en beleg een bakplaat met bakpapier.
2. Vermeng de bloemkoolroosjes met 45 ml van de raapzaadolie, ½ tl zout en wat zwarte peper. Spreid ze uit op de bakplaat en zet ze 20-25 minuten in de oven, schep ze ongeveer twee keer om en rooster ze tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.
2. Maak een dressing met de rest van de raapzaadolie, de azijn, mosterd, honing en ¼ zout. Voeg de rozijnen toe en laat ongeveer 10 minuten marineren. (Ik had geen raapzaadolie en cherry-azijn in huis en maakte het met zonnebloemolie en witte wijnazijn)
3. Doe vlak voor het serveren de bloemkoolroosjes met de overige ingrediënten in en grote kom en giet de dressing met de rozijnen erover, schep alles losjes door elkaar. Schep het op een grote schaal en dien op.

Bron: "Plenty More", Yotam Ottolenghi


Het heeft even geduurd voor ik uit dit boek begon te koken, omdat ik niet wist waar ik moest beginnen, maar nu ben ik niet meer te stoppen. Ook dit recept is weer zó ontzettend lekker. Ik heb wel meer rozijnen en hazelnoten toegevoegd dan in het recept stond en iets minder platte peterselie. Wij hebben met z'n tweetjes deze schaal helemaal leeg gegeten. Ottolenghi zorgt met deze heerlijke recepten dat je wel minimaal aan je 200 g groenten per dag komt!

zondag 19 oktober 2014

Brood met zaadjes (Paul Hollywood)


Ingrediënten:
- 300 g volkorenmeel
- 100 g roggemeel
- 100 g tarwebloem
- 10 g zout
- 10 g instantgist
- 2 el black treacle ( of donkerbruine stroop)
- 340 ml koud water

Voor het zaadmengsel:
- 40 g zonnebloempitten
- 40 g pompoenpitten
- 10 g maanzaad
- 20 g geroosterd sesamzaad
- 30 g lijnzaad
- 20 g gierstkorrels (EkoPlaza)

Om af te maken:
- 20 g sesamzaad

Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in je keukenmachine en voeg 3/4 van het water toe. Meng met de deeghaak op lage snelheid. Voeg als het deeg samenkomt langzaam de rest van het water toe. Mix dan nog 7 minuten op medium snelheid. Voeg de zaadjes toe en meng nog 2 minuten op langzame snelheid. (Je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen als je geen keukenmachine hebt).
2. Vet een ruime kom licht in met zonnebloemolie en maak een bol van het deeg. Draai de bol zodat alle kanten bedekt worden met een laagje zonnebloemolie. Dek af met plasticfolie en laat minsten 2 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld. Laat het deeg gerust drie uur rijzen (dat heb ik gedaan).
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
4. Leg het deeg op een werkplek die je licht ingevet hebt met zonnebloemolie. Vouw het deeg een paar keer naar het midden tot alle lucht eruit gedrukt is en het deeg soepel is. Vorm het deeg tot een ovaal en bestrijk de bovenkant met warm water en strooi er wat sesamzaad over. Leg het deeg op de bakplaat en zet de plaat in een grote plastic zak en laat het deeg nog een uur rijzen of tot je er zachtjes met een vinger op drukt en het langzaam terugveert.
5. Verwarm de oven voor op 220' C boven-en onderwarmte. Maak een inkeping met een scherp mes over de hele lengte van het brood en bak het brood in 30 minuten gaar en bruin. Zet meteen op een rooster en laat helemaal afkoelen voordat je het aansnijdt. Dit brood is heel goed in te vriezen.

Bron: "Bakken met Paul Hollywood"

De eerste keer dat ik dit brood maakte, volgde ik precies het recept. Er gaat een enorme hoeveelheid zaden in, eigenlijk was het meer zaad dan brood. Het smaakte wel ontzettend lekker, maar wel een zwaar brood, aan één sneetje heb je echt genoeg. Ik besloot het nog een keer te bakken en dan met de helft van de zaadjes (dit is ook de hoeveelheid die hier boven vermeld staat, dus wil je ook heel veel zaden zoals in het boek, dan moet je alles verdubbelen). Ook als je de helft gebruikt, is het nog steeds een brood met veel zaadjes en zeker zo lekker. Ik maakte het brood met black treacle, maar heb je dat niet in huis, gebruik dan stroop of honing.

woensdag 15 oktober 2014

Pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus


Ingrediënten:
- 1 grote flespompoen (ca. 1,4 kilo)
- 1 tl kaneel
- 90 ml olijfolie
- 50 g korianderblaadjes (ik gebruikte 30 g)
- 1 kleine knoflookteen, fijngehakt
- 20 g pompoenpitten
- 200 g Griekse yoghurt
- 1½ tl sriracha (of andere pittige chilisaus)
- zout / zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220' C en beleg een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de pompoen in de lengte doormidden, verwijderde pitten en snijd de vrucht in 2 cm dikke plakken van circa 7 cm lengte, laat de schil zitten. Doe de plakken in een grote kom. Meng in een apart schaaltje de kaneel, 2 el olijfolie, 3/4 tl zout (vond ik iets teveel). Voeg dit toe aan de pompoenstukken en meng alles goed zodat elk pompoenstuk met een dun laagje is bedekt. Leg de stukken op de bakplaat en rooster ze 35 - 40 minuten tot ze gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren. Haal uit de oven en laat afkoelen.
3. Doe de overgebleven olijfolie in de blender, met de knoflook, de koriander (houd een paar blaadjes apart voor de garnering) en een flinke snuf zout en pureer alles tot een pasta. Zet opzij.
4. Schakel de oventemperatuur terug naar 180' C en strooi de pompoenpitten op een bakplaat. Rooster ze 6 - 8 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
5. Roer vlak voor je de pompoen gaat opdienen de srirachsaus met de yoghurt door elkaar. (Ik had geen srirachsaus  en heb chilisaus hot gebruikt, maar dat vond ik niet echt pittig, volgende keer maal ik er wat chilipeper bij of probeer de srirachsaus te krijgen).
6. Leg de pompoenparten op een schaal, sprenkel de pikante yoghurt erover, gevolgd door de kruidenpuree. Bestrooi met pompoenpitten en verdeel er nog wat korianderblaadjes over.

Tip: ik lees net op twitter dat je sriracha saus bij de AH of de toko kunt kopen.

Bron: "Plenty More", Yotam Ottolenghi en dit recept stond ook in de Allerhande.

Ottolenghi: "Dit is misschien wel het eenvoudigste gerecht uit dit boek, en ik durf te wedden dat het een onbetwiste favoriet zal worden". En hij heeft gelijk: een korte ingrediëntenlijst, simpel te maken en oh wat was dit lekker! Wij hebben alles met z'n tweetjes schoon opgegeten. Volgende keer serveer ik er wat brood bij, zodat we het bord helemaal schoon kunnen deppen, want zonde om iets van de lekkere saus weg te gooien!

zondag 12 oktober 2014

Gegrild bananenbrood met tahin en honing van Ottolenghi


Ingrediënten:
- 180 g pecannoten
- 3 rijpe bananen, gepeld en fijngeprakt (300 g, zonder schil)
- 275 g lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren, losgeklopt
- 140 ml volle melk
- 70 ml zonnebloemolie
- 275 g bloem
- 1 tl bakingsoda
- 1½ tl bakpoeder
- zout

Afwerking:
- 80 g boter, op kamertemperatuur
- 60 g tahinpasta (Turkse winkel)
- 200 g honingraat in honing (optioneel) of gewone honing
- grof zeezout

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte en beleg een bakplaat met bakpapier. Spreid de pecannoten erover uit en zet ze 10 minuten in de oven. Laat afkoelen en hak ze grof.
2. Vet een cakevorm van 900 g (25 x 12 cm) goed in en beleg de lange zijde met overhangend bakpapier.
3. Doe de bananen, de suiker en eieren in de kom van de keukenmachine (kan ook in een gewone kom, gebruik dan je elektrisch handmixer) en klop allesgoed door elkaar. Zet de machine oplage snelheid en voeg een ¼ tl zout toe, de melk en de zonnebloemolie. Zeef de bloem met bakingsoda en bakpoeder en voeg dit mengsel toe aan het bananenmengsel terwijl de motor draait. Mix het beslag op halfhoge snelheid nog 5 minuten tot alles goed gemengd is. Zet de machine uit en meng met een spatel de pecannoten door het mengsel. Giet het beslag in de vorm.
4. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake ongeveer 60-70 minuten of tot er een ingestoken satéprikker schoon uitkomt. Laat de cake 10 minuten in de vorm staan en stort hem dan op een rooster en laat helemaal afkoelen.
5. Voor het serveren: zet de ovengrill op hoog. Snijd  het bananenbrood in 2 cm dikke plakken en besmeer de plakken met boter. Rooster ze 2 minuten onder de grill tot ze aan een kant licht geroosterd zijn. Sprenkel er wat tahin over, zet op elke snee een honingraat (ik had dit niet en heb het brood bedruppeld met honing) en bestrooi met een klein beetje grof zeezout.

Tip: het brood kan gewikkeld in aluminiumfolie 5 dagen in de koelkast bewaard worden. In de vriezer een paar weken.

Bron: Plenty More, Yotam Ottolenghi

Op het blog van "MissFromage" een heel mooie recensie van het boek!

Hier is dan eindelijk het eerste recept dat ik uit het nieuwe boek "Plenty More" van Otolenghi maakte. Ik, als groot Ottenghi-fan, had het boek vanaf de eerste dag dat het in de winkel lag al in huis. Ik kon maar niet kiezen wat ik als eerste zou maken; want er staan weer zo véél lekkere recepten in! Ik heb al verschillende recepten van bananenbrood op mijn blog staan, maar deze sprak mij aan omdat het gegeten wordt met tahin, honing en zeezout: echt Ottolenghi om er een aparte draai aan te geven! Dit brood is verrukkelijk en de tahin, honing en een klein beetje zeezout zijn een perfecte toevoeging en maken dit banenbrood heel speciaal!

zaterdag 11 oktober 2014

Wortel-gembersoep met limoen en koriander


Ingrediënten:
- 1 bos bospeen
- 3 el rijstolie (of zonnebloemolie)
- 3 cm gemberwortel, geschild
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 1 limoen, schoongeboend
- 1½ liter groentebouillon
- 1 bosje koriander, 15 g
- chilivlokken

Bereiden:
1. Snijd het groen van de worteltjes en schil ze met een dunschiller. Mijn worteltjes waren zo dun, dat als ik ze geschild had er niet veel van overgebleven was. Ooit kreeg ik eens een tip van iemand om met een nieuw, schoon schuursponsje er langs te gaan. Dan schuur je er een laagje van af. Snijd de worteltjes in plakjes.
2. Verhit de olie zachtjes in een grote soeppan (ik had geen rijstolie en heb zonnebloemolie gebruikt). Rasp de gember, knoflook en de schil van de limoen boven de pan en fruit op een zacht vuur het geheel 1 minuut. Voeg de bospeen toe, roer goed door en fruit 2 minuten zachtjes mee.
3. Schenk de bouillon in de pan en laat 10 minuutjes zachtjes doorkoken tot de worteltjes gaar zijn. Verwijder de steeltjes van de koriander, houd een paar blaadjes apart voor de garnering. Voeg de koriander toe en pureer de soep met het korianderblad met een staafmixer of in de blender. Breng de soep op smaak met wat fijngemalen chilipeper en strooi nog wat korianderblaadjes op de soep.

Bron: "Soep bij Janneke thuis", Janneke Philippi

Het was een tijdje stil op mijn blog, dit doordat ik geopereerd ben aan mijn galblaas. Gelukkig gaat het weer helemaal goed met mij en ga ik me weer aan mijn blog wijden!

Na het boek "Mijn Favoriete Desserts" heeft Janneke Philippi weer een erg mooi boek uitgebracht met 50 soeprecepten en prachtige, sfeervolle foto's. Dit is het eerste recept dat ik maak uit het boek en het is meteen een blijvertje. Je moet natuurlijk voor deze soep wel een liefhebber zijn van koriander. Wij zijn er allebei gek op, maar over het algemeen vind je het lekker of haat het!

vrijdag 12 september 2014

Tarte tatin van aubergines, rode ui en pijnboompitten


Ingrediënten voor het deeg:
- 300 g bloem
- snuf zout
- 150 g boter, in blokjes
- 1 eidooier
-1 el tijmblaadjes

Voor de vulling:
- 2 aubergines, in plakken
- 4 rode uien, in ringen
- olijfolie
- 2 el rietsuiker
- 1 el salie, fijngehakt
- peper & zout
- 75 g feta, verkruimeld.

Bereiden:
1. Voor het deeg: meng de bloem met het zout in een foodprocessor of keukenmachine (kan natuurlijk ook met de hand) en voeg de blokjes boter toe. Druk een paar keer op de pulseerknop tot er grove korrels ontstaan. Voeg de eidooier en de tijm toe en pulseer nog een paar keer. Voeg dan een paar druppels ijskoud water toe en pulseer tot het deeg samenhangt. Het geheim van een mooi bros deeg zit hem in snel werken en niet te lang kneden! Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
2. Verwarm de oven voor op 180' C.Leg de plakken aubergine op een met bakpapier beklede bakplaat en vet de plakken aubergine aan beide zijden in met olijfolie. Bestrooi ze met zout en peper aan beide zijden. Bak de aubergine ongeveer 20 minuten, of iets langer tot ze gaar zijn. Keer ze na een kwartier om de andere kant ook te bruinen.
3. Fruit ondertussen de uienringen zachtjes in olijfolie tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper en roer af en toe door.
4. Vet de tarte tatinvorm in met olijfolie (heb je geen vorm, dan kun je ook een dichte quiche vorm gebruiken, leg dan wel bakpapier rond uitgeknipt op de bodem en vet dat ook in met olijfolie). Bestrooi de bodem met de rietsuiker en pijnboompitten. Belg hem dakpansgewijs met de aubergineplakjes en uienringen en strooi er steeds wat fijn gehakte salie door.
5. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvalk en rol het deeg uit, tot iets groter dan je vorm. Leg het deeg op de groenten en stop de randen goed in. Maak een gaatje in het midden, zodat het vocht goed kan verdampen.
6. Zet de vorm in de oven en bak de taart 35 minuten tot het deeg goudbruin is en de groenten gekarameliseerd zijn. Laat de taart 5 minuten uit de oven rusten, leg er een groot bord op en keer hem in een snelle beweging. Bestrooi met de verkruimelde feta en serveer.

Bron: "Home Made Zomer" Yvette van Boven

Kijken jullie ook naar Heel Holland Bakt? Vorige week in de eerste uitzendingen kregen de kandidaten de opdracht een tarte tatin te bakken. Je kunt natuurlijk voor de klassieke tarte tatin met appels gaan, maar er zijn ook veel recepten voor een hartige tarte tatin (bij de labels onder tarte tatin staan  verschillende hartige varianten en allemaal even lekker). Deze tatin stond al een tijdje op mijn to-do-lijstje en dit was een mooie gelegenheid. De tatin viel erg in de smaak; door de rietsuiker krijgt de rand en de bovenlaag een gekarameliseerd laagje en dat combineert weer erg goed met het zoutige van de feta.

woensdag 3 september 2014

Crème Brûlée-taart



Ingrediënten voor het deeg:
- 150 g boter
- 75 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 el speculaaskruiden
- ¼ tl zout
- 2 eidooiers
- 35 g amandelmeel
- 240 g bloem

Voor de crème brûlée:
- 1½ blaadjes gelatine
- 1 vanillestokje
- 400 ml slagroom
- 6 eidooiers
- 100 g suiker (zou iets minder kunnen)
- 200 g bosvruchten (frambozen, bramen en blauwe bessen)

Voor de afwerking:
- 50 g witte chocolade, gesmolten
- rietsuiker, voor het afbranden

Bereiden:
1. Voor het deeg: kneed alle ingrediënten voor het deeg goed door tot je er een bal van kunt vormen. Wikkel in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte en vet een lage ronde vorm van 26 cm doorsnede en met losse bodem goed in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3 à 4 millimeter dik en iets groter dan je vorm. Bekleed de vorm ermee en laat het deeg aan de zijkanten overhangen. Prik de bodem in met een vork en leg er een stuk bakpapier op met daarop een steunvulling. Bak de bodem 15-18 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de steunvulling en het bakpapier weg en snijd met een mes van  binnen naar buiten het overhangende deeg af. Zet de bodem weer terug in de oven en bak de bodem in 15-18 minuten af, tot de bodem goudbruin is. Laat afkoelen.
3. Bestrijk de afgekoelde bodem met de gesmolten chocolade. Strijk de chocolade aan de zijkanten niet te hoog op, omdat dat anders verbrandt tijdens het afbranden.
4. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe dit samen met de slagroom en het stokje in een pannetje dat je op het vuur verwarmt tot het kookt.
5. Doe de suiker met de eidooiers in een vuurvaste schaal en klop dit kort door met een garde. Giet al roerend de slagroom bij het eimengsel en verwijder het vanillestokje. Zet de schaal op een pannetje met kokend water (au-bain-marie) en klop tot de saus dikker begint te worden. Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met een vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt is het goed. Haal de kom van de au-bain-marie en los de uitgeknepen gelatine erin op.
6. Verdeel het rode fruit over de bodem  en schenk de crème er voorzichtig op. Zet de taart minstens drie uur in de koelkast. Haal de taart 30 minuten voor het serveren uit de koelkast en bestrooi met de rietsuiker. Karameliseer de suiker met een crème brûléebrander of zet kort onder de hete grill.

Bron : Rutger Bakt


Op Rutgers Facebookpagina las ik van de week dat Rutger met een tweede boek bezig is: "Rutger bakt feestelijk", dat vanaf 1 november in de winkel ligt. Ik heb meteen "Rutger Bakt' tevoorschijn gehaald, want daar staan nog zoveel recepten in die ik wil maken! Ik heb hieruit al het een ander gemaakt en het was allemaal een groot succes. Rutger heeft aparte recepten en daar houd ik van. Aangezien crème brûlée een van mijn lievelings-desserts is, viel de keus op deze taart. En wat een verrukkelijk taartje weer. De taart moet je maken in een platte vorm met losse bodem van 26 cm doorsnede; aangezien ik die niet in mijn kast heb staan, maar wel eentje van 24 cm heb ik die gebruikt. Maar je kunt beter 26 cm nemen, want mijn bodem werd hierdoor vrij dik en ik had ook veel van de crème brûlée  over. Dat was overigens geen probleem, want dat heb ik in 2 schaaltjes gedaan en hebben wij als dessert gegeten. Maar al met al een zalig taartje dat ik zeker vaker ga maken!

maandag 25 augustus 2014

Appel-amandelcrumbletaart


Ingrediënten voor de bodem:
- 100 g bloem
- 40 g poedersuiker
- 15 g amandelmeel
- een snuf zout
- 60 g koude boter
- 1 ei, losgeklopt

Voor de kaneel-amandelcrème:
- 25 g boter, op kamertemperatuur
- 25 g fijne kristalsuiker
- 25 g amandelmeel
- ½ ei, losgeklopt (= 25 g)
- ½ t kaneel

Voor de crumble:
- 50 g koude boter, in blokjes
- 50 g bloem
- 50 g amandelmeel
- 50 g fijne kristalsuiker

Afwerking:
- 4 appels (250 g schoongemaakt en geschild), in blokjes
- 1 el rietsuiker
- ½ tl kaneel
- amandelschaafsel
- poedersuiker

Bereiden:
1. Voor de bodem: doe de bloem, poedersuiker, zout en amandelmeel in een kom en voeg de koude in kleine blokjes gesneden boter toe. Wrijf de boter door de bloem met je vingers totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg ongeveer een kwart van het losgeklopte ei toe en kneed het deeg tot een bal. Verpak in plasticfolie en leg een uur te rusten in de koelkast.
2. Voor de amandel-kaneelcrème: roer de boter zacht in een kom en voeg de suiker en het amandelmeel, erbij en meng tot een gladde massa. Voeg het ei toe en blijf roeren tot een romige crème ontstaat. Roer de kaneel goed door de crème.
3. Crumble: doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en wrijf de boter net zolang tussen je vingers tot je een kruimelig deeg hebt. Zet tot gebruik in de koelkast.
4. Voeg aan de appelstukjes de suiker en kaneel toe en roer goed door elkaar.
5. Verwarm de oven voor op 190' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 20 cm goed in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek en rol het deeg iets groter uit dan de vorm. Leg het deeg op de bodem en druk ongeveer 2 cm uit tegen de vorm, zodat je een kleine opstaande rand krijgt. Verdeel de amandel-kaneelcrème over de bodem, leg de appelstukjes erop en bedek met de crumble. Strooi er vervolgens amandelschaafsel over. Bak de taart 35-40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen, haal de taartring eraf en bestrooi met poedersuiker.

Tip: je kunt van dit recept ook 5 kleine taartjes maken in ringen of vormen van 8 cm doorsnede en 2 cm hoog, bak de taartjes dan ongeveer 10 minuten korter.

Tip: voor amandelmeel is het het lekkerst als je hele amandelen neemt en de amandelen zelf tot meel maalt. Dat doe ik in mijn kaasmolentje.

Bron: Delicious, september 2014

Deze taart stond in de Delicious, maar dan in eenpersoons taartjes, maar aangezien ik die ringen niet heb en er ook moeilijk aan te komen is, heb ik de taart in een grotere vorm gebakken. Ik gebruikte 2 grote Jonagolds (appels). Het is een lekker taartje, hoewel het bij mij een beetje vlak van smaak was, wat denk ik komt door de appels die ik gebruikt heb. Volgende keer zou ik een wat zuurdere appel gebruiken en ook wat meer kaneel. Het deeg met het amandelmeel was erg lekker. Er stond in de delicious ook een variant met kersen, die wilde ik eigenlijk maken, maar ik kon geen verse kersen krijgen, volgende keer die proberen en dan met kersen uit een pot, want de kersentijd is een beetje voorbij!

woensdag 20 augustus 2014

Rotolo met spinazie en ricotta


 Ingrediënten voor de tomatensaus:
- passata (700 ml)
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- 1 tl suiker
- handvol basilicum, in reepjes
- zout en peper

Vulling:
- fijngehakte diepvries spinazie (450 g), ontdooid
- 350 g ricotta
- 1 ei
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- nootmuskaat, versgeraspt
- zout/ zwarte peper

Verder:
- een pak verse lasagne vellen (koeling AH)
- zakje geraspte mozzarella (Pizzakaas)
- nog wat Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiden:
1. Tomatensaus: verwarm de olijfolie in een pannetje en bak de ui met de knoflook glazig, voeg de passata en de rest van de ingrediënten toe en laat op zacht vuur 10 minuten sudderen. Voeg naar smaak zout en peper toe. Zelf heb ik ook nog wat gedroogde oregano toegevoegd
2. Doe in een schaal de ontdooide en goed uitgelekte spinazie (druk met de bollle kant van een lepel al het vocht eruit). Meng met de ricotta, ei en de Parmezaanse kaas en voeg naar smaak flink zout, peper en nootmuskaat toe.
3. Verwarm de oven voor op  180' C. Verdeel in een ronde ovenvaste schaal de saus en houd ongeveer een mok saus achter. Leg op iedere vel  lasagne een flinke eetlepel spinazie-ricottamengsel en rol het lasagnevel op. Snijd het rolletje voorzichtig in drieën en zet rechtop goed tegen elkaar aan in de saus. Als alle rolletjes in de saus staan, kun je met een klein lepeltje nog wat vulling bovenop de rolletjes toevoegen. Verdeel de achter gehouden tomatensaus erover en zet 20 minuten in de oven. Verdeel na die 20 minuten er wat geraspte mozzarella over en zet nog 10 minuten terug in de oven.
4. Haal de schaal uit de oven en laat even staan voordat je het serveert. Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas.

Bron: RecipeTin Eats (kijk hier voor stap-voor-stap-foto's)


Ik had met dit weer zin in troostvoer en had de tijd om even in de keuken te staan. Ik hoop echt dat de zomer weer terugkeert, want het kan toch niet zo zijn dat de herfst nu al is ingetreden. Sommige mensen zijn er blij mee, maar ik houd erg van de zomer en moet er niet aandenken dat we niet nog lekker wat warmte krijgen! Een echte rotolo is veel werk om te maken, zie bv hier een recept van Wilma van het blog "Kookgek". Dit recept, dat ik tegenkwam op Foodgawker, is heel wat eenvoudiger, maar je maakt het ook niet even als je uit je werkt komt. Je kunt wel de saus en de vulling van tevoren bereiden, dat scheelt weer tijd. Het was ontzettend lekker en zeker een blijvertje in huize Brouwer! 

zaterdag 16 augustus 2014

Bloemkool 'tabouleh'


Ingrediënten:
- 1 grote bloemkool (800 g)
- 2 el citroensap
- 5 lente uitjes, fijngesneden (50 g netto)
- 40 g platte peterselie, grof gehakt
- 20 g dille, grof gehakt
- 15 g munt grof gehakt
- ½ tl gemalen piment
- 2 el olijfolie
- 80 g granaatappelpitten
- zout en peper

Bereiden:
1.Was de bloemkool en haal de roosjes van de stronk af, raps ze op een rasp of doe ze in je foodprocessor en maak ze klein, zoals bv couscous is. Je moet ongeveer 550 g hebben. De stronken gebruik je niet.
2. Doe de geraspte bloemkool in een grote kom met het citroensap en ½ tl zout en roer goed door. Laat 30 minuten marineren
3. Meng daarna voorzichtig met de lente ui,  de kruiden, piment en de olijfolie. Dien op op een schaal en verdeel de granaatappelpitjes erover en serveer meteen.

Bron: The Guardian, Ottolenghi

De laatste tijd kom ik steeds recepten tegen waarin bloemkool verwerkt wordt, bv een pizzabodem van bloemkool en zelfs in de nieuwste Allerhande stond een recept van couscous gemaakt van bloemkool. Als je een glutenallergie hebt, is het wel fijn om een glutenvrije bodem van bloemkool te maken, maar voor de lijn hoef je het volgens mij niet te doen. Je wordt  niet dik van de bodem, maar meer van het beleg wat je erop doet. Net als bij een pasta, het is de saus waar vooral de calorieën in zitten! Maar goed, ik zag dit recept van Ottolenghi en wilde het ook eens proberen. Eerlijk gezegd vonden wij het wel aardig, maar niet echt geweldig. Misschien omdat wij het als hoofdgerecht aten, met iets erbij is het waarschijnlijk wel lekker, maar geef mij maar de echte tabouleh!

donderdag 7 augustus 2014

Frambozen-yoghurtijs



Ingrediënten:
- 225 g frambozen
- ½ citroen, sap en rasp
- 150 g fijne kristalsuiker
- 90 ml / gram water
- 2 grote eiwitten
- snufje zout
- 1,5 dl yoghurt
- 2,5 dl slagroom
- 1 tl vanille-extract

Bereiden:
1. Begin met de frambozenpuree: pureer de frambozen met het citroensap, wrijf ze door een zeef, zodat de pitjes eruit gaan en voeg de citroenrasp toe en zet even weg.
2. Klop de eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken in je keukenmachine.
3. Zet intussen de suiker met het water op in een pannetje en laat koken. Kook tot de temperatuur (met suikerthermometer) 120' C is (of minstens drie minuten als je geen suikerthermometer hebt). Het wordt een dikke siroop. Giet dit al kloppend langzaam bij de stijve eiwitten en klop nog drie minuten door. Meng de yoghurt erdoor en klop tot het mengsel afgekoeld is.
4. Roer daarna het vanille extract, de frambozenpuree en de slagroom erdoor. Dek af en laat goed koud worden in de koelkast.
5. Giet het mengsel in een draaiende ijsmachine en draai in 30 minuten tot ijs. Zet in de vriezer om nog verder op te laten stijven.

Tip: heb je geen keukenmachine dan kun je Italiaans schuim ook maken met een elektrische handmixer. Vraag dan wel even hulp, zodat een ander de hete suikerstroop erbij kan gieten.

Bron: Uit de Keuken van Levine

Ik heb de smaak van zelf ijs maken te pakken. Het is ook zo lekker en je kunt zelf alle smaken maken die je maar wilt en lekker vindt.  Zelf ben ik gek op yoghurtijs, terwijl ik niet echt van yoghurt houd. Vreemd, zo ben ik ook gek op chocolade, maar zal bij een ijssalon nooit chocolade-ijs nemen. Van een volgster van mijn blog hoorde ik dat je door ijs te maken met Italiaans schuim, heerlijk romig en zacht ijs krijgt, wat ook snel zacht wordt als je het uit de vriezer haalt. Ik zat rond te kijken op het blog van Levine, die niet alléén maar broodrecepten heeft, maar dus ook veel andere recepten waaronder een paar aparte ijsrecepten en daar vond ik dit héérlijke recept.

vrijdag 1 augustus 2014

Gekarameliseerd ananasijs



Ingrediënten voor het ijs:
- 2 eieren
- 150 g suiker
- 750 ml slagroom (of 500 ml slagroom en 250 ml volle melk)
- ½ tl vanille extract

Gekarameliseerde ananas:
- 750 g ananas in kleine stukjes
- 30 g boter
- 3 el bruine basterdsuiker
- 3 el bruine rum

Bereiden:
1. Meng in een steelpan de suiker met de eieren en voeg 500 ml slagroom toe. Zet de pan op het vuur en breng al roerend met een houten pollepel aan de kook. Kook dit tot het wat indikt, het wordt een beetje een dikke vla. Haal de pan van het vuur en voeg meteen de resterende slagroom erbij om het kookproces te stoppen. Laat het iets afkoelen en roer het vanille extract erdoor. Leg er een stukje plasticfolie op en zet het liefst een hele nacht in de koelkast, zodat het goed koud wordt.
2. Voor de gekarameliseerde ananas: smelt de boter in een koekenpan en voeg de stukjes ananas en de bruine suiker  toe. Laat dit op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten bakken tot de ananas een bruine kleur heeft en de saus een beetje dikker en stroperig is geworden. Voeg dan de rum toe en roer goed door. Laat afkoelen en zet ook afgedekt in de koelkast.
3. Schenk het ijsmengsel in de draaiende ijsmachine en draai er in 30 minuten ijs van. Voeg de laatste minuten de ananasstukjes toe. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en zet tot gebruik in de vriezer.

Bron I am Cooking with Love

Dit ijs zag ik precies een jaar geleden bij Tessa op haar blog. Het sprak mij meteen aan, maar ja ik had toen nog geen ijsmachine. Gelukkig ben ik nu wel in bezit van een ijsmachine en herinnerde ik me dat ik dit ijs eens wilde maken. En wat heb ik een spijt dat ik het niet eerder gemaakt heb, want het is echt super van smaak! I.p.v. 750 ml slagroom te gebruiken, heb ik het gemaakt met 500 ml slagroom en 250 ml volle melk, voel ik me iets minder schuldig over de calorieën. ;-) Bij AH verkopen ze verse schoongemaakte ananas in bakjes (liggen bij de groente), maar je kunt ook ongezoete ananas uit blik gebruiken of zelf een verse ananas slachten. Haal het ijs voor het serveren ongeveer 15 minuten uit de vriezer, doordat er alcohol in zit, wordt het sneller zacht. Ik heb het geserveerd met nog wat geroosterde kokos (kokos ietsjes bruin laten worden in een droge koekenpan) erover.

woensdag 30 juli 2014

Quinoa en zoete aardappelsalade met avocado en dille


 Ingrediënten:
- 300 g quinoa
- 2 flinke zoete aardappels
- 100 g pecannoten
- 4 à 5 lente uien
- 20 g dille
- 1 rode peper
- 2 avocado's
- olijfolie
- citroensap
- zout en peper

Bereiden:
1. Kook de quinoa in ruim gezouten water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Giet af en laat afkoelen.
2. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Verhit een scheutje olie in een pan en roerbak de aardappelblokjes in ca. 10 minuten gaar en goudbruin. Roosterde pecannoten in een hete droge koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken. Hak ze fijn.
3. Snijd de lente-ui, dille en het pepertje fijn. Schil de avocado en snijd in blokjes. Meng alle ingrediënten vlak voor het serveren door de quinoa en breng op smaak met zout, peper, olijfolie en citroensap.

Bron: Viva

Soms zie je ergens een recept en weet je meteen dat je het wilt maken. Zo ook met dit recept. Echt een héérlijke gezonde salade voor een warme zomeravond in de tuin. Als maaltijdsalade genoeg voor 4 personen, maar ook erg lekker bij de lunch of bij de barbecue.

zondag 20 juli 2014

Dulce de leche-ijs met pecannoten


Ingrediënten voor de dulce de leche:
- 1 blik gezoete gecondenseerde melk (400 g)

Geroosterde pecannoten:
 - 50 g pecannoten
- 1 el boter
- 1/4 tl zout

IJs:
- 250 ml slagroom
- 150 ml volle melk
- 1 el bruine rum (optioneel)

Dulce de Leche

Bereiden:
1. Maak eerst de dulce de leche: verwijder het papieren etiket en leg het blik in een grote pan met kokend water. Het blik moet volledig onder water staan tijdens het koken. Laat 3 uur koken op laag vuur met een deksel op de pan. Controleer af en toe of het water het blik blijft bedekken. Er ontstaat een dikke Karamelcrème.
2. Voor de pecannoten: verwarm de oven voor op 150' C en leg de noten met de boter en het zout in een kleine ovenvaste schaal. Rooster de noten 20-25 minuten en schep ze af en toe om. Laat afkoelen en hak ze fijn.
3. IJs: doe de dulce leche in een kom en giet de slagroom, de melk en de rum erbij. Klop goed met een elektrische handmixer door elkaar tot alle klontjes zijn verdwenen. Zet het in de koelkast en laat goed koud worden.
4. Giet het koude mengsel in een draaiende ijsmachine (bij moet dat een half uur) en voeg op het laatst de noten toe. Schep het ijs in een kom en zet in de vriezer.

Bron: IJspret, Linda Lomelino

Als ik dulce de leche maak, maak ik altijd meteen 2 blikjes, dat gaat in één moeite door. Een ongeopend blikje dulce de leche blijft in de koelkast heel lang goed .En je kunt er nog veel meer lekkere dingen mee maken, zie hier.
Door de alcohol bevriest het ijs minder snel, waardoor de hoeveelheid ijskristallen vermindert en het ijs bijzonder romig en zacht wordt. Het wordt ook sneller zacht als jet het uit de vriezer haalt voor het serveren.
Je kunt de alcohol ook gewoon weglaten. Het zoete van de dulce de leche in combinatie met de zoutige noten maakte er weer een heerlijk ijsje van met dit warme weer!

donderdag 17 juli 2014

Kruidentaart met courgette en serranoham


 Ingrediënten:
- 1 rol bladerdeeg (koeling)
- enkele takjes munt
- enkele takjes platte peterselie
- enkele blaadjes basilicum
- 175 g zachte roomkaas
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 grote courgette
- 2-3 el olijfolie
- zout/peper/paprikapoeder
- 80 g serranoham

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte en beleg een bakplaat met bakpapier. Rol daar op het bladerdeeg uit. En maak met een mes ongeveer 1 cm vanaf de rand een zachte inkeping met een mes (niet doorsnijden).
2. Meng in een kom de roomkaas, met de kruiden, knoflook en de Parmezaanse kaas. Voeg naar smaak zout, peper en wat paprikapoeder toe. Meng alles goed door elkaar met een vork en verdeel het kaasmengsel over het bladerdeeg, waarbij je de randen vrij laat. Snijd de courgette in dunne schijfjes (dit kan met een mandoline of met je kaasschaaf) en leg ze dakpansgewijs op de roomvulling en druppel er wat olijfolie over.
3. Zet de plaat ongeveer 20 minuten in de oven tot de randen van het bladerdeeg bruin zijn. Haal de plaat uit de oven en scheur de serranoham in stukjes en beleg de taart hiermee. Verdeel er nog wat kruiden over en druppel er nog wat olijfolie op. Serveer de taart warm of lauw.

Tip: voor een vegetarische variant vervang je de serranoham door  half-zongedroogde tomaatjes en nog wat krullen Parmezaanse kaas.

Bron: Delicious, 100ste nummer

Van de week viel het 100ste nummer van de delicious in de bus. Al doorbladerend viel mijn oog meteen op de vele plaattaarten zowel hartig als zoet. Ik ben altijd gek op dit soort taarten, lekker makkelijk, heerlijk mee te variëren en ook nog eens erg lekker! Ik heb het recept wat aangepast, omdat het een recept voor veel personen is en wij maar met z'n tweetjes zijn. Ik kon mijn restjes kruiden op maken van de vorige taart. Van deze taart kun je met drie personen eten. het was weer een erg lekkere combinatie.

dinsdag 15 juli 2014

Hartige taart met snijbiet, kruiden en jonge kaas


Ingrediënten:
- 1 rode ui, in dunne plakjes (85 g)
- 3 stengels bleekselderij + het blad, in plakjes (220 g)
- 8 grote bladeren snijbiet (of wilde spinazie), grofgehakt (175 g)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el gehakte muntblaadjes
- 2 el gehakte platte peterselie
- 2 el gehakte salieblaadjes
- 2 el olijfolie
- 75 g feta, verkruimeld
- 50 g pecorino, geraspt
- 15 g pijnboompitten, geroosterd
- de rasp van 1 citroen
- 350 g bladerdeeg (7 plakjes of een rol)
- 100 g ricotta
- 1 ei, losgeklopt
- zout/peper

Bereiden:
1. Bak in een wok of hapjespan met 2 el olijfolie (op half/hoog vuur) de ui, bleekselderij, snijbiet bladeren, de kruiden, steeds omscheppend ongeveer 10-15 minuten tot de bleekselderij zacht is. Haal de pan van het vuur en schep er de feta, de pecorino, de pijnboompitten, de citroenrasp en zout en peper naar smaak door. Laat iets afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte. Rol het bladerdeeg uit tot een ronde plak van ongeveer 30 cm doorsnede en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. (Ik maak het altijd in een springvorm, zie dit recept). Verdeel de vulling over het bladerdeeg, maar laat 3 cm van de randen vrij. Verdeel over de vulling dikke klodders van de ricotta. Vouw de randen van de taart over de vulling. Dit hoeft niet al te netjes. Bestrijk de randen met het losgeklopte ei en bak de taart 30 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur, druppel er nog wat olijfolie over en serveer. (De taart smaakt koud ook erg lekker).

Tip: Als je geen snijbiet bladeren kunt krijgen, kun je net als ik heb gedaan wilde spinazie gebruiken. Als alternatief geeft Ottolenghi ook nog: bietenblad, raapsteeltjes, brandnetel en waterkers.

Bron: Yotam Ottolenghi


Als ik voor het eerst een nieuw recept uitprobeer, zal ik me altijd aan het recept houden, omdat ik wil weten wat de maker van het recept precies bedoeld. Als het recept niet helemaal aan de verwachting voldoet, zal ik er de volgende keer dat ik het maak iets naar eigen inzicht aan veranderen. Bij dit recept wilde ik dus ook de snijbiet bladeren gebruiken, maar helaas kon ik het nergens bemachtigen. Het schijnt een typisch product te zijn dat veel in moestuinen gekweekt wordt en in natuurvoedingswinkels verkocht wordt. Ik heb nog de EkoPlaza geprobeerd, maar die hadden het niet. Als alternatief gaf Ottolenghi spinazie op. Het is weer een typisch Ottolenghi recept, barstensvol smaken en weer verrassend lekker, vooral de frisse citroensmaak, die je echt proeft, vond ik bijzonder.

vrijdag 11 juli 2014

Delicious viert feest: 100ste nummer!



Delicious viert feest en daarom komt er volgende week een extra dik nummer uit: hun 100ste nummer! Vanaf het eerste begin ben ik abonnee en iedere maand kijk ik weer uit naar het nieuwe nummer. Ik ben dan minstens een uurtje zoet met mijn kooktijdschrift en plaats bij elk recept dat ik wil maken een post-it blaadje. Inmiddels heb ik al veel recepten gemaakt en staan er nog heel wat op mijn "to-do-lijstje". Delicious maakt een top 100  van de meest favoriete recepten van hun lezers.
Je kunt Delicious melden wat je favoriete recepten zijn en op andere favorieten stemmen via hun Facebookpagina.
Mijn  favoriete recepten staan er ook tussen:













Delicious gefeliciteerd met jullie 100ste nummer!