dinsdag 30 oktober 2012

Abrikozen-vierkantjes


Ingrediënten:
- 155 g bloem
- 95 g lichtbruine basterdsuiker
- 115 g fijne kristalsuiker
- snuf zout
- 1 tl bakpoeder
- 175 g boter, koud en in stukjes
- 40 g boter extra, gesmolten
- 130 g havermout
- 90 g kokos, geraspt
- 450 g gedroogde abrikozen, in stukjes gehakt
- 100 g abrikozenjam

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm in en beleg beide zijden met bakpapier.
2. Meng de bloem, de beide suikersoorten, het zout, de bakpoeder en de boter in de keukenmachine (je kunt de ingrediënten ook met je vingertoppen kneden),je krijgt een vrij kruimelig deeg. Roer de havermout en de kokos erdoor. Houd een flinke handvol deeg achter. (dat gaat er later overheen).
3. Verspreid de rest van het deeg gelijkmatig over de bakvorm, druk met de achterkant van een lepel goed aan.  Zet de vorm 15 minuten in de oven totdat het deeg goudbruin is.Haal uit de oven, maar laat de oven aan.
4. Doe de abrikozen met 1,25 dl water in een steelpan en zet op laag vuur. Kook ze onder af en toe roeren totdat het water is opgenomen. Laat 5 min. afkoelen en verdeel de abrikozen over de bodem.
5. Strijk de jam over de abrikozen en verdeel het achtergehouden deeg over de bovenkant.
6. Verspreid de extra boter met een lepel er overheen en bak het abrikozengebak 30 - 35 minuten totdat het een lichtbruine kleur heeft gekregen.
7. Laat in de bakvorm helemaal afkoelen. Snijd de koek in 24 vierkantjes en bewaar in een luchtdichte doos.

Bron: "De (perfecte) man in de keuken" Bill Granger.

Vorige week was ik jarig en wie jarig is trakteert! Ik maakte voor mijn collega's deze lekkere abrikozen-vierkantjes en nog een ander recept dat ik binnenkort ook zal plaatsen.

zondag 28 oktober 2012

Zachte witte broodjes


Dit zijn de zachte witte broodjes die we samen met de vloerbroden  leerden maken tijdens de workshop bij Levine. Inmiddels heb ik ze al twee keer thuis gemaakt. Altijd handig om een voorraadje in de vriezer te hebben. Recepten en voorbeelden hoe je de broodjes knoopt staan op het blog van Levine. En  als je ook zulke lekkere broodjes wilt leren bakken, kun je je daar opgeven.
Waarschuwing: "Als je deze broodjes hebt geproefd, hoef je geen broodjes meer van de bakker"! ;-))

dinsdag 23 oktober 2012

Workshop broodbakken bij Levine


Vroeger dacht ik altijd :"brood bakken, dat is niets voor mij, ik koop het wel bij de bakker". Ik heb namelijk een hekel aan kneden; dat kleffe deeg tussen je vingers... En als ik een recept zag waar gist in werd gebruikt, bladerde ik snel door. Ik had slechte ervaringen met deeg laten rijzen. Zelfs van die kant-en-klare mixen van Koopmans om brood te maken, mislukten bij mij, omdat het niet wilde rijzen.
Ondertussen zag ik wel op internet de mooiste zelfgebakken broden voorbij komen en vooral van die heerlijke cinnamon rolls. Hoe makkelijk het ook leek, ik durfde het niet aan. Totdat ik via twitter Wilma van het blog "Kookgek" leerde kennen. We spraken een keer af en zij bood aan om samen met mij de volgende keer de kaneelbroodjes  van Levine te maken. Wilma heeft een Kenwood keukenmachine, en ja toen ik zag hoe makkelijk het deeg maken ging met zo'n kneedmaatje heb ik er zelf ook een aangeschaft. Sindsdien heb ik de kaneelbroodjes nog een paar keer gemaakt en ook al krentenbollen, focacia en schiacciata. Maar ik wilde natuurlijk ook wel eens broden bakken. Dus Levine een mailtje geschreven,  ik werd op een wachtlijst gezet en 17 oktober was het dan zover; ik ging een workshop bij haar volgen.
We hebben twee vloerbroden gebakken en ze leerde ons hoe je kunt zien (voelen eigenlijk) of je je deeg lang genoeg hebt gekneed en of het goed gerezen is. We leerden een bâtard en een boule vormen en we bakten ook nog 12 witte broodjes, waarbij ze ons liet zien hoe we daar bolletjes en knoopbroodjes van konden maken.Tussen de middag kregen we een heerlijke lunch, natuurlijk met allerlei soorten zelfgebakken broden, stokbroden en broodjes. Het brood dat we zelf gemaakt hadden kregen we mee met nog heel veel informatie over de bakkersformule, tips om brood te bakken, recepten etc.
Wil je ook zelf brood leren bakken? Een workshop bij Levine is een aanrader! Op haar blog "Uit de Keuken van Levine" staat meer informatie over de verschillende workshops die zij geeft en daar kun je je ook aanmelden.

Foto van Levine.

zondag 21 oktober 2012

Tagliatelle met kip, rozijnen en pijnboompitten (Tagliatelle frisinsal )


Ingrediënten:
- 1 kip of 4 kippenpoten
- 2 el extra vergine olijfolie
- zout en vers gemalen peper
- 2 of 3 takjes rozemarijn, fijngehakt
- 2 takjes salie, fijngehakt
- 50 - 100 gram rozijnen, 30 minuten in water geweld
- 100 gram of meer pijnboompitten, geroosterd
- 500 g dunne tagliatelle (fettuccine)

Bereiden:
1. Wrijf de kip in met olie en bestrooi hem met zout en peper. Leg de kip op de borst in een braadslede.
2. Verhit de oven tot 180' C en braad de kip in 1 - 1½ uur, tot hij mooi bruin is. Draai de kip op het laatst om en laat de borst bruin kleuren. Haal het vel eraf, ontbeen de kip en snijd het vlees in kleine stukjes.
3. Giet voor de saus de braadjus met vet en al in een steelpan. Doe de fijngehakte rozemarijn en salie, de uitgelekte rozijnen en de pijnboompitten erbij.
4. Kook als de saus pruttelt de pasta beetgaar, giet af en meng met de saus en de stukjes kip.

Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden.

Gisterenavond deze heerlijke pasta van Claudia Roden weer eens gemaakt. We vonden het weer zó lekker, dat ik het nog maar een keer plaats.

Ik maakte dit recept voor 2 personen en heb de twee kippenpoten in de braadpan gebakken i.p.v. in de oven.  Ik heb de hoeveelheid kruiden gehalveerd, maar de rozijnen (50 g) en pijnboompitten (100 g ) gewoon aangehouden. De kip heb ik op het laatst bij de saus en de pasta gedaan en alles in de braadpan nog even goed door gewarmd. Het is een ontzettend lekker recept, de kruiden in combinatie met de kip en het zoete van de rozijnen maken het heel bijzonder.

Deze pasta werd in het getto van Venetië op vrijdagavond gegeten. Ook in andere delen van Italië is het een echt sjabbatgerecht. Soms zat er ook rundvlees of ganzenworst door. 

vrijdag 19 oktober 2012

Nacho's met kaas en een salsa van avocado en maïs


Ingrediënten:
- 230 g maïskorrels
- 2 rijpe tomaten, het vruchtvlees in blokjes gesneden
- 2 rijpe avocado's, geschild, ontpit en in blokjes gesneden
- 4 bosuitjes, in ringetjes gesneden
- 25 g jalopeñapepers uit een pot, uitgelekt en fijngehakt
- zout/peper
- 1 zak tortillachips (150g)
- 125 ml zure room
- 100 g versgeraspte belegen Goudse kaas

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200' C.
Doe de maïskorrels met de tomaat, de avocado, de bosui en de pepers in een kom. Schep goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de tortillachips in een ingevette lage ovenschaal en schep er de avocadosalsa over. Schep er de zure room over en bestrooi met de geraspte kaas. Zet 15 - 20 minuten in de hete oven tot de kaas begint te borrelen.

Bron: "Koken voor familie en vrienden" van Ainsley Harriott.


Altijd een succes dit recept als het hier in huis op tafel komt. Dit recept is voor 2 à 3 personen, maar je kunt het natuurlijk altijd aanpassen voor meerdere personen. Als je er een niet- vegetarische variant van wilt maken, kun je in stukjes gesneden gerookte kipfilet toevoegen, ook erg lekker.

dinsdag 16 oktober 2012

Quiche met pompoen, gekarameliseerde uien en Gorgonzola


Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 2 uien, in ringen gesneden
- 350 g pompoen, geschild en in blokjes van 2 cm gesneden
- 1 el olijfolie
- zout en peper
- 8 vellen filodeeg, ontdooid (of yufkadeeg)
- 125 ml olijfolie
- 4 eieren, losgeklopt
- 125 ml melk
- 125 ml slagroom
- 60 g Gorgonzola, verkuimeld
- 1 el salie, fijn gesneden

Bereiden:
1. Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan, voeg de uien met wat zout toe en laat ze ongeveer 10-15 minuten op halfhoog vuur zacht worden. Verlaag het vuur en voeg 60 ml water toe, doe een deksel op de pan en laat ze onder af en toe roeren in ongeveer 30 min. een diep bruine kleur krijgen. Controleer of ze niet te droog worden en voeg anders nog wat water toe.
2. Doe ondertussen de blokjes pompoen in een braadslee, bedruppel met 1 el olijfolie en bestrooi met zout en peper, meng met je handen en rooster de pompoenblokjes  25-30 minuten  in een voorverwarmde oven van 175' C.
3. Bestrijk het filodeeg met een kwastje met de olijfolie en leg de vellen in een ingevette springvorm van 22 cm doorsnede. Laat de uiteinden over de vorm hangen.
4. Meng de gekarameliseerde uien, pompoen, eieren, melk, slagroom, Gorgonzola en salie in een kom en voeg naar smaak zout en peper toe. Doe de vulling in de springvorm op het filodeeg.Knip het deeg tot de rand van de vorm weg en vouw  het laatste randje over het eimengsel.
5. Verhoog de oventemperatuur naar 190' C en bak de quiche ongeveer 25-45 minuten tot de eieren gestold zijn en het deeg goudbruin is. Haal de vorm uit de oven verwijder de rand en serveer.

Bron: "Closet Cooking".


Erg lekkere pompoenquiche, maar als ik moet kiezen tussen deze en de pompoentaart met wortel en geitenkaas van Ottolenghi, dan geef ik aan de laatste de voorkeur. Maar deze is ook zeker de moeite waard om een keer te maken. Ipv van filodeeg kun je ook hartige taart deeg gebruiken. Ik ben niet zo'n voorstander van filodeeg, ik gebruikte yufkadeeg, dat lijkt er wel op, is iets dikker en lekkerder en dat koop je bij de Turkse winkel. Salie verkoopt de groenteboer of de Plus.

zaterdag 13 oktober 2012

Chocolade - kastanjerepen (Ottolenghi)


 Ingrediënten:
- 225 g pure chocolade
- 150 g boter, in blokjes
- 2 eieren en 1 eidooier
- 45 g fijne kristalsuiker
- 120 g gekookte gepelde kastanjes, grof gehakt
- 120 g zachte gedroogde vijgen, steeltjes verwijderd, grof gehakt
- 2 el rum of cognac (optioneel)
- 120 g witte chocolade, grof gehakt
- cacaopoeder, om te bestuiven

Bodem:
- 200 g volkorenbiscuits
- 100 g boter, gesmolten

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 150' C boven-en onderwarmte. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en beleg de beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Als je rum of cognac wilt gebruiken:  leg de vijgen in een schaaltje en giet er eventueel 2 el rum of cognac over en laat dit intrekken.
3. Doe de biscuits in je keukenmachine en verkruimel ze, voeg de gesmolten boter toe en meng nog even. Druk het in de vorm uit to een stevige, gelijkmatige laag, dit gaat het beste met de achterkant van een lepel. Laat de bodem in de koelkast opstijven.
4. Hak de chocolade grof en doe ze met de boter in een vuurvaste schaal. Zet boven een kom heet water (de bodem mag het water niet raken) en laat de chocolade en de boter onder af en toe roeren met een houten lepel au bain marie smelten. Neem de kom als het gesmolten is direct van de pan, zodat hij niet te heet wordt.
5. Klop met de mixer de eieren, de dooier en de suiker in een kom tot een bleke, dikke massa. Spatel luchtig de chocolade door de eimassa, gevolgd door de kastanjes, vijgen en witte chocolade.
6. Strijk het mengsel uit op de biscuitbodem en bak de koek 15 - 20 minuten (bij mij moesten ze wel 10 minuten langer, let dus goed op, want te lang is ook niet goed) op de middelste richel in de oven. Een in het midden gestoken satéprikker moet eruit komen met vochtig kruim, net zoals bij brownies. Laat de koek niet verder gaar worden. Haal hem uit de oven, laat hem afkoelen en daarna in de koelkast een paar uur opstijven.
7. Til de koek uit de vorm en snijd hem in repen of vierkantjes en bestuif ze met cacao. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi

Deze repen hebben een beetje weg van brownies. Erg lekker mede doordat ik de vijgen in cognac geweekt heb. Snijd de vijgen, kastanjes en de witte chocolade niet tè fijn, anders herken je het niet terug. Snijd de koek in kleine vierkantjes, want het is rijk van smaak en erg machtig. Heerlijk bij een kopje thee of koffie.  Ik gebruikte gekookte kastanjes vacuüm verpakt en die kocht ik bij de Turk. Let op dat ze niet gezoet zijn. Bewaar de koek in de koelkast, maar laat voor het serveren op kamertemperatuur komen.

donderdag 11 oktober 2012

Kisir (pittige bulgursalade)


Ingrediënten:
- 350 g fijne bulgur
- 80 ml extra vergine olijfolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 1 el tomatenpuree
- 1 el Turkse peperpasta
- 1½ tl komijnpoeder
- 2 tl gedoogde rode pepervlokken (pull biber)
- 3 stevige rijpe tomaten, klein gesneden
- 2 kleine komkommers, klein gesneden
- 2 tl gedroogde munt
- 1½ el granaatappelsiroop
- 2½ el versgeperst citroensap (of meer naar smaak)
- handvol gehakte platte peterselie
- handvol gehakte munt
- citroenpartjes, om te serveren

Bereiden:
1. Doe de bulgur in een ruime kom en giet er 500 ml kokend water over. Dek af en laat 10-15 minuten wellen, tot het water is geabsorbeerd. Roer de bulgur los met een vork.
2. Verhit intussen de extra vergine olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en fruit hierin de 5-7 minuten de ui en knoflook, tot ze zacht zijn. Roer er de tomatenpuree, peperpasta, komijn en pull biber door en bak nog 2-3 minuten, tot de geuren loskomen. (ik heb mijn maatlepels gebruikt). Neem van het vuur en roer het door de bulgur. Voeg naar smaak wat zout toe.
3. Voeg de kleingesneden tomaat en komkommer (laat ze eerst goed uitlekken in een vergiet) en de granaatappelsiroop, citroensap en gedroogde munt toe en schep alles goed door elkaar. Bestrooi met de peterselie en munt en roer er doorheen.
Serveer met partjes citroen. 

Bron: "De Turkse Keuken" Leanne Kitchen.

Dit gerecht was elke dag een onderdeel van het buffet in ons hotel, een lekkere pittig bijgerecht.
Pull biber, Turkse peperpasta, fijne bulgur, granaatappelsiroop, gedroogde munt en kleine komkommertjes kun je allemaal bij de Turkse winkel kopen.
Granaatappelsiroop wordt veel gebruikt in de Zuid-Turkse keuken. Het is gemaakt van ingekookt granaatappelsap en heeft een heerlijke, unieke zoetzure smaak.
Kisir is de tabouleh van Turkije, al gaat er minder peterselie in, en het heeft een mooie rode tint door de peperpasta, tomaat en kruiden. In Turkije wordt het meestal geserveerd als mezze. Men serveert het dan in een klein slablaadje of in druivenbladeren samen met plakjes tomaat. Het wordt ook wel geserveerd als bijgerecht bij lams- of rundvlees of bij vis. 

dinsdag 9 oktober 2012

Pompoenrecepten op een rijtje


De pompoenen liggen weer volop in de winkels en hoewel ze tegenwoordig het hele jaar door te verkrijgen zijn, vind ik het echt iets voor de herfst. Je kunt er heerlijke dingen mee maken, zoals: soep, hartige taart etc. en het is zelfs lekker in gebak.
Zoek je nog een lekker recept om pompoen in te verwerken, hier al mijn pompoenrecepten op een rijtje:

  1. Pompoencake met gedroogde cranberries, witte chocolade en pecannoten
  2. Kabak tatlisi (Turks pompoendessert)
  3. Parpadelle met pompoen en gorgonzola
  4. Pompoenplaattaart met geitenkaas en walnoot
  5. Pompoen - currysoep
  6. Pompoentaart met wortel en geitenkaas (Ottolenghi)
  7. Pompoen - gorgonzolaflan
  8. Pompoen "mac and cheese" met amarettikruimels
  9. Pompoenpannenkoeken
10. Pompoen, cranberries & rode ui tagine
11. Pompoen - sinaasappel - abrikozencake
12. Pompoentaart met pecannoten

zondag 7 oktober 2012

Zuccotto


Dit is mijn inzending voor Het Foodblogevent van oktober 2012, dat wordt gehost door "Fransesca Kookt".
Zij heeft als thema gekozen: "Maak een recept dat voor jou puur Italiaans is". De Italiaanse keuken is bij de meeste mensen bekend en geliefd om zijn eenvoud en pure producten. Ook bij ons komen Italiaanse gerechten vaak op tafel; niet alleen de pasta's, maar ook de  nagerechten zijn hier erg geliefd. Vandaar dat ik gekozen heb voor een zuccotto.

Ingrediënten:
- 1½ dl espresso of sterke koffie
- 1 dl koffielikeur
- 1 pak lange vingers (of 2 pakken, afhankelijk van de schaal)
- 50 g amandelen, grof gehakt
- 50 g hazelnoten, grof gehakt
- 150 g pure chocolade
- 6 dl slagroom
- 5 el poedersuiker
- 25 g gekonfijte vruchtjes (bigarreaux), in stukjes gesneden
- cacaopoeder

Bereiden:
1. Bekleed een kom of schaal van 2 liter aan de binnenkant met plasticfolie, zodat je de zuccotto na het opstijven heel makkelijk uit de vorm kunt krijgen.
2. Meng in een andere kom de koffie met de likeur. Doop de lange vingers één voor één in de koffie en bekleed de binnenkant van de vorm ermee (suikerkant naar buiten).
3. Rooster de noten in een droge koekenpan of oven goudbruin en laat ze afkoelen. Smelt 100 g van de chocolade en hak de rest grof.
4. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel de noten, gehakte chocolade en de bigarreaux erdoor. Schep de helft van het mengsel in de kom en bestrijk met behulp van een spatel of lepel glad tegen de rand van lange vingers.
5. Spatel de gesmolten chocolade door de rest van de het roommengsel en vul hiermee het middelste gedeelte van de kom. Dek af met de rest van de lange vingers en dek de schaal af met plasticfolie. Zet de zuccotto minimaal 1 uur (maar liever een hele nacht) in de koelkast.
6. Stort de zuccotto op een platte schaal, verwijder het folie en bestuif dunnetjes met cacaopoeder (dit kun je het beste door een zeefje doen). Snijd de zuccotto met een warm mes aan.

Bron: Rudolph van Veen.


Zuccotto is een Toscaans nagerecht. Het heeft het uiterlijk van een koepel, waarschijnlijk de koepel van Florence. Het is heel simpel te maken, laat wel liefst een hele nacht opstijven. Met de nootjes en vruchtjes kun je variëren. Ik heb bijna 2 pakken lange vingers gebruikt, dat hangt af van de schaal die je gebruikt.

zaterdag 6 oktober 2012

Zoete tahinbroodjes


Ingrediënten: 
- 1 flinke snuf suiker
- 3 tl gedroogde gist
- 170 ml lauwe melk
- 2 eieren, licht geklopt, plus 1 extra
- 2½ el extra vergine olijfolie
- 600 g tarwebloem
- 2 tl zout
- 270 g tahin
- 220 g basterdsuiker
- 1 eidooier, losgeklopt met 1½ el water
- sesamzaad, om te bestrooien


Bereiden:
1. Meng voor het deeg de suiker met 125 ml lauw water in een kommetje en strooi er de gist in. Zet ongeveer 8 minuten weg tot het gaat schuimen. Meng de lauwe melk met de geklopte eieren en roer er dan grondig het gistmengsel door met nog 2 el lauw water en de olijfolie.
2. Meng bloem en zout in een kom, voeg het gistmengsel toe en roer tot een grof deeg. Leg op een bebloemd oppervalk en kneed 5 minuten, tot het deeg soepel en veerkrachtig is. (Ik heb dit in mijn Kenwood gedaan). Rol het deeg tot een bal en leg het in een licht ingevette kom, wentel het een paar keer om, dek af met plasticfolie en zet 1 uur op een warme, tochtvrije plek, of tot het in omvang is verdubbeld.
3. Meng ondertussen tahin, basterdsuiker en het extra ei grondig door elkaar; het mengsel zal vrij dik worden.
4. Klop de lucht uit het deeg op een licht bebloemd werkvlak en verdeel het in 12 gelijke ballen. Rol elke bal met een deegrol uit tot een cirkel met een doorsnede van 18 cm. Smeer een el tahinmengsel op elke cirkel (dit gaat het beste met een rubberen spatel) en laat een rand van 1 cm rondom vrij. Rol ze op tot een lange worstvorm en blijf rollen tot ze ongeveer 30 cm lang zijn (Druk de uiteinden goed dicht, anders loopt tijdens het bakken het tahinmengsel eruit!). Maak met je handen van iedere worst een strakke spiraal van ongeveer 10 cm doorsnede. Druk ze een beetje plat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er losjes een theedoek op en zet 30 minuten weg, tot ze gerezen zijn.
5. Verwarm de oven voor op 220'C. Bestrijk de bovenkant van elke spiraal met het eidooiermengsel en bestrooi licht met sesamzaad. Bak 30 minuten (Bij mij was 20 genoeg), tot ze goudbruin en gaar zijn. Leg op een rooster om af te koelen.

De tahinbroodjes zijn op de dag van bereiding het lekkerst, maar zijn in de diepvries in luchtdichte verpakking 1 maand houdbaar.

Bron: "De Turkse Keuken", Leanne Kitchen.


Brood is heel belangrijk in Turkije; een Turks maal is niet compleet zonder brood. In ons hotel hadden ze bij het ontbijtbuffet een enorme keus uit allerlei heerlijke zoete of gewone broodjes. 
Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad. Tahin wordt o.a. gebruikt als broodbeleg en vormt een basis voor tahinsaus wat onder andere wordt geserveerd bij shoarma en fallafel. Ook humus en baba ghanoush kunnen niet zonder tahin. Het wordt vooral gebruikt in gerechten uit  het Midden-Oosten, met name Israël  Libanon en Syrië.

Het zijn overheerlijke broodjes en niet moeilijk te maken. Alleen  waar ik een hekel  aan heb in dit soort recepten is dat er staat 3 tl gist of 2 tl zout. Hoeveel is een theelepel: is dat een afgestreken theelepel en hoe groot moet je theelepel zijn? Ik zie dit liever in grammen staan, zodat ik het exact kan afwegen. Ik heb bij dit recept mijn maatlepels aangehouden voor de hoeveelheid en dat werkte goed. Behalve dat mijn deeg een beetje tè vochtig was, ik heb er toen nog wat extra bloem aan toegevoegd. Maar het is zeker een recept dat de moeite waard is om eens uit te proberen, want iedereen vond de broodjes erg lekker!

vrijdag 5 oktober 2012

Zoete aardappelgalette


Ingrediënten:
- 3 zoete aardappelen (elk ca. 350 g)
- 250 g bladerdeeg (diepvries of uit de koeling)
- 1 ei, losgeklopt
- 100 ml zure room
- 100 g geitenkaas
- zout en peper
- 2 el pompoenpitten
- 1 rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
- 1 el olijfolie
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 2 tl fijngesneden bladpeterselie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Pof de zoete aardappels 35 - 45 minuten in de schil tot ze bijna gaar zijn, in het midden nog iets rauw. Laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in 3 mm dikke plakken.
2. Rol het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven aanrecht uit tot een 2 mm dikke lap en snijd er 4 rechthoeken van 7 x 14 cm uit en prik in het hele oppervlak gaatjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg daar het bladerdeeg op en zet minstens een half uur in de koelkast. (ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en een rol bladerdeeg uit de koeling gebruikt waar ik 4 rechthoeken van 7 x 14 cm uit heb gesneden. Je kunt natuurlijk ook gewoon vierkante galettes maken met plakjes bladerdeeg uit de diepvries).
3. Haal het deeg uit de koelkast en bestrijk het dun met losgeklopt ei. Verdeel de zure room op de deeglappen en laat een 5 mm brede rand rondom vrij. Schik de plakken zoete aardappel licht overlappend op de roomlaag en laat de rand vrij. Bestrooi met zout en peper, verkruimel de kaas erover en bestrooi met pompoenpitten en de fijngehakte chilipeper.
4. Bak de galettes 20 - 25 minuten tot het deeg gaar is.
5. Roer terwijl de galettes in de oven staan de olijfolie, knoflook, peterselie en een snuf zout door elkaar en bestrijk de galettes direct met dit mengsel als ze uit de oven komen. Serveer ze warm of op kamertemperatuur. (koud ook lekker).

Bron: "Ottolenghi Het Kookboek".

De afgelopen week was het stil op mijn blog en dat kwam doordat wij een week in een all inclusive hotel in Turkije zaten. We vlogen naar Antalya en verbleven in het "Green Palace Hotel" in Kundu. We hebben een heerlijke week gehad, prachtig weer 32' C, zo voelde het niet, omdat er een lekker zeewindje stond en het niet vochtig was. We zijn lekker uitgerust, hebben veel gelezen en heerlijk gegeten. Er gaat nu het weekend weer gekookt worden en waarschijnlijk Turkse gerechten, want ik houd wel van de Turkse keuken.

Dit recept had ik al eens eerder geplaatst, het was een van de eerste recepten die ik van Ottolenghi maakte en het viel meteen goed in de smaak. Het ziet er niet alleen kleurrijk uit, maar de verschillende smaken van zoet (aardappel), het pittige van de pepers en het aparte van de geitenkaas combineren heerlijk in dit gerecht. Je kunt het als voorgerecht serveren, maar ook als hoofdgerecht in combinatie met een groene salade.