- 3 middelgrote aubergines
- olijfolie
- 1 gele paprika, in stukjes van 1 x 1 cm
- 10 cherrytomaatjes, in vieren
- 1 el rodewijnazijn
- 30 g kappertjes, plus 1 el van de kappertjespekel
- 150 g buffelmozzarella, van topkwaliteit
- 15 g koriander blaadjes (of basilicum)
- maldon zeezout en zwarte peper
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190'C. Snijd de aubergines over de breedte in 2 cm dikke plakken. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met een kwastje aan beide zijden rijkelijk met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze in de oven in 30-35 minuten tot ze gaar en goudgeel zijn. Laat ze afkoelen.
2. Vermeng voor de salsa de paprikastukjjes met de tomaten, azijn, kappertjes, pekel en 2 el olijfolie. Laat minstens 30 minuten intrekken. Je kunt het enkele dagen in de koelkast bewaren, de smaken worden dan voller.
3. Schik de aubergineplakken licht overlappend op een schaal. Breek de mozzarella in grove stukken en strooi ze er overheen. Lepel de paprikasalsa over het gerecht en bestrooi met koriander of basilicum.
Voorgerecht of bijgerecht voor vier personen, hoofdgerecht voor twee.
Bron: "Plenty", Yotam Ottolenghi
(De naam van dit gerecht heb ik veranderd, in het boek noemen ze het "Driekleurige aubergine (en meer)", volgens mij gewoon een slechte vertaling. Het is een kleurrijk gerecht, maar de drie kleuren komen niet van de aubergine).
We hadden weer zin in een lekker Ottolenghi gerecht. Mijn oog was op dit recept gevallen, een korte ingrediëntenlijst en snel te maken. Hoewel het met die lange ingrediëntenlijsten meestal wel meevalt, want het meeste heb je wel in huis. En de recepten van Ottolenghi zijn inderdaad bewerkelijk, maar dan heb je ook wat! Het zijn meestal geen recepten die je even snel uit je werk op tafel tovert. Dit recept vonden wij een beetje tegenvallen. Ook de koriander, die volgens Ottolenghi erg goed past in dit Italiaanse gerecht, dat natuurlijk eigenlijk met basilicum geserveerd moet worden, vonden wij er niet bij passen, hoewel wij dol op koriander zijn. Volgende keer zou ik het met basilicum maken. Misschien lag het aan de kappertjes die ik gebruikte, maar ik vond de salsa een beetje zuur. Ik ben heel benieuwd of anderen dit recept al geprobeerd hebben en wat ze er van vonden.
Er zijn veel auberginegerechten van hem die erg lekker zijn, bv. de geroosterde aubergine met saffraanyoghurt of de aubergine met karnemelksaus en granaatappel of de aubergine cheesecake en dit is ook een heel goede: sobanoedels met aubergine en mango!