dinsdag 25 september 2012

Pompoentaart met wortel en geitenkaas


Ingrediënten voor het deeg:
- 230 g bloem
- ½ tl zout
- 25 g maanzaad
- 110 g koude boter, in kleine blokjes
- 4-5 el melk

Ingrediënten voor de vulling:
- 500 g pompoen vruchtvlees (schoon gewicht) in blokjes van 2 cm
- 2 el olijfolie
- 1 tl mosterdzaad
- 180 g grof geraspte wortel
- 35 g kristalsuiker
- 2 el witte wijnazijn
- 50 ml sinaasappelsap
- 30 g gesmolten roomboter
- 1 eidooier
- 120 ml slagroom
- 20 g bieslook, fijn geknipt
- 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 150 g zachte geitenkaas
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Begin met het deeg. Zeef de bloem in een mengkom en voeg zout en maanzaad toe. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het er uit ziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en roer tot er een deegbal ontstaat. Meng nu niet meer. Druk het deeg plat en leg het in plasticfolie een paar uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven op 170'C. Vermeng de blokjes pompoen met 1 el olijfolie en wat zout en peper. Doe ze in een braadslee en laat ze in de oven in 15 min. beetgaar worden. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
3. Verhit intussen de over gebleven olie in een grote koekenpan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze openspringen, doe de geraspte wortel erbij en laat ze regelmatig omscheppend 10 minuten smoren. Roer de suiker, witte wijnazijn en sinaasappelsap door de wortel, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de wortel 20-25 min. zachtjes pruttelen en roer af en toe tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen. (proef even, dit is zó lekker!)
4. Vet een vorm van 24  doorsnede met losse bodem of een quichevorm (in het recept worden 6 kleine vormpjes van 10 cm gebruikt) licht in met de gesmolten roomboter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3-4 mm dikte. Leg de lap in de vorm en druk de lap goed tegen de zijkanten van de vorm, snijd het overtollige deeg weg. Zet de vorm minstens 30 min. in de koelkast. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er een steunvulling in. Bak de bodem 15 min in een oven op 170'C blind. Verwijder de steunvulling en zet de vorm nog 5-10 minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat afkoelen. (Ik heb alles iets langer in de oven gedaan, omdat ik een grote taart gemaakt heb).
5. Schakel de oven naar 180'C. Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot  zachte pieken en klop er de bieslook, geraspte Parmezaan, een snuf zout en royaal versgemalen zwarte peper door, zet in de koelkast.
6. Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de bodem. Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Zet de vorm op een bakplaat en schep de roomvulling op de taart, vul bijna tot de rand.
7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de taart 8-10 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is (omdat ik een grote taart heb gemaakt moest hij langer in de oven, ca 20 minuten). Serveer de taart op kamertemperatuur, beslist niet gloeiend heet.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi

Lees voor je begint het recept goed door, want deze taart vergt enige voorbereiding, het is niet moeilijk, maar het is geen taart die je eventjes na je werk maakt. Weer een recept van Ottolenghi dat heel erg de moeite waard is.



Kellly van Kell's Kitchen had de kleine taartjes gemaakt voor het Foodblogevent. Grappig ik heb het boek ook en dit recept was mij nog niet opgevallen, waarschijnlijk omdat er geen foto bij staat. Kelly zei: "ik weet zeker dat jij dit heel erg lekker vindt". Aangezien ik nog een pompoen had liggen meteen maar geprobeerd en Kelly heeft gelijk: Goddelijk! Ze heeft ons helemaal in verwarring gebracht, we weten niet meer welk recept we nu het lekkerst vinden van Ottolenghi, we houden het er maar op dat alles bijzonder lekker is. Wat kan die man een smaken combineren.



Ik krijg regelmatig de vraag: "Welk boek van Ottolenghi kun je ons aanraden?" Dit is een vraag die ik niet zo kan beantwoorden, het ligt er namelijk aan waar je voorkeur naar uitgaat. Zijn eerste boek "Het kookboek" is verdeeld in: Groenten, peulvruchten en granen, Vlees en vis, Brood en gebak.
Zijn tweede boek "Plenty" is een boek waar 120 vegetarische recepten in staan, waarin hij laat zien dat je genoeg hebt aan groenten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Wij zijn geen vegetariërs, maar zijn door zijn heerlijke recepten wel steeds minder vlees gaan eten en missen het totaal niet.
Zijn derde boek "Jerusalem" ligt nog maar pas in de winkel en is nog niet in het Nederlands verschenen. Ik heb het nog maar kort in mijn bezit en heb er twee recepten uitgemaakt, die weer goed in de smaak vielen. Het is een prachtig boek, met mooie verhalen en foto's. Ik moet nog even wennen aan de recepten, maar dat heeft bij Plenty ook lang geduurd en nu wil ik er bijna alles wel uit maken.
Welk boek je wilt aanschaffen is dus afhankelijk van je voorkeur. Mijn favoriet is Plenty, hoewel ik vind dat de andere boeken ook heel waardevol zijn en niet mogen ontbreken in je collectie!

zondag 23 september 2012

Sobanoedels met aubergine en mango


Ingrediënten:
- 1¼ dl rijstazijn
- 40 g fijne kristalsuiker
- ½ tl zout
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- ½  verse rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
- 1 tl geroosterde sesamolie
- geraspte schil en sap van 1limoen
- 2¼ dl zonnebloemolie
- 2 aubergines, in blokjes van 2 cm
-  250 g sobanoedels
- 1 grote rijpe mango, in blokjes of reepjes
- 40 g basilicumblad, fijngesneden (probeer Thaise basilicum te vinden, maar gebruik daarvan veel minder)
- 40 g korianderblad, fijngesneden
- ½ rode ui, in flinterdunne ringen

Bereiden:
1. Maak eerst de dressing: verwarm in een steelpan de azijn met de suiker en zout 1 minuut tot de suiker net is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg de knoflook, chilipeper en sesamolie toe. Laat de dressing afkoelen en roer er de limoensap en -rasp door.
2. Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en bak de aubergineblokjes in drie of vier porties goudbruin. Schep ze in een zeef en laat ze uitlekken. Bestrooi ze royaal met zout.
3. Kook de noedels in ruim kokend water met zout en roer af en toe. Ze zijn in 5-8 minuten beetgaar. Giet ze af, spoel ze onder de koude kraan, schud zoveel mogelijk water eraf en dep ze in een theedoek droog.
4. Vermeng de noedels in een grote kom met de dressing, mango, aubergine ende helft van de kruiden en de rode ui. Je kunt hem 1-2 uur opzij zetten. Meng er vlak voor het serveren de rest van de kruiden door en schep de salade op een platte schaal of in een slakom.

Bron:"Plenty" Yotam Ottolenghi

Het wordt ondertussen een beetje saai, maar weer een héérlijk recept van Ottolenghi. Een combinatie van zoet en pittig, zoet van de mango en de dressing en pittig van de rode peper. Een heerlijke frisse salade. Je kunt er eventueel nog wat knapperig gebakken stevige tahu door mengen. 
Sobanoedels zijn Japanse noedels van boekweit. Ik kocht ze bij Amazing Oriental in Delft en daar verkopen ze ook de Thaise basilicum.

vrijdag 21 september 2012

Open Kibbeh uit "Jerusalem"


Ingrediënten:
- 125 g fijne bulgur
- 90 ml olijfolie
- 2 knoflooktenen, gehakt
- 2 medium uien, fijngehakt
- 1 groene chilipeper, fijngehakt
- 350 g lamsgehakt
- 1 tl kaneel
- 1 tl piment
- 1 tl korianderpoeder
- 2 el grofgehakte verse koriander
- 60 g pijnboompitten
- 3 el grofgehakte platte peterselie
- 2 el zelfrijzende bloem
- 50 g tahinipasta
- 2 el citroensap
- 1 el sumac
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200'C en vet een springvorm in en beleg de bodem en de wanden met bakpapier.
2. Doe de bulgur in een kom, doe er 200 ml water bij en laat afgedekt 30 minuten staan.
3. Doe 4 el olijfolie in een koekenpan, bak de ui, chilipeper en de knoflook op medium vuur tot ze zacht zijn. Haal uit de pan en zet opzij. Zet het vuur hoog en doe het lamsgehakt in de pan. Bak het 5 minuten tot het gaar en bruin is. Voeg het uimengsel, de verse kruiden en de gedroogde kruiden, zout en zwarte peper naar smaak en de pijnboompitten (houd een klein beetje apart voor de garnering) toe. Meng alles goed en laat nog enkele minuten bakken. Proef of er nog meer kruiden bij moeten.
4. Kijk of de bulgur klaar is - het water moet opgenomen zijn - voeg de bloem, 1 el olijfolie zout en zwarte peper toe en gebruik je handen om alles goed door elkaar te kneden. Doe de bulgur in de vorm en druk met je handen plat in de vorm. Verdeel dan het gehaktmengsel erover en zet de bakvorm 20 minuten in de voorverwarmde oven. Het moet goed heet zijn.
5. Doe ondertussen de tahinipasta met het citroensap, 50 ml water en een snufje zout in een kom en roer goed. 
6. Haal de vorm uit de oven en verdeel de tahinipasta over het gehakt en bestrooi met de rest van de pijnboompitten. Zet 10-12 minuten terug in de oven tot de tahinipasta en de pijnboompitten kleur heeft gekregen.
7. Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bestrooi voor het serveren met de sumac en een beetje olijfolie. Verdeel er nog wat grofgehakte platte peterselie over. Verwijder voorzichtig de rand van de springvorm en breng de kibbeh voorzichtig over op een platte schaal. Serveer het warm of op kamertemperatuur met een tabouleh of een fattoush.

Bron: "Jerusalem" Yotam Ottolenghi.( Hier een filmpje waar deze kibbeh gemaakt wordt.)

Jeruzalem is dè plaats voor Kibbeh, er zijn heel veel variaties en niemand weet wat nou precies de echte Kibbeh is. Deze variatie is niet de traditionele variant. Het is meer een smaakvolle schotel uit verschillende lagen, maar wel met de essentiële ingrediënten.

In het boek staat dat je de peterselie over de tahinipasta strooit voordat de taart terug in de oven gaat. In het filmpje zie je dat hij het erover strooit als de kibbeh uit de oven komt. Verder heb ik blijkbaar andere  tahini gebruikt, want bij mij werd de pasta veel dunner. Maar het kwam toch uiteindelijk goed. De tahini smaakt erg lekker erover. Ik zal als ik de volgende keer bij de Turkse winkel ben, eens kijken of er nog een dikkere soort is.

Alweer het tweede gerecht dat ik uit het boek "Jerusalem" maak. Het was hier weer een groot succes, alleen vonden wij het te weinig voor vier personen. Volgende keer maak ik de dubbele hoeveelheid en doe ik het in een springvorm van 24 cm. 

donderdag 20 september 2012

Italiaanse hazelnoottaart


Ingrediënten:
- 200 g hazelnoten (in het vlies)
- 1 tl bakpoeder of glutenvrij bakpoeder
- 50 g pure chocolade
- 100 g zachte boter
- 5 eieren, gesplitst in dooiers en witten
- 175 g fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- snufje zout

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170'C. Vet een springvorm van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Maal in een keukenmachine de hazelnoten met het bakpoeder en de chocolade fijn. Voeg de boter toe en meng tot alles vermengd is.
3. Klop de eidooiers en de suiker in een mengkom met een handmixer tot een mousseachtigmengsel. Voeg het hazelnootmengsel, vanille-extract en snufje zout toe en klop alles door elkaar.
4. Klop in een schone vetvrije kom met schone gardes de eiwitten tot een stevig schuim en vouw dit in drie porties door het hazelnootbeslag, om de luchtigheid te behouden.
5. Stort het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en zet hem in de oven. Bak de taart 55-70 minuten tot hij stevig aanvoelt en een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Het beslag is vrij kwetsbaar, dus open de oven beslist niet voor het einde van de baktijd.
6. Laat de taart 15 minuten in de vorm afkoelen, ga dan voorzichtig met een mes rondom tussen het gebak en de vorm en haal de rand los. Laat weer 15 minuten rusten en haal dan de taart van de bodem af en laat het op een rooster afkoelen.

Bron: "Uit de oven" Rachel Allen

Wilma van het blog "Kookgek" komt vandaag koffie drinken en aangezien zij erg van  Italiaans eten en Italiaanse taarten houdt (zie haar blog), leek me dit wel een goed recept om eens uit te proberen. Het is een simpele taart, maar erg lekker van smaak. Bij gebruik van glutenvrije bakpoeder is het ook nog eens een glutenvrije taart. I.p.v. de chocolade kun je er ook een theelepel kaneel door doen, maar ik heb voor de chocolade gekozen.

dinsdag 18 september 2012

Sticky kaneel vijgen



Ingrediënten:
- 8 grote rijpe vijgen of 12 kleintjes
- grote klont boter
- 4 el honing
- 1 tl kaneel
- handvol gepelde pistachenoten of amandelen
- Griekse yoghurt of mascarpone om erbij te serveren

Bereiden:
1. Verwarm de grill voor op medium-hoog. Snijd de vijgen kruislings in vieren, maar laat de onderkant aan elkaar zitten.
2. Zet de vijgen in een ovenschaal en verdeel in iedere vijg een klontje boter. Druppel de honing over de vijgen en bestrooi met de kaneel en de nootjes.
3. Zet de schaal 5 minuten onder de grill, tot de boter is gesmolten en samen met de kaneel en honing een kleverige saus vormt.
4. Leg de vijgen op 4 borden, schep er wat saus over en serveer er een klodder Griekse yoghurt of mascarpone bij. Strooi er nog wat pistachenootjes over.

Bron: BBC Good Food


Ik had voor € 7,50 een kistje vijgen bij de Turk gekocht, dus moest er iets met vijgen gemaakt worden. Het was niet moeilijk, eerst 'de zoete aardappelsalade met vijgen' van Ottolenghi en nu dit dessert. Het waren kleine vijgen, prachtig rood van binnen en ze smaakten heerlijk zoet! 
Nu de vijgen in het seizoen zijn; een heerlijk en simpel dessert, makkelijk om te maken, erg lekker en niet te zwaar na een gezellig dinertje! 

zondag 16 september 2012

Maïspolenta met auberginesaus


Ingrediënten:
- 6 maïskolven
- ½ l water
- 40 g boter, in blokjes
- 200 g feta, verkruimeld
- ¼ tl zout
- zwarte peper

Auberginesaus:
- 1½ dl plantaardige olie
- 1 aubergine in blokjes van 2 cm
- 2 tl tomatenpuree
- 4 el witte wijn
- 200 g tomatenblokjes, vers of uit blik
- 1 dl water
- ¼ tl zout
- ¼ tl suiker
- 1 el verse oregano, fijngehakt

Bereiden:
1.  Voor de auberginesaus: verhit de olie in een grote pan en bak de aubergine (ik heb er 2 gebruikt) in 15 min. op halfhoog vuur goudbruin (schep regelmatig om). Giet er zoveel mogelijk olie af en gooi weg. (in het begin slurpt de aubergine alle olie op, maar later komt het weer vrij). Roer de tomatenpuree door de aubergine en bak 2 min. Voeg dan de wijn toe en laat 1 min. koken. Doe de tomatenblokjes, water, zout,suiker en oregano (ik heb er ook nog wat gedroogde oregano bij gedaan) in de pan en lat de saus nog 5 min. pruttelen tot hij vol van smaak is. Zet hem apart en verwarm hem voor gebruik.
2. Haal voor de polenta de bladeren en de zijden draden van de maïskolven en hak de punt en de steel eraf. Zet elke kolf rechtop op een snijplank en schaaf met een scherp mes de korrels rondom van de kolven af.Je hebt ca 550 g nodig.
3. Doe de maïskorrels in een middelgrote pan en overgiet ze met water. Breng aan de kook en laat de maïs 12 min. op laag vuur koken. Schep de korrels met een schuimspaan uit het water en doe ze in een keukenmachine; bewaar het kookvocht. Maal alles fijn in de keukenmachine (dit duurt wel even).en voeg wat kookvocht toe als het te droog is.
4. Roer de maïspuree door het kookvocht in de pan en laat hem onder voortdurend roeren 10-15 min. op laag vuur koken tot het mengsel de consistentie van aardappelpuree heeft. Spatel er de boter, feta, zout en peper naar smaak door en laat hem nog 2 minuten koken.
5. Verdeel de polenta over 4 diepe borden en schep een beetje van de warme auberginesaus in het midden.

Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi



De polenta van verse maïs in combinatie met de zoute feta is heerlijk, het is een romige polenta met een beetje korrelige structuur. Erg lekker in combinatie met de auberginesaus. De verse maïs kocht ik bij de Turk. Ik gebruikte voor 2 personen 4 maïskolven en ik nam 2 aubergines voor de aubeginesaus (had nog wel wat over, hier kunnen wel drie personen van eten).  De auberginesaus smaakt denk ik bij alles lekker, denk bv aan rijst of pasta.

zaterdag 15 september 2012

Geroosterde zoete aardappelsalade met vijgen



Ingrediënten:
- 4 kleine zoete aardappels (ca. 1 kilo)
- 5 el olijfolie
- 6 verse vijgen, in vieren gesneden
- 1 rode peper
-  40 ml balsamico-azijn
- 20 g fijne kristalsuiker
- 12 lente uitjes
- 150 g zachte geitenkaas
- Maldon zeezout
- versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 240' C.Was de aardappels (laat de schil zitten), dep ze droog, snijd ze in de lengte doormidden en ieder deel weer in drie of vier repen (afhankelijk van de grootte van de aardappels.
Doe ze in een schaal en bedruip ze met 3 el van de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper, hussel goed door elkaar. Leg de partjes op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 20-25 minuten in de oven. Ze moeten niet te gaar worden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
2. Breng de balsamico-azijn met de suiker in een pannetje aan de kook, zet het vuur lager en laat het 2-4 minuten inkoken, het moet nog vloeibaar blijven, het wordt tijdens het afkoelen nog wat dikker. Als het te dik is geworden, kun je er een beetje water doorroeren.
3. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in dunne reepjes. Snijd de lente -uitjes doormidden en snijd ze dan in 4 cm lange stukken. Verwarm de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak daarin de rode peper en de lente-ui al om scheppend 4-5 minuten.
4. Verdeel de aardappelpartjes over vier borden, leg de lente ui en peper erover, druppel  er nog wat van de olijfolie over. Snijd de vijgen in vieren en verdeel ze over de borden. Druppel de ingekookte balsamico-azijn erover en verkruimel de geitenkaas erop. Serveer op kamertemperatuur.

Bron: "Jerusalem" Yotam Ottolenghi. (Hier een filmpje hoe hij deze salade maakt)



Toen ik gisteren bij mijn Turkse winkeltje een kistje verse vijgen zag liggen voor € 7,50 kon ik dat niet laten liggen. Ik moest meteen aan deze salade van Ottolenghi denken uit zijn nieuwe boek Jerusalem, dat ik besteld had bij Amazon en dat deze week bezorgd werd. Ik wilde eerst op de Nederlandse uitgave wachten, maar toen ik hoorde dat die pas in het voorjaar van 2013 uitkomt, kon ik niet het niet opbrengen om te wachten. Wat is het weer een prachtig boek vol met heerlijke recepten. Ook "Het Kookboek" en "Plenty" heb ik en daar heb ik al heel veel uitgekookt en ben er nog steeds niet uit uitgekookt. Dit weekend staat er weer iets uit Plenty op het programma. Deze salade is het eerste recept uit het boek en trok mij meteen aan, omdat ik dol ben op verse vijgen, zoete aardappel en geitenkaas. Het was weer een typisch Ottolenghi recept, met spannende smaakcombinaties en prachtige kleuren.

donderdag 13 september 2012

Chocolade - walnotentaart


 Ingrediënten voor de bodem:
- 200 g bloem
- 100 g koude boter, in kleine blokjes
- 2 el poedersuiker
- 100 ml ijskoud water

Chocoladevulling:
- 250 g walnoten
- 4 el honing
- 200 g pure chocolade
- 100 g boter
- 250 ml slagroom
- 2 el suiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en vet een ronde taartvorm van 24 cm in.
2. Maak het deeg: doe de bloem, de suiker en de boter in de keukenmachine en draai tot een kruimelig deeg. (je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen). Voeg het water toe en draai kort tot het deeg een bak vormt. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap, iets groter dan je vorm. Druk het deeg voorzichtig in de vorm en druk het deeg ook goed tegen de randen. Leg er een stuk bakpapier en en een steunvulling en bak de bodem 20-25 minuten. Verwijder het bakpapier en zet de bodem terug in de oven en bak hem nog 10-15 minuten. Neem uit de oven en laat afkoelen.
3. Verlaag de oventemperatuur naar 175'C en rooster de walnoten 7-9 minuten tot ze net gekleurd zijn. Laat afkoelen.
4. Hak 150 g van de walnoten grof, meng ze met de honing en verdeel ze over de afgekoelde bodem.
5. Doe de in stukjes gebroken chocolade en de boter in een kom en zet op een pan met een beetje kokend water, laat de chocolade en de boter au-bain-marie smelten.(De bodem van de schaal mag het water niet raken). Laat het chocolademengsel afkoelen tot het nog net vloeibaar is.
6. Sla de room stijf met de suiker en spatel deze door de afgekoelde chocolade. Verdeel de crème over de walnoten. Schik de rest van de walnoten erover en zet de taart nog 2 uur in de koelkast, zodat deze op kan stijven.

Bron: Delicious oktober 2012

Tip: Je kunt van deze taart ook een 'no bake cake' maken door gemalen koekjes en gesmolten boter te gebruiken voor de bodem. Of neem 250 g krokante muesli en 125 g boter!


Ik heb al vanaf het begin een abonnement op de Delicious en ben niet altijd enthousiast over de recepten die erin staan. Maar ik moet zeggen dat er de laatste tijd wel erg lekkere taarten in staan. Uit het vorige nummer had ik ook al de overheerlijke aardbeien-bavaroistaart met frangipane gemaakt en nu weer deze decadente chocoladetaart, die je ook erg goed als dessert kunt serveren.

maandag 10 september 2012

Quiche met tomaten en geitenkaas


Dit is mijn inzending voor het Foodblogevent van september 2012 dat gehost wordt door Ianna van het blog Beginspiration. Zij koos als thema: "Maak jouw favoriete hartige taart".

Ingrediënten:
- een rol bladerdeeg (AH in de koeling)
- 250 g cherrytomaatjes aan de tak
- 2 el extra vergiene olijfolie
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 el suiker
- 1 el tijmblaadjes
- zout en peper
- 4 eieren
- 125 ml slagroom
- 2 el oreganoblaadjes
- 200 g zachte geitenkaas

Bereiden:
1. Vet een langwerpige bakvorm of een ronde taartvorm van 22 of 24 cm met losse bodem in. En bedek de bodem en de zijkanten met het bladerdeeg. (Je kunt ook plakjes uit de diepvries gebruiken, neem 5 plakjes, laat ze ontdooien en leg ze op elkaar en rol ze uit tot de grootte van je vorm). Beleg de bodem met bakpapier en een steunvulling. Zet de vorm nu een half uurtje afgedekt in de koelkast.
2. Verwarm intussen de oven voor op 180' C. Bak de bodem 20 minuten met de steunvulling. Verwijder de steunvulling en zet de bodem nog 5-10 minuten terug in de oven. Haal de vorm uit de oven en laat de bodem afkoelen. (als de bodem toch iets gerezen is, druk de vulling dan met de achterkant van een lepel voorzichtig plat).
3. Zet de oventemperatuur nu op 200'C. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg daar de tomaatjes (laat ze aan de tak zitten) op. Besprenkel de tomaatjes met de olijfolie, de knoflook, de tijmblaadjes de suiker, zout en peper. Rooster de tomaatjes ongeveer 20 minuten en laat ze afkoelen.
4. Doe de eieren, de slagroom en de oreganoblaadjes (verse oregano verkopen ze bij de Plus en kan je het niet krijgen kun je ook tijm nemen) in een kom en meng met een garde goed door elkaar. Voeg naar smaak zout en peper toe.
5. Breek de geitenkaas in stukjes en verdeel over de bodem.  Haal de tomaatjes van de tak - houd twee takjes met tomaatjes achter - en leg ze tussen de geitenkaas. Giet voorzichtig het eimengsel in de taart en leg de achtergehouden tomaten aan de takjes erop.
6. Verlaag  de oventemperatuur naar160'C en bak de quiche 30 minuten tot de vulling gestold  en goudbruin is. Haal de quiche uit de oven, wacht 5 minuten en verwijder de vorm. Laat nog even iets afkoelen voor je de quiche serveert.


Toen Ianna bekend maakte wat haar thema ging worden voor het Foodblogevent van september, was ik meteen enthousiast. Wij eten hier regelmatig hartige taarten en ik ben gek op de combinatie tomaten-geitenkaas en vooral als de tomaatjes eerst  in de oven zijn geweest, daar worden ze zo lekker zoet van. Het is  misschien niet het meest orginele recept, maar wel ontzettend lekker! Vaak is het meeste werk aan een hartige taart om een lekkere bodem te maken  - dat kost tijd -  gelukkig kun je als alternatief hartige taartdeeg  van Kookpmans uit de diepvries gebruiken of bladerdeeg. Ik zag laatst op een ander blog dat je er ook croissantdeeg voor kunt nemen, maar daar heb ik zelf nog geen ervaring mee.

zaterdag 8 september 2012

Vijgentaart met frangipane


Ingrediënten voor de taartbodem:
- 150 g koude boter, in blokjes
- 250 g bloem
- 25 g poedersuiker
- 1ei
- ½ el koud water

Voor de vulling:
- 100 g amandelpasta of amandelspijs
- 3 eieren
- 200 g kwark
- 100 ml crème fraîche
- 100 g suiker

Voor de decoratie:
- 6 - 8 rijpe vijgen
- 30 g boter
- 2 el suiker
- 2 tl kaneel
- handje geschaafde amandelen


Bereiden:
1. Voor  de bodem: meng in een kom de boter,  bloem en suiker met je vingertoppen tot kruim. Voeg het ei en het water toe en meng alles met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed het niet. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
2. Maak intussen de amandelpasta: blancheer de amandelen. Maal in een keukenmachine de amandelen tot fijn poeder. Voeg de suiker toe en meng alles in 5-7 min. tot een gladde pasta. (Je kunt ook gewoon 100 g amandelspijs nemen)
3. Rasp de amandelpasta en meng met de overige ingrediënten van de vulling.
4. Rol het deeg uit en bekleed een ingevette rechthoekige vorm of een ronde vorm van 24 cm met het deeg. En verdeel de vulling erover. Verwarm intussen de oven voor op 175' C. 
5. Halveer de vijgen, verwijder de steeltjes. Verhit in een koekenpan de boter, suiker en kaneel en bak de vijgen met het snijvlak naar onderen circa 3 minuten. Verdeel de vijgen met het snijvlak naar boven over de vulling (doe er nog wat extra kaneel/suiker, waar je de vijgen in gebakken hebt op) en bestrooi met de geschaafde amandelen.
6. Bak de taart 30 - 40 minuten in de voorverwarmde oven of tot hij goudkleurig is en de vulling stevig is.
7. Bestrooi vlak voor het serveren eventueel met poedersuiker.

Bron: "A Piece of Cake" Leila Lindholm


Tip: Deze taart kun je ook maken met vers zomerfruit of zomerfruit uit de diepvries i.p.v.met vijgen, verdeel dan het zomerfruit over de vulling. Volgens het boek kun je hem helemaal maken tot aan punt 6 en de taart ongebakken in de diepvries bewaren en zo uit de diepvries op een ander moment bakken. Het staat er niet bij, maar ik neem aan dat hij dan wel langer in de oven moet.


Ik heb deze taart in mijn langwerpige vorm  van 13 x 36 cm gemaakt. De vorm kocht ik via internet bij Dille & Kamille. Er bleef nog deeg en vulling over en heb ik nog twee eenpersoons vormpjes er mee kunnen vullen. De amandelpasta heb ik zelf gemaakt, maar je kunt net zo goed amandelspijs gebruiken. Op het ogenblik kom je overal die heerlijke verse vijgen tegen, zelfs AH verkoopt ze. Ze zijn er maar even, dus nu kan je er van profiteren en deze heerlijke taart maken.

donderdag 6 september 2012

Mexicaanse lasagne



Ingrediënten:
- olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el gemalen komijn
- 1 el gedroogde oregano
- 1 tl gemalen koriander
- 1 kaneelstokje
- een flinke snuf cacao
- 500 g rundergehakt
- een blik gehakte tomaten , 400 g
- een pak tortilla's ( 8 à 9 stuks)
- 6-8 lente uitjes, in ringetjes gesneden
- 250 g crème fraîche, halfvet
- 100 g belegen kaas, versgeraspt
- cayenne peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180" C en vet een ronde ovenschaal in met olijfolie.
2. Doe wat olijfolie in een braadpan en bak de ui zachtjes 4-5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Voeg de kruiden en de cacao toe.
3. Doe het gehakt erbij en bak het gehakt rul. Voeg de tomaten toe en doe er zout en peper naar smaak bij.. Draai het vuur wat lager en bak het geheel 10 minuten.
4. Leg ondertussen 2 tortilla's op de bodem en neem er eventueel nog een en snijd die in stukken, zodat de hele bodem belegd is. Verdeel 1/3 van de vleessaus er over en leg er weer twee tortilla.s op. Doe dit nog twee keer. Verdeel de lente uitjes over de derde gehaktlaag en dek af met 2 tortilla's.
5. Klop de crème fraîche los en verdeel deze over de laatste tortilla's en strooi de kaas erop. Zet de schaal 25-30 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en lichtbruin  gekleurd is. Strooi er voor het serveren nog een beetje cayenne peper over.

Bron: "Fabulous Food" september 2011


Om dat ik weinig tijd heb, deze overheerlijke lasagne in de herhaling. Weer eens wat anders dan een Italiaanse lasagne. Snel te bereiden en vlak voor het eten alleen maar even in de oven schuiven.Maak er een lekkere salade bij en je hebt een heerlijke maaltijd. Bij de reacties van de vorige keer, gaf iemand een tip om maar één tortilla op de bodem te leggen en eventueel wat extra kaas tussen de lagen te doen. Een heerlijk recept, probeer het eens en laat weten of je het ook zo lekker vond.

maandag 3 september 2012

Schiacciata


Ingrediënten:
- 350 g bloem
- 7 g zout
- 5 g instant gist
- 210 g lauw water
- 4 el olijfolie

Voor de korst:
- 2 el extra vergine olijfolie om te bestrijken
- grof zeezout om te bestrooien
- een paar takjes verse rozemarijn

Bereiden:
1. Zeef de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin het water, de gist en de olie. Kneed alles op een met bloem bestoven oppervlak in ca. 10 minuten tot een glad en elastisch deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. (ik heb dit allemaal in mijn kneedmaatje de kenwood gedaan)
2. Doe het deeg in een ingevette kom en dek af met plasticfolie en laat het op een warme plek in 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
3. Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak even door. Rol het uit tot een rechthoek van 30 x 20 cm en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het met een deel van de olijfolie voor de korst en dek het af met ingevette plasticfolie.
4. Laat het deeg op een warme plek 20 minuten rijzen. Bestrijk met de overige olie, prik er met een vork gaatjes in en bestrooi het brood met rozemarijn en zeezout. Laat het op een warme plek nog 15 min. rijzen.
5. Verwarm intussen de oven voor op 200' C. Bak het brood in 30 minuten lichtbruin. Laat het op een rooster iets afkoelen en serveer het nog warm.

Bron: "Kookgek Wilma" en zij heeft het weer uit de "Broodbijbel".

Sinds ik mijn Kenwood heb, vind ik broodbakken geen vervelend klusje meer! Ik maak intussen regelmatig krentenbollen en heb ook al een focaccia gemaakt en heerlijke kaneelbroodjes. Ook dit brood was een fluitje van een cent. Schenk jezelf een lekker glaasje wijn in, neem een stukje schiacciata en doop het in een goede olijfolie. 

zaterdag 1 september 2012

Bramen & kokoskoeken




Ingrediënten:
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 25 g havermout
- 280 g lichtbruine basterdsuiker (ik heb 230 g gebruikt)
- 200 g koude boter, in blokjes
- 75 g gemalen kokos
- 2 eieren, losgeklopt
- 350 g verse bramen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op180' C en vet een vierkant bakblik van 23 cm of een langwerpig blik van 31 x 17 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Doe het bakmeel, de havermout, suiker in een grote kom. Doe de boter erbij en maak er al wrijvend met je vingertoppen een kruimeldeeg van. Meng de gemalen kokos er door en houd ongeveer 125 g apart voor de kruimellaag.
2. Doe de 2 losgeklopte eieren bij het overige deeg en meng het er goed doorheen.
3. Verdeel het deeg met de achterkant van een lepel in de vorm. Verdeel de bramen erover en strooi het achtergehouden kruimeldeeg er op. Ik heb hier nog wat extra kokos door gedaan.
4. Zet de vorm 60 - 75 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is een prikker moet er schoon  uit komen. Laat de koek afkoelen in de vorm, til hem dan eruit en snijd in 16 vierkanten.

Bron: BBC Good Food


Heerlijk er liggen weer volop bramen in de winkels. Toen ik dit recept ten kwam op de site van de Good Food en de reacties las, heb ik het meteen gemaakt  en wat waren ze lekker! En ik moet zeggen naar mate ze langer stonden werden ze nog lekkerder. Meestal is gebak bij ons snel op, omdat ik het uitdeel bij de buren  - heb ik hiermee ook gedaan -  maar aangezien het 16 stukken waren, bleef er nog wat over. Dus wij hebben er een paar dagen van gegeten en het blijft lekker smeuïg, gewoon afgedekt en buiten de koelkast bewaren. De laatste stukjes heb ik  nog meegenomen voor een paar collega's.