maandag 23 november 2015

Geroosterde pompoen met za'atar, kruidige yoghurt & ingelegde chilipeper


Ingrediënten:
- 1 grote flespompoen
- 3 el za'atar
- 3 el olijfolie
- zeezout

Voor de kruidige yoghurtsaus:
- 200 g Volle Griekse yoghurt
- 1 bosje munt, blaadjes fijngehakt
- 2 tl sumak
- 1 el gemalen koriander
- 2 el olijfolie
- geraspte schil en sap van 1 citroen
- versgemalen zwarte peper en zeezout

Ter garnering:
- 1 klein bosje platte peterselie, blaadjes grofgehakt
- 2 tl nigellazaad
- 8 grote ingelegde rode chilipepers, in dunne ringetjes.

Bereiden: 
1. Verwarm de oven voor op 240' C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de pompoen ter hoogte van de bolling horizontaal doormidden en snijd elke helft verticaal
 doormidden. Schep de zaadjes en zaadlijsten eruit en snijd elke helft opnieuw doormidden, zodat je in totaal 8 stukken hebt. Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukjes.
3. Meng in een kommetje de za'atar met de olijfolie en wrijf hiermee de pompoenstukjes goed in. Leg op een bakplaat en bestrooi met zeezout en rooster 40-45 minuten tot de randjes bruin worden en bijna verschroeien.
4. Meng voor de yoghurtsaus alle ingrediënten in een kommetje en breng op smaak met zout en peper.
5. Haal de pompoen uit de oven, verdeel op een serveerschaal, schep er wat yoghurtsaus op en bestrooi met de peterselie. Verdeel het nigellazaad erover en leg de ingelegde chilipepers erop. Ik had geen ingelegde chilipepers en gebruikte één gewoon rood chilipepertje in stukjes gesneden.

Bron: Persiana, Sabrina Ghayour

Vanavond onze smaakpapillen weer eens verwend met smaken uit het Midden-Oosten, uit het boek Persiana. Er lag nog een pompoen op het aanrecht die op moest en toen was de keus snel gemaakt. Wij aten het als hoofdgerecht met z'n tweetjes. Je kunt het ook als bijgerecht serveren met een stukje vlees. We aten onze vingers erbij op, zó ontzettend lekker!

zondag 22 november 2015

Hazelnootspijstaart


  Ingrediënten voor het sloffendeeg:
- 175 g bloem (evt. 100 g bloem en 75 g Zeeuwse bloem)
- 6 g bakpoeder
- 150 g boter
- 145 g witte basterdsuiker
- ¼ ei losgeklopt
- snuf zout

Hazelnootspijs:
- 150 g hazelnoten
- 150 g suiker
- 1 eiwit

Zwitserse room:
- 1 vanillestokje
- 250 ml melk
- 75 g suiker
- 2 eidooiers
- 1 el bloem
- 150 ml slagroom

Hazelnootgratin:
- 150 g hazelnoten
- 50 g suiker
- 1 eiwit

Bereiden:
1. Voor de hazelnootgratin: verwarm de oven voor op 180' C, boven-en onderwarmte. Meng de hazelnoten met de suiker en het eiwit en spreid het uit op een met bakpapapier belegde bakplaat. Zet ongeveer 15 minuten in de oven tot alles krokant en bruin is. Laat afkoelen en hak grof.
2. Voor het sloffendeeg: doe alle ingrediënten in de foodprocessor en laat die op de pulsestand draaien tot het deeg bij elkaar komt. Kneed nog even door met de hand wikkel in plasticfolie en laat ongeveer een half uur rusten in de koelkast.
3. De hazelnootspijs: maal in de foodprocessor de hazelnoten met de suiker fijn, voeg dan het eiwit toe en meng nog even. Zet opzij.
4. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een gekartelde vorm met losse bodem van 23 doorsnede goed in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit ter grote van de vorm. Leg het deeg in de vorm en druk het overhangend deeg terug in de vorm. (Je moet geen opstaande rand maken, het moet gewoon plat in de vorm liggen). Verdeel het spijs over de bodem en laat rondom 1 cm vrij. Zet de vorm in de oven en bak de bodem in 30 minuten gaar en bruin. Haal uit de oven en laat afkoelen.
5. Voor de Zwitserse room: Doe de melk, de helft van de suiker en de zaadjes uit het vanillestokje in een melkpannetje en breng aan de kook. Meng in een schaaltje de 2 eidooiers met de rest van de suiker en voeg een eetlepel bloem toe en meng. Giet een beetje kokende melk erbij en roer goed met de garde. Voeg dan alle melk toe en roer goed. Doe alles terug in het pannetje en laat zachtjes al roerend met een garde ongeveer 5 minuten koken, tot de bloem gaar is en de vla bindt.
6. Giet de banketbakkersroom op een met koud water afgespoelde plaat en bedek met een vel plasticfolie, laat afkoelen.
Klop de slagroom stijf, spatel door de afgekoelde banketbakkersroom en schep in een spuitzak met glad mondjes. Spuit de Zwitserse room in een spiraalvorm op de afgekoelde taartbodem (Ik heb net als Rudolph in het filmpje niet alles gebruikt).
7. Verdeel de hazelnootnougatine over de Zwitserse room en bestrooi de taart met poedersuiker.

Tip: hier zie je een filmpje hoe Rudolph deze taart maakt.

Bron: Rudolph's Bakery

 Vandaag echt weer zo'n dag om je lekker uit te leven in de keuken. De kinderen kwamen eten en had ik mooi een excuus om weer iets lekkers te bakken. Een tijdje geleden kwam ik deze taart van Rudolph tegen in een Facebookgroep en aangezien ik gek ben op sloffendeeg deze maar meteen op mijn to-do-lijstje gezet. Weer eens iets anders met hazelnootspijs, erg lekker trouwens. Je kunt deze sloffenbodem natuurlijk ook in de speciale sloffenvormen maken. Ook de Zwitserse room kun je weer in andere recepten met sloffenbodems gebruiken.


donderdag 19 november 2015

Abrikozen - amandelcake met rozenwater en kardemon


Ingrediënten: 
- 160 g gedroogde abrikozen
- 250 ml koud water
- 2 kardemonpeulen, gekneusd
- 200 g amandelmeel (gemalen amandelen)
- 50 g fijne polenta (geen instant)
- 1 tl bakpoeder
- 150 g fijne kristalsuiker
- 6 grote eieren
- 2 tl citroensap
- 1 tl rozenwater

Voor de decoratie:
- 2 tl abrikozenjam
- 1 tl citroensap
- 3 el pistachenootjes, gehakt

Bereiden:
1. Doe de abrikozen met het water en de kardemonpeulen in een pannetje en zet op het vuur. Kook het geheel 10 minuten, het grootste gedeelte van het water moet opgenomen zijn door de abrikozen. Zet opzij en laat afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 180' C boven en onderwarmte en vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
3. Houd 6 van de abrikozen apart voor de garnering. Doe de rest met het aanhangende vocht en de zaadjes uit de peul in de foodprocessor. Voeg de gemalen amandelen, polenta, bakpoeder, suiker en de eieren toe en meng alles een paar minuten goed. Voeg het rozenwater en het citroensap toe en laat nog even draaien.
4. Verdeel het deeg in de springvorm. Scheur de achtergehouden abrikozen doormidden en leg ze op het beslag. Zet de vorm 40 minuten in de oven. Kijk na 30 minuten of het geheel niet te bruin wordt. Leg er dan een stuk aluminiumfolie over.  Controleer met een satéprikker of de cake gaar is (Bij moest de cake 5 minuten langer).  Laat de cake in de vorm afkoelen.
5. Voor de garnering; doe de jam met het citroensap in een pannetje en laat heel even warm worden. Smeer de jam uit over de bovenkant van de cake en versier met de pistachenootjes.

Bron: Simply Nigella

Een eenvoudige taart met een vleugje rozenwater. Een gevaarlijk ingrediënt; gebruik je teveel dan is het niet lekker, maar een klein beetje maakt het verrukkelijk. Let op dat je de goede polenta koopt, de instant polenta is goed te verkrijgen, maar je moet echt de gewone hebben, die niet is voorgekookt.  Ik kocht het bij een delicatessenwinkel, maar Italiaanse winkels hebben het ook. Deze cake maakte ik voor mijn collega's ter gelegenheid van mijn verjaardag.

maandag 16 november 2015

Bublanina met appel


Ingrediënten:
- 115 g boter, op kamertemperatuur
- 115 g fijne kristalsuiker
- 3 eieren, gesplitst
- 2 el melk of sinaasappelsap
- 1 tl vanille extract
- ½ tl amandelextract
- gesraspte schil van 1 citroen
- 125 g bloem
- ½ tl zout
- 400 g appel, geschild en in plakjes
- 2 el amandelschaafsel
- poedersuiker

Bereiden
1. Verwarm de oven voor op 175' C, boven-en onderwarmte, vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
2. Klop in een kom de boter met de suiker in 10 minuten licht en romig en voeg één voor één de eigelen toe. Voeg daarna de melk (of sinaasappelsap), vanille-ectract, het amandelextract en de citroenschil toe en meng alles goed.
3. Klop in een aparte kom de eiwitten stijf en spatel ze in gedeeltes door het boter-suikermengsel. Zeef de bloem en het zout er boven en spateler rustig door. Meng driekwart van de appel ( ik sneed de plakjes nog een keer door midden) er voorzichtig door en verdeel het deeg in de vorm. Leg de rest van de appel erop en druk iets aan. Bestrooi met het amandelschaafsel.
4. Bak de taart ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven en controleer met een satéprikker of de taart gaar is. Bij bij moest het 10 minuten langer. Bestrooi met de poedersuiker als de taart is afgekoeld.

Tip: Je kunt deze taart ook met blauwe bessen, schijfjes perzik, abrikoos, peer, bramen of kruisbessen maken, al gelang wat er in het seizoen te krijgen is.

Bron: "Kaneel & Kardemon", Anne Shooter

Mijn trouwe volgers hebben vast wel gemerkt dat het een tijdje stil was op mijn blog. We hadden een kleine verbouwing in ons huis en ook de keuken was hierdoor een tijdje buiten gebruik. Intussen ben ik ook nog jarig geweest en hadden mijn collega's nog een traktatie van mij tegoed. Ik maakte o.a. deze taart uit een geweldig nieuw boek dat ik van een vriendin voor mijn verjaardag kreeg. Bublanina betekent soufflé in het Tsjechisch. In het boek staat deze taart met blauwe bessen, maar aangezien ik nog een taart bakte (recept volgt nog) met blauwe bessen, besloot ik nu voor appels te kiezen. Een erg lekkere cake, ook door de toevoeging van het amndelextract, dat je kunt kopen bij Dille & Kamille.