maandag 24 december 2018

Prettige Feestdagen !


Al mijn volgers en lezers wens ik gezellige feestdagen toe. Geniet met familie en vrienden van een gezellig samenzijn en een heerlijk kerstdiner! Dank voor jullie vele bezoekjes en de leuke reacties!

zondag 25 november 2018

Pappardelle met rozenharissa, zwarte olijven en kappertjes


Ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 1 grote ui, in dunne plakken (220 g)
- 3 el rozenharissa (45 g)
- 400 g cherrytomaatjes, gehalveerd
- 60 g ontpitte kalamata olijven, gehalveerd
- 20 g fijne kappertjes
- 15 g platte peterselie, grofgesneden
- 500 g gedroogde pappardelle (of een andere brede pasta)
- 120 g yoghurt, Griekse stijl
- zout

Bereiden:
1. Doe de olijfolie in een braadpan. Voeg als de olie heet is de ui toe en fruit ze af en toe roerend op halfhoog vuur, tot ze gaar en gekarameliseerd zijn.
2. Voeg de harissa, olijven, kappertjes, tomaten en een ½ tl zout toe (ik gebruik minder zout, ik vind dat Ottolenghi altijd veel zout gebruikt) in de pan en blijf nog 5 minuten fruiten tot de tomaatjes uiteen vallen.
3. Roer er 200 ml water door en kook de saus nog 10 minuten met deksel op de pan. Haal het deksel van de pan en laat de saus nog 4-5 minuten zachtjes pruttelen tot hij dik en rijk van smaak is. Roer er 10 g peterselie door en zet opzij.
4. Kook de pappardelle volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar en laat goed uitlekken in een vergiet.
5. Doe de pasta weer in de pan samen met de harissasaus. Roer alles goed door en verdeel de pasta over diepe borden. Serveer met 1 el yoghurt en erop nog wat peterselie.

Bron: Simpel, Yotam Ottolenghi en Ottolenghi site

Dit héérlijke en simpele pastagerecht heb je in een half uurtje op tafel. Inderdaad weinig ingrediënten, simpel te maken en overheerlijk van smaak. De rozenharissa is echt een must in dit gerecht en is heel anders van smaak dan de gewone harissa. Ik ben eerst verschillende Marokkaanse winkels afgeweest, maar kon het niet krijgen. Op internet kwam ik een  Nederlandse site tegen "Cooking is my life" , waar je alle bijzondere ingrediënten die Ottolenghi in zijn recepten gebruikt kunt bestellen. 

zaterdag 27 oktober 2018

Geroosterde aubergine en yoghurt met kerrie


Ingrediënten:
- 3 grote aubergines
- 100 ml arachideolie
- 200 g yoghurt Griekse stijl
- 2 tl middelscherpe kerriepoeder
- ¼ tl geelwortelpoeder
- 1 limoen, 1 tl rasp en 2 tl sap
- 1 ui, in dunne plakken (150 g)
- 30 g geschaafde amandelen
- ½ tl komijnzaad, geroosterd en licht gekneusd
- ½ tl korianderzaad, geroosterd en licht gekneusd
- 40 g granaatappelpitten
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220' C .
2. Schaaf met een dunschiller van bovenaf tot onderaan repen schil van de aubergines zodat er een streepeffect ontstaat. Snijd de aubergines in 2 cm dikke plakken. Kwast beide kanten goed in met 70 ml van de arachideolie en bestrooi ze met zout en royaal met peper.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 40-45 minuten in de oven. Ik draai ze halverwege ook nog een keertje om. Laat ze afkoelen.
3. Meng intussen de yoghurt met 1 tl kerriepoeder, het geelwortelpoeder, het limoensap, een flinke snuf zout en royaal versgemalen peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
4.Giet de overgebleven olie (2 el) in een koekenpan en zet op halfhoog vuur. Voeg als de olie heet is de ui toe en fruit deze onder af en toe roeren tot hij gaar en bruin is. Voeg 1 tl kerriepoeder toe met de amandelen en een snuf zout en laat alles nog 2 minuten bakken tot de amandelen lichtbruin zijn.
5. Schik voor het serveren de plakken aubergine op een schaal, schep de yoghurtsaus erover met daarop de gebakken uienmix. Bestrooi met komijnzaad, korianderzaad, granaatappelpitten en limoenrasp.

Bron: Simpel, Yotam Ottolenghi

Wéér een recept uit Simpel! Ik kan natuurlijk niet alle recepten uit het boek op mijn blog zetten, maar veel van zijn recepten staan ook al op the Guardian site, zo ook dit recept
Veel mensen zijn niet zo gek op aubergines; het geheim van aubergines klaarmaken is dat ze goed gaar moeten zijn en met de kruiden waar Ottolnghi ze mee combineert, vind je ze vast ook erg lekker!
Hier eten we ze graag, zeker op de Ottolenghi manier!
Dit recept is helemaal van tevoren te bereiden, kan als voorgerecht geserveerd worden of als bijgerecht en is verrukkelijk!

donderdag 25 oktober 2018

Kruidige appeltaart



Ingrediënten:
- 130 g boter, op kamertemperatuur, in blokjes
- 150 g fijne kristalsuiker
- 3 grote eieren, losgeklopt
- 2 tl vanille-extract
- 300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- snuf zout
- 200 g zure room

Voor de appelvulling:
- 2 flinke stevige moesappels (jonagold), geschild, klokhuis verwijderd, in 1½ cm brede partjes (460 g)
- 1 granny smith, geschild, klokhuis verwijderd, in 1½ cm brede partjes (125 g)
- 130 g rietsuiker
- 1 el mixed spices of koek- of speculaaskruiden

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 'C boven- en onderwarmte (in het boek staat 160' met hetelucht, maar aangezien ik liever conventioneel bak, heb ik de temperatuur ongeveer met 10% verhoogd). Vet een springvorm van 23 cm doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de geschilde appelpartjes in een schaal, meng de kruiden met de rietsuiker en strooi dit over de appels en meng alles goed door elkaar.
3. Doe de boter met de suiker in een kom en meng op halfhoge snelheid alles tot een licht en luchtig mengsel. Voeg beetje bij beetje de losgeklopte eieren en het vanille-extract toe, tot alles gemengd is. Voeg afwisselend de bloem en de zure room toe en zet de mixer op een lage stand. Meng tot alles net goed vermengd is. Stort het beslag in de voorbereide springvorm.
4. Verdeel de appels over het beslag. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart 60 - 65 minuten, tot het beslag gerezen is  en de appels krokant, stevig en goudbruin zijn (bij mij was 60 minuten precies goed). Een in het gebak gestoken satéprikker zal er niet droog uitkomen, omdat de appels nat zijn, maar je kunt controleren of de taart gaar is door de vorm te schudden; de bovenkant mag dan niet meer wiebelen.
4. Haal de vorm uit de oven en zet hem 30 minuten opzij voor je de taart eruit haalt.
5. Serveer de taart nog wat warm of op kamertemperatuur, Snijd de taart het liefst aan met een kartelmes om te voorkomen dat de appelschijfjes scheuren.

Tip: De taart zou gegeten moeten worden op de dag waarop hij gebakken is. Lekker bij de koffie of thee, of als dessert met een bolletje vanille ijs. De volgende dag is de taart ook nog lekker, maar bewaar hem dan goed afgesloten om de smaak optimaal te houden.

Bron: Simpel, Yotam Ottolenghi

Vandaag een herfstige dag en wat is er dan fijner om iets lekkers te bakken, zodat je huis naar speculaaskruiden ruikt. Een simpel recept van een erg lekkere cake met een heerlijke laag gekarameliseerde appels met speculaaskruiden. Deze ga ik zeker vaker maken. Ik ben erg blij met het nieuwe boek Simpel van Ottolenghi, er staan heerlijke recepten in en inderdaad simpel te maken.

vrijdag 14 september 2018

Geroosterde flespompoen met linzen en dolcelatte


Ingrediënten:
 - grote flespompoen (950 gram)
- 2 rode uien, (320 g) in 3 cm brede parten
- 3 el olijfoflie, plus extra om te besprenkelen
- 10 g salieblaadjes
- 100 g puy linzen (of 235 g als je linzen uit blik gebruikt)
- 1 grote citroen, rasp er 1½ tl citroenschil af en pers er 2 el sap uit
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 5 g platte peterselie, grofgesneden
- 5 g munt, grofgesneden
- 10 g dragon, grofgesneden
- 100 g dolcelatte in stukjes van 2 cm gescheurd
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verhit de oven op 220 ' C. Snijd de pompoen (ongeschild) in de lengte doormidden, verwijder de pitten snijd de helften in 1 cm dikke halvemaantjes.
2. Doe de pompoen en de uien in een grote kom en 2 el olijfolie, de salieblaadjes, ½ tl zout en royaal peper. Meng alles goed en verdeel op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de groente 25-30 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
2. Als de pompoen in de oven staat kook je de linzen volgens de gebruiksaanwijzing. Giet ze af en laat ze iets afkoelen en schud ze in een grote kom. Roer de citroenrasp en -sap, knoflook, kruiden, de overgebleven olie en wat zout er door.
3. Verdeel de pompoen en ui en de linzen op een groot bord of platte schaal en verdeel de dolcelatte erover, besprenkel met olijfolie en dien op.

Tip: Serveer dit gerecht als de linzen en pompoen nog wat warm zijn, zodat de kaas licht kan smelten. Het is ook lekker op kamertemperatuur.
Dit gerecht is voor 4 personen als bijgerecht, wij aten het met z'n tweetjes helemaal op als hoofdgerecht.

Bron: Simpel, yotam Ottolenghi


Het derde recept alweer dat ik maak uit het nieuwe boek van Ottolenghi. Wie net als wij gek is op pompoen en linzen heeft er weer een lekker recept bij.  Wij aten het als hoofdgerecht met z'n tweetjes en er bleef niets over,  dat zegt genoeg  lijkt me!. I.p.v dolcelatte gebruikte ik een gorgonzola dolce, maar een zachte geitenkaas kan er ook heel lekker bij zijn.

maandag 10 september 2018

Couscoussalade met cherrytomaatjes en kruiden


Ingrediënten:
- 250 g couscous
- 90 ml olijfolie
- 2 tl ras el hanout
- 300 g cherrytomaatjes
- 2 uien, in dunne ronde plakken (300 g)
- 30 g gele rozijnen of sultana's
- 1 tl komijnzaad, geroosterd en licht gekneusd
- 50 g gezouten, geroosterde amandelen, grofgehakt
- 15 g korianderblad, grofgesneden
- 15 g munt, grof gescheurd
- 1 citroen, raps er 1 tl schil af en pers er 1 el sap uit
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Doe de couscous in een schaal, sprenkel er 2 el olijfolie over, bestrooi met 1 tl ras el hanout, ½ tl zout (naar smaak), en royaal peper en giet er 400 ml kookendheet water over. Roer alles door elkaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 20 minuten opzij. Roer de couscous met een vork los zodat hij rul wordt en laat verder afkoelen.
2. Doe 1 el olijfolie in een grote koekenpan en zet op hoog vuur. Als de olie heet is voeg je de tomaatjes toe en bak ze 3 à 4 minuten onder af en toe roeren tot ze bruin zijn en openbarsten. Doe ze in een schaal met het uitgelopen sap en bestrooi met wat zout.
3. Veeg de pan schoon, voeg 3 el olijfolie toe en zet terug op het vuur. Voeg de uien, de overgebleven tl ras el hanout en een 1/8 tl zout toe en bak de uien regelmatig omscheppend 10-12 minuten tot de uien diep goudbruin en gaar zijn. Haal de pan van het vuur, roer de rozijnen door de uien en laat afkoelen.
4. Als alles afgekoeld is roer je het uien-rozijnenmengsel door de couscous. Voeg het komijnzaad, amandelen, kruiden, citroenrasp en -sap, nog wat zout en royaal versgemalen peper toe. en meng alles luchtig.
5. Schep de couscoussalade op een schaal en schik de tomaatjes erop.

Tip: Een heerlijke salade voor bij een barbecue, past bij elk soort gegrild vlees of ook lekker met gegrilde groenten.
Deze salade kan je helemaal van tevoren klaar maken, meng alleen de citroenrasp en -schil, de verse kruiden, het komijnzaad en de amandelen vlak voor het serveren erdoor.
Volgende keer doe ik er meer tomaatjes bij, die geven een heerlijke zoete smaak aan de salade.

Bron: Simpel, Yotam Ottolenghi

 Het tweede recept dat ik maakte uit het nieuwe boek Simpel van Ottolenghi. Hij beloofde met dit boek simpele recepten recepten te geven en dat is hem gelukt zonder iets aan de smaak af te doen.
Waarschuwing: van deze couscoussalade blijf je eten!

zaterdag 8 september 2018

Orecchiette met kikkererwten en za'atar

Ingrediënten:
- 45 ml olijfolie, plus extra voor erbij
- ½ ui, fijngesneden (100 g)
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 tl gemalen komijnzaad
- 10 g tijmblaadjes, fijngehakt
- 25 g ansjovisfilet op olie, uitgelekt en fijngehakt (ca 7 stuks)
- 1 citroen, schaaf een helft van de schil eraf, en pers 2 el sap uit
- 2 blikken van 400 g kikkererwten, uitgelekt
- 1 tl bruine bastersuiker
- 400 ml kippenbouillon
- 200 g giglipasta (of conchiglie of orecchettie)
- 50 g jonge bladspinazie
- 15 g platte peterselie, grofgehakt
- 1½ tl za'atar
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Giet de olijfolie in een braadpan en zet op hoog vuur. Voeg de ui, knoflook, komijn, tijm, ansjovis, citroenschil, ½ tl zout (kan iets minder, de ansjovis en de kippenbouillon zijn al zout) en royaal versgemalen zwarte peper toe. Bak alles onder af en toe roeren 3-4 minuten tot het goudbruin en gaar is.
2. Draai het vuur wat lager en doe de kikkererwten en de suiker erbij, bak onder af en toe roeren tot de kikkererwten bruin en krokant beginnen te worden (ongeveer 8 minuten).
3. Doe de kippenbouillon en het citroensap erbij en laat de saus nog 6 minuten zachtjes pruttelen tot de saus licht is ingekookt. Haal de pan van het vuur en zet hem opzij. (Je kunt de saus van tevoren maken en vlak voor het opdienen opwarmen).
4. Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af en zet opzij.
5. Roer de spinazie en de peterselie door de kikkererwten, de spinazie slinkt door de warme saus. Doe de pasta erbij en roer alles goed door elkaar.
6. Verdeel de pasta over diepe borden en bestrooi met za'atar en sprenkel er wat olijfolie over.

Bron:  Simpel, Yotam Ottolenghi

6 September viel eindelijk het langverwachte nieuwe boek "Simpel" van Ottolenghi bij mij in de brievenbus. Na het te hebben doorgekeken en wat post-its bij de recepten geplaatst te hebben die mij het meest aanspraken (en dat zijn er héél wat, want wat een geweldig boek!), meteen naar de winkel gerend om voor een paar recepten die ik deze week wil maken de ingrediënten te halen. Dit recept stond als eerste op het lijstje en viel meteen goed in de smaak, makkelijk en snel te maken, de ansjovis proef je heel subtiel, een lekkere voedzame pasta. In het recept wordt gigli gebruikt, maar dat kon ik niet krijgen, als alternatief werd o.a. orecchiette (oortjes) aangegeven. Bij de recepten staan symbolen waarvan achter op het kaft de betekenis staat. Bij dit recept staat de S van snel, de P van provisiekast en de L van lui. Verder gebruikt hij nog de I voor niet meer dan 10 ingrediënten, de M van maak van tevoren en de E van eenvoudiger dan je denkt. Kortom een boek waar ik weer veel uit ga koken!

zaterdag 25 augustus 2018

Risotto van gort met gemarineerde feta


Ingrediënten:
- 200 g parelgort
- 30 g boter
 - 6 el olijfolie
-  2 kleine stengels bleekselderij, in blokjes van 5 mm
- 2 kleine sjalotjes, in blokjes van 5 mm
- 4 tenen knoflook, in blokjes van 2 mm
- 4 takjes tijm
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 1 laurierblad
- 4 reepjes citroenschil
- ½ tl chilivlokken
- 1 blik van 400 g tomatenblokjes
- 7 dl groentebouillon
- 3 dl passata
- 1 el karwijzaad
- 300 g feta, in stukjes van 2 cm gebroken
- 1 el verse oreganoblaadjes
- zout

Bereiden:
1. Doe de gort in een zeef en spoel goed af, laat uitlekken.
2. Doe de boter en 2 el olijfolie in een grote braadpan en smoor de bleekselderij, sjalot en knoflook in 5 min op laag vuur glazig.
2. Doe de gort, tijm, paprikapoeder, laurier, citroenschil, chilivlokken, blokjes tomaten, bouillon, passata en ½ tl zout erbij (proef even of dit genoeg is, ik gebruikte een hele tl, maar vond dit net iets teveel). Roer alles goed door elkaar. Breng aan de kook, laat zachtjes in 45 minuten gaar worden, roer af en toe goed, om te voorkomen dat de gort aanzet op de bodem. Na 45 minuten moet de gort vrijwel alle vocht opgenomen hebben.
3. Rooster intussen het karwijzaad een paar minuten in een droge koekenpan. Kneus het licht, zodat er ook nog hele zaadjes tussen zitten. Meng het met de 4 overgebleven el olijfolie door de feta.
4. Proef of de risotto gaar is en of hij goed op smaak is. Verdeel over 4 borden en schep een portie feta met de olijfolie erop. Garneer met de oreganoblaadjes.

Bron: Jeruzalem, Yotam Ottolenghi

Parelgort is gepelde gerst, te koop bij natuurvoedingswinkels, ik kocht het bij de EkoPlaza. 
Dit recept is verrassend eenvoudig te maken, het is hemels, romig en vol van smaak. De feta met het karwijzaad, past er goed bij! Kortom écht een aanrader! 

vrijdag 17 augustus 2018

Amandelcake met zomerfruit


Ingrediënten:
- 150 g amandelspijs
- 115 g boter, op kamertemperatuur
- 75 g witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1/4 tl zout
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 125 g bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 200 g rood fruit (bramen, frambozen, blauwe bessen)
- 75 g poedersuiker
- 1 tot 1½ el water

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160 ' C boven en -onderwarmte. Vet een vierkant bakblik van 20 cm goed in en bekleed met bakpapier. (Je kunt ook een ronde vorm van 20 cm gebruiken, maar dan moet de cake waarschijnlijk iets langer in de oven).
2. Verkruimel de amandelspijs in een mengkom en voeg de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en het zout toe en klop dit romig met de mixer. Voeg één voor één de eieren toe en klop deze er met de mixer luchtig door. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe en spatel dit er voorzichtig door.
3. Doe het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant  met de spatel glad. Verdeel het rode fruit erover en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de taart in 35-45  minuten goudbruin en gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen.
4. Meng de poedersuiker met het water en druppel dit over de cake.

Bron: Rutger Bakt

Eindelijk weer eens wat gebakken! Mijn bridgevriendinnen kwamen een middagje hier bridgen in de tuin en ik wilde ze eens verwennen met iets uit eigen oven. Ik had zin in iets simpels en laatst kwam ik dit recept van Rutger Bakt tegen. Ik had nog wat restjes amandelspijs in de vriezer liggen, (als ik een slof bak houd ik altijd iets over van de spijs en dat vries ik dan in) dus dat kwam goed uit. Een simpele cake, snel gemaakt en érg lekker! Op zijn site staan erg lekkere recepten en allemaal zeer maakbaar, neem eens een kijkje. Deze cake kun je natuurlijk ook met ander fruit maken, zoals perziken, nectarines, abrikozen etc. De foto is niet zo  mooi als jullie gewend zijn, want Johan zat voor zijn werk in het buitenland, dus deze is door mij gemaakt met mijn telefoon!

donderdag 3 mei 2018

Tarte Tatin met krieltjes, uien, kappertjes en hazelnoten



Ingrediënten:
- 650 g krieltjes
- 60 g boter
- 2 grote uien, in halve dunne ringen
- 2 tenen knoflook, geperst
- 75 g fijne kristalsuiker
- 250 g mascarpone
- rasp van 2 citroenen, sap van 1 citroen
-15 g verse basilicum, grof gescheurd
- rol koelverse bladerdeeg

Kappertjes-notenmengsel:
- 3 el olijfolie
- 3 el kappertjes, uitgelekt, afgespoeld en drooggedept
- 30 g blanke hazelnoten grof gehakt

Bereiden:
1. Kook de krieltje in licht gezouten water bijna gaar, ongeveer 15 minuten. Laat ze afkoelen.
Verwijder een klein stukje van beide kanten en snijd ze doormidden.
2. Smelt in een koekenpan 30 g boter en voeg de uien toe, bak ze in ongeveer 10 min. op laag vuur glazig onder af en toe roeren. Draai het vuur hoger en laat ze licht kleuren.  Schep de knoflook erdoor en bak nog een paar minuten. Laat de uien afkoelen.
3. Neem een tarte tatinpan en zet op het vuur met de fijne kristalsuiker en laat de suiker op zeer laag vuur smelten (duurt ongeveer 10 min.), draai het vuur hoger en schud tot de suiker roodbruin karamelliseert. Neem de pan van het vuur en roer direct de rest van de boter en het citroensap erdoor. (pas op: het spat). Als de karamel brokkelig wordt, zet de pan dan terug op het vuur en roer goed.
4. Verwarm de oven voor op 200' C.
5. Meng de mascarpone met de citroenrasp, de basilicum en flink wat zout en peper los.
6. Druk de aardappeltje met de snijkant in de karamel zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Verdeel de uien hierover en druk ze in de kieren. Verdeel het mascarponemengsel over de uien.
7. Snijd een ronde lap uit het bladerdeeg net iets groter dan de tarte tatinpan en leg over de mascarpone laag, stop de zijkanten in. Zet de pan in de oven en bak in 30 - 35 minuten tot ze goudbruin en knapperig is.
8. Verhit intussen 3 el olijfolie in een koekenpan tot de olie glinstert en bak de kappertjes ongeveer 2-3 minuten onder af en toe omscheppen, voeg de hazelnoten toe en bak 2-3 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
9. Neem de tarte tatinpan uit de oven en wacht 5 minuten, zet een bord ondersteboven op de vorm en draai in een keer om (pas op: kan heet zijn). Druk de aardappeltjes die in de pan zijn achtergebleven weer op hun plaats. Strooi er wat van de kappertjes-notengarnering over en geef de rest er apart bij.
Serveer met een lekkere groene salade.

Bron: Delicious magazine.

Dit recept zag ik ongeveer een maand geleden ergens op het internet langskomen. Ik sloeg het gelijk op, want dit is écht een recept voor mij! Wat schets mijn verbazing toen de Nederlandse Delicious van mei op de mat viel, stond dit recept daar ook in. Dus meteen maar aan de slag. Toen ik het op tafel zette, vroeg Johan meteen: " Is dit een recept van Ottolenghi?" Nee dus, maar hij heeft ook zoiets: De verrassende tatin en daar doet dit recept wel aan denken. Wij hebben er van gesmuld, erg lekker, de gekarameliseerde krieltje met het frisse mascarponemengsel en ook de zoute kappertjes met hazelnoten passen perfect bij elkaar! Kortom weer een recept dat ik van harte kan aanbevelen!

zaterdag 14 april 2018

Quiche met membrillo en stilton

  
 
Ingrediënten:
- 1 middelgrote flespompoen, geschild en in blokjes van 2cm (700 g)
- 1½ el olijfolie
- 250 g goede kwaliteit briseerdeeg of korstdeeg
- bloem voor het uitrollen van het deeg
- 200 g blue stilton, grof verkruimeld
- 75 g membrillo (kweperenpasta) in blokjes van 1 cm
- 3 eieren
- 150 ml slagroom
- 150 ml crème fraîche
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor tot 220' C en vet een quichevorm van 24 cm doorsnede goed in.
2. Vermeng de blokjes pompoen met de olie, ¼ tl zout en wat zwarte peper en verdeel de blokjes op de bakplaat. Rooster ze in ongeveer 30 minuten goudbruin en schep ze halverwege even om. Laat ze afkoelen en verlaag de temperatuur naar 190' C
3. Rol het deeg op een bebloemd werkvalk uit en bekleed de quichevorm ermee. Laat een klein beetje deeg over de rand hangen. Prik de bodem in met een vork en zet hem 20 minuten in de koelkast. Bekleed vervolgens de bodem met bakpapier, vul met bakbonen en bak de bodem 30 minuten blind. Verwijder de steunvulling en het bakpapier en zet de bodem nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat de bodem afkoelen. (Mijn deeg werd vrij donker, volgende keer verlaag ik de temperatuur of bak de bodem iets korter)
4. Verdeel de geroosterde pompoen over de deegbodem, leg de verkruimelde stilton tussen de pompoenstukjes en bestrooi met de membrillo. (Houd iets van de pompoen en membrillo achter).
5. Klop in een kom de eieren met de slagroom, crème fraîche en een ¼ tl zout en wat zwarte peper door elkaar. Giet dit over de vulling en zorg dat een deel van de vulling zichtbaar blijft (Verdeel de achtergehouden pompoenblokjes en membrillo op de vulling).
6. Bak de quiche in ca 40 minuten gaar tot het eimengsel goed stevig is. Haal de vorm uit de oven en laat hem eerst even rusten voorje het overhangende deeg eraf breekt en de quiche uit de vorm haalt. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Bron: Plenty More, Yotam Ottolenghi

Tip: AH verkoopt deeg voor hartige taarten op een rol, het ligt in de koeling.


Dit recept stond al heel lang op mijn lijstje om te maken, maar ik had geen zin om de membrillo zelf te maken. Ik heb het al eens gemaakt en het recept vind je hier. Leuk om een keer te doen, maar best wel even een werkje. Toevallig zag ik dat mijn kaasboer het verkoopt en dus eindelijk dit recept een keer gemaakt. En wat een succes weer! Erg lekkere smaken, zoutig door de stilton en een heerlijk accent van de zoete membrillo. Kan me voorstellen dat dit ook erg lekker smaakt bij de borrel. Dan kun je het misschien beter in een rechthoekig of vierkante vorm maken zodat je er makkelijk kleine blokjes van kunt snijden. De quiche is zowel warm als koud erg lekker!