vrijdag 30 december 2011

Twitter!


Sinds gisteren doe ik mee aan de wereld van het twitteren. Dat is zo gekomen: er stond een heerlijke kokos-amandelcake in de oven (recept volgt later) en intussen zat ik voor de computer. Nou had ik een maand of 2 geleden voor Johan een boekje "Twitteren voor dummies" meegenomen uit de bibliotheek. Na een account aangemaakt te hebben en er wat mee gespeeld te hebben, haakte hij al snel af, je moet tenslotte wel wat te melden hebben!
Maar gisteren brak dus voor mij het grote moment aan: je moet tenslotte meegaan met je tijd. Ik blog dan wel en heb ook Netvibes( heel handig) en zelfs Symbaloo (waar ik bijna nooit opkijk), maar twitteren was nog ver van mijn bed. Twitter stond bij de favorieten en ik dacht: ik probeer het eens. Een account is zo gemaakt en alles wijst zich vanzelf. Ik twitterde meteen dat ik een "Amarettoparfait met kaneelsiroop" op mijn blog had gezet en kreeg meteen respons van Levine. En wie schets mijn verbazing vanmorgen had ik al 9 volgers! Ook leerde ik van Es wat een AVA (avatar) is en ik verwacht dat ik nog veel meer tegen zal komen wat ik nog niet weet, maar dat komt vanzelf wel, net als bij het bloggen.
Dus van nu af meld ik mijn post op Twitter en ben ik er te volgen.

donderdag 29 december 2011

Amarettoparfait met kaneelsiroop


Ingrediënten:
- 7 dl slagroom
- 175 g cantuccini koekjes
- 8 eidooiers
- 150 g suiker
- ½ dl amaretto

Voor de kaneelsiroop:
- 150 g suiker
- ½ vanillestokje, opengesneden, merg eruit geschraapt
- 1 kaneelstokje

Bereiden:
1. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Maal de cantuccini kort in de keukenmachine tot een grof mengsel.
Klop de eidooiers met de suiker wit en romig. Klop het eiermengsel samen met de amaretto au bain marie tot het mengsel net begint te binden. Neem de pan van het vuur. Schenk het mengsel in een koude kom en blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld.
2. Roer de slagroom en 125 g van de cantuccinikoekjes erdoor en schep het mengsel in een een cakevorm. Ik heb deze gebruikt.
3. Zet de vorm in de vriezer en laat het minimaal 4 uur bevriezen.
4. Voor de kaneelsiroop: smelt de suiker in een pan met dikke bodem tot deze net begint te karameliseren. Schenk er 4 dl water bij en voeg het vanillestokje met schraapsel (de andere helft stop je in je fles zelfgemaakte vanille-extract) en het kaneelstokje toe. Laat dit inkoken tot een lichte siroop. Neem het vanille-en kaneelstokje eruit. Laat de siroop afkoelen en bewaar deze in een goed afsluitbaar potje (niet in de koelkast).
5. Voor het serveren: neem de parfait uit de vriezer en dompel de vorm tot de rand kort in heet water. Stort de parfait op een schaal en verdeel de rest van de verkruimelde cantuccinikoekjes over de bovenkant. Snijd de parfait in dikke plakken en verdeel deze over de borden. Schep de kaneelsiroop er omheen.

Bron: Tip Kerst 2004.

Ik maakte dit dessert voor het kerstdiner, maar het is natuurlijk na een gewoon dinertje ook erg lekkerDe hoeveelheden zijn voor een weeshuis! Ik vulde er een cakevorm mee en nog 5 vormpjes (het is minimaal voor 12 personen). Je kunt deze parfait en de kaneelsiroop minstens 2 weken van tevoren maken, haal de parfait wel op tijd (ongeveer 15 minuten voor het serveren) uit de vriezer. Je kunt de parfait ook met amarettikoekjes maken i.p.v. met cantuccini.
 Met de eiwitten die je overhoudt, kun je schuimpjes bakken. (klop ze stijf met 300 g suiker. Spuit er rondjes van, zodat er een ring ontstaat, op een bakplaat die met bakpapier is bekleed. Bestrooi ze met gekleurde bolletjes en bak ze 50 - 60 min. in de oven op 120' C. Laat ze afkoelen. Je kunt de stijve eiwitten natuurlijk ook in een spuitzak doen en er torentjes van maken).

zondag 25 december 2011

Chocolade vruchtencake


Ingrediënten:
- 350 g gedroogde dadels (medjool), fijn gehakt
- 250 g rozijnen
- 170 g gedroogde cranberries 
- 175 g roomboter, in kleine blokjes
- 175 g donkerbruine basterdsuiker
- 170 ml honing
- 125 ml koffielikeur (bv. Tia Maria of Kahlua)
- rasp en sap van 1 sinaasappel
- 1 tl gemalen kruidnagel
- 2 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 2 el cacao
- 3 eieren, losgeklopt
- 150 g zelfrijzende bloem
- 75 g gemalen amandelen
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl baking soda

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 150' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 24 cm goed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe alle ingrediënten in een grote pan en zet het vuur halfhoog, zodat de boter en de suiker kan smelten. Roer alles goed door elkaar. Laat 15 minuten op een zacht vuurtje staan, haal van het vuur en doe alles in een springvorm. (Ik heb de eieren later pas door het deeg gedaan. Het beslag van het vuur gehaald even af laten koelen en toen de eieren erdoor geroerd. Was bang dat ik anders roerei zou krijgen.)
3. Bak de taart 1½ tot  2uur in de voorverwarmde oven. Let  goed op of de taart niet te bruin wordt, dek anders losjes af met aluminiumfolie.
4. Haal de taart uit de oven, laat 10 minuten afkoelen en verwijder de rand van de springvorm. Laat verder in z'n geheel afkoelen. Bewaar de cake goed afgedekt. De taart is 2 weken te bewaren.
5. Versier de taart eventueel met poedersuiker en eetbare sterretjes en/of zilverparels.

Later kwam ik er achter dat deze kerstcake een recept van Nigella is uit haar Kerstboek. Deze blogster heeft alleen de gedroogde pruimen vervangen door dadels. Vervelend als bloggers de bron niet vermelden! Maar het blijft een verrukkelijk recept ook met de dadels.


Voor deze kerst had ik al 2 kerstcakes gebakken toen ik dit recept tegen kwam op het internet. Die moest ik natuurlijk ook nog maken, vooral omdat er dadels inzitten en daar ben ik gek op. Eerst wilde ik dit recept bewaren voor volgend jaar Kerst, maar heb het nu toch maar gepost, omdat je de cake natuurlijk ook voor een andere gelegenheid kunt maken. De cake is ontzettend lekker en heel erg smeuïg door de dadels.

vrijdag 23 december 2011

Fijne Kerstdagen!



Ik wens alle volgers en lezers van mijn blog gezellige Kerstdagen en ik hoop dat jullie een lekker kerstdiner gaan klaar maken en daarvan zullen genieten met al jullie dierbaren.

dinsdag 20 december 2011

Suggesties voor het Kerstdiner


Borrelhapjes:

Voorgerechten:
2. Pompoen-gorgonzolaflan
3. Tonijnsashimi met avocadosalade
4. Vijgen-geitenkaastaartje
5. Garnalentoast met tomatencrème
6. Verse zalmcarpaccio
7. Geitenkaasjes in pancetta op een bedje van rucola
8. Kruidenpannenkoekjes met gerookte zalm
9. Garnalencocktail met mango en limoendressing
10. Tartelettes met zalm


Soepen:
1. Italiaanse courgettesoep
2. Broccolisoep met roquefort
3. Romige bloemkoolsoep met gorgonzola
4. Tomaten-paprikasoep


Hoofdgerechten:
1. Gebakken zeebaars met gembersaus
2. In de braadslee gebakken zalm met olijven, sperziebonen, ansjovis en tomaat
3. Tournedos met Marsalasaus
4. Varkenshaas met vijgensaus
5. Geroosterde kip gevuld met couscous en pijnboompitten
6. Gebakken kabeljauw met doperwten & waterkerspuree
7. Kalfsvleesrolletjes met caponatasaus
8. Kabeljauw in pancetta gewikkeld met citroenmayonaise en asperges


Desserts:
1. Kokospannacotta met limoensiroop
2. Parfait van Tia Maria met amandelen
3. Panna cotta met in rode wijn gepocheerde vijgen
4. Crème brûlée van citroengras
5. Crème karamel
6. Frambozen tiramisu
7. Bavarois met Marsala en bitterkoekjes
8. Pavlova met chocolade en aardbeien
9. Mango panna cotta verrine
10. Yoghurtnousse met frambozen
11. Zuccotto
12. Zoete avocadomousse
13. Meringue semifreddo


Kerstcakes:
1. Certosino (Italiaanse kerstcake)
2. Italiaanse Kerstcake met noten en chocolade
3. Kerstcake met chocolade en vruchten

maandag 19 december 2011

Tartelettes met zalm


Ingrediënten:
- 1 limoen
- 30 g verse basilicum
- 2 dl crème fraîche
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 dikke zalmfilet à 150 g (ik heb ongeveer 250 g gebruikt)
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
- 2-3 el olijfolie
- wat fijne friseeblaadjes voor de garnering

Bereiden:
1. Boen de limoen schoon. Rasp er 1 tl groene schil af en pers ½ limoen uit  Houd 4 mooie blaadjes basilicum apart.
2. Pureer met de staafmixer de rest van het basilicum met het limoensap, de rasp en de crème fraîche tot een heldergroene saus. Voeg zout en peper naar smaak toe.
3. Snijd de zal met een scherp mes in 8 dunne plakjes. (ik doe de zalm eerst in de diepvries, dan gaat het snijden makkelijker). Zet alles tot gebruik afgedekt weg. (tot nu kun je dit alles een uur van tevoren voorbereiden).
4. Verwarm de oven voor op 200' C. Halveer de plakjes bladerdeeg en leg ze op de bakplaat (die bekleed is met bakpapier). Bestrijk het bladerdeeg dun met de groene saus en leg op elk plakje een zalmfilet. Strooi er zout en peper over en sprenkel er wat olijfolie over. Bak de tartelettes in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Leg de tartelettes op 4 borden en garneer met de basilicunblaadjes en een plukje friseesla. Geef de rest van de saus er in 4 kleine kommetjes bij.

Bron: "Tip Kerst 2004"

Weer een lekker en simpel voorgerecht van knapperig bladerdeeg met een zalmvulling en basilicumsaus uit de oude Tip. 

zaterdag 17 december 2011

Certosino (Italiaanse kerstcake)


Ingrediënten:
- 75 g pitloze rozijnen
- 2 el Marsala
- 350 g bloem
- 2 tl bicarbonate of soda
- 150 g heldere honing
- 150 g fijne kristalsuiker
- 40 g boter
- 3 el water
- 1 el anijszaad of venkelzaadjes
- 1 tl kaneel
- 375 g cox appels, grof geraspt
- 200 g amandelen, grof gehakt
- 50 g pijnboompitten
- 75 g pure chocolade, grof gehakt
- 75 g walnoten, grof gehakt
- gekonfijte sinaasappelschil, grof gehakt (optioneel)

Suggesties voor de versiering:
- 4 el abrikozenjam om de koek te glaceren
- halve pecannoten
- geglaceerde kersen
- hele amandelen
- gekonfijte vruchten

Bereiden:
1. Laat de rozijnen 20 minuten weken in de Marsala en verwarm ondertussen de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte. Beboter een springvorm van 24 cm en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Doe de bloem, bicarbonate of soda in een grote kom. Verhit de honing, suiker, boter en het water in een pan tot de suiker opgelost is. Doe er de anijs-of venkelzaadjes (niet te voorzichtig zijn hiermee) en de kaneel door en roer door het bloemmengsel in de kom.
3. Meng alle ingrediënten en vergeet de in Marsala geweekte rozijnen niet en doe het beslag in de vorm. Bak de taart 45- 60 minuten en bedek de laatste 15 minuten eventueel losjes met folie, zodat de taart niet te donker wordt.
4. Laat de cake afkoelen. Verhit de abrikozenjam in een pannetje en glaceer de cake om hem te laten glanzen en kleverig te maken., zodat de versierselen blijven plakken. Leg er zoveel op dat je de bovenkant van de cake niet meer ziet en kwast tenslotte de noten en vruchten met de rest van de warme jam, zodat alles schittert en glanst.

Bron: "Hoe word ik een goddelijke huisvrouw", Nigella Lawson.


Deze Certosino komt uit de omgeving van Bologna en is minder bekend dan de Panettone. De taart is lichter en geuriger dan de Engelse Christmascake en bevat een royale portie chocolade. Deze Certosino wordt met de Kerst als dessert gegeten. De taart wordt steeds lekkerder en kan 2 à 3 maanden bewaard worden, maar maak dan de versiering pas vlak voor het serveren. Schenk er een glaasje vin santo bij.
Ik schrijf in mijn kookboeken bij een recept dat ik gemaakt heb een reactie hoe wij het vonden en wanneer ik het gemaakt hebt. Deze taart had ik in 2006 ook al gemaakt en wij vonden hem toen erg lekker. Toen maakte ik hem met venkelzaadjes en nu heb ik anijszaadjes gebruikt, wat we het lekkerst vonden kan ik niet zeggen, want de vorige is te lang geleden.

donderdag 15 december 2011

Kokospannacotta met limoensiroop



Ingrediënten voor de kokospannacotta:
- 125 ml slagroom
- 1 eiwit
- 35 g suiker
- 1 ½ eidooier
- 2 ½ blaadje gelatine
- ¼ dl melk
- 1 dl kokosmelk
- ½ dl piña colada

Voor de limoensiroop:
- 50 g suiker
- sap van 1½ limoen
- flinke scheut Limoncello
- rasp van ½ limoen

Voor de garnering:
- 2 el geraspte kokos
- 1 limoen in parten

Bereiden:
1. Klop voor de kokospannacotta de slagroom tot yoghurt dikte. Klop het eiwit stijf met 15 g suiker. Klop de eidooiers met 20 g suiker lichtgeel en schuimig. Week de gelatineblaadjes 10 min. in ruim koud water. Verwarm de melk, neem de pan van het vuur en los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in de hete melk. Schenk de hete melk bij het eidooiermengsel en klop dit bijna koud.
2. Meng de slagroom door het eidooiermengsel met de kokosmelk en de piña colada. Spatel het eiwit er luchtig door. Schep de pannacotta in de met koud water afgespoelde vormpjes en laat deze afgedekt minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
3. Smelt voor de siroop de suiker in een pan met dikke bodem. Voeg als de suiker begint te karameliseren, het limoensap en de Limoncello toe. Laat dit ongeveer 5 min. inkoken tot een siroop. Schep de limoenrasp erdoor. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
4. Voor het serveren: bestrooi 4 borden met kokosrasp. Dompel de vormpjes tot de rand in heet water (als je de Blokker puddingvormpjes gebruikt, hoef je dit niet te doen, alleen de dekseltjes boven en onder losmaken en je pannacotta floept er zo uit) en stort ze op de borden. Schep de limoensiroop er omheen en garneer met een partje limoen.

Bron: "Tip".

De Tip was de voorganger van de Delicious. Uit nostalgie en ook omdat er zoveel heerlijke recepten in stonden heb ik dit oude kerstnummer uit 2004 bewaard. Toevallig kwam ik het weer tegen tussen mijn kookboeken en ik herinnerde me dat ik toen dit recept gemaakt had voor een etentje met vrienden en dat het ontzettend lekker was. Ik vond het wel weer wat voor de Kerst. Piña colada koop je voor € 6,89 bij de Gall en Gall. Het is erg lekker om als aperitief te drinken met een ijsklontje erin, dus je hoeft niet bang te zijn dat je met de inhoud blijft zitten. De pannacotta kun je al 1 of 2 dagen van tevoren maken. De limoensiroop wordt snel te dik, verwarm hem dan even een paar tellen in de magnetron dan is het zo weer vloeibaar. Een heerlijk dessert met een uitgekiende combinatie van smaken.

woensdag 14 december 2011

Daan, 6 maanden


Dit is even iets anders dan een kerstrecept!
Dit is onze kleinzoon Daan, die 9 december al weer 6 maanden was. Het is een vrolijk kereltje, maar tijdens de fotosessie kon er nauwelijks een lachje af, omdat hij alleen maar aandacht had voor de camera.

dinsdag 13 december 2011

Parfait van Tia Maria met amandelen


Ingrediënten:
- 50 ml Tia Maria
- 100 g amandelschaafsel
- 250 ml slagroom
- 4 eidooiers
- 100 g suiker

Bereiden:
1. Rooster het amandelschaafsel in een hete koekenpan. Verkruimel de helft van het schaafsel.
2. Klop de slagroom, niet te stijf, maar iets verder dan lobbig.
3. Klop de eidooiers met de suiker in een metalen schaal au bain marie ( de kom mag het water niet raken) tot de eidooiers licht en romig zijn. (In het recept stond tot 75' C, maar aangezien ik niet zo'n thermometer heb, heb ik het op de gok gedaan. Ik denk dat ik wel 5 min. geklopt heb). Haal de schaal van de pan en klop nog even flink door tot alles afgekoeld is.
4. Spatel de slagroom, de Tia  Maria en de verkruimelde amandelsnippers door het mengsel.
5. Verdeel dit over 4 mooie glaasjes en zet minimaal 3 uur in de vriezer.
6. Bestrooi voor het serveren met de rest van de geroosterde amandelsnippers.

Bron: "Taste".



Een zalig dessert en zo makkelijk te maken, vooral als je al veel werk hebt gemaakt van je voorgerecht en hoofdgerecht en eigenlijk een simpel maar lekker dessert wilt. Je kunt het zelfs al de dag van tevoren maken, haal het dan wel op tijd uit de vriezer (ongeveer 15 minuten) voordat je het serveert, zodat het een beetje zacht kan worden. Als je geen Tia Maria in huis hebt, lijkt het me ook lekker met Amaretto. Zelf vond ik 100 g amandelschaafsel wel erg veel. Zet het teveel op tafel, want als je halverwege je glaasje bent, is het lekker om nog een beetje toe te voegen.

zondag 11 december 2011

Italiaanse kerstcake met noten en chocolade


Ingrediënten:
- 225 g donkere chocolade (minstens 70% cacao)
- 25 g roomboter, gesmolten en een beetje afgekoeld
- 2 el fijne broodkruimels (voor de bakvorm)
- 225 g hazelnoten
- 225 g walnoten
- 1 tl vanille extract
- 65 ml cognac
- 1 tl kaneel
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 5 eieren, wit en eigeel gescheiden
- de geraspte schil van 1 grote navelsinaasappel

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 20 cm goed in met boter en bestrooi de bodem en zijkanten met de broodkruimels. (als je een boterham een tijdje onafgedekt op een bordje laat liggen, wordt hij vanzelf oud en daarna even in de keukenmachine fijnmalen).
2. Doe de hazelnoten en walnoten in de keukenmachine, breek de chocolade in kleine stukjes en voeg toe aan de noten. Zet op pulseknop om de noten en chocolade fijn te maken, het moet geen poeder worden, dus voorzichtig met de pulseknop werken en het moet nog een beetje korrelig zijn.
Heb je geen keukenmachine, dan kan je alles grof hakken met een mes.
3. Doe het mengsel in een grote kom en roer het vanille extract, de cognac, kaneel, gesmolten boter en de suiker erdoor. Voeg de eigelen toe en meng alles goed door elkaar, voeg daarna de sinaasappelschil toe en meng goed.
4. Klop in een andere kom de eiwitten stijf, maar niet zo stijf dat ze droog worden. Vouw ze met grote bewegingen met metalen lepel, een paar lepels per keer, door het mengsel zodat je nog lucht toevoegd. Als alle eiwit erin zit verdeel je het mengsel in de vorm en bak de cake 60 - 70 minuten (let op: bij mij was de cake na 55 min. al gaar) in de voorverwarmde oven. Als de bovenkant te bruin wordt, kun je de cake losjes met aluminiumfolie bedekken. De cake is gaar als je in het midden drukt en de cake terug veert.
5. Laat de cake na het uit de oven nemen een paar minuten afkoelen in de vorm en leg de cake draana op een rooster om helemaal af te koelen. Je kunt de cake afgedekt 2 weken in de koelkast bewaren en je kunt hem ook invriezen. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker. De cake is lekker bij de koffie of thee , maar ook als dessert met een bolletje vanille ijs of slagroom.

Bron: "Delia's Happy Christmas", Delia Smith.


Deze goddelijke kerstcake is simpel te maken en ontzettend lekker. Kortom ik heb maar één tip: schort voor en ga aan de slag in de keuken, je zult geen spijt krijgen! Overigens is deze cake ook nog glutenvrij. Als je een glutenvrij dieet volgt, moet je je bakvorm niet met broodkruimels bestrooien. Je kunt dan de bodem en de zijkanten goed invetten en met bakpapier bekleden.


Dit is mijn kerstcake die ik vorig jaar maakte. Ook een aanrader.

donderdag 8 december 2011

Oum Ali (Egyptische broodpudding)


Ingrediënten:
- 10 vellen filodeeg, of 4 croissants
- 4 el gesmolten roomboter (alleen als je filodeeg gebruikt)
- 200 g gemengde noten, bv. amandelen, hazelnoten, pistache
- 125 g rozijnen
- 500 ml slagroom (of 250 ml slagroom en 250 ml volle melk)
- 2 eieren, los geroerd met een vork
- 125 ml maple syrup of 6 el bruine suiker
- een beetje kaneel
- 50 g kokos, optioneel

Bereiden:
1. Als je filodeeg gebruikt, bestrijk de velletjes dan met gesmolten boter en bak ze in een oven van 150' C 10 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen en breek ze in stukjes en verdeel ze in grote ramekins of in één grote schaal.
2. Rooster de noten; verwarm de oven op 150' C en beleg een bakplaat met bakpapier, verdeel de noten er over en rooster ze ongeveer 10 minuten. Laat ze afkoelen en hak ze grof en meng ze met de rozijnen.
3. Verwarm d room (ik heb 250 ml room en 250 ml melk gebruikt) en laat de suiker al roerend erin oplossen.
Laat iets afkoelen en roer de eieren er door. Giet het roommengsel bij de noten en rozijnen en voeg een beetje kaneel toe. Gebruik je kokos dan kun je die er ook nog doorroeren.Giet het mengsel over het filodeeg of de croissants.
4. Zet de schaaltjes in de oven en bak ze ongeveer 15 - 20 minuten tot ze gerezen en bruin zijn.
Laat ze iets afkoelen en serveer met eveventueel nog wat maple syrup erover. Koud is het ook erg lekker.


Oum Ali betekent  moeder van Ali. Volgens de legende was ze de eerste vrouw van Sultan Ezz El Din Aybek. Toen de Sultan stierf, kreeg zijn tweede vrouw ruzie met Oum Ali dat resulteerde in de dood van de tweede vrouw. Om dat te vieren maakte Oum Ali deze broodpudding en deelde dat uit aan het volk.

Deze heerlijke broodpudding wordt op heel veel verschillende manieren bereid. Meestal met filodeeg, maar aangezien ik niets heb met filodeeg, heb ik croissants gebruikt. Je kunt ook bladerdeeg gebruiken, dat moet je dan ook eerst bakken, ik heb het recept zelfs gezien met cornflakes. Ook kun je allerlei verschillende soorten noten gebruiken, ik heb hazelnoten, pistachenoten en amandelen genomen, maar je kunt ook pecannoten of walnoten gebruiken. Er zijn ook recepten waar ze er nog gedroogd fruit, zoals dadels of abrikozen aan toevoegen. Ik heb er ook nog kokos bij gedaan, maar dit is ook optioneel. Ook heb ik het met maple syrup gemaakt, maar je kunt ook gewone suiker nemen. Hoe je het ook maakt, het is een zalig dessert. In Egypte wordt het ook als ontbijt gegeten.

maandag 5 december 2011

Courgettetaart met feta en dille


Ingrediënten:
- 700 g courgettes, grof geraspt
- 5 eieren
- 125 ml extra vergine olijfolie
- 1 bakje bieslook,fijngehakt
- 1 bakje gehakte dille of munt of basilicum
- 220 g feta
- 150 g verse Parmezaanse kaas, geraspt
- zout en versgemalen peper
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 8-12 cherrytomaatjes, gehalveerd
- muntblaadjes om te serveren

Bereiden:
1.Verwarm de oven voor op 180' C en vet een vierkante vorm van 23 cm in en bekleed met bakpapier.
2. Doe de geraspte courgette in een vergiet, zet er een bord op en laat uitlekken.
3. Doe de eieren in een kom, klop ze los en voeg de olijfolie, bieslook, dille (of munt of basilicum) toe en meng met de eieren.
4. Druk het bord op de courgettes en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Doe de geraspte courgette (ik heb ze in de keukenmachine grof geraspt) bij het eimengsel. Verkruimel de feta er boven en bewaar een beetje voor boven op de taart. Voeg ook de Parmezaanse kaas toe, dan zout en peper en meng alles goed. Voeg het meel toe en meng met een spatel alles goed door elkaar.. Doe het deeg in de vorm en verkruimel de achtergehouden feta erover. Druk voorzichtig de gehalveerde tomaatjes in het deeg met de snijkant naar boven.
5.Bak de taart 45-50minuten, de taart moet terug veren als je erop drukt.Je kunt ok de punt van een mes erin steken en kijken of die er schoon uitkomt.
6.Als de taart gaar is, haal je hem uit de oven en laat in de vorm 15 minuten afkoelen.Til de taart m.b.v. het bakpapier uit de vorm. Leg de taart op een schaal en strijk met een kwast wat olijfolie over de tomaatjes.
Verdeel wat muntblaadjes over de taart. De taart is het lekkerst op kamertemperatuur.



Gebeurt het mij weer!!! Staat mijn taart al een half uur in de oven, kom ik er achter dat de olijfolie, die ik wel afgemeten had, nog op het aanrecht staat. Alzheimer-light noemen ze dat of een s.m. (senoir moment). Ondanks dat smaakte de taart zalig en hebben we de olijfolie niet gemist.

zaterdag 3 december 2011

Kabak tatlisi (pompoendessert)


Ingrediënten:
- ca. 1 kilo pompoen
- 250 g kristalsuiker
- reepje citroenschil
- kaymak (Turkse winkel)
- walnoten, grof gehakt

Bereiden:
1. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten en de zaadlijsten. Snijd de pompoen in dikke repen en verwijder de schil. Snijd de repen doormidden.
2. Doe de pompoenstukken in een grote pan en verdeel de suiker erover. Laat de pan met het deksel erop minstens 1 uur staan, zo geeft de pompoen door de suiker veel vocht af.
3. Voeg de citroenschil toe en zet de pan op het vuur. Laat zachtjes warm worden. Kook de pompoen, met het deksel op de pan tot hij zacht is, druppel af en toe wat vocht over de pompoenstukken. Haal dan het deksel eraf en zet het vuur hoger, zodat het vocht een beetje kan inkoken.
4. Laat de pompoen afkoelen en zet de pan een paar uur in de koelkast, zodat de pompoen lekker koud kan worden.
5. Voor het serveren; leg de pompoenstukjes op een bord, lepel er wat siroop over en verdeel er de walnoten over. Serveer met de kaymak. (Dit koop je in de Turkse winkel). Het wordt ook wel met pistachenootjes geserveerd en zonder de kaymak. Kun je de kaymak niet krijgen, dan kun je slagroom of crème fraîche nemen.

Er circuleren heel wat recepten van dit Turkse pompoendessert op het internet. Ik wilde het eens proberen, ik ken natuurlijk wel pompoensoep en andere gerechten waar pompoen in verwerkt wordt, maar had het eigenlijk nog nooit in een dessert gebruikt.  De meningen waren verdeeld over dit gerecht; Johan vond het lekker en ik was niet echt enthousiast. 

vrijdag 2 december 2011

Auberginepilav met kaneel en munt


Ingrediënten:
- 2 grote aubergines, in blokjes gesneden
- 2-3 el olijfolie
- 2-3 el pijnboompitten
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 tl korianderzaad
- 2 el krenten
- 2-3 tl suiker
- 1-2 el kaneel
- 1-2 el gedroogde munt
- 1 bakje verse dille, fijngehakt
- 3 tomaten, ontveld, pitjes verwijderd, in blokjes
- 350 g lang- of rondkorrelige rijst
- sap van ½ citroen
- zout en gemalen zwarte peper
- takjes verse munt en partjes citroen, voor erbij

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C en druppel wat olijfolie over de stukjes aubergine, meng goed. Spreid ze uit over een bakplaat, die belegd is met bakpapier en bak ze ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn. Draai ze een keer.
2. Verhit intussen de olijfolie in een pan met dikke bodem, roer de pijnboompitten erdoor en bak ze goudgeel (vuur niet te hoog, anders verbranden ze). Voeg de ui toe en bak zacht. Voeg de korianderzaden en krenten toe. Voeg de suiker, kaneel, gedroogde  munt en de dille toe en roer de blokjes tomaten erdoor.
3. Voeg de rijst toe en roer goed door. Schenk ca. 5 dl water erop, breng op smaak met zout en peper en breng aan de kook. Zet het vuur lager en doe het deksel op de pan. Laat 10-12 minuten koken tot al het water opgenomen is. Zet het vuur uit en zet het deksel weer op de pan en laat 15 minuten droog stomen.
4. Meng de aubergineblokjes erdoor en het citroensap. Proef of er nog zout en peper bij moet. Garneer met takjes verse munt en serveer met partjes citroen.

Bron:  "De Turkse keuken" Ghillie Basan.

Pilav van rijst is een bekende Turkse specialiteit en wordt geserveerd als bijgerecht of als hoofdmaaltijd. In Turkije wordt je kookkunst beoordeeld aan de hand van je pilav, als je een goede pilav kunt koken, dan ben je pas een goede kok. Of mijn pilav volgens Turkse maatstaven een goede was weet ik niet, maar wij vonden hem in ieder geval ontzettend lekker. Ik heb bij de pilav köfte met pijnboompitten en kaneel geserveerd.