Ingrediënten:
- 300 g tarwebloem
- 100 g roggemeel
- 100 g volkorenmeel
- 10 g zout
- 10 g instantgist
- 30 g boter, op kamertemperatuur
- 20 ml black treacle (of donkerbruine stroop)
- 320 ml koud water
- 100 g sultana's
- 80 g dadels, gehakt
- 100 g gedroogde abrikozen, gehakt
Bereiden:
1. Doe alle droge ingrediënten (behalve de dadels, abrikozen en sultana's) en driekwart van het water in de keukenmachine en laat op langzame stand draaien terwijl je langzaam de rest van het water toevoegd. Laat het deeg ongeveer 10 minuten kneden. Haal het deeg uit de machine en kneed de gedroogde vruchten erdoor.
2. Vet een kom in met zonnebloemolie, maak een bal van het deeg en draai het even in de kom, zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje zonnebloemolie. Dek de kom af en laat het deeg minstens een uur, maar het kan gerust twee tot drie uur staan. (Ik liet het drie uur rijzen).
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
4. Druk de lucht uit het deeg en vorm nu een ovaal van het deeg. Dek af met een grote plastic zak en laat nog 1 uur rijzen tot het ongeveer verdubbeld is in omvang. Als je er met een vinger op drukt, veert het deeg langzaam weer terug.
5. Terwijl het deeg voor de tweede keer rijst, verwarm je de oven voor op 210' C. Snijd als het deeg goed gerezen is met een scherp mes in de lengte over het deeg en bak het brood 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen op een rooster.
Bron: Bakken met Paul Hollywood
Weer een ontzettend lekker brood van Paul Hollywood. Ik vind roggemeel erg lekker in brood. Dit brood met een beetje roomboter en een lekkere boerenkaas erop, is bijna net zo lekker als een gebakje! Volgende keer maak ik het brood iets minder breed, zodat de sneetjes wat hoger worden. Kan natuurlijk ook heel goed in een broodbakvorm van ongeveer 25-30 cm gebakken worden. Dit brood en het brood met zaadjes zijn hier op 't ogenblik favoriet in huis.