maandag 27 januari 2014

Kip pesto (Foodblogswap)


Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 kipfilets (liefst van de poelier)
- 6 plakken katenspek (75 g)
- 2 el groene pesto
- 250 g cherry tomaatjes, doormidden
- 250 g kastanje champignons, in stukjes
- 1/4 courgette, in kleine blokjes
- zout/peper
- knoflookpoeder
- olijfolie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voorop 220' C en vet een ovenschaal in met olijfolie.
2. Kerf de kipfilets met een scherp mes op drie plaatsen in (niet helemaal door snijden) en vul de kerven met pesto (ongeveer 1 el per kipfilet). Wikkel om elke kipfilet drie plakjes katenspek. Leg ze in het midden van de schaal en schik de groenten er omheen. Bestrooi met zout, peper en knoflookpoeder en druppel er wat olijfolie over.
3. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kipfilet goed gaar is.

Tip: Serveer met krieltjes, gebakken in olijfolie met Italiaanse kruiden.

Bron: 'Puur Suzanne'

En Door van het blog DoorEten maakte iets van mijn blog.

Het is weer tijd voor de Foodblogswap. Dit houdt in dat je een blog toegewezen krijgt en daar iets van maakt. Een ander maakt dan weer iets van jouw blog. Dit keer kreeg ik het blog "Puur Suzanne" toegewezen: een mooi blog, met lekkere gevarieerde recepten en prachtige foto's! Meestal wordt het lang zoeken wat het uiteindelijk gaat worden, maar deze keer was mijn keus snel gemaakt, mijn oog viel op dit recept. De kip blijft lekker mals door de katenspek die je er omheen wikkelt, meteen je groenten erbij en hup de oven in. Ook een fijne maaltijd voor als je eters hebt. Dit lekkere, makkelijke en snelle recept gaat hier zeker vaker gemaakt worden, dank je wel Suzanne!

zaterdag 25 januari 2014

Chocolade-hazelnoottaart (glutenvrij)


Ingrediënten:
- 300 g hazelnoten,
- 300 g pure chocolade (minstens 70% cacao)
- 1 el goede kwaliteit cacaopoeder
- 200 g zachte boter
- 100 g kristalsuiker
- 6 biologische eieren, gesplitst
- 150 g gemengde ongezouten noten voor de garnering

Pindakaasglazuur:
- 50 g zachte pindakaas
- 150 g poedersuiker
- 4 el goede kwaliteit cacaopoeder
- 1 tl vanillesuiker
- 100 g verse roomkaas
- 1 el warme koffie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175' C. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in met boter en bestrooi met paneermeel. Maal in een foodprocessor de hazelnoten fijn.
2. Hak 200 g chocolade grof en meng in de foodprocessor met de gemalen hazelnoten.
3. Voeg het cacaopoeder, de boter en de suiker toe en meng alles tot het romig is.
4. Meng de eidooiers erdoor.
5. Klop in een schone kom de eiwitten schuimig en meng in de foodprocessor beetje bij beetje het eiwit door het mengsel.
6.Doe het deeg in de ingevette springvorm. Breek de rest van de chocolade in stukjes en druk ze in het deeg.
7. Bak de taart in het midden van de oven 30 -35 minuten of tot een prikker er droog uitkomt. (als de prikker de stukjes chocolade raakt, komt hij er niet droog uit, ook al is het gebak gaar, dus prik op meerder plaatsen)
8. Laat de taart afkoelen.
9. Klop voor het glazuur de pindakaas romig met de poedersuiker, het cacaopoeder, de vanillesuiker en de roomkaas. Meng de koffie erdoor.
10. Bestrijk met een paletmes de bovenkant van de taart met het glazuur en garneer met de gemengde noten.

Bron: " A piece of cake", Leila Lindholm


Vandaag deze taart gebakken voor de collega's op het werk. Toevallig voldoet het recept helemaal aan de hype om tegenwoordig glutenvrij te eten (ik bedoel hier uiteraard niet de mensen mee die glutenvrij eten vanwege een glutenallergie!). Dus voor mensen met een glutenallergie een heerlijk recept om ook eens lekker te snoepen. (laat dan wel het paneermeel weg om de taartvorm mee te bestrooien, is ook niet echt nodig). Het is wel een vrij machtige taart, dus snijd kleine stukjes. Echt een taart voor liefhebbers van pure chocolade, de pindakaas in het glazuur proef je goed en is erg lekker in combinatie met de chocolade in de taart en de noten. Een must voor chocoholics!

donderdag 23 januari 2014

Haverkoekjes met rozijnen


Ingrediënten:
- 110 g zachte boter
- 110 g fijne kristalsuiker
- 110 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 2 el water
- 1 tl vanille- extract
- 200 g havermout
- 110 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl zout
- 110 g rozijnen

Bereiden:
1. Verwarm de oven op 180' C.
2. Klop de boter in een grote mengkom met een handmixer of in een keukenmachine zacht en romig. Voeg beide soorten suiker toe en blijf kloppen tot het mengsel bleek en luchtig is. Klop er het ei, het water en het vanille-extract door. Schakel de mixer of machine naar een lagere stand en meng er havermout, bakmeel, zout en rozijnen door tot het een goed vermengd deeg is.
3. Vorm met de handen walnootgrote balletjes van het deeg en leg ze met voldoende onderlinge afstand op twee bakplaten (je hoeft deze niet in te vetten of met bakpapier te bekleden).
4. Bak de koekjes 15 - 25 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn, maar in het midden nog wat zacht zijn.
5. Laat de koekjes eerst een paar minuten op de bakplaat liggen voor je ze op een rooster legt om ze af te laten koelen.

Variant:
Haverkoekjes met chocolade: Je kunt als je dat lekker vindt de rozijnen ook door chocoladedruppels vervangen.

Recept uit: "Uit de oven" van Rachel Allen.

Deze héérlijk en super makkelijke koekjes gisteren weer eens gebakken. Ze vielen weer erg in de smaak. Een geweldig recept, ook leuk om met de kinderen samen te maken. De variant met chocolade is ook erg lekker.

zaterdag 18 januari 2014

Appeltaart met havermout


Ingrediënten:
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 300 g donkere basterdsuiker
- 150 g havermout
- 250 g roomboter
- 1200 - 1500 g appels (goudrenetten)
- 150 g rozijnen
-  kaneel
- springvorm van 26 cm

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 26 cm doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Schil de appels en snijd ze in blokjes, meng ze met de rozijnen en voeg  naar smaak kaneel toe.
3. Meng het bakmeel met de suiker en de havermout door elkaar. Smelt de roomboter zachtjes op het vuur en roer goed door het meel-havermoutmengsel.
4. Bekleed met driekwart van het deeg de bodem en de rand van de springvorm, druk aan met de bolle kant van een lepel. Verdeel het appel-rozijnenmengsel over het deeg en verkruimel de rest van het deeg erover en druk licht aan.
5. Bak de appeltaart 40-45 minuten in de voorverwarmde oven tot de taart gaar en goudbruin is. Bij mij stond de taart 45 minuten in de oven, maar dat was toch iets te lang, volgende keer 10 minuten korter.

Tip: Ook erg lekker om 250 g amandelspijs los te maken met een ei en een beetje citroenrasp en dit over de bodem te verdelen, voordat je de appels erin doet. (Ik maakte de taart met amandelspijs).

Bron: Judith's Cakes

Appeltaart recepten kan je nooit genoeg hebben. Een appeltaart is altijd lekker en iedereen lust het. Een hele tijd geleden vroeg ik op twitter: wat is jullie ultieme appeltaart recept? Ik kreeg toen veel recepten en het was moeilijk kiezen. Heb toen als eerste gekozen voor de 'Appelkruimeltaart van Levine' en daarna de 'Appelkwarktaart met kruimellaag van Maaike' gemaakt en dan nu deze 'Appeltaart met havermout van Judith'. Als je me nu vraagt wat de lekkerste is, kan ik dat niet zeggen, ze zijn allemaal anders en allemaal erg lekker! En zo staan er hier nog meer héérlijke appeltaarten op mijn blog. Deze taart was ook erg lekker en heel makkelijk te maken, het meeste werk vind ik altijd het schillen van de appels en ze in blokjes snijden.

woensdag 15 januari 2014

Abdij-uienquiche


Ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 750 g uien, in halve ringen
- 100 ml donker abdijbier
- 1 rol croissantdeeg à 6 stuks (koelvers)
- 100 g gandaham (of Parmaham)
- 4 eieren
- 150 ml slagroom
- 3 el fijngehakte bladpeterselie + extra voor garnering
- 200 g abdijkaas, bv port salut, korst verwijderd, in plakjes

Bereiden:
1. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de uiringen in 8-10 minuten lekker zacht. Schenk het bier erbij en smoor de uien tot er geen vocht meer in de pan zit.
2. Verwarm de oven voor op 200'C.
3. Rol het deeg uit en bekleed er een rechthoekige vorm met losse bodem van 10 x 30 cm of een springvorm van 24 cm mee. Druk de naden goed dicht. Beleg de bodem met de ham.
4. Klop de eieren los, meng de slagroom, peterselie en zout en peper naar smaak erdoor.
5. Schep de uien over de deegbodem. Schenk het ei-roommengsel erover en leg de plakken abdijkaas erop.
6. Bak de quiche in de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar en bestrooi met een beetje extra peterselie. Serveer met een groene salade.

Tip: Voor een vegetarische variant kun je de ham vervangen door 50 g walnoten door de uien te scheppen. Maak de quiche in een springvorm van 24 cm, want het paste allemaal niet in de rechthoekige vorm.

Bron: Delicious.

Deze quiche plaatste ik ongeveer een jaar geleden ook al. En omdat het zo'n lekker recept is en echt jullie aandacht verdient, hier in de herhaling! De uien worden lekker zoet doordat ze gesmoord worden in de abdijbier en echt heerlijk in combinatie met de ham (ik gebruikte Parmaham) en de port salut. Ik kan jullie maar één tip geven : maak deze quiche en wacht niet te lang!

zaterdag 11 januari 2014

Bananen-speltbrood (zonder suiker)


Ingrediënten:
- 120 g gedroogde vijgen, grof gehakt (harde topjes verwijderd)
- ½ tl bakingsoda (natriumbicarbonaat)
- 140 g volkoren speltmeel
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl kaneelpoeder
- 2 el olijfolie
- 1 el (wal)notenolie
- 2 rijpe bananen, geprakt
- 2 eiwitten, losgeklopt
- 75 g walnoten, grof gehakt + een paar voor garnering

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte en vet een klein cakeblik van 21 cm goed in en beleg met overhangend bakpapier.
2. Doe de vijgen in een kommetje met de ½ tl bakingsoda en overgiet met 100 ml kokend water. Laat een  minuut of tien weken. Als de vijgen niet al het water hebben opgenomen, giet je het af.
3. Zeef in een grote kom het speltmeel met de bakpoeder en de kaneel. Roer de olijfolie en de walnotenolie (als je dit niet hebt, voeg dan nog een extra el olijfolie toe) voorzichtig door de vijgenmix. Voeg de geprakte bananen, eiwitten en de walnoten toe en roer goed door elkaar.
4. Meng met een spatel het gezeefde bloemmengsel erdoor. Schep het beslag in je cakevorm en zet het blik 45 minuten in de voorverwarmde oven. Het brood is gaar als een satéprikker er relatief schoon uitkomt. Een beetje plakkerig mag best. Laat afkoelen en serveer.

 Bron: 'Gezond Genieten' van Amber Alberda


Al eerder plaatste ik het recept van dit bananenbrood, maar dan met dadels en pecannoten. Nu heb ik de variant gemaakt, ook ontzettend lekker. Geen suikers toegevoegd en toch zoet van smaak door de banaan en de vijgen. Een gezond alternatief voor ontbijtkoek, waar vaak veel suiker in zit. En toch iets lekkers bij de koffie in deze maand vol goede voornemens.

donderdag 9 januari 2014

Hazelnoot-chocokoeken


Ingrediënten:
- 125 g hazelnoten
- 100 g pure chocolade
- 1 vanillestokje
- 125 g roomboter, op kamertemperatuur
- 75 g suiker
- 175 g bloem
- 7 g bakpoeder
- 1 ei

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Hak de noten en chocolade fijn en snijd het vanillestokje doormidden  en schraap het merg eruit.
2. Doe de roomboter, met het vanillemerg en de suiker in een kom en roer het los. Meng de chocolade, de noten, de bloem, het bakpoeder en het ei erdoor en kneed tot een soepel deeg.
3. Maak 10 ballen van het deeg en verdeel ze over de met bakpapier beklede bakplaat. Druk de deegballen plat. Bak de koeken ongeveer 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn.

Bron: Rudolph's Bakery

Erg lekkere koeken, de meeste ingrediënten heb je wel in huis, dus als je ineens onverwachts visite krijgt of je hebt plotseling een onweerstaanbare drang om koekjes te bakken is dit een ideaal, snel en lekker recept. Rudolph maakte ze met macadamianoten, maar die had ik niet in huis. 

maandag 6 januari 2014

Gegratineerde chiliwraps


Ingrediënten:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 g rundergehakt
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl chilipoeder
- 2 el tomatenpuree
- 250 g kidneybonen
- 250 g zwarte bonen
- een beetje beetje boter
- 200 g geraspte kaas
- 1 groene peper
- 200 ml crème fraîche
- 8 kleine wraps

Bereiden:
1. Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit 2 el olijfolie en bak de ui, de knoflook en de komijnzaadjes op zacht vuur. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de tomatenpuree en de chilipoeder toe en bak nog 2 minuten.
2. Voeg de uitgelekte bonen toe en warm goed mee en breng op smaak met zout en peper.
3.Verwarm de oven voor op 200' C, vet een ovenschaal in met boter. Verdeel het bonenmengsel over de wraps en vouw ze dubbel. Leg de wraps in de ingevette schaal en strooi er de kaas overheen. Bak het geheel 20 minuten in de oven. Serveer de wraps met de crème fraîche en de in dunne plakjes gesneden groene peper.

Bron: Foodies januari 2014

De wraps had ik zelf gemaakt, maar ik ben niet helemaal tevreden over het recept. Als ze afgekoeld waren, kon je ze niet meer dubbel vouwen zonder te breken. In plaats van zelfgemaakte kun je natuurlijk ook gekochte wraps uit de supermarkt gebruiken. Ik ga eerst eens een ander recept uitproberen. Wel een leuke manier om je chili con carne te serveren. Ook leuk om een restje chili con carne in een wrap te serveren bij de lunch.

vrijdag 3 januari 2014

Rokerige frittata van Ottolenghi

 

Ingrediënten:
- 1 kleine bloemkool, in middelgrote roosjes
- 6 eieren
- 4 el crème fraîche
- 2 el dijonmosterd
- 2 tl milde of zoete gerookte paprikapoeder (Dille&Kamille)
- 3 el fijngeknipte bieslook
- 150 g gerookte scamorza, geraspt (met de korst voor extra smaak)
- 50 g geraspte cheddar (of rijpe Goudse)
- 2 el olijfolie
- zout / peper

Bereiden:
1. Kook de bloemkoolroosjes in ruim water met zout  in 4 -5 minuten beetgaar. Giet in een vergiet en laat uitlekken.
2. Verwarm de oven tot 190' C. Doe de eieren, crème fraîche, mosterd en paprikapoeder in een grote kom en klop goed door elkaar. Roer de bieslook en driekwart van de geraspte kazen erdoor en breng op smaak met zout en peper.
3. Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan en bak de bloemkoolroosjes in ca 5 minuten aan 1 kant bruin. Giet het eimengsel erover en verdeel de bloemkoolroosjes met een vork gelijkmatig over de bodem van de pan. Bak het ei ongeveer 5 minuten op halfhoog vuur.
4. Strooi de rest van de kaas erover en zet de pan 10-12 minuten in de oven tot het volledig gestold is.
5. Neem de pan uit de oven en laat hem 2-3 minuten op kamertemperatuur komen voor je de frittata serveert. Lekker met een pittige groene salade. De volgende dag aten wij nog een koud stukje van deze frittata en toen vonden wij het eigenlijk veel lekkerder.

Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi


Scamorza affumicata is een Italiaanse verse kaas, die heel goed smelt. Hij wordt vaak gerookte mozzarella genoemd; is heel geschikt om vegetarissche gerechten voller en pittiger van smaak te maken.
Het was nog een heel gedoe om scamorza te pakken te krijgen. Veel kaaswinkels hebben het niet. Je schijnt het wel bij de Makro en de Sligro te kunnen kopen. Ik geef niet snel op en uiteindelijk heb ik het te pakken gekregen bij een goede kaasboer. Ik zie op andere blogs dat ze ook wel gewone gerookte kaas gebruiken, maar ik wil altijd precies hebben wat erin het recept staat. Dan weet ik ook zeker wat de goede smaken zijn, zaoals de bedenker ze bedoeld heeft met zijn recept. Zo heb ik het ook met cheddar gemaakt en niet met de Goudse kaas ( in de Nederlandse vertaling van Plenty staat  bij de ingrediëntenlijst : rijpe Goudse kaas, maar in de Engelse staat cheddar).
 Ja en dan nu wat vonden wij er van: hij was lekker, maar we vonden de frittata een beetje vlak van smaak. De rooksmaak was prima, maar de bloemkool erin was een beetje flauw, kan ook aan de bloemkool, gelegen hebben. Onze voorkeur gaat toch meer uit naar de verrassende tatin of de pompoentaart met wortel en geitenkaas. Ik ben heel nieuwsgierig wat anderen van deze frittata vonden. Waar ik wel ontzettend blij mee ben is: mijn tarte tatin vorm van Le Creuset, niet alleen geschikt voor een tatin, maar deze frittata heb ik erin gemaakt en ook voor andere gerechten die eerst op het vuur en dan in de oven gaan is hij zeer geschikt. Meestal gebruik je een koekenpan die ovenvast is, maar je zit dan met de steel die niet in je oven past als je een kleine oven hebt, deze vorm is dan ideaal.