donderdag 31 januari 2013

Geroosterde aubergine met paprikasalsa


Ingrediënten:
- 3 middelgrote aubergines
- olijfolie
- 1 gele paprika, in stukjes van 1 x 1 cm
- 10 cherrytomaatjes, in vieren
- 1 el rodewijnazijn
- 30 g kappertjes, plus 1 el van de kappertjespekel
- 150 g buffelmozzarella, van topkwaliteit
- 15 g koriander blaadjes (of basilicum)
- maldon zeezout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190'C. Snijd de aubergines over de breedte in 2 cm dikke plakken. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met een kwastje aan beide zijden rijkelijk met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze in de oven in 30-35 minuten tot ze  gaar en goudgeel zijn. Laat ze afkoelen.
2. Vermeng voor de salsa de paprikastukjjes met de tomaten, azijn, kappertjes, pekel en 2 el olijfolie. Laat minstens 30 minuten intrekken. Je kunt het enkele dagen in de koelkast bewaren, de smaken worden dan voller.
3. Schik de aubergineplakken  licht overlappend op een schaal. Breek de mozzarella in grove stukken en strooi ze er overheen. Lepel de paprikasalsa over het gerecht en bestrooi met koriander of basilicum.

Voorgerecht of bijgerecht voor vier personen, hoofdgerecht voor twee.

Bron: "Plenty", Yotam Ottolenghi

(De naam van dit gerecht heb ik veranderd, in het boek noemen ze het "Driekleurige aubergine (en meer)", volgens mij gewoon een slechte vertaling. Het is een kleurrijk gerecht, maar de drie kleuren komen niet van de aubergine).

We hadden weer zin in een lekker Ottolenghi gerecht. Mijn oog was op dit recept gevallen, een korte ingrediëntenlijst en snel te maken. Hoewel het met die lange ingrediëntenlijsten meestal wel meevalt, want het meeste heb je wel in huis. En de recepten van Ottolenghi zijn inderdaad bewerkelijk, maar dan heb je ook wat! Het zijn meestal geen recepten die je even snel uit je werk op tafel tovert. Dit recept vonden wij een beetje tegenvallen. Ook de koriander, die volgens Ottolenghi erg goed past in dit Italiaanse gerecht, dat natuurlijk eigenlijk met basilicum geserveerd moet worden, vonden wij er niet bij passen, hoewel wij dol op koriander zijn. Volgende keer zou ik het met basilicum maken. Misschien lag het aan de kappertjes die ik gebruikte, maar ik vond de salsa een beetje zuur. Ik ben heel benieuwd of anderen dit recept al geprobeerd hebben en wat ze er van vonden. 
Er zijn veel auberginegerechten van hem die erg lekker zijn, bv. de geroosterde aubergine met saffraanyoghurt of de aubergine met karnemelksaus en granaatappel of de aubergine cheesecake en dit is ook een heel goede: sobanoedels met aubergine en mango!  

dinsdag 29 januari 2013

Koffietaart met Kahlúa



Ingrediënten:
- 250 ml verse koffie
- 50 g suiker
- 125 g roomboter, kamertemperatuur
- 150 g suiker
- 225 g bloem
- ½ tl bakpoeder
- ½ baking soda
- 1 el Kahlúa
-  2 eieren, op kamertemperatuur

Voor de botercrème: 
- 3 el Kahlúa
- 150 g roomboter, op kamertemperatuur
- 250 g poedersuiker, gezeefd
-  ½ tl vanille extract
- 1 tl espressopoeder

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180'C. Vet 2 springvormnen van 20 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng 50 g suiker met de koffie in een kom. Klop de boter met de suiker romig (een paar minuten). Voeg de Kahlúa toe en meng nog een minuut. Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder en de bakingsoda.
3. Voeg een ei toe aan het botermengsel gevolgd door een eetlepel van de bloem. Klop goed door elkaar en voeg dan het tweede ei toe. Klop goed door elkaar. Voeg dan de rest van de bloem toe en meng op een lage stand door elkaar. Voeg dan de koffie toe en klop op de laagste stand totdat de koffie goed is opgenomen.
4. Verdeel het beslag over de twee vormen en bak ze 20-25 minuten in de oven of tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en laat ze dan verder afkoelen op een rooster.
5. Doe alle ingrediënten  voor  het glazuur in een kom en mix alles met de elektrische handmixer tot een glad mengsel.
6. Besmeer een derde van het mengsel op een afgekoelde cake, smeer uit met een mes, leg de andere cake erop en besmeer de bovenkant en de rand van de taart met de botercrème. Versier eventueel de boven- en zijkant nog.

Bron: "Yummy in my Tummy"


Af en toe heeft mijn dochter Marlous de behoefte om een lekkere taart te bakken. Ook zo afgelopen weekend, ze had zin in een koffietaart. Deze van Yummy in my Tummy stond nog steeds op mijn "to-do-lijstje" dus adviseerde ik haar deze te maken. Kahlúa had ik nog in huis, maar je kunt natuurlijk ook een andere likeur gebruiken bv. Tia Maria. De taart is heerlijk van smaak en je proeft echt de koffie, alleen wordt het door al het vocht wat je toevoegt  niet een écht luchtig stuk gebak, maar wel smeuïg. Het was zalig, bedankt Marlous!

zondag 27 januari 2013

Monkey Bread


Ingrediënten voor het deeg:
- 30 g boter,  + extra om in te vetten
- 240 ml melk, handwarm
- 80 ml water, handwarm
- 50 g kristalsuiker
- 7 g gedroogde gist
- 425 g tarwebloem
 1 tl zout (15 ml)

Voor het kaneelmengsel:
- 220 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 el kaneel
- 115 g roomboter

Voor het glazuur:
- 110 g poedersuiker
- 2 el melk

Tip: voor tl en el zie maatlepels


Bereiden:
1. Voor het deeg: smelt 30 g boter en meng in een kom met de melk, het water en de suiker. Klop door elkaar met een garde. Meng in een grote kom de bloem, gist en het zout door elkaar.
2. Doe het bloemmengsel in je keukenmachine en laat op een lage stand kneden met de deeghaak. Giet langzaam  het melkmengsel erbij. Klop daarna ongeveer 6-7 minuten op een hogere stand tot je een glanzend en soepel deeg hebt. Vet een kom in met zonnebloemolie en vorm een bal van het deeg. Doe het deeg in de kom en draai het tot alle kanten bedekt zijn met een dun laagje olie. Dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
3. Voor het kaneelmengsel: meng de bruine suiker met de kaneel in een kom. Smelt de boter  en doe ook in een kommetje. Vet een tulbandvorm  (ik gebruikte deze) goed in met boter. Als je een springvorm gebruikt, doe dan aluminiumfolie aan de onderkant (buitenkant), anders loop later de suiker en de boter in de oven eruit.
4. Als het deeg goed gerezen is, leg je het op een met bloem bestoven werkblad. Vorm een vierkant van 20 x 20 cm. Verdeel het deeg nu met een deegsteker aan allebei de kanten in 8 rijen (horizontaal en verticaal) zodat jet 64 stukjes deeg hebt. Het is niet erg als de stukjes niet even groot zijn.
5. Neem elk stukje deeg (je kunt er balletjes van rollen, maar dat is niet echt nodig) en doop het in de gesmolten boter, laat een beetje uitlekken en wentel het daarna door het suiker-kaneelmengsel. Leg het in de ingevette bakvorm. Ga zo door totdat je deeg op is. Je krijgt twee lagen.
6.  Bedek de vorm met plasticfolie en laat nog een uur op een tochtvrije, warme plek rijzen, tot de deegballetjes weer flink gerezen zijn. (Ik doe de vorm onafgedekt in de oven en zet onderin een braadslede met kokend water, doe de ovendeur dicht en laat zo rijzen. Als je de oven aanzet, haal je de slede eruit. Op deze manier kun je de oven niet voorverwarmen, dus moet je het iets langer bakken).
7. Verwarm 15 min. voor het einde van de rijstijd de oven voor op 180'C. Haal het plasticfolie van de vorm en zet hem in de voorverwarmde oven. Bak het 30-35 minuten tot de karamel aan de zijkanten begint te bubbelen.  Haal de vorm uit de oven, laat 5 minuten staan en ga met een mes langs de zijkanten. Draai de vorm om op een schaal.
8. Maak terwijl het brood afkoelt  het glazuur. Klop met een garde de poedersuiker met de melk door elkaar totdat je een dikke pasta hebt. Bedruip met de garde het glazuur (zonder glazuur ook erg lekker) over het brood, serveer het brood als het nog een beetje warm is. Snijd het deeg in stukken of  eet zoals bedoeld met je handen en breek kleine stukjes van het brood af.

Bron: Yummy in my Tummy, met stap voor stap foto's.  Oorspronkelijk: (Brown Eyed Baker)


Een Monkey Bread is een typisch Amerikaans recept dat bij een feestelijk ontbijt geserveerd wordt, maar natuurlijk ook lekker smaakt bij een kopje thee of koffie. De naam heeft het waarschijnlijk te danken aan de Monkey puzzle tree, omdat het daarop lijkt of dat mensen er met hun handen van eten; apengedrag. Het stond al tijden op mijn lijstje om eens te maken. En nu ik geen "gist-angst" (angst voor recepten waar gist in wordt verwerkt) meer heb, durfde ik het aan. Johan vroeg me of ik weer eens die heerlijke kaneelbroodjes wilde maken en dit lijkt er heel erg op, dezelfde ingrediënten alleen in een andere vorm. Het is niet moeilijk en natuurlijk weer ontzettend lekker, zeker als het nog een beetje warm is en net uit de oven komt. Dit Monkey bread is het lekkerst op de dag dat je het gebakken hebt, maar de volgende dag even een beetje opgewarmd in de magnetron ook nog best heel lekker!

vrijdag 25 januari 2013

Kaiserschmarrn


Ingrediënten voor 2 personen:
- 3 eieren, gescheiden in eigelen en eiwitten
- 1 el basterdsuiker
- 1 el poedersuiker
- 1 zakje vanille suiker
- snufje zout
- 150 ml melk
- 150 g patentbloem
- 4 el rozijnen
- 2 el rum (of amaretto)
- poedersuiker om te bestrooien
- roomboter om in te bakken

Bereiden:
1. Doe de rozijnen in een kommetje en giet de rum (of amaretto) erover. Laat een uurtje weken.
2. Meng in een kom de suikers, snuf zout, eigelen, de bloem en schenk de melk er langzaam bij. Meng met de mixer goed door elkaar. Laat het beslag een half uur rusten.
3. Klop intussen de eiwitten in een andere kom stijf.
4. Klop na 30 minuten het deeg nog een keer door en spatel in drie porties de eiwitten voorzichtig door het deeg.
5. Verhit in een grote koekenpan een klont roomboter en giet de helft van het beslag erin, zet het vuur op middelhoog. Verdeel de rozijnen met de rum of amaretto erover en leg een deksel op de pan. Draai na een paar minuten, als de onderkant bruin is, de pannenkoek om en bak nog een paar minuten tot de andere kant ook bruin is. Trek met 2 vorken de pannenkoek in stukjes uit elkaar (heb je een tefalpan, gebruik dan 2 houden spatels). Bak de tweede en als die klaar is, doe je de eerste portie nog even terug in de pan met een klontje roomboter en warm nog even door. Schep op twee borden en bestrooi royaal met poedersuiker. Voor 4 personen de hoeveelheid verdubbelen.

Kaiserschmarnn is een Oostenrijks nagerecht. Het is een variant op de pannenkoek, het is alleen luchtiger doordat er op het laatst stijfgeklopte eiwitten doorgaan. Het wordt origineel geserveerd met pruimencompote, maar tegenwoordig ook wel met appelmoes of ijs. Er zijn een paar anekdotes hoe het ontstaan is, hier kun je ze vinden. Toen ik laatst op twitter liet weten dat ik kaiserschmarrn ging maken, bleek dat er velen zijn die dit gerecht niet kennen (de meesten kennen het van de wintersport in Oostenrijk), vandaar dat ik beloofd heb het recept op mijn blog te plaatsen. In het orginele recept gebruiken ze rum om de rozijnen in te weken, maar dit keer heb ik het met Amaretto gedaan, ook lekker. Voor kinderen kan je de rozijnen in sinaasappelsap weken. Ik serveerde het met abrikozencompote, ( jam kan ook) maar ook zonder een compote is het erg lekker. 

woensdag 23 januari 2013

Salade van gerookte kip, zoete aardappels en linzen


Ingrediënten:
- 700 g zoete aardappels
- 2 gerookte kipfilets, in blokjes gesneden
- 3 teentjes knoflook (ik heb er 1 gebruikt)
- 1 bosje bieslook, grofgehakt
- 3 el olijfolie
- zeezout en versgemalen peper
- 50 g pijnboompitten, geroosterd
- 250 g le Puy linzen

Voor de dressing:
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 el citroensap
- 2 tl agavesiroop of 1 tl lichtbruine basterdsuiker
- zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1.Verwarm de oven voor op 220'C.
2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van 1 cm. Doe ze in een braadslee en meng met de olijfolie en de knoflook (ik heb maar 1 teentje gebruikt). Bestrooi met zout en peper, meng alles goed door elkaar en zet ongeveer 25 a 30 minuten in de oven tot ze gaar zijn van binnen en knapperig aan de buitenkant.
3. Doe terwijl de aardappels in de oven staan de linzen in een pan en giet er veel water bij tot ze goed onder staan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook ze zonder deksel ongeveer in 25 minuten gaar. Giet ze af in een vergiet.
4. Maak intussen de dressing: doe alle ingrediënten in een kom, bestrooi met zout en peper en klop met een vork goed door elkaar.
5. Doe de linzen in een schaal en meng de dressing erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe en eventueel nog een scheutje olijfolie.
6. Doe de zoete aardappel erbij, plus de gerookte kip, de geroosterde pijnboompitten en de gehakte bieslook. Serveer op kamertemperatuur, bij voorkeur op een bedje van waterkers of slablaadjes.

Bron: "Echt lekker eten met een voedselintolerantie" van Pippa Kendrich

Dit is een héérlijke salade voor een koude winterdag. De gronderige linzen en blokjes zoete aardappel met knoflook leveren samen met de rooksmaak van de kip en de knapperige pijnboompitten een erg lekkere combinatie op. Gerookte kipfilet vind je bij de supermarkt of bij de poelier. Die kun je voor een vegetarische variant gewoon weglaten.

maandag 21 januari 2013

Zelfgemaakte gevulde pasta


Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 g semolinameel
- 3 eieren
- zout
- 250 g ricotta
- 200 g gorgonzola picante
- 50 g roomboter
- verse salie of gedroogde
- peper en zout.
- pecorino

Bereiden:
1. Maak een bergje van de semolinameel op een glad werkvlak. Maak er een kuiltje in en doe daar de eieren en het zout in. Roer met een vork de eieren los en neem daarbij steeds een beetje meel mee van de rand. Als de eieren zijn opgenomen, kneed je met de hand zo’n 10 minuten verder tot je een mooi soepel deeg hebt. Maak een bal van het deeg, rol het in plasticfolie en laat het 20-30 minuten op kamertemperatuur rusten. (Je kunt het deeg natuurlijk ook in je keukenmachine maken).
2. Maak ondertussen de vulling: roer met een vork de ricotta en de gorgonzola los en meng het goed door elkaar.
3. Neem een stukje pastadeeg en rol het met de deegrol tot een dunne lap uit. Of gebruik een pastamachine en rol het daarmee steeds dunner uit. Steek met een ring of deegsteker rondjes van ca 6 cm uit. Leg hierop een beetje van de kaasvulling (niet teveel, anders kan je het niet dichtvouwen), vouw het deeglapje dubbel, druk de rand goed aan met de tanden van een vork. Leg de pasta op een met bloem bestoven theedoek en strooi nog wat bloem over de pasta.
4. Breng een grote pan met water en zout aan de kook. Doe voorzichtig de pasta in het kokende water en laat het zo’n 3 minuten koken. Smelt ondertussen de boter in een ruime koekenpan (pas op, de boter mag niet bruin worden) en voeg daar de fijngesneden salie bij. Haal de pasta met een schuimspaan uit het water en doe ze in de koekenpan met gesmolten boter. Voeg nog wat van het kookvocht aan de boter toe. Verwarm de pasta nog even in de saus en voeg  nog wat versgemalen peper toe, verdeel het daarna over de borden en bestrooi met versgeraspte Pecorino.

Bron: "kookgek"


Vorige week heb ik samen met  Wilma van het blog Kookgek verse pasta gemaakt. Zij maakt het vaak en draait er haar hand niet voor om. Zelf heb ik jaren geleden eens een pastamachine gekocht en het ook een keer geprobeerd. Het is bij die ene poging gebleven en de pastamachine is naar de zolder verhuisd en niet meer te voorschijn gekomen. Na alle enthousiaste verhalen van Wilma en ook het idee om zelf gevulde pasta te maken en er elke vulling in te kunnen doen, die je zelf wilt, nu dus samen met Wilma gevulde pasta met gorgonzola en een botersaus met salie gemaakt. En ja er gaat inderdaad niets boven zelfgemaakt, zoals met zoveel dingen! Een paar dagen later thuis ook meteen aan de slag gegaan. Het ging me nog niet zo makkelijk af als het bij Wilma ging, maar oefening baart kunst en ik ga het nu zeker vaker proberen. Nogmaals ontzettend bedankt Wilma!

zaterdag 19 januari 2013

Kip-kerrie met ananas


Dit is mijn inzending voor het Foodblogevent van januari 2013, dat deze maand gehost wordt door Levine van het blog "Uit de Keuken van Levine". Zij heeft als thema "Creatief met kip" gekozen.

Ingrediënten:
- 500 g kipfilet, in stukjes gesneden
- zout / peper
- 2-3 tl pittige kerriepoeder (massala)
- 250 g champignons, in plakjes gesneden
- 1 ui, in kleine stukjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- 3 cm gemberwortel, geschild en fijngeraspt
- 1 klein blikje ananas (435 g)
- 3 el olie
- 1 el maïzena
- 3 el crème fraîche

Bereiden:
1. Bestrooi de kipfilet met zout,  peper en de kerriepoeder. Laat de kruiden even intrekken.
2. Laat de stukjes ananas in een zeef uitlekken en vang het sap op.
3. Verhit in een braadpan de olie en bak de stukjes kip rondom lichtbruin. Schep de ui, knoflook en gember erdoor en bak het geheel zachtjes tot de ui glazig is. Voeg dan de champignons toe en bak ze ca. 3 minuten mee.
4. Roer in een kopje de maïzena met 2 el ananassap tot een papje. Roer de rest van het ananassap en de crème fraîche door de kip en warm het geheel even door. Voeg al roerend het maïzena-mengsel toe en blijf roeren tot een mooi gebonden saus ontstaat.
5. Schep tot slot de ananas erdoor en warm alles nog 1-2 minuten zachtjes door, eventueel nog wat zout en peper toevoegen.
Lekker met witte rijst en een komkommersalade.

Bron: geen idee, al een heel oud recept.

Ik heb heel veel lekkere recepten met kip op mijn blog staan, welke zal ik nu insturen voor het Foodblogevent? Of zal ik een nieuw recept uitproberen? Ik koos uiteindelijk toch voor dit vrij ouderwetse recept, dat ik regelmatig maak en dat altijd heel goed in de smaak valt bij iedereen.
Ik maak het tegenwoordig niet met kipfilet, maar met kippendijen waar de poelier het bot en het vel van verwijderd heeft. Dit wordt niet zo droog als kipfilet en er zit meer smaak aan, maar als je meer van kipfilet houdt, kun je dat natuurlijk ook goed gebruiken.

donderdag 17 januari 2013

Abdij-uienquiche


Ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 750 g uien, in halve ringen
- 100 ml donker abdijbier
- 1 rol croissantdeeg à 6 stuks (koelvers)
- 100 g gandaham (of Parmaham)
- 4 eieren
- 150 ml slagroom
- 3 el fijngehakte bladpeterselie + extra voor garnering
- 200 g abdijkaas, bv port salut, korst verwijderd, in plakjes

Bereiden:
1. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de uiringen in 8-10 minuten lekker zacht. Schenk het bier erbij en smoor de uien tot er geen vocht meer in de pan zit.
2. Verwarm de oven voor op 200'C.
3. Rol het deeg uit en bekleed er een rechthoekige vorm met losse bodem van 10 x 30 cm of een springvorm van 24 cm mee. Druk de naden goed dicht. Beleg de bodem met de ham.
4. Klop de eieren los, meng de slagroom, peterselie en zout en peper naar smaak erdoor.
5. Schep de uien over de deegbodem. Schenk het ei-roommengsel erover en leg de plakken abdijkaas erop.
6. Bak de quiche in de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar en bestrooi met een beetje extra peterselie. Serveer met een groene salade.

Tip: Voor een vegetarische variant kun je de ham vervangen door 50 g walnoten door de uien te scheppen. Maak de quiche in een springvorm van 24 cm, want het paste allemaal niet in de rechthoekige vorm.

Bron: Delicious.

Dit recept kwam ik een tijdje geleden al tegen in de Delicious en besloot het op mijn "to-do-lijstje" te zetten, alleen kwam het er naar niet van om het te maken. Tot ik het recept eind vorig jaar weer tegen kwam in een klein los blaadje dat bij de Delicious zat. Ik besloot het recept er weer uit te scheuren en nu kwam het er dan eindelijk toch eens van om het te maken. En nu natuurlijk spijt dat ik het niet eerder gemaakt heb, want wat is het lekker! De uien worden heerlijk zoet doordat ze gesmoord worden in de abdijbier en heerlijk in combinatie met de ham (ik gebruikte Parmaham) en de port salut. Ik kan jullie maar één tip geven : maak deze quiche en wacht niet te lang!

dinsdag 15 januari 2013

Gekarameliseerde witlof met serranoham


Ingrediënten voor 6 personen:
- 6 struikjes witlof, overlangs doormidden gesneden
- 40 g boter
- 4 tl fijne kristalsuiker
- 50 g broodkruim
- 70 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 2 el tijmblaadjes
- 125 ml slagroom
- 12 dunne plakken serranoham
- olijfolie om te besprenkelen
- 2 tl fijngesneden bladpeterselie (optioneel)
- grof zeezout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verhit de oven tot 200'C. Karameliseer de witlof, gebruik hiervoor je grootste koekenpan. Doe de boter in de pan met de suiker en zet op halfhoog vuur. Roer alles door elkaar. Leg zodra de boter gaat borrelen de struikjes witlof op het snijvlak in de pan en bak ze in 2-3 minuten goudbruin, druk ze iets aan. Maak je geen zorgen als de boter bruin wordt. Haal de struikjes uit de pan. (Als de struikjes niet in één keer in je pan passen, doe je het in twee keer, de struikjes mogen niet te dicht op elkaar liggen. Doe je het in tweeën  gebruik dan ook per keer de helft van de boter en de suiker).
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de struikjes lof met de gekarameliseerde kant boven erop. Ik heb ze in een ovenschaal gelegd.
4. Vermeng de broodkruim met de parmezaan, tijm, room, ¼ tl zout en royaal versgemalen peper. Verdeel dit mengsel over de struikjes lof en leg er een plak serranoham overheen. Zet de braadslee 15-20 minuten in de oven tot de lof zacht aanvoelt als je er een satéprikker insteekt. Serveer ze heet of warm, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi eventueel met de gehakte peterselie. (de peterselie voegt niet echt wat toe, dus als je die niet hebt, zou ik het gewoon weg laten).

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi

Ik ben geen liefhebber van witlof, maar op deze manier vind ik het zelfs héérlijk! Volgens mij kan Ottolenghi zelfs straatstenen lekker maken! Het is een variant op de bekende witlof met ham en kaas, alleen is dit veel lekkerder. Ook een ideaal recept als je eters hebt, je kunt het helemaal voorbereiden en hoeft het alleen nog maar even in de oven te schuiven. In het boek staat dat het een voorgerecht is, maar met wat aardappelpuree of gebakken krieltjes erbij kan je het ook als hoofdgerecht serveren. 

zondag 13 januari 2013

Vruchten-notenrepen


Ingrediënten:
- 170 g gedroogde dadels, ontpit en in vieren gesneden
- 170 g gedroogde abrikozen, in vieren gesneden
- 200 g walnoten, amandelen of pecannoten (of een mengsel), geroosterd en grofgehakt
- 50 g bloem
- 80 g lichte of donkerbruine basterdsuiker
- 1/8 tl bakpoeder
- 1/8 tl baking soda
- 1/4 tl zout
 1 groot ei
- ½  tl vanille extract

Bereiden:
1. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier. Verwarm de oven voor op 160'C.
2. Doe de bloem, bakpoeder, baking soda en het zout in een kom en meng door elkaar. Voeg de abrikozen en dadels toe en meng goed zodat ieder stukje met bloem is bedekt en het niet aan elkaar kleeft.
3. Voeg de bruine suiker en de noten toe en meng alles.
4. Klop het ei met het vanille extract los en voeg het toe aan het vruchten-notenmengsel. Meng het goed, zodat alles een beetje vochtig is.
5. Doe het mengsel in de vorm en spreid het goed uit. Druk met de bolle kant van een lepel goed aan.
6. Zet de vorm 35-40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en de zijkanten los komen van de wand. Laat afkoelen in de vorm en snijd dan met een scherp mes in repen of stukjes. Luchtdicht afgedekt is het ongeveer twee weken houdbaar (maar dat ga je vast niet redden).

Bron: David Lebovitz


Yummie, wat is dit lekker! Als je eind van de middag een energiedipje hebt, geeft deze reep je een energieboost. Toen ik het ging maken en las dat er ook nog 80 g bruine suiker in ging, was ik bang dat het wel erg zoet  zou worden met de zoete abrikozen en dadels. Ik wilde er eerst minder suiker in doen, maar ben blij dat ik het niet gedaan heb. Het is precies goed zo, niet té zoet. Een lekker en gezond tussendoortje. Het is natuurlijk mogelijk om te variëren met dit recept, andere gedroogde vruchten; denk aan gedroogde vijgen, gekonfijte gember (niet té veel) en cranberries en met de noten kun je ook variëren, bv paranoten of macadamianoten. Ik denk dat geroosterde sesamzaadjes erdoor ook erg lekker zal smaken.

vrijdag 11 januari 2013

Luxe bruine bolletjes


Sinds ik een workshop broodbakken bij Levine heb gevolgd, bak ik wel zo'n 2 keer per week mijn eigen broden, bolletjes en krentenbollen. Ik ben nu zelfs met zuurdesem bezig. Heb mijn eigen starter gemaakt en bak er ook al mee. Omdat het nog niet helemaal naar mijn zin gaat en ik er wat meer vanaf wil weten, heb ik me nu opgegeven voor een workshop zuurdesembrood bakken. Dat gaat 2 februari gebeuren.
Deze luxe bruine bolletjes bak ik wel eens in de twee weken. Altijd handig om in de vriezer te hebben om mee naar je werk te nemen voor de lunch. Ik maak ze van een recept van witte broodjes en vervang dan 1/3 van de tarwebloem door volkorenmeel.

donderdag 10 januari 2013

Banaan-havermoutrepen


Ingrediënten:
- 3 rijpe bananen, goed geprakt
- 1 theelepel vanille extract
- 65 g ongezoete appelmoes (Hak)
- 170 g havermout
- 45 g volkoren meel
- 40 g lijnzaad
- 30 g geraspte kokos
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 g walnoten, grof gehakt
- 100 g gedroogde abrikozen of andere gedroogd fruit, in stukjes

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175' C.
Meng de geprakte bananen, het vanille extract en de appelmoes.
Mix in een andere schaal havermout, meel, lijnzaad, geraspte kokos, kaneel, zout en het bakpoeder. Doe de droge ingrediënten bij het banaanmengsel en meng alles goed. Als het te droog is, nog een beetje appelmoes toevoegen. Voeg de chocolade chips(of walnoten) en het gedroogde fruit toe en meng.
Doe alles in een ovenschaal van ongeveer 18 bij 25 en bak het 30 minuten in de oven.Laat afkoelen en snijd het in 12 stukken.

Bron: 101 cookbooks, Nikki's cookies.

Nu eens een recept van een gezonde snoeperij op mijn blog. Deze repen heb ik al vaker gemaakt voor een collega die geen suiker mag hebben. In het orginele recept worden er i.p.v. walnoten een ½ cup chocolade chips gebruikt. Makkelijk te maken en erg lekker!

dinsdag 8 januari 2013

Geroosterde pompoen & rode ui met tahin & za'atar


Ingrediënten:
- 1 pompoen (1 kilo), in stukjes
- 2 rode uien, geschild
- 50 ml olijfolie
- 3½ el tahin (Turkse winkel)
- 1½ el citroensap
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- 30 g pijnboompitten
- 1 el za'atar
- 1 el grofgehakte platte peterselie
- Maldon zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Hak de pompoen doormidden, verwijder de zaden en snijd de pompoen in repen van 2 cm en die weer doormidden. Snijd de rode ui in tweeën  en in de lengte in stukken van ongeveer 1 cm. Doe de pompoen en de rode ui in een braadslede en voeg 3 el olijfolie, 1 tl zout en veel versgemalen zwarte peper toe, hussel alles goed door elkaar en zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200'C van. Schep alles halverwege om.
2. Doe de tahin in een schaaltje en voeg het citroensap, 2 el water, klein beetje knoflook en een ¼ tl  zout toe en roer alles goed door elkaar. Het moet de consistentie krijgen van honing, voeg als de pasta te dik is nog wat water toe. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan met wat olijfolie en zout tot ze goudbruin zijn.
3.Om te serveren: spreid de groentes uit op een serveerschaal, druppel de tahinpasta erover en verdeel de pijnboompitten met de olie, de za'atar en de peterselie erop en serveer.

Hoofdgerecht voor 2 personen, bijgerecht voor 4.

Bron: "Jerusalem", Yotam Ottolenghi

Pompoen komt hier vaak op tafel in de herfst en de winter, vooral de flespompoen en de kleine bilogische pompoen die de AH verkoopt vinden wij erg lekker.Toen ik dit recept las, wist ik niet wat ik me er bij voor moest stellen, maar op de foto in het boek zag het er erg lekker uit. Wederom een recept dat niet teleurstelt, een heerlijke combinatie van smaken, zoals we gewend zijn van Ottolenghi. De tahinpasta smaakt heerlijk bij het zoete van de pompoen en de ui, de za'atar geeft iets kruidigs en de pijnboompitten een lekkere crunch. Za'atar kun je o.a. kopen bij de Jumbo.

zondag 6 januari 2013

Volkoren bananenbrood met dadels


Ingrediënten:
- 3 el sesamzaad
- 8 dadels (schaal van 250 g ) ontpit
- 250 g volkorenmeel + 1 el extra
- 125 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g lichtbuine basterdsuiker
- 3 el keukenstroop
- 2 eieren
- 3 bananen, overrijp, geprakt
- 1 tl kaneel
- 2 tl bakpoeder

Voor het glazuur:
- 150 g poedersuiker
- 1 el gembersiroop
- 2 el heet water
- 1 el geroosterd sesamzaad

Bereiden:
1. Bekleed een ingevette cakevorm van 30 cm met bakpapier. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan in 3 min. goudbruin. (Je kunt ook geroosterd sesamzaad kopen). Verwarm de oven voor op 160'C boven-en onderwarmte.
2. Snijd de dadels (gebruik lekkere dadels, niet die uitgedroogde in een zakje, maar de dadels die op een plastic schaaltje liggen op de groente afdeling bij AH) in reepjes en bestrooi ze met 1 el volkorenmeel.
3. Klop de boter met de suiker 3 min. tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg één voor één de eieren toe en klop nog 3 min. Spatel de dadels, banaan, kaneel, het sesamzaad, meel en de bakpoeder er met een spatel luchtig door. Schep in de cakevorm.
4. Bak het bananenbrood in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker, die moet er droog en schoon uitkomen. Laat buiten de oven 20 min. afkoelen in de vorm, haal met het bakpapier het brood eruit en laat op een rooster verder helemaal afkoelen.
5. Voor het glazuur: Meng alle ingrediënten tot een glad glazuur, schenk over de cake en bestooi met 1 el geroosterd sesamzaad.

Bron: Allerhande nr.1 2013.

Een héérlijk brood of cake of hoe je het ook wilt noemen. Heel lekker van smaak met de dadels en het sesamzaad er doorheen. Soms heeft de Allerhande nog wel lekkere, aparte recepten; dit is er één van! Volgende keer doe ik er iets minder basterdsuiker in, dat kan best, want de keukenstroop, de  banaan en de dadels maken het brood (cake) al zoet. Dit recept is echt een aanrader!

vrijdag 4 januari 2013

Glutenvrije slagroomtaart


Biscuitdeeg:
- 3 eieren
- 60 g glutenvrij bakmix
- 18 g maizena
- 100 g suiker
- zout

Banketbakkersroom:
- 25 g glutenvrij bakmix
- 2 eierdooiers.
- 1 zakje vanillesuiker.
- 1 vanillestokje
- 50 g suiker
- ¼ liter melk

Vulsel en garnering:
- ½  liter slagroom
- 125 g mascarpone
- 100 g geroosterde amandelsnippers
- mandarijnen op sap
- chocolade
- fruit naar keuze
- 60 g trempeer

Bereiden:
Bestrijk een springvorm van 18-20cm met boter en bestuif deze met bakmix. Breek de eieren in een beslagkom en klop ze met de suiker en het zout tot een schuimende  massa, die als een heel dik lint van de lepel afloopt. Zeef de maïzena en de bakmix en schep het in gedeelten door de geklopte eieren.  Doe het deeg over in de vorm die ten hoogste voor 2/3 gevuld mag worden. Plaats de vorm op een rooster in het midden van de voor verwarmde oven. Bak de taart in 30-40 min. gaar en goudbruin. Open de oven de eerste 15 min. niet. Laat het gare gebak 5 min. in een geopende oven staan. Stort de taart op een rooster zodra deze van de kant loslaat. Laat de taart vervolgens helemaal afkoelen.

Banketbakkersroom:
Roer de eierdooiers, de vanillesuiker en de witte suiker glad. Meng een klein gedeelte van de melk en de bakmix door dit mengsel. Breng de rest van de melk aan de kook en zet vervolgens de warmtebron laag. Snij het vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit en voeg bij het ei-suikermengsel. Voeg dit bij de warme melk en blijf roeren terwijl het zachtjes aan de kook wordt gebracht. Laat als het kookt het geheel even zachtjes doorkoken en laat de room vervolgens, van het vuur af, afkoelen.

Vulsel en garnering:
Klop de slagroom met eventueel wat suiker stijf en meng met de losgeklopte mascarpone.
Vermeng naar keuze een hoeveelheid mandarijntjes met de banketbakkersroom. Snij de taart in 3 plakken. Bestrijk de plakken met trempeer. Bedek de onderste laag met de banketbakkersroom en de middelste laag met het slagroom mengsel.
Leg de plakken op elkaar. Bestrijk de zijkanten van de taart met slagroom en rol de taart door de amandel snippers. Spuit de bovenkant van de taart met slagroom op en garneer naar keuze.

Tremperen is het besprenkelen van producten met alcohol, suikerstroop of een geurige vloeistof en heeft tot doel de smaak van producten te verhogen. Het kan zowel met een koude of warme vloeistof. Tremperen van biscuitdeeg zorgt voor extra vocht en smaak. Trempeer koop je oa. bij Jamin.

Mijn vriendin en collega Toos had deze prachtige glutenvrije slagroomtaart met de Kerst gemaakt voor haar dochter, die een glutenallergie heeft. Ze stuurde mij de foto en ik vond hem er zo lekker en  professioneel uitzien dat ik haar toestemming gevraagd heb om het recept met de foto op mijn blog te plaatsen, zodat anderen met een glutenintolerantie dit recept ook kunnen maken. Gelukkig vond ze dat goed. (Bedankt Toos). Hier vind je nog meer glutenvrije recepten.

woensdag 2 januari 2013

Warme salade van paddenstoelen en in de oven gebakken pompoen


Ingrediënten:
- 1 kleine pompoen, bv een flespompoen
- salieblaadjes (12 kleine)
- 1 teentje knoflook, in plakjes
- olijfolie
- een flinke klont boter
-1 doosje champignons, 250 g
- zakje rucola
-150 g blauwe kaas, bv. gorgonzola, roquefort of Stilton, verkruimeld
- zeezout en versgemalen peper

 Voor de dressing:
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 el balsamicoazijn (liefst appelbalsamico)
- zout en peper
- evt. klein beetje honing

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190'C. Halveer de pompoen, verwijder de zaden, snijd de pompoen in repen en in stukken van 2 à 3 cm. Verwijder de schil als je dat wilt.
2. Doe de pompoenstukjes in een braadslede besprenkel ruim met de olijfolie, voeg zout, peper, knoflook en salie toe en hussel door elkaar. Zet 30-40 minuten in de oven tot de pompoen gaar is en aan de uiteinden begint te kleuren.
3. Doe wat olijfolie met de klont roomboter in de koekenpan en bak de champignons met wat zout en peper tot ze gaar zijn en de vloeistof verdampt is.
4. Roer voor de dressing alle ingrediënten door elkaar.
5. Doe de nog warme (maar niet hete) pompoen in een grote schaal met de champignons, rucola en kaas. Voeg de dressing toe en schep om en dien op.

Bron: "Veg"! Hugh Fearnley-Whittingstall

We beginnen het jaar goed met een lekkere vegetarische salade. Wij aten het als hoofdgerecht, maar je kunt deze salade natuurlijk ook als voorgerecht serveren. Je kunt ipv blauwe kaas ook Parmezaanse of een harde geitenkaas gebruiken.