- 230 g bloem
- ½ tl zout
- 25 g maanzaad
- 110 g koude boter, in kleine blokjes
- 4-5 el melk
Ingrediënten voor de vulling:
- 500 g pompoen vruchtvlees (schoon gewicht) in blokjes van 2 cm
- 2 el olijfolie
- 1 tl mosterdzaad
- 180 g grof geraspte wortel
- 35 g kristalsuiker
- 2 el witte wijnazijn
- 50 ml sinaasappelsap
- 30 g gesmolten roomboter
- 1 eidooier
- 120 ml slagroom
- 20 g bieslook, fijn geknipt
- 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 150 g zachte geitenkaas
- zout en zwarte peper
Bereiden:
1. Begin met het deeg. Zeef de bloem in een mengkom en voeg zout en maanzaad toe. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het er uit ziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en roer tot er een deegbal ontstaat. Meng nu niet meer. Druk het deeg plat en leg het in plasticfolie een paar uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven op 170'C. Vermeng de blokjes pompoen met 1 el olijfolie en wat zout en peper. Doe ze in een braadslee en laat ze in de oven in 15 min. beetgaar worden. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
3. Verhit intussen de over gebleven olie in een grote koekenpan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze openspringen, doe de geraspte wortel erbij en laat ze regelmatig omscheppend 10 minuten smoren. Roer de suiker, witte wijnazijn en sinaasappelsap door de wortel, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de wortel 20-25 min. zachtjes pruttelen en roer af en toe tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen. (proef even, dit is zó lekker!)
4. Vet een vorm van 24 doorsnede met losse bodem of een quichevorm (in het recept worden 6 kleine vormpjes van 10 cm gebruikt) licht in met de gesmolten roomboter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3-4 mm dikte. Leg de lap in de vorm en druk de lap goed tegen de zijkanten van de vorm, snijd het overtollige deeg weg. Zet de vorm minstens 30 min. in de koelkast. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er een steunvulling in. Bak de bodem 15 min in een oven op 170'C blind. Verwijder de steunvulling en zet de vorm nog 5-10 minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat afkoelen. (Ik heb alles iets langer in de oven gedaan, omdat ik een grote taart gemaakt heb).
5. Schakel de oven naar 180'C. Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot zachte pieken en klop er de bieslook, geraspte Parmezaan, een snuf zout en royaal versgemalen zwarte peper door, zet in de koelkast.
6. Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de bodem. Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Zet de vorm op een bakplaat en schep de roomvulling op de taart, vul bijna tot de rand.
7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de taart 8-10 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is (omdat ik een grote taart heb gemaakt moest hij langer in de oven, ca 20 minuten). Serveer de taart op kamertemperatuur, beslist niet gloeiend heet.
Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi
Lees voor je begint het recept goed door, want deze taart vergt enige voorbereiding, het is niet moeilijk, maar het is geen taart die je eventjes na je werk maakt. Weer een recept van Ottolenghi dat heel erg de moeite waard is.
Kellly van Kell's Kitchen had de kleine taartjes gemaakt voor het Foodblogevent. Grappig ik heb het boek ook en dit recept was mij nog niet opgevallen, waarschijnlijk omdat er geen foto bij staat. Kelly zei: "ik weet zeker dat jij dit heel erg lekker vindt". Aangezien ik nog een pompoen had liggen meteen maar geprobeerd en Kelly heeft gelijk: Goddelijk! Ze heeft ons helemaal in verwarring gebracht, we weten niet meer welk recept we nu het lekkerst vinden van Ottolenghi, we houden het er maar op dat alles bijzonder lekker is. Wat kan die man een smaken combineren.
Ik krijg regelmatig de vraag: "Welk boek van Ottolenghi kun je ons aanraden?" Dit is een vraag die ik niet zo kan beantwoorden, het ligt er namelijk aan waar je voorkeur naar uitgaat. Zijn eerste boek "Het kookboek" is verdeeld in: Groenten, peulvruchten en granen, Vlees en vis, Brood en gebak.
Zijn tweede boek "Plenty" is een boek waar 120 vegetarische recepten in staan, waarin hij laat zien dat je genoeg hebt aan groenten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Wij zijn geen vegetariërs, maar zijn door zijn heerlijke recepten wel steeds minder vlees gaan eten en missen het totaal niet.
Zijn derde boek "Jerusalem" ligt nog maar pas in de winkel en is nog niet in het Nederlands verschenen. Ik heb het nog maar kort in mijn bezit en heb er twee recepten uitgemaakt, die weer goed in de smaak vielen. Het is een prachtig boek, met mooie verhalen en foto's. Ik moet nog even wennen aan de recepten, maar dat heeft bij Plenty ook lang geduurd en nu wil ik er bijna alles wel uit maken.
Welk boek je wilt aanschaffen is dus afhankelijk van je voorkeur. Mijn favoriet is Plenty, hoewel ik vind dat de andere boeken ook heel waardevol zijn en niet mogen ontbreken in je collectie!