zondag 30 januari 2011

Zuccotto


Ingrediënten:
- 1 ½ dl espresso of sterke koffie
- 1 dl koffielikeur
- 1 pak lange vingers (of 2 pakken, afhankelijk van de schaal)
- 50 g amandelen, grof gehakt
- 50 g hazelnoten, grof gehakt
- 150 g pure chocolade
- 6 dl slagroom
- 5 el poedersuiker
- 25 g gekonfijte vruchtjes (bigarreaux), in stukjes gesneden
- cacaopoeder

Bereiden:
1. Bekleed een kom of schaal van 2 liter aan de binnenkant met plasticfolie, zodat je de zuccotto na het opstijven heel makkelijk uit de vorm kunt krijgen.
2. Meng in een andere kom de koffie met de likeur. Doop de lange vingers één voor één in de koffie en bekleed de binnenkant van de vorm ermee (suikerkant naar buiten).
3. Rooster de noten in een droge koekenpan of oven goudbruin en laat ze afkoelen. Smelt 100 g van de chocolade en hak de rest grof.
4. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel de noten, gehakte chocolade en de bigarreaux erdoor. Schep de helft van het mengsel in de kom en bestrijk met behulp van een spatel of lepel glad tegen de rand van lange vingers.
5. Spatel de gesmolten chocolade door de rest van de het roommengsel en vul hiermee het middelste gedeelte van de kom. Dek af met de rest van de lange vingers en dek de schaal af met plasticfolie. Zet de zuccotto minimaal 1 uur (maar liever een hele nacht) in de koelkast.
6. Stort de zuccotto op een platte schaal, verwijder het folie en bestuif dunnetjes met cacaopoeder (dit kun je het beste door een zeefje doen). Snijd de zuccotto met een warm mes aan.

Bron: Rudolph van Veen.


Zuccotto is een Toscaans nagerecht. Het heeft het uiterlijk van een koepel, waarschijnlijk de koepel van Florence. Het is heel simpel te maken, laat wel liefst een hele nacht opstijven. Met de nootjes en vruchtjes kun je variëren. Ik heb bijna 2 pakken lange vingers gebruikt, dat hangt af van de schaal die je gebruikt.

vrijdag 28 januari 2011

Witloffrittata met kaas uit de oven


Ingrediënten:
- 500 g witlof
- 1 el olijfolie
- 1 rode peper, fijngesneden
-  4 eieren
- 50 ml melk
- 1zakje verse peterselie (30g)
- 1 zakje geitenkaas, gemalen 150 g

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C.Snijd de bittere kern uit de onderkant van de witlof en snijd de rest in fijne reepjes.
2. Verhit de olijfolie in een wok en fruit hierin het pepertje (indien je van pittig houdt, fruit je de zaadjes mee). Voeg de witlof toe en roerbak 3-4 minuten.
3. Klop de eieren los me de melk en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Snijd de peterselie fijn en roer deze met 3/4 van de geitenkaas en de witlof door het eiermengsel.
4. Schenk dit mengsel in een ingevette ovenschaal en strooi de rest van de kaas er overheen. Zet de schaal in de oven en laat het 25 minuten gaar en bruin worden in de oven. Snijd de frittata in punten en serveer eventueel met een rucolasalade en brood.

Bron: AH

De foto ziet er niet spectaculair uit, maar dit is een recept dat bij ons regelmatig op tafel staat. Een lekkere combinatie van lof met pittige rode peper en geitenkaas.

donderdag 27 januari 2011

Maatlepels


Vaak staat in een Engels recept  gebruik 1 theelepel van één of ander ingrediënt, dit is een andere maat dan onze theelepel. Onze theelepel is veel kleiner. Deze set maatlepels geven de juiste hoeveelheden aan. Je kunt ze kopen in kookwinkels. Als er in een recept op dit blog staat: 1 tl of 1 el dan bedoel ik er altijd deze maatlepels mee!

woensdag 26 januari 2011

Limoen & gembercake


Ingrediënten:
- 200 g ongezouten roomboter., op kamertemperatuur
- 175 g fijne kristalsuiker
- 4 limoenen
- 3 grote eieren
- 200 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 flinke tl gemberpoeder
- 50 g gemalen kokos
- 3 bolletjes stemgember
- 2 el melk
- 3 el kristalsuiker
- 3 el gembersiroop
- gehakte gesuikerde gember, om te garneren

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een cakeblik in en beleg aan de brede kant met bakpapier en laat overhangen.
2. Mix in een kom de suiker en de boter tot ze bleek en luchtig is. Voeg de rasp van 3 limoenen toe en voeg één voor één de eieren toe. Goed mixen tussendoor.
3. Zeef de bloem met de bakpoeder, een mespunt zout en de gemberpoeder. Meng dit met een grote metalen lepel door het botermengsel. Voeg de kokos, de kleingesneden stemgember (ik heb 4 bolletjes gebruikt). Voeg de melk en het sap van 2 limoenen toe en meng alles goed. Doe het deeg in de cakevorm.
4. Bak de cake 45 minuten of totdat een satéprikker  er droog en schoon uitkomt. Laat de cake 10 - 15 minuten afkoelen.
5. Neem een satéprikker en prik gaatjes in de hele cake. Meng het limoensap van 2 limoenen met de kristalsuiker en de siroop en giet dit in de gaatjes over de cake. Laat de cake in de vorm helemaal afkoelen.
Versier de cake met de gehakte gesuikerde gember.

Bron: "Good Food" februari 2011.

Zalige cake, de smaak van de gember, limoen en kokos is een lekkere combinatie. Je moet natuurlijk wel een gemberliefhebber zijn!  Ik had al een bolletje stemgember extra in de cake gedaan, maar volgende keer gaan er nog 2 extra in.

maandag 24 januari 2011

Quesadilla's met guacamole


Ingrediënten:
- 200 g cheddar kaas of andere kaas, geraspt
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
- 2 lente uitjes, in ringetjes
- 1 chilipeper, zonder zaadjes in stukjes gehakt
- handje koriander, gehakt
- blikje mais (70g)
- gerookte kipfilet, in blokjes
- 1 pak wraps

Bereiden:
1. Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
2. Verdeel wat van het mengsel op een wrap en leg er een andere wrap bovenop.
3. Doe de dubbele wrap in  een koekenpan op halfhoog vuur en laat de onderkant bruin worden. Keer de wrap, zodat de andere kant ook bruin wordt. Doe eventueel een deksel op de pan, zodat de kaas goed kan smelten. Schuif op een bord en snijd de quasadilla in stukken. Serveer met guacamole en zure room.

Ingrediënten voor de guacamole:
- 2 grote of 3 kleine avocado's
- 1 tomaat
- 1 chilipeper, zonder zaadjes
- handje koriander
- citroensap van ½ citroen
- 2 lente uitjes

Bereiden:
Meng alles in de keukenmachine, maar zorg dat er nog wat stukjes inzitten. Breng op smaak met zout en peper en wat extra citroensap.

Bron: "Jamie's dinners", Jamie Oliver.

Een quasadille is een Mexicaanse gevulde pannenkoek die net als een tosti gemaakt wordt. In feite kan je er naar eigen smaak van alles tussen doen.  Maak de guacomole zelf, het is niet veel werk en smaakt veel lekkerder dan een kant en klare!

zaterdag 22 januari 2011

Gemarmerde mokka - walnoot tulband


Ingrediënten:
- 305 g bloem
- 40 g walnoten, gemalen
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 225 g ongezouten roomboter + 30 g, op kamertemperatuur
- 85 g donkere chocolade (minstens 70% cacao), in kleine stukjes
- 50 ml koffie, warm of koud
- 1 tl espressopoeder
- 350 g suiker
- 4 grote eieren, op kamertemperatuur
- 2 tl vanille extract
- 250 ml volle melk, op kamertemperatuur

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een tulband heel goed in met boter en bestrooi met bloem, het teveel aan bloem er weer uitschudden.
2. Meng in een kom de bloem, het bakpoeder, de gemalen walnoten en het zout.
3. Smelt de chocolade met de 30 g boter, de koffie en de espressopoeder au bain marie. Goed roeren en niet te warm laten worden. Meng tot alles zacht en romig is. Laat iets afkoelen.
4. Meng in een grote kom de boter met de suiker, mix drie minuten op halve snelheid en voeg daarna één voor één de eieren toe, goed mixen tussendoor. Mix daarna het vanille extract erdoor.
5. Verlaag de snelheid naar langzaam en voeg in drie delen de droge ingrediënten toe en de melk in 2 delen. Begin en eindig met de droge ingrediënten. Mix tot alles net gemengd is.
6. Doe ongeveer iets minder dan de helft van het deeg bij de chocolade en meng goed met een spatel.
7. Doe al het lichte deeg in de bakvorm en verdeel het chocoladedeeg erover. Ga met een mes er voorzichtig doorheen voor een licht marmer effect. Je kunt ook lepels licht deeg en chocoladedeeg om en om in de vorm doen.
8. Bak de cake 65 - 70 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een dun mes diep in het midden gestoken er schoon en droog uitkomt. Laat de cake minstens 10 - 15 minuten afkoelen in de vorm en stort daarna op een rooster om helemaal af te koelen.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.

Op de site van "Yummy in my Tummy" kwam ik deze tulband tegen. Heb je wel eens gekeken op hun site? Zij hebben bijna iedere dag een heerlijk nieuw recept. Echt de moeite waard om eens een kijkje te nemen!
Ik heb het boek "Baking from my home to yours" vorig jaar ook gekocht en er al het één en ander uit gemaakt, allemaal even lekker. Het is een geweldig boek en ik zou alle recepten wel willen maken, daarom het boek maar weer eens in het zicht gelegd, zodat ik er weer vaak in kan kijken. Het boek "Baking from my home to yours" is een "must to have", het boek weegt 2,2 kilo en heeft meer dan 500 bldz. Het is een echte bakbijbel  met ontbijtrecepten,  recepten voor koekjes, cakes, taarten en desserts, er staan mooie foto's in, de recepten zijn duidelijk beschreven, lukken altijd en zijn zeer bijzonder. Het enige nadeel is dat het een Amerikaans boek is en de maten in cups vermeld zijn, maar die kun je omzetten in grammen met behulp van o.a. deze site.

donderdag 20 januari 2011

Thaise kipcurry met aubergine en sperziebonen


Ingrediënten:
- 300 g rijst
- 2 el olie
- 1 ui, grof gesnipperd
- 1 schaal milde Thaise kipfiletblokjes (400 g)
- 1 aubergine, in blokjes
- 1 bakje boemboe voor groene curry (125 g)
- 1 pakje kokosmelk (200 g)
- 200 g dunne sperziebonen
- pakje  verse koriander

Bereiden:
1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 1 min. Voeg de kipfiletblokjes toe en bak 3-4 min. mee. Voeg de aubergine toe en bak nog 3 min. Schep er de boemboe en de kokosmelk door.
2. Voeg de sperziebonen toe en doe de deksel op de pan. Stoof de curry 7-8 min. tot de sperziebonen beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
3. Schep de rijst in 4 kommen en verdeel er de kipcurry over. Bestrooi met grof gehakte korianderblaadjes.

Bron: AH

Heerlijk recept als je weinig tijd en toch zin in iets lekkers hebt. Er zit een goede Thaise smaak aan. Als je de kipfiletblokjes in de pan doet, ruik je de citroengras.

woensdag 19 januari 2011

Appelcrumble met dadels


Ingrediënten voor het deeg:
- 100 g bloem
- 100 g koude boter
- 100 g suiker
- 75 pecannoten, grof gehakt
- rasp van een sinaasappel
- snufje zout
- boter voor invetten


Ingrediënten voor de vulling:
- 3 grote friszure appels (500g)
- 150 g sappige, gedroogde dadels
- 2 el bruine suiker
- 1 tl kaneel



Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een ovenschaal van 22 cm doorsnede in met boter.
2. Deeg: zeef de bloem boven een kom, Snijd de boter in blokjes en doe erbij. Voeg de geraspte sinaasappelschil, de suiker en het zout toe en wrijf met je vingers tot kruimels. Je kunt alles ook in een keukenmachine doen en kort malen met de pulse-knop tot het zandkorrels zijn met hier en daar een groter stuk.
Meng de gehakte pecannoten door het deeg.
3. Vulling: schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd in kleine blokjes. Verwijder de pitten van de dadels en hak ze heel fijn. Meng de appels en de dadels met de bruine suiker en kaneel.
4. Schep het appel-dadelmengsel in de ingevette schaal en strijk glad. Bestrooi met het kruimeldeeg.
5. Zet de schaal 30 minuten in de oven tot het deeg gaar en goudbruin is. Serveer warm met een beetje koude crème fraîche erbij. Lijkt mij ook erg lekker met een bolletje vanille ijs.

Bron: "Zónder pakjes & zakjes", Koken met Karin.

Een héérlijk dessert! Ik heb de crumble in de keukenmachine gemaakt en dat ging prima. Het recept is voor 4 -6 personen.

dinsdag 18 januari 2011

Zalm & doperwten-viskoekjes


Ingrediënten:
- 500 g  aardappelpuree
- een blikje zalm (418 g)
- 150 gram doperwten, uit de diepvries
- handvol munt
- 1 el tartarsaus
- 3 el bloem
- 3 el olijfolie of zonnebloemolie
- een citroen

Bereiden:
1. Laat de zalm uitlekken en verdeel in stukken. Doe de aardappelpuree in een kom en voeg de zalm, de doperwten, munt tartarsaus toe. Meng alles en breng op smaak met zout en peper.
Doe bloem op je handen en maak er 8 platte viskoekjes van. Doe nog wat bloem op de viskoekjes.
2. Verwarm de olie in een grote koekenpan op een halfhoog vuur. Bak de viskoekjes 3-4- minuten aan iedere kant, tot ze bruin zijn. Serveer met een beetje citroensap en de rest van de tartarsaus.

Bron: "BBC Good Food".

Erg lekker gerecht. Ik heb ze dit keer met verse zalm (350 g) gemaakt ( 220' C, 15-20 min. in de oven gegaard). Ik kon geen munt krijgen en heb daarvoor in de plaats dille gebruikt (ook lekker). De rest van de tartarsaus kun je erbij serveren, smaakt heerlijk.

zondag 16 januari 2011

Snickers brownies


Ingrediënten:
- 115 g pure chocolade (72% cacao, bv van Swiss)
- 170 g roomboter
- 300 gram suiker
- 3 eieren, losgekopt
- 1 tl vanille extract
- mespunt zout
- 135 g bloem
- 12 kleine snickers, in vieren gesneden

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175' C. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in met boter en beleg beide zijden met bakpapier, laat aan alle kanten iets overhangen.
2. Smelt de boter en chocolade au bain marie en roer goed. Als de chocolade is gesmolten, haal je de pan van het vuur en voeg je de suiker toe. Voeg de eieren, zout en het vanille extract toe en roer goed. Voeg de bloem toe en meng tot alles is opgenomen.
3. Doe de helft van het beslag in de vorm en verdeel hier de in vieren gesneden snickers over. Bedek met de rest van het deeg. Bak de brownies 30 - 35 minuten in de oven.
4. Haal het blik uit de oven en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Til dan aan het bakpapier uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Snijd in 16 stukken.

Bron: "My Baking Addiction".

Toen ik dit recept tegen kwam op tastespotting wilde ik het meteen uitproberen. Ik ben namelijk gek op brownies en op snickers! Bij moesten ze 10 minuten langer in de oven, ze waren toen precies hoe een brownie moet zijn, nog lekker smeuïg van binnen. Een geweldig recept is dit!

vrijdag 14 januari 2011

Pavlova met mango en passievrucht


Ingrediënten:
- 4 eiwitten, op kamertemperatuur
- 220 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl witte wijnazijn
- 1 tl maïzena
- 250 ml slagroom
- 2 el poedersuiker
- 2 kleine mango's
- 2 à 3 passievruchten
- 1 kiwi


Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 140 ' C. Teken een cirkel (24 cm) of in mijn geval een rechthoek van 18 bij 30 cm op je bakpapier en leg op de bakplaat.
2. Klop de eiwitten stijf en voeg op het laatst beetje bij beetje de suiker toe. Klop steeds goed tussen door. Het eiwit moet mooi glanzend zijn en als je de schaal omkeert, loopt het er niet uit. ( zie verder mijn tips bij een ander pavlova recept). Spatel voorzichtig de maizena en de witte wijnazijn erdoor. Spreid het eiwit uit op de cirkel of rechthoek op je bakpapier en maak met een eetlepel randen er omheen. (Is niet echt nodig, je kunt ook een platte plak maken).
3. Schakel de oventemperatuur terug naar 120' C en zet het bakblik in de oven. Bak de papvlova 75 minuten . Zet de oven uit en laat de pavlova afkoelen in de oven. (Schrik niet als er een barst in de pavlova is gekomen, dit bedek je later met de slagroom en het fruit en dan zie je er geen barst meer van ;-)
4. Om de pavlova op te maken; klop de slagroom stijf met de poedersuiker (niet teveel, want de pavlova is al erg zoet). Schil de vruchten en snijd ze in stukjes.
5. Verdeel vlak voor het serveren de slagroom over de pavlova en schik het fruit er op.


Je hebt altijd succes als je een pavlova op tafel zet. Ik hoor vaak dat het moeilijk is, maar als je het recept volgt als hierboven beschreven, kan het niet fout gaan. Ik heb nog 1 kiwi in kleine plakjes toegevoegd voor de kleur. Maar je kunt elk fruit gebruiken dat je lekker vindt. Bij de tips staan ook nog wat suggesties. Recept is voor 6 - 8 personen, maar met 4 personen gaat hij ook op!

donderdag 13 januari 2011

Broccolistamppot met zongedroogde tomaatjes en feta


 Ingrediënten:
- 1 kilo aardappels
- zout en peper
- 2 kleine stronken broccoli
- 1 potje semi-zongedroogde tomaatjes (180 g)
- 150 g Griekse feta
- flinke klont boter en een beetje melk

Bereiden:
1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze gaar en maak intussen de broccoli schoon en snijd in roosjes.
2. Voeg de broccoli de laatste 4 - 5 minuten toe aan de aardappels en kook alles gaar.
3. Laat intussen de zongedroogde tomaatjes (zelf vind ik de semi-zongedroogde de lekkerste) uitlekken en snijd ze wat kleiner. Snijd de feta in blokjes.
4. Giet de aardappels en de broccoli af, stoom ze even droog en stamp alles grof, met een klontje boter en een beetje warme melk. Meng de zongedroogde tomaatjes er doorheen en breng op smaak met zout en peper.
5. Verdeel de feta over de stamppot en serveer.

Bron "Foodies", januari 2011

Lekkere combinatie en zeer eenvoudig en snel te maken. Ik zag het recept in de Foodies en ook op het blog van Mineke culinair.

dinsdag 11 januari 2011

Kumquat marmelade


Ingrediënten:
- ca 250g kumquats (meer of minder)
- 1 sinaasappel, geschild, pitten verwijderd en in stukjes
- ca 1 ½ cup suiker
- ½ citroen uitgeperst ( 2 el sap)

Bereiden:
1. Was de kumquats, snijd ze in de lengte door midden, verwijder de pitjes en snijd ze in de breedte nog een keer door.
2. Doe de kumquats en de sinaasappel in de keukenmachine en laat de machine even draaien. Niet te lang, het moet nog vrij grof zijn.
3. Meet hoeveel cups aan vruchtvlees je hebt. Heb je bv 1½ cup vruchtvlees, neem dan ook 1½ cup suiker.
Doe alles in een magnetronbestendige schaal en voeg de 2 el citroensap toe. Meng alles goed door elkaar.
4. Zet de schaal onafgedekt in de magnetron en laat op de hoogste stand 6 minuten aan de kook komen.
5. Daarna nog 10 minuten in de magnetron en om de 2 minuten even goed doorroeren.
6. Haal de schaal uit de magnetron en doe de marmelade in gesteriliseerde potjes en laat volledig afkoelen. De marmelade lijkt erg vloeibaar, maar wordt dikker als hij afgekoeld is.
De marmelade is 2 maanden houdbaar in de koelkast.

Bron: "Recipe girl".


Ik had nog wat kumquats over van de cheesecake en vond dit recept op tastespotting. Lekker recept en erg makkelijk en snel te maken in de magnetron. De hoeveelheden kan je zelf aanpassen.

maandag 10 januari 2011

Cup maatbeker


Deze cup maatbeker is erg handig. Zeker als je weleens Amerikaanse recepten maakt. Er zijn op internet wel omrekenschema's te vinden en die gebruik ik ook. Maar als er staat 1 cup walnoten gebruik ik eerst deze maatbeker om het te meten en weeg het daarna af op de weegschaal, zodat ik weet hoeveel gram dat is. En plaats het dan in grammen op mijn blog.  Deze maatbeker heb ik ooit eens bij V&D gekocht, maar heb ze ook  in kookwinkels gezien.

zaterdag 8 januari 2011

Sinaasappel cheesecake met gekonfijte kumquats


Ingrediënten voor de cheesecake:
- 200 g digestive biscuits
- 65 g roomboter, gesmolten
- 1 sinaasappel
- 500 g roomkaas, op kamertemperatuur
- 125 ml crème fraîche
- 200 g suiker
- 1 tl vanille extract
- mespunt zout
- 5 eieren

Bereiden:
1. Oven voorverwarmen op 150' C. Vet een springvorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de digestive biscuits in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de gesmolten boter toe en laat de machine nog even draaien. Verdeel het mengsel in de springvorm, ook tegen de zijkanten en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. (Wil je alleen de bodem met biscuits dan heb je 150 g nodig en 50 g roomboter). Zet de vorm minstens een uur in de koelkast.
3. Boen de sinaasappel schoon, rasp de schil en pers de sinaasappel uit.
4. Doe in een kom de roomkaas, crème fraîche, suiker, vanille extract, mespunt zout en de eieren en klop met de mixer tot een glad beslag.
5. Schenk het roomkaasmengsel in de taartvorm en zet de cheesecake in de voorverwarmde oven. Bak de cheesecake in 75 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Bron: AH, (een beetje aangepast).


Ingrediënten voor de gekonfijte kumquats: 
- 250 g kumquats, in dunne plakjes gesneden
- 2 cups water ( 1cup is ongeveer 240 ml)
- 2 cups suiker
- 1 vanillestokje

Bereiden:
1. Was de kumquats en dep ze droog. Snijd ze in dunne plakjes en verwijder de pitjes.
2. Doe het water, de suiker en de uitgeschraapte vanille zaadjes met het stokje in een pan en verwarm op matig vuur tot de suiker opgelost is.
3. Voeg de kumquats toe en laat heel zachtjes 30 - 35 minuten op laag vuur koken tot de schijfjes doorzichtig zijn. Haal van het vuur en laat afkoelen.
4. Zeef de kumquats en vang het vocht op. Doe ¼ cup van het vocht bij de kumquats en zet ze apart.
5. Doe rest van het vocht terug in de pan en zet op het vuur en kook het vocht in tot  je ca 1 ¼ cup sap overhoudt (ongeveer 10 - 12 min.) Laat de siroop afkoelen.
6.Maak de cheesecake op met de gekonfijte kumquats en serveer de siroop er apart bij.

Bron: "Baking obsession".


Karin heeft mij helemaal enthousiast gemaakt wat betreft de kumquats. Ben ze meteen ook gaan halen en heb deze cheesecake gemaakt. De kumquats smaken een beetje bitter en toch zoet. Vreemd genoeg smaakt de schil zoeter dan het vruchtvlees. Als ze gekookt zijn in een zoete siroop smaken ze zelfs hemels! Ik heb nog wat vruchtjes over en ga daar kumquats marmelade van maken.

vrijdag 7 januari 2011

Kokos - ananascake.


Ingrediënten:
- 115 g grof geraspte kokos
- 115  ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
-  205 g  patentbloem
- 1/2 tl baking soda
- mespunt zout
- 200 g kristalsuiker
- 3 grote eieren
- 250 ml zure room
- een blik ananasschijven (432 g)

Bereiden: 
1. Verwarm de oven voor op 175 ' C. Laat de ananasschijven heel goed uitlekken in een vergiet en snijd de schijven daarna in stukjes. Spreid de kokos uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat het 6 - 10 minuten in de oven roosteren (af en toe even omschudden).
2. Vet een cakevorm in met boter en bestrooi met bloem. Meng in een grote kom de bloem, baking soda en het zout en zet op zij.
3.Mix in een andere kom de boter en de suiker op hoge snelheid tot het mengsel licht en luchtig is, ongeveer 3 minuten.Voeg één voor één de eieren toe en mix goed na iedere toevoeging. Verlaag de snelheid van de mixer en voeg het bloemmengsel in drie delen toe en de zure room in tweeën, begin en eindig met het bloemmengsel.
Meng niet te lang, alles moet net gemengd zijn.
4. Voeg de ananasstukjes en 2/3 deel van de geroosterde kokos toe en meng door het deeg. Schep het deeg in het cakeblik en maak de bovenkant met een spatel glad. Strooi de rest van de kokos erover. Bak de cake 65 - 70 minuten tot de cake gaar is. Bedek de cake halverwege de oventijd met aluminiumfolie. Laat de cake 15 minuten in het blik afkoelen en zet hem dan op een rooster om helemaal af te koelen.

Bron: "Sweet pea's kitchen".

Ik ben gek op de combinatie kokos ananas, dus toen ik dit recept spotte op tastespotting was ik snel overstag. Volgende keer ( en die komt er zeker, want de cake smaakt heerlijk!) rooster ik maar 2/3 van de kokos en doe  het andere deel ongeroosterd op de cake, zodat je de cake niet af hoeft te dekken. De kokos wordt nl vanzelf  bruin in de oven. Bij mij moest de cake zeker 20 minuten langer in de oven, maar dit heeft ook te maken met het afdekken. (Controleer met de satéprikker of de cake gaar is.)

donderdag 6 januari 2011

Gekonfijte kumquats


Van mijn collega Karin kreeg ik een potje zelfgemaakte gekonfijte kumquats. Een kumquat is een mini sinaasappeltje dat met schil en al gegeten wordt. De kumquat komt vooral voor in China en Vietnam. De vrucht is in Nederland het hele jaar door te verkrijgen, maar is vooral populair in november en december.
Ze smaken heerlijk en worden vooral ingemaakt als jam, siroop en compote. Ze zijn bv erg lekker met ijs of als garnering op een cheesecake, maar deze gekonfijte kumquats smaken zo uit het potje ook goddelijk!
Karin en ik zijn niet alleen collega's, maar delen ook dezelfde passie voor koken. Andere collega's worden wel eens moe van ons, omdat het soms lijkt dat wij alleen maar over eten praten. Als we iets gebakken hebben, nemen we een stukje voor elkaar mee om te proeven.
Bedankt Karin, ze zijn verrukkelijk, nadat JB ze gefotografeerd had, hebben wij  ze achter elkaar opgegeten!

dinsdag 4 januari 2011

Kastanje truffelcake


Ingrediënten:
- 400 g gekookte kastanjes
- 100 g poedersuiker
- 110 g roomboter, in stukjes
- 100 g donkere chocolade (minstens 70% cacao), in stukjes gebroken
- 3 el melk
- 1 tl vanille extract
- 2 el cognac

Voor de garnering:
- 100 g donkere chocolade (minstens 70% cacao)
- 25 g boter
- 1 el slagroom, plus extra voor serveren
- poedersuiker voor bestrooien

Bereiden:
1. Doe de kastanjes in de keukenmachine met de poedersuiker en maal ze fijn. Doe de boter, de chocolade en de melk in een pan, verwarm zachtjes al roerend tot de chocolade is gesmolten en je een gladde saus hebt. Meng de vanille en de cognac erdoor. Voeg de chocoladesaus toe aan het kastanjemengsel in de keukenmachine en mix tot alles goed gemengd en glad is.
2. Leg in een klein cakeblik plasticfolie en doe het kastanje-truffelmengsel erin en maak de boven kant glad. Dek af met plasticfolie en zet 24 uur in de koelkast.
3. Leg de cake op een cakeschaal en verwijder het plasticfolie. Smelt de chocolade, de slagroom en de boter zachtjes. Giet de chocolade over de cake, bedek ook de zijkanten met de chocolade. Zet weer in de koelkast en laat de chocolade hard worden.
4. Bestrooi voor het serveren met de poedersuiker en snijd de cake in plakjes en serveer met een beetje slagroom. Je kunt de cake 6 dagen in de koelkast bewaren.
Dit is een glutenvrije cake.

Bron: BBC Good Food.

 Een erg lekker dessert, vooral als je veel eters tegelijk hebt.  De kastanjes heb ik gekocht bij een Turkse winkel:  "kastane kebap", merk  Titiz, zakjes van 150 g (dus je hebt 3 zakjes nodig).

zondag 2 januari 2011

Warme peer - gorgonzola - pecantaartjes met ahornsiroop


Ingrediënten:
- 375 g bladerdeeg
- 1 ei, licht geklopt
- 200 g gorgonzola
- 4 el room
- 2 - 3 rijpe peren
- 75 g pecannoten of walnoten
- 6 tl ahornsiroop
- cayennepeper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220' C. Laat het bladerdeeg op kamertemperatuur komen.
2. Rol het bladerdeeg uit tot een vierkant van ongeveer 24 bij 24 cm. Snijd het doormidden en snijd elke helft in drie stukken, zodat je zes gelijke stukken krijgt. Kerf de stukken met een scherp mes rondom in op ongeveer 1,5 cm van de rand. Bestrijk de randen lichtjes met geklopt ei; pas op dat je niet over de inkeping strijkt (anders komen de randen van de stukken deeg niet omhoog).
2. Leg de gorgonzola in een kom en verdeel hem met een vork in grove stukjes. Roer de room erdoor. Voeg een beetje cayennepeper toe en verdeel het mengsel over de stukken bladerdeeg; blijf binnen de rand. Breek de pecannoten in grove stukjes en verdeel ze over de taartjes.
3. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in vieren. Snijd elk stuk in drie partjes en leg ze op de gorogonzola en noten. Sprenkel een theelepel ahornsiroop over elk taartje en bak de taartjes 15 - 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg mooi bruin en gerezen is. Laat de taartjes voor het serveren 5 min. afkoelen.

Dranksuggestie: een glas licht gekoelde jonge tawny port is hier erg lekker bij.

Bron: "Alles over kaas" Fiona Beckett.

Dit boek heb ik geleend in de bibliotheek. Het is een erg mooi boek over alles wat met kaas te maken heeft, er staan ook leuke recepten in. Dit is een lekker dessert na een etentje, vooral als je gasten hebt, die niet erg van zoet houden.

zaterdag 1 januari 2011

Gelukkig Nieuwjaar!


Ik wens alle lezers en volgers een gezond , gelukkig en culinair jaar toe!