maandag 31 december 2012

Gelukkig Nieuwjaar!


Mijn dochter Marlous heeft dit jaar weer de oliebollen gebakken. Andere jaren bakte ze dit recept, ook ontzettend lekker, maar dit jaar besloot ze naar aanleiding van het blog van Levine om  eens iets anders te proberen en bakte ze  de oliebollen volgens het recept van Eetschrijven. Ze waren super lekker en heel erg luchtig. Zelfs onze kleinzoon Daan (van ruim anderhalf jaar) genoot van zijn eerste oliebol!

Ik wens al mijn lezers een heel goede jaarwisseling en een gezond en culinair 2013!

Bedankt voor al jullie bezoekjes aan mijn blog, de vele reacties en mailtjes met vragen en de lieve complimenten!

Tot ziens in 2013!

zondag 30 december 2012

Pastinaakblini's met geitenkaas


Ingrediënten:
- 5 kleine pastinaken (ca. 600 g)
- zonnebloemolie om in te bakken
- 60 g zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren + 2 eiwitten
- 40 g boter, gesmolten
- 200 g zachte geitenkaas
- pitten van 1 granaatappel
- honing en kiemslablaadjes of cressen voor erbij

Bereiden:
1. Schil de pastinaken, dat gaat het beste met een dunschiller. Snijd 1 pastinaak in flinterdunne plakjes (met de mandoline als je die hebt). Verhit 2 cm zonnebloemolie in een koekenpan en bak de plakjes pastinaak in een paar minuten knapperig en bruin. Schep de plakjes met een schuimspaan op keukenpapier en laat uitlekken.
2. Hak de andere 4 pastinaken grof en zet ze in een pan met koud water en wat zout op hoog vuur. Als het water kookt, zet je het vuur lager en kook je ze in 12-15 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze met een pureeknijper of stamp met een pureestamper fijn. Breng op smaak met zout en peper en laat iets afkoelen.
3. Roer de bloem en de hele eieren door de pastinaakpuree. Klop de 2 eiwitten stijf en roer de helft door de pastinaakpuree. Spatel de rest er luchtig doorheen tot alles net gemengd is.
4. Vet een koekenpan met antiaanbaklaag dun in met gesmolten boter en zet de pan op middelhoog vuur. (vuur echt niet te hoog, want dan branden ze snel aan). Bak de blini's in porties en vet de pan tussendoor zo nodig weer in. Schep de porties van 1 eetlepel blinibeslag in de koekenpan en bak ze 1-2 minuten tot er kleine luchtbelletjes op het oppervlak ontstaan. Keer ze om en bak ze nog 1 minuut goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen.
5. Zet de blini's op een grote schaal en smeer op elk ervan een beetje geitenkaas. Garneer met een pastinaakschip en granaatappelpitten. Sprenkel er vlak  voor het serveren een beetje honing over en garneer met kiemslablaadjes.

Voor ca. 25 stuks. Als je niet van geitenkaas houdt, kun je dat wel vervangen door roomkaas.

Bron: Delicious. Lekker koken!


Zoekende naar een lekker en apart hapje voor oudejaarsavond kwam ik dit recept tegen in het Delicious Kookboek. Een heerlijk hapje dat je voor een groot gedeelte voor kunt bereiden. De blini's en de pastinaakchips maak je van tevoren en vlak voor het serveren beleg je ze. Advies maak van de pastinaakchips meer, want die zijn zo ook erg lekker! Laat de geitenkaas goed op kamertemperatuur komen, zodat het goed smeerbaar is. Het hapje oogt niet alleen erg mooi, maar smaakt ook voortreffelijk! Voor iedereen een fijne jaarwisseling.

zaterdag 29 december 2012

Parmezaankoekjes met maanzaad


Ingrediënten:
- 210 g bloem
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl paprikapoeder
- een snuf cayennepeper
- een snuf zout
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- 165 g zachte boter
- 165 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 50 g maanzaad
- 1 ei, losgeklopt

Bereiden:
1. Zeef de bloem met het bakpoeder, paprikapoeder en cayennepeper in een kom en voeg zout en peper toe.
2. Meng in een kom de boter met de Parmezaanse kaas, tot ze goed vermengd zijn. Voeg de droge ingrediënten toe en meng met de hand tot alles goed gemengd is en je een zacht deeg hebt.
3. Verdeel het deeg in twee porties en maak er een rol van met 3-4 cm doorsnede. Wikkel de rollen afzonderlijk in plasticfolie en leg ze een half uur in de koelkast om op te stijven.
4. Strooi het maanzaad op een bord en bestrijk de rollen helemaal met het ei, rol ze daarna door het maanzaad, zorg dat het overal goed zit. Leg ze verpakt in plasticfolie weer een uur in de koelkast.
5. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de rollen in 5-8 mm dikke plakken en leg ze op steeds 3 cm afstand van elkaar op de bakplaat. Bak ze 12 minuten. De koekjes worden bruin en geuren heerlijk. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een goed afsluitbare trommel.

Voor ca 30 koekjes. Je kunt het maanzaad ook weg laten, maar het geeft een lekkere crunch en staat feestelijk.

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi


Wat is er leuker om zelf koekjes te bakken of het nou zoete of hartige koekjes zijn. En dan ook nog een recept van Ottolenghi, dat moet wel lekker zijn. Ook erg leuk om cadeau te geven. Deze hartige koekjes zijn bedoeld om te serveren bij een drankje. Ze smaken heerlijk bij een glaasje rode bordeaux wijn en ze zijn verslavend lekker! Je kunt het deeg ongebakken invriezen, zodat je altijd wat in de vriezer hebt en bij onverwacht bezoek; even ontdooien en afbakken.

maandag 24 december 2012

Fijne Kerstdagen!


Ik wens al mijn volgers en lezers gezellige Kerstdagen en hoop dat iedereen genoeg inspiratie op heeft gedaan om een lekker kerstdiner klaar te maken en daar met familie en/of vrienden van te genieten.

Wij doen het met de Kerst rustig aan, we hebben geen zin in kerststress en we eten het hele jaar door al erg lekker dus we kiezen voor makkelijk. Eerste Kerstdag eten wij met vrienden in restaurant Papermoon in Voorburg. Tweede Kerstdag eten wij bij mijn dochter en schoonzoon en dan komen mijn zoon en zijn vriendin ook, we zijn dan met z'n zevenen (inclusief kleinzoon Daan van 1½). Mijn dochter maakt het voorgerecht, het hoofdgerecht en dessert worden door mij verzorgd. Op verzoek van de kinderen hetzelfde hoofdgerecht als vorig jaar. Ik vind het prima; erg lekker en makkelijk!
Dessert: kaneelparfait met gebakken appel en gemberroom (recept na de kerst op mijn blog).

Veel succes met het klaar maken van jullie Kerstdiner!

zondag 23 december 2012

Mijn eerste Kerststol!


Hier een foto van mijn eerste Kerststol die ik zelf gebakken heb. Het recept met een filmpje vind je hier op het blog van Levine. Nadat ik het filmpje een paar keer bekeken en de tips van Levine goed doorgelezen had, dacht ik: dit durf ik wel aan. Sinds ik op 17 oktober een broodbakworkshop bij Levine heb gevolgd, bak ik al mijn brood zelf en kom ik niet meer bij de bakker. Dus een logisch vervolg was: ook zelf een kerststol bakken. Ik moet eerlijk toegeven dat de eerste deegmassa in de prullenbak beland is; ik kreeg de boter er niet goed door gemengd. Nadat ik Wilma (Kookgek) gebeld had, wat ik daar aan kon doen en zij mij vertelde dat ik de boter er klontje voor klontje door moest mengen en tussendoor wachten tot het vorige klontje goed opgenomen was, ben ik aan mijn tweede poging begonnen. Het deeg was zeer plakkerig, dus in eerste instantie dacht ik dat het niet goed zou komen, maar als je het deeg 15 minuten laat rusten, zoals in het recept staat, wordt dat beter. De vulling erdoor mengen ging erg goed, zoals in het filmpje te zien is. En gelukkig is het eind resultaat goed geworden, zeker voor de eerste keer! En wat nog belangrijker is: dit smaakt zóveel lekkerder dan een gekochte kerststol en natuurlijk helemaal omdat ik hem zelf gemaakt hebt!


Inmiddels een stukje geproefd, de lekkerste die ik ooit gegeten heb! Ik ben alleen bang dat deze de Kerst niet haalt! Levine bedankt voor weer een geweldig recept!

vrijdag 21 december 2012

Kerst-puddinkjes


Ingrediënten:
- 100 g krenten
- 100 g rozijnen
- 50 g gedroogde cranberries
- 100 g dadels, ontpit en fijngehakt
- 50 g gepelde pistachenootjes, grofgehakt
- 4 el sinaasappellikeur, bv Grand Marnier of Cointreau
- 1 tl vanille-extract
- 125 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g wit broodkruim
- 100 ml bruin bier
- rasp van 1 citroen

Bereiden:
1. Meng de krenten, rozijnen, cranberries, dadels en pistachenootjes met de likeur en het vanille-extract. Laat 1 uur marineren en schep af en toe door elkaar.
2. Verwarm de oven voor op 150' C. En vet een muffinvorm voor 12 muffins goed in.
3. Meng de boter met de suiker met de mixer een paar minuten in een kom tot een romige crème.Voeg de eieren één voor één toe en meng tussendoor tot ze goed zijn opgenomen. Zeef de bloem boven de kom met noten en rozijnen en schep goed door elkaar. Voeg de botercrème, broodkruim ( gebruik oud witbrood, zonder korst en maal het fijn in de keukenmachine. Laat vers brood eerst goed uitdrogen, bv 5-10 min in een oven van 75') bier en citroenrasp toe en meng alles tot een dik beslag.
4. Verdeel het beslag over de 12 muffinvormpjes Dek de vormpjes af met bakpapier en sluit ze af met aluminiumfolie. Zet de vorm ( je kunt ook 2 vormen van 6 gebruiken) in een braadslede en vul de braadslede met heet water tot de helft van de muffinvorm. Zet de braadslede in de oven en kook de puddinkjes au-bain-marie in 1 uur en 30 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze stevig aanvoelen. Neem de muffinvorm uit het water en laat 5 min. afkoelen. Neem de puddinkjes uit de vorm en laat helemaal afkoelen. Je kunt de puddinkjes nu in plasticfolie verpakken en invriezen. Als je dat doet komt het de smaak ten goede, de smaken kunnen goed intrekken (je kunt ze 1 maand bewaren in de diepvries). Ontdooi ze 1 dag voor gebruik in de koelkast. Warm ze vlak voor het serveren nog een paar minuutjes op in een oven van 180'C, ze hoeven niet echt warm te worden. Bestrooi ze vlak voor het serveren eventueel met poedersuiker.

Bron: Delicious december 2012

Puddinkjes of cakejes; je kunt ze inderdaad als nagerecht serveren, maar ze zijn ook erg lekker als cakejes bij een kopje koffie of thee. Een makkelijk recept en natuurlijk heel fijn dat je het met alle kerstdrukte ruim van tevoren kunt maken. Geef je ze als nagerecht, dan kun je ze bestrooien met een beetje poedersuiker. Als je ze bij de koffie of thee serveert, is het ook leuk om ze te versieren .

donderdag 20 december 2012

Top 50 Nederlandse Foodblogs: 9e plaats!

Ook dit jaar heeft JustEat een lijst gemaakt van de top 50 beste Foodblogs. Stond ik vorig jaar nog op de 7e plaats, dit jaar ben ik gezakt naar de 9e plaats. Ik ben toch erg blij met deze waardering.
Hier kun je de hele lijst bekijken.


Het Foodblog van Caroline is uitermate geschikt voor een grote variatie aan recepten. Naast recepten voor salades en avondmaaltijden kun je hier ook terecht als je van zelfgebakken brood en taart houdt. Het water loopt ons in de mond bij het lezen van de heerlijke zoete gerechten op dit blog.

dinsdag 18 december 2012

Chocolade kerststronk


Ingrediënten:
-  4 grote eieren
- 100 g fijne kristalsuiker
- 85 g patentbloem
- 25 g cacaopoeder

Voor de ganache:
- 150 ml slagroom
- 100 g donkere chocolade

Voor de vulling:
- 150 ml slagroom
- 225 gezoete kastanjepuree
- 2 el fijne kristalsuiker
- 50 g chocolade, gehakt

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200'C boven-en onderwarmte. Beleg een platte bakvorm (Swiss roll vorm) of gewoon je bakplaat  met bakpapier.
2. Doe de suiker en de eieren in een kom en zet deze op een pan met een laagje warm water op het vuur en klop met de mixer tot het dik en romig is geworden, als je de kloppers eruit tilt moet het als een draad er aan  blijven hangen.
3. Verwijder van het vuur en klop nog 1 minuut. Zeef de bloem en de cacaopoeder boven het eimengsel en vouw het er voorzichtig met een metalen lepel doorheen.
4. Doe het beslag in de bakvorm en bak het 15 minuten in de oven tot het stevig aanvoelt en de zijkanten los komen van de vorm. Haal uit de oven, draai de cake om op een rooster (het bakpapier ligt nu boven) en bedek het met een vochtige theedoek. Laat volledig afkoelen.
5. Terwijl de cake afkoeld, maak je de ganache en de vulling. Voor de ganache: doe de stukjes chocolade en de room in een pannetje, zet op een zacht vuur en laat zachtjes smelten. Haal van het vuur, roer even en laat het wat dikker worden en afkoelen.
6. Voor de vulling: klop de slagroom op tot het zachte pieken vormt. Doe de kastanjepuree en de suiker in een andere kom en meng het goed. Doe de stukjes chocolade erdoor en vouw de slagroom erdoor met een spatel.
7. Keer de cake om op een stuk bakpapier, haal voorzichtig het bakpapier eraf. Spreid het kastanjemengsel gelijkmatig uit over de cake. Rol de cake op vanaf een lange kant en gebruik het bakpapier om je te helpen. En eindig met de naad onder. Snijd aan beide kanten een klein stukje af, zodat het er netjes uitziet. Snijd dan  aan een kant een stuk van 6 cm schuin af.
8. Zet de stronk op een grote schaal, en leg het afgesneden stuk tegen de stronk. Smeer de ganache erover uit met paletmes. Gebruik een vork om er een lijntjes op te maken, zodat het op de bast van een boom lijkt. Je kunt met een satéprikker nog hier en daar een knoest maken. Versier de stronk nog met wat hulstblaadjes als je wilt.

Bron: Good Food december 2012

 In Engeland noemen ze dit gebak een Log, in Frankrijk een Bûche Noël in ons landje een Boomstam. Mijn dochter Marlous, die ook erg lekker kan koken en bakken (de appel valt niet ver van de boom),  heeft deze chocolade stronk gemaakt. Ze zegt dat het niet moeilijk is, maar dat je er wel rustig de tijd voor moet nemen. In ieder geval was het erg lekker! Als advies geeft ze dat je hem na het bakken in 1 à 2 dagen op moet eten.

zaterdag 15 december 2012

Suggesties voor het Kerstdiner

Borrelhapjes:


Voorgerechten:
  2. Pompoen-gorgonzolaflan
  3. Tonijnsashimi met avocadosalade
  4. Vijgen-geitenkaastaartje
  5. Garnalentoast met tomatencrème
  6. Verse zalmcarpaccio
  7. Geitenkaasjes in pancetta op een bedje van rucola
  8. Kruidenpannenkoekjes met gerookte zalm
  9. Garnalencocktail met mango en limoendressing
10. Tartelettes met zalm
11. Gekaramliseerde balsamico-uientaartjes
12. Zoete aardappelgalette


Soepen:
1. Italiaanse courgettesoep
2. Broccolisoep met roquefort
3. Romige bloemkoolsoep met gorgonzola
4. Tomaten-paprikasoep
5. Gekoelde macadamianotensoep
6. Soep van pastinaak en gember


Hoofdgerechten:
1. Gebakken zeebaars met gembersaus
2. In de braadslee gebakken zalm met olijven, sperziebonen, ansjovis en tomaat
3. Tournedos met Marsalasaus
4. Varkenshaas met vijgensaus
5. Geroosterde kip gevuld met couscous en pijnboompitten
6. Gebakken kabeljauw met doperwten & waterkerspuree
7. Kalfsvleesrolletjes met caponatasaus
8. Kabeljauw in pancetta gewikkeld met citroenmayonaise en asperges


Desserts:
  1. Kokospannacotta met limoensiroop
  2. Parfait van Tia Maria met amandelen
  3. Panna cotta met in rode wijn gepocheerde vijgen
  4. Crème brûlée van citroengras
  5. Crème karamel
  6. Frambozen tiramisu
  7. Bavarois met Marsala en bitterkoekjes
  8. Pavlova met chocolade en aardbeien
  9. Mango panna cotta verrine
10. Yoghurtmousse met frambozen
11. Zuccotto
12. Zoete avocadomousse
13. Meringue semifreddo
14. Italiaanse liefde
15. Limoncello semfreddo
16. Amarettoparfait met kaneelsiroop
17. Mini pavlova's met kastanjeroom
18. Pavlova met mango en passievruchten


Kerstcakes:
1. Certosino (Italiaanse kerstcake)
2. Italiaanse Kerstcake met noten en chocolade
3. Kerstcake met chocolade en vruchten
4. Kerstcake met cranberries & hazelnoten
5. Pompoentulband met verse cranberries en pecannoten
6. Cake met cranberries

vrijdag 14 december 2012

Pistache-gemberbiscotti



Ingrediënten:
- 80 g boter, op kamertemperatuur
- 110 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
-1 el cognac
- geraspte schil van 1½ sinaasappel
- 150 g bloem, plus extra om te bestuiven
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl zout
- 80 gedopte pistachenootjes
- 60 g stemgember op siroop, uitgelekt en grof gehakt


Bereiden:
1. Klop met de mixer de boter en suiker tot een bleek, luchtig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en klop tussendoor steeds goed.
2. Roer de cognac en de sinaasappelrasp door de boter-eimassa, vervolgens de bloem, gemberpoeder en zout. Spatel de pistachenootjes en de gember erdoor.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif met wat bloem. Schep het deeg erop en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast opstijven.
4. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte. Haal het deeg uit de koelkast en vorm met je handen die je met bloem hebt bestoven (het deeg is erg plakkerig) een lange rol van 25 cm (hoeft niet perfect te zijn, omdat het deeg tijdens het bakken nog iets uitloopt. Bak de rol 20 minuten en laat daarna helemaal afkoelen.
5. Verlaag de oventemperatuur naar 130'C boven-en onderwarmte. Snijd de afgekoelde deegrol in 1 cm dikke plakken (ongeveer 25 stuks). Leg ze plat op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze nog 40 minuten in de warme oven tot ze knapperig zijn. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed gesloten trommel.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi

Dit zijn niet de traditionele Italiaanse koekjes waar je je tanden op breekt, maar een zachtere, vriendelijker variant. Ze heten wel biscotti omdat ze tweemaal worden gebakken; de eerste keer als rol en de twee keer in plakjes gesneden.


Biscotti betekent 2 keer gebakken. Wat nu precies het verschil  tussen biscotti en cantuccini is, heb ik even gegoogled. Ik kwam er achter dat met beide benamingen hetzelfde koekje wordt bedoeld. In Toscane noemen ze het cantuccini en zo worden ze ook genoemd als het recept afwijkt van de traditionele ingrediënten. Orgineel behoort er alleen suiker, bloem, eieren, pijnboompitten en amandelen in te zitten. Beslist geen boter of vet, omdat ze daardoor meestal vrij droog zijn worden ze  geserveerd als een after diner dessert met een glaasje vin santo waar je ze in kunt dopen. Men serveert ze ook wel bij de koffie en thee. Hoe je ze ook wilt noemen, ze zijn ontzettend lekker en natuurlijk erg leuk om ze na het kerstdiner bij een kopje cappuccino of espresso te serveren.

donderdag 13 december 2012

Canapé met tomaatjes en feta-pesto



Ingrediënten:
- 175 g bladerdeeg
- 25 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
- 20 g  verse platte peterselie (of krulpeterselie)
- 2 el pijnboompitten
- 100 g feta, verkruimeld
- ½ teentje knoflook, geperst
- 4 el olijfolie
- 12 kleine cherrytomaatjes

Bereiden:
1. Bestrooi het werkvlak met de Parmezaanse kaas en rol hierop het deeg uit tot 2 mm dikte. Steek 12 rondjes uit met een doorsnee van 6 cm en bekleed hiermee een ondiepe vorm voor 12 muffins. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 ' C.
2. Prik iedere deegbodem met een vork in en bak in 15 - 20 min. goudbruin. Neem de deegrondjes voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een metalen rooster. Scheur intussen de blaadjes peterselie van de steeltjes. Houd 12 blaadjes apart, doe de resterende peterselie samen, met de pijnboompitten in de keukenmachine en hak grof. Voeg nu de feta, knoflook en olijfolie toe en draai tot een dikke pasta.
3. Schep voor het serveren een volle lepel feta-pesto op de deegrondjes en leg hierop twee gehalveerde cherrytomaatjes. Garneer met de blaadjes peterselie.

Bron: Good Food special Méditerranée 2005 en BBC Good Food


Héérlijk hapje voor bij de kerstborrel. De platte peterselie was uitverkocht, vandaar dat ik krul peterselie heb gebruikt, was ook erg lekker. Ik heb wel minder gebruikt dan aangegeven. Je kunt de canapés en de feta-pesto van tevoren maken en vlak voor het serveren maak je het klaar. Als je meer hapjes wilt maken, zijn de hoeveelheden zo aan te passen.

dinsdag 11 december 2012

Kerstcake met cranberries & hazelnoten

  • Dit is mijn inzending voor Het Foodblogevent van december 2012, dat deze maand gehost wordt door Emmelien van het blog Zoet & Roze. Zij heeft als thema cranberries gekozen.

Ingrediënten:
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g rozijnen
- 200 g gekonfijte kersen (bigarreaux), doormidden gesneden
- 100 g gedroogde cranberries
- 200 g verse cranberries (of uit de diepvries)
- 1 sinaasappel, het sap en de geraspte schil
- 50 ml Amaretto, Frangelico, Gognac of sherry
- 250 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- 4 grote eieren, op kamertemperatuur
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g gemalen amandelen
- 100 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt
- 1 tl mixed spices (of speculaas-of koekkruiden)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voorop 160' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier. Leg ook tegen de zijkanten bakpapier en laat dat 2½ cm boven de rand uitsteken.
2. Doe in een pan de rozijnen, geglaceerde kersen, de gedroogde en de verse cranberries, sinaasrasp en -sap en de alcohol (ik heb Amaretto gebruikt) en zet de pan op het vuur en breng zachtjes aan de kook, zet het vuur lager en laat drie minuten pruttelen tot de cranberries zachter zijn geworden en het vocht iets is opgenomen. Laat afkoelen.
3. Doe de suiker met de boter in een grote kom en meng met de mixer tot het bleek en romig is geworden. Voeg de eieren toe en mix goed. Meng in een andere kom de bloem, mixed spices, gehakte hazelnoten en het amandelmeel door elkaar.
4. Meng de droge ingrediënten door de natte, meng tot alles net gemengd is. Voeg dan het rozijnen- caranberrymengsel toe met het vocht en meng voorzichtig met een spatel. Doe het mengsel in de voorbereide vorm en maak de bovenkant glad met en spatel.
5. Zet de vorm 1 uur en 20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de taart goed gaar is, zit er nog deeg aan de prikker zet dan de cake nog een paar minuten terug in de oven. Laat de cake in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en versier de cake naar wens.

Bron: "Good Food" magazine december 2012


Ik heb al de nodige kerstcake recepten op mijn blog staan, toch wilde ik dit jaar weer een nieuw recept uitproberen. Je moet alleen uitkijken dat je niet een beetje meer van hetzelfde krijgt. Alle Engelse kerstcakes zijn met gedroogde vruchten; dit recept leek me wel wat omdat er ook verse cranberries in zitten, ze geven een beetje een zurig accent aan de verder zoete, kruidige cake. In de Good Food stonden allerlei voorbeelden om er een mooie versierde Kerstcake van te maken, maar aangezien ik wat dat betreft niet zo'n knutselaar ben, heb ik het maar eenvoudig gehouden met allerlei kerststrooiseltjes. Die zijn trouwens duur en smaken nergens naar, je kunt ook volstaan met een beetje poedersuiker. De cake wordt elke dag lekkerder van smaak, dus eigenlijk adviseer ik de cake een paar dagen eerder te bakken dan dat je hem wilt serveren.

zondag 9 december 2012

Suggesties voor Kerstcakes


1. Kerstcake met chocolade en vruchten
2. Certosino (Italiaanse kerstcake)
3. Italiaanse kerstcake met noten en chocolade
4. Chocolade vruchtencake

Er is niets zo leuk als voor de Kerst een lekkere taart te bakken. De Engelsen zijn daar erg goed in en maken veel cakes met gedroogde vruchten. Deze maken ze vaak weken tot maanden van te voren om de cake te laten rijpen; eerst laten ze de vruchtjes een paar dagen in de drank weken en dan bakken ze de cake. Een paar keer per week wordt de cake dan gevoed met drank. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook cakes die je kort van tevoren kunt maken en die ook heerlijk smaken. Hier een paar suggesties die ik de afgelopen jaren gemaakt heb en ze smaakten alle vier even lekker. Deze taarten kun je natuurlijk ook van tevoren maken, maar wacht dan met het versieren tot een dag voor de Kerst. Ook dit jaar ga ik weer een kerstcake bakken en die is natuurlijk binnenkort ook op mijn blog te zien.

Achtergrond van het internet.

donderdag 6 december 2012

Soep van pastinaak en gember


Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 15 g boter
- 1 grote ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 4-5 cm verse gember, geschild en fijngesneden
- ¼ tl kardemonpoeder
- ¼ tl komijnpoeder
- ¼ tl cayennepeper (naar smaak)
- 500 g pastinaak, geschild en in blokjes van 1cm
- 800 ml groentebouillon
- 200 ml volle melk
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 2-3 el geschaafde amandelen of pompoenpitten, geroosterd
- 1-2 el slagroom of dikke yoghurt

Bereiden:
1. Verhit de olijfolie en de boter in een grote pan en voeg de ui toe. De ui moet gaar en glazig worden. Voeg de knoflook, gember en de kruiden toe en roer een paar minuten. Voeg de pastinaak toe en roer tot ze goed bedekt zijn met de kruiden. Schenk de bouillon erbij, breng op smaak met zout en peper en laat zachtjes 15 minuten koken tot de pastinaken zacht zijn. Laat iets afkoelen.
2. Pureer de soep in de keukenmachine of blender of zet de staafmixer erin. Doe de soep terug in de pan, voeg de melk toe en proef of er nog zout en peper bij moet. Warm de soep zachtjes op, als de soep te dik is, kun je er nog wat water bij doen.
3. Dien de soep op in voorverwarmde kommen, giet er een scheutje room of yoghurt in en bestrooi er de amandelen over. Maak af met een draai uit de pepermolen.

Bron: "Veg!" Hugh Fearnley-Whittingstall

Echt een soepje voor deze tijd van het jaar; lekker verwarmend.  Héérlijke winterse smaken.

dinsdag 4 december 2012

Appel - speculaastaart


Ingrediënten:
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g bruine basterdsuiker
- 1 el speculaaskruiden
- 150 g koude boter, in blokjes
- snuf zout
- 2 el ijskoud water
- 4 stevige appels
- 300 g amandelspijs
- ½ ei, losgeklopt
- 1 zakje amandelschaafsel, geroosterd
- 4 el abrikozenjam

Bereiden:
1. Doe bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout in een kom en roer door elkaar, voeg de klontjes koude boter en 2 el water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 175' C, vet een springvorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
3. Druk het deeg uit in de springvorm, ook tegen de rand. Haal de spijs uit het pakje en roer er een half losgeklopt ei door. Verdeel de spijs over de bodem van de speculaas.
4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kwarten. Snijd ieder kwart in kleine repen en leg de kwarten op de spijs. Versier zo de taart met de andere appels. Zet de vorm 50 minuten in de voorverwarmde oven en bak de taart gaar.
5. Haal de taart uit de oven. Verwarm in een pannetje de abrikozenjam en strijk de jam net een kwastje uit over de taart. Bestrooi met de geroosterde amandelschilfers.

Bron: Smulweb


Op de valreep nog een makkelijk te maken en ontzettend lekkere  taart voor het Sinterklaasfeest. 
Ik wens iedereen een fijne Sinterklaas!

maandag 3 december 2012

Mueslibrood


Ingrediënten:
- 200 g volkorenmeel
- 150 g tarwebloem
- 1½ tl droge gist
- 1 el lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker
- 3/4 tl zout
- 200 ml melk, handwarm
- 50 g boter, gesmolten
- 60 g krenten
- 60 g sultanarozijnen
- 1 el sukadestukjes
- 1 el gedroogde abrikozen, grofgehakt
- 30 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt
- 30 g walnoten, grofgehakt
- enkele eetlepels havervlokken
- broodbakblik van 1,25 l, ingevet

Bereiden:
1. Doe het volkorenmeel en de tarwebloem met de gist, suiker en het zout in je keukenmachine. Voeg de melk en de boter toe en meng alles met een pollepel. Laat de keukenmachine 10-15 minuten kneden. (Je kunt natuurlijk ook met de hand kneden).
2. Spoel intussen de rozijnen en krenten af met heet water en dep ze goed droog. Meng ze  samen met de sukade, stukjes abrikoos en noten. Druk je deeg uit tot een rechthoek en strooi het rozijnen-notenmengsel er over uit. Vouw de zijkanten naar elkaar toe en meng alles goed door het deeg
3. Maak een bal van het deeg, doe het in een met zonnebloemolie ingevette kom, keer de bol een keer, zodat alles bedekt is met de olie, dek af met plasticfolie en laat ongeveer een uur rijzen tot het deeg bijna verdubbeld is.
4. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik en zo breed als de breedte van je bakvorm. Rol de deeglap strak op en knijp de naad goed dicht. Leg de naad onder en bestrijk de bovenkant met wat water en strooi de havervlokken erover.
5. Leg de deegrol in het bakblik, dek af met plasticfolie en laat nog een uur rijzen tot het brood bijna 2 keer zo groot is. Verwarm aan het eind van de rijstijd de oven voor op 200'C en bak het brood in 30 minuten gaar. Haal het brood meteen uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Tip: 1 tl = 5 ml en 1 el = 15 ml.

Bron: "Foodies" december 2012

Muselibrood dankt zijn naam aan het feit dat het bijna dezelfde ingrediënten bevat als muesli, dat wij met melk of yoghurt eten als ontbijt. Je kunt natuurlijk variëren met de ingrediënten; verschillende soorten gedroogd fruit of verschillen de noten. In het recept in de Foodies stond gekonfijte sinaasappelschil, maar omdat ik het niet in huis had, heb ik stukjes gedroogde abrikoos gebruikt. Het is een heerlijk brood, dat een paar dagen vers blijft.

vrijdag 30 november 2012

Geroosterd brood met pompoen, geitenkaas en walnoot


Ingrediënten:
- 200-250 g restje pompoen uit de oven
- handje walnoten, geroosterd
- 1 el olijfolie
- klontje boter
- paar takjes tijm
- 50 g zachte geitenkaas, verkruimeld
- 2 dikke plakken zuurdesembrood of ander robuust brood
- wat honing
- zout en versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Verhit in een koekenpan de olijfolie met de boter op middelhoog vuur. Als de boter begint te schuimen doe je de pompoenblokjes erbij en die bak je 3 - 4 minuten, terwijl je de stukjes een beetje plat drukt, tot ze goed heet zijn, voeg de tijmblaadjes toe en meng alles. Haal de pan van het vuur. Roer de walnoten en de verkruimelde geitenkaas erdoor. Proef en voeg eventueel zout en peper toe.
2. Intusen heb je de grill voorverwarmd op middelhoog. Rooster het brood lichtjes onder de grill. Stapel het pompoenmengsel erop,druk een beetje aan en zorg ervoor dat de kaas een beetje bovenop ligt. Verdeel er wat honing over en zet onder de grill, tot de broodjes goudbruin zijn en borrelen. Meteen opdienen.

Tip: Je kunt hier allerlei restjes groenten voor gebruiken, bv.knolselderij, bietjes of wortels. Ook met de noten kun je variëren, zoals hazelnoten, cashewnoten of pijnboompitten. En natuurlijk ook met de kaas, denk aan blauwe kaas of cheddar.

Bron: "Veg!", Hugh Fearnley-Whittingstall

Wéér z'n lekker recept uit Veg! Dit is weer echt zo'n boek waar ik heel veel uit zal maken! 
Héérlijk bij de lunch of bij een kopje soep en je kunt zo al je restjes verwerken. Dus als je volgende keer pompoen roostert in de oven, maak wat extra. In dit recept heb ik mijn eigengebakken zuurdesembrood gebruikt. 

dinsdag 27 november 2012

Salade van geroosterde pastinaak, linzen en waterkers


Ingrediënten:
- 5 middelgrote pastinaken
- 2 el koolzaadolie (of olijfolie)
- 125 g Le Puy-linzen
- 1 laurierblad
- ½ ui
- paar peterseliesteeltjes (optioneel)
- grote bos waterkers, dikke stengels verwijderd
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- Parmezaanse kaas of harde geitenkaas (optioneel)

Voor de dressing:
- 1 teentje knoflook, met wat zeezout tot een pasta gestampt
- 1 tl mosterd
- 2 tl heldere honing
- 1 el citroensap
- 4 el koolzaadolie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190' C.
2. Schil de pastinaken en halveer ze in de lengte. Halveer de bovenkant nogmaals, zodat je stukken krijgt van gelijke grootte. Doe ze in een braadslede, strooi er wat zout en peper over en voeg de olijfolie toe. Meng alles goed en zet ze 40  minuten in de oven of tot ze gaar zijn en beginnen te karameliseren, roer halverwege een keertje alles door.
3. Kook intussen de linzen in water zodat ze net onder staan  met de ui, laurierblad en peterseliesteeltjes. Laat heel zachtjes een half uur koken, tot de linzen zacht zijn. Kook ze niet stuk.
4. Roer voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar met wat zout en peper.
5. Giet de linzen af, verwijder het laurierblad, de peterseliesteeltjes en de ui. Schep de linzen met de dressing om als ze nog warm zijn. Zorg dat ze goed op smaak zijn.
6. Verdeel de warme linzen, gebakken pastinaken en waterkers over vier borden en maak af met een paar krullen kaas. Warm serveren.

Bron: "Veg!" , het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol.


Op verschillende blogs kwam ik recensies over dit kookboek tegen, zelf had ik er al mee in mijn handen gestaan, maar het toch weer teruggelegd met het idee:ik heb al zoveel kookboeken! Maar na al die positieve reacties het toch maar aangeschaft en beslist geen spijt! Wat staan er een lekkere dingen in. Dit is het eerste recept wat ik eruit gemaakt heb en meteen een schot in de roos!  Wat een zalige combinatie, het zoete van de pastinaken, het kruidige van de linzen en het pittige van de geitenkaas, héérlijk! Koolzaadolie kon ik niet zo snel vinden, dus heb een goede olijfolie gebruikt. Meestal koop ik mijn harde geitenkaas bij de AH, maar nu had ik het meegenomen van een delicatessenwinkel met een kaasafdeling. Wat een verschil, als ik in het vervolg geitenkaas nodig heb, haal ik het bij die kaaswinkel! Ik heb één minpuntje bij dit recept, het is voor 4 personen, maar wij aten het met z'n tweeën helemaal op en er bleef geen kruimel over. Dus wil je het voor 4 personen maken; de porties gewoon verdubbelen!

vrijdag 23 november 2012

Speculaastaart


Ingrediënten voor het deeg:
- 300 g bloem
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- mespunt zout
- 200 g koude boter, in blokjes
- 2 el speculaaskruiden

Voor de vulling:
- 75 g gedroogde abrikozen, in stukjes
- 75 g rozijnen
- 1 dl versgeperst sinaasappelsap
- 2 stevige appels
- 300 g amandelspijs

Bereiden:
1. Meng voor het deeg de bloem, basterdsuiker, speculaaskuiden en het zout door elkaar in een kom. Kneed de blokjes koude boter erdoor tot je een samenhangend deeg hebt. Als het deeg te kruimelig is, kun je er nog 1 - 2 el koud water door kneden. Leg het deeg in plastic folie, minstens een uur in de koelkast (hoe langer je het laat liggen, hoe beter de smaken intrekken).
2. Verwarm de oven voor op 175' C boven-en onderwarmte. Vet een vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in.
3. Doe de rozijnen, met de in stukjes gesneden abrikozen en het sinaasappelsap in een steelpannetjes en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken tot het sap bijna verdampt is. Laat afkoelen.
4. Schil intussen de appels en snijd ze in kleine blokjes (ik heb 1½ grote jonagold gebruikt). Maak in een kom de amandelspijs los met een vork en doe het rozijnen-abrikozenmengsel en de appel erbij. Roer door elkaar, als het nog te droog is, kun je nog iets sinaasappelsap toevoegen.
5. Verdeel het deeg in tweeën; rol een deel uit en en beleg de vorm met de deeglap, druk het deeg goed aan in de randen en snijd het overtollige deeg weg (doe dit bij de andere helft van het deeg). Verdeel het amandelspijsmengsel over de bodem en druk het met de achterkant van een lepel goed aan.
6. Vom van de rest van het deeg kleine bolletjes, druk ze iets plat en leg ze tegen elkaar aan op de vulling. De vulling moet helemaal bedekt zijn met de kruidnootjes.
7. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart 50-60 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen.

Bron: Judiths Cakes


Een tijdje geleden zag ik deze overheerlijke taart op het mooie blog van Judith. Zij maakt schitterende taarten, neem eens een kijkje op haar blog. Toen ik deze taart zag, heb ik het recept meteen opgeslagen, ik ben nl gek op gevulde speculaas en deze taart is weer net iets aparter dan een gewone gevulde speculaastaart. Daarom sprak deze taart mij ook meteen aan, er zit niet alleen spijs in de vulling, maar ook appel, rozijnen en abrikozen. Het is een heerlijke taart en door de kruidnootjes erop echt iets voor deze Sinterklaastijd!

woensdag 21 november 2012

Bruinbrood met zonnebloempitten


Ingredienten:
300 gram volkorenmeel
200 gram tarwebloem
80 gram zonnebloempitten + om te bestrooien
7 gram droge gist
20 gram Lyle's Golden Syrup (of honing)
25 gram zonnebloemolie
320 gram lauwwarm water
10 gram zout
bakblik van ± 22,5 cm, ingevet

Werkwijze KitchenAid/ Kenwood/standmixer: doe volkorenmeel, tarwebloem, gist en zonnebloempitten in de kom van de KA. Voeg de olie, de golden syrup en het water toe. Roer met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak ± 3 minuten tot het water is opgenomen. Laat afgedekt 20 minuten staan. Voeg het zout toe en kneed op stand 2 in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat water.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ± 1 uur.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, sla rustig door, maak er een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: platdrukken tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat drukken (tot breedte van het bakblik) en dan het deeg vanaf de bovenkant stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Besproei het deeg met water en bestrooi met/rol het door zonnebloempitten.

Leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.

Dek af met ingevet folie en laat het in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC. Bak het brood onderin de oven 15 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak in nog ± 20 minuten gaar en bruin.

Stort het brood direct op een rooster en laat afkoelen voordat je het gaat snijden.

 

Inmiddels ben ik helemaal in de ban van het broodbakken en kan ik mij niet meer voorstellen dat ik ooit gezegd heb dat broodbakken niets voor mij is. Sinds ik mijn Kenwood heb die mijn deeg kneed is het allemaal zoveel makkelijker geworden en ook de workshop bij Levine heeft veel bijgedragen aan het plezier van het broodbakken. De bakker verdient niet meer aan mij, inmiddels bak ik al ons brood zelf. Het is zó veel lekkerder dan het brood van de winkel. Voorlopig kan ik nog heel lang vooruit met al de heerlijke recepten van Levine!

zondag 18 november 2012

Pompoentulband met verse cranberries en pecannoten


 Ingrediënten:
- 270 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 2 tl kaneel
- ¼ tl nootmuskaat
- snuf zout
- 1½ tl verse gember, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 142 g roomboter, op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 65 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille extract
- 325 g pompoenpuree
- 1 grote appel, geschild en in kleine blokjes
- 130 g verse cranberries
- 95 pecannoten, grof gehakt

Voor het glazuur:
- 6 el poedersuiker
- 2 el maple syrup (ahornsiroop)

Hier het recept hoe je pompoenpuree maakt. Dit kun je de dag van tevoren al doen.


Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175' C boven- en onderwarmte. Vet een tulbandvorm goed in (of een springvorm van 24 cm). Ik maakte de cake in deze vorm.
2. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, nootmuskaat, zout en gemberpoeder (gebruik je verse gember dan moet het er later pas in).
3. Doe in een andere grote kom de boter met beide suikers en meng met een elektrische  handmixer op medium snelheid tot alles luchtig is. Voeg één voor één de eieren toe en mix 1 minuut na iedere toevoeging. Meng het vanille extract erdoor. Verlaag de snelheid naar een lage stand en voeg de pompoenpuree, de appel, en de geraspte verse gember toe. Voeg de droge ingrediënten toe en meng op een lage stand tot alles net gemengd is. Meng met een rubberen spatel voorzichtig de pecannoten en de cranberries erdoor. Doe het beslag in de vorm en maak de bovenkant glad met een spatel.
4. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake 60 - 70 minuten of tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Haal de vorm uit de oven, laat 10 minuten afkoelen, haal uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
5. Voor het glazuur, meng je de poedersuiker met de ahornsiroop. Druppel het glazuur over de cake en versier eventueel nog met gehakte pecannoten. I.p.v. het glazuur kun je er ook poedersuiker over strooien, maar het ahornglazuur smaakt heerlijk bij de cake.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan


De perfecte tulband voor dit seizoen, want deze cake heeft alle ingrediënten en smaken van deze tijd van het jaar: pompoen, cranberries, appel ,pecannoten, kaneel en nootmuskaat. Ik ben erg enthousiast over deze cake, het zuur van de cranberries en de appel was goed in evenwicht met het zoete van de pompoen en het ahornglazuur. De cake is lekker smeuïg van binnen en blijft dat, ook  na een paar dagen.

vrijdag 16 november 2012

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes


Ingrediënten:
- 6 plakjes bladerdeeg
- 2 el olijvenpasta of tapenade
- 250 g gekarameliseerde uien
- 80 g geitenkaas of feta, verkruimeld
- 3 - 4 ansjovisjes, in dunne reepjes
- rozemarijn, voor de garnering

Voor de gekarameliseerde uien:
- 4 rode uien
- 2 el olijfolie
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 el balsamicoazijn
- 125 ml water
- 1 tl rozemarijnblaadjes
-  zout en peper

Bereiden:
1. Maak eerst de gekarameliseerde uien: pel de rode uien en snijd ze in dunne partjes. Doe ze in een braadpan met de olijfolie, basterdsuiker, balsamicoazijn, water, rozemarijn, zout en peper. Verwarm met deksel op de pan 10 minuten op laag vuur. Haal het deksel van de pan en laat alles onder af en toe roeren nog 5 - 8 minuten zachtjes koken, tot al het water verdampt is. Laat afkoelen.
2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en snijd uit ieder plakje een rondje van 10-12 cm (bv met behulp van een glas of kopje).
3. Verwarm de oven voor op 200' C. Leg de rondjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de rondjes met een flinke theelepel olijvenpasta (ik heb dit bij AH gekocht, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken), leg er een volle eetlepel gekarmeliseerde uien op. Bestrooi  met de verkruimelde kaas, leg er wat reepjes ansjovis op (als je dit niet lekker vindt, kun je het ook weglaten) en garneer met takjes rozemarijn.
4. Zet de taartjes 10 minuten in de oven, schakel de temperatuur terug naar 170' en bak ze nog 10 - 12 minuten tot ze goudbruin zijn en het deeg gaar is. Serveer ze warm.

Bron:"Koken met succes zonder stress" Annabel Langbein

Dit is een recept dat ik vroeger vaak maakte als voorgerecht bij een etentje. Van te voren te bereiden en erg lekker. Meestal maakte ik het met geitenkaas, maar dit keer had ik nog een restje feta in de koelkast staan dat op moest. Het is een lekker voorgerecht en makkelijk te maken. Zelf vind ik het lekkerst met geitenkaas, maar houd je niet van geitenkaas, dan is feta dus een goed alternatief.

woensdag 14 november 2012

Italiaanse liefde


Ingrediënten voor 6 personen:
- 400 g mascarpone
- 1½ dl advocaat
- 1½ dl boerenjongens
- 125 ml slagroom
- suiker, naar smaak
- ½ tl vanille extract

Bereiden:
1. Doe de mascarpone in een kom en klop met een garde los. Voeg de advocaat en de boerenjongens toe en meng voorzichtig door elkaar.
2. Verdeel het over 6 mooie glaasjes en zet afgedekt in de koelkast tot je het serveert.
3. Klop de slagroom stijf met het vanille extract en suiker naar smaak.
4. Schep vlak voor het serveren nog een lepeltje boerenjongens erover en garneer met een flinke toef slagroom. Steek er eventueel een chocolaatje in (een hartje van chocolade zou toepasselijk zijn, bedacht ik mij later).

Een paar weken geleden aten wij dit héérlijke dessert bij een vriendin. Ik kreeg van haar het recept en heb het nu zelf gemaakt. Het is zeer snel en makkelijk te bereiden en succes verzekerd! Het recept is voor vier personen, ik heb er 6 van gemaakt, het is namelijk vrij machtig, je moet er echt kleine glaasjes van serveren, je zou er zelfs 7 of 8 kleine glaasjes van kunnen maken. Op internet vond ik een variatie op dit recept dat mij ook lekker lijkt,  i.p.v. boerenjongens gebruiken zij bitterkoekjes en amaretto. Het recept vind je hier

zaterdag 10 november 2012

Perzische rijst met linzen


Ingrediënten:
- 250 g basmatirijst
- 1 kaneelstokje
- 1 tl koenjit (kurkuma)
- zout
- 4 el boter
- 40 g amandelschaafsel
- 150 g rozijnen
- 1 blikje linzen (425 g ), uitgelekt
- 2 tl gedroogde dille

Voor de yoghurt- muntsaus:
- 250 g Griekse yoghurt
- 3 el fijngehakte muntblaadjes
- mespunt gemalen komijn
- peper en zout naar smaak

Bereiden:
1. Kook de rijst volgend de verpakking gaar met een kaneelstokje en de koenjit.
2. Smelt de boter in een koekenpan en bak de rozijnen en de amandelsnippers al omscheppend zachtjes bruin.
3. Schep de linzen en de dille door de rijst en verwarm nog 2 minuten  mee, voeg naar smaak zout en peper toe.
4. Maak intussen de yoghurt-muntsaus, door alle ingrediënten door elkaar te roeren, voeg zout en peper naar smaak toe
5. Schep de rijst in een schaal, verwijder het kaneelstokje en verdeel de rozijnen en amandelen met de boter erover. Serveer met de yoghurt-muntsaus.

Bron: AH, (aangepaste versie)

Een heerlijk gerecht, rijst op een verrassende manier. De combinatie van de kruidige rijst met het zoete van de rozijnen en het nootachtige van de linzen smaakten voortreffelijk samen met het yoghurt-muntsausje. Wij aten het als hoofdgerecht, maar eigenlijk is het een buffetgerecht, maar kan volgens mij ook prima als bijgerecht  bij een barbecue.

woensdag 7 november 2012

Ottolenghi's Chocoladefudgetaart


Ingrediënten:
- 240 g boter, in kleine blokjes
- 265 g pure chocolade (52% cacaobestanddelen), in stukjes
- 95 g pure chocolade(70% cacaobestanddelen), in stukjes
- 290 g ruwe rietsuiker
- 4 el water
- 5 grote eieren, gespitst in dooiers en witten
- een snuf zout
- cacaopoeder, om te bestrooien

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 22 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Doe de boter met beide soorten chocolade in een grote vuurvaste schaal (moet groot genoeg zijn voor al het beslag). Doe de rietsuiker met het water in een steelpan en breng op halfhoog vuur aan de kook. Giet de kokendhete siroop over de boter en chocolade en roer tot alles gesmolten is en het een vloeibare chocolade saus is.  Roer één voor één de eidooiers erdoor. Laat de chocolademassa op kamertemperatuur komen.
3. Klop de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom tot een stevig maar niet te droog eiwitschuim. Spatel het schuim voorzichtig  in drie porties met een pannenlikker of een grote metalen lepel door de lauwe chocolademassa. Het schuim moet goed gemengd zijn, maar het is niet erg als er nog wat schuim te zien is.
4. Giet tweederde (ongeveer 800 g) in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant glad. Zet de rest van het beslag opzij. Zet de vorm in de oven en bak de taart 40 minuten tot een in het midden gestoken satéprikker er vrijwel schoon uitkomt. Neem de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen.
5. Druk de bovenkant van de taart met een pannenkoekmes vlak; het is niet erg als de korst breekt. Giet het achtergehouden beslag bovenop, strijk glad. Bak de taart nog 20 - 25 minuten in de oven. Er moet nog wat vochtig kruim aan de satéprikker zitten als je de taart controleert. Laat de taart in de vorm koud worden. Haal hem uit de vorm als je de taart serveert en bestrooi met cacaopoeder. Goed afgedekt kun je de taart 4 dagen buiten de koelkast bewaren.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi

De taart wordt in twee lagen gebakken, het resultaat is een taart met twee lagen van verschillende textuur: de ene iets stevig en cakeachtig de andere laag meer een mousse (als je weinig tijd hebt, kun je de taart ook in één keer bakken). Een heerlijke decadente taart; een must voor chocoholics! Ottolenghi beveelt hem aan voor 6-8 personen, maar aangezien de taart nogal machtig is, kun je er zeker met meerdere personen van eten, want je hoeft echt maar een klein stukje te serveren. Echt een volle chocolade smaak en niet te bitter doordat er een groot gedeelte chocolade inzit met minder cacaobestanddelen dan 70%. 

maandag 5 november 2012

Zuurdesembrood met rozijnen, abrikozen, hazelnoten en koekkruiden


Zoals jullie weten heb ik een paar weken geleden een workshop broodbakken gevolgd bij Levine. Inmiddels ben ik thuis aan het broodbakken geslagen en eigengebakken brood is zoveel lekkerder dan dat van de bakker! Op het blog van Levine staan de heerlijkste recepten en ik heb er al enkele uitgeprobeerd. Ik volgde de workshop samen met een vriendin en ook zij is enthousiast allerlei recepten aan het uitproberen en heeft inmiddels ook een starter voor zuurdesem gemaakt. Zuurdesem moet je steeds voeden en dan gooi je eerst de helft weg, maar je kunt dit ook aan een ander geven, zodat die meteen aan de slag kan. Zo kreeg ik van mijn vriendin zuurdesem. Mijn eerste recept met zuurdesem is het brood dat Levine bij de lunch voor ons had gebakken. Ik vond het zo lekker dat ik het nu dus zelf heb gemaakt. Het recept vind je hier. Ik heb hazelnoten gebruikt, die ik eerst in de oven heb geroosterd (om ze meer smaak te geven) en de helft van de rozijnen heb ik vervangen door in stukjes gesneden gedroogde abrikozen en er zijn nog meer variaties mogelijk.Volgende keer ga ik ook eens gedroogde vijgen proberen, lijkt me ook erg lekker. Een aanrader dit brood, ontzettend lekker!

zaterdag 3 november 2012

Kruidige appelcake met toffee



Ingrediënten:
- 200 g ontpitte dadels, grof gehakt
- 200 ml melk en nog een scheutje
- 250 g boter, op kamertemperatuur
- 280 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- ½ tl bakpoeder
- 4 grote eieren
- 1 el speculaas- of koekkruiden
- 2 tl vanille extract
- 3 kleine rode appels
- sap van ½ citroen
- handvol toffees (ca. 100 g)
- poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een rechthoekige bakvorm van 20 bij 30 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier (dan de til je de cake later zonder problemen  uit de vorm).
2. Doe de dadels met de melk in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het kookt haal je het van het vuur en laat het dan 15 minuten afkoelen. Doe het (de dadels en de melk) daarna in je keukenmachine of blender en maal ze tot een puree.
3. Doe in een grote kom de dadels, de boter, de bloem, de suiker, de kruiden, het vanille-extract, de bakpoeder en de eieren. Zet even opzij.
4. Was de appels en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de kwarten in dunne schijfjes. Haal ze even door het citroensap, zodat ze niet verkleuren.
5. Meng met een elektrische mixer het beslag tot alles goed gemengd is. Verdeel het deeg in de bakvorm en strijk glad met een spatel.
6. Verdeel in drie rijen de appelschijfje dakpansgewijs over het deeg en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de cake  45 - 50 minuten of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat afkoelen in de vorm.
7. Doe de toffees in een steelpannetje met een scheut melk en smelt ze zachtjes al roerend. Bestrooi de cake met een beetje poedersuiker en druppel de toffeesaus over de cake. Snijd de cake in vierkanten en serveer.

Bron: "Good Food" november 2011


Wat heeft de BBC Good Food site toch altijd geweldige recepten, ik neem er elke dag wel een kijkje en haal er heel wat recepten vandaan. Zo ook deze heerlijke appelcake, echt een recept voor de herfst; de vochtige kruidige cake met de appels en karamel is een zalige combinatie!

donderdag 1 november 2012

Koek met walnoten en honingkaramel


Dit is vandaag mijn 500e post ; toch wel iets om even bij stil te staan. Ik heb dit blog nu 2½ jaar en omdat ik het nog steeds met heel veel plezier doe, ben ik van plan om nog heel lang door te gaan!

Ingrediënten voor de bodem:
- 180 g bloem
- 50 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 100 g roomboter
- snufje zout

Voor de bovenkant:
- 300 g walnoten, grof gehakt
- 150 g roomboter
- 100 g heldere honing
- 115 g lichtbruine basterdsuiker
- 1½ el ongeslagen slagroom

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte en vet een vierkante bakvorm van 23 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Doe de bloem, suiker, vanille-extract en het zout in een keukenmachine en meng goed door elkaar. Snijd de koude boter in blokjes, voeg toe en laat de machine draaien tot het een samenhangend deeg wordt. je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen.
3. Verdeel het deeg gelijkmatig in de bakvorm, druk het goed uit. (het is een vrij dunne bodem, maar dit hoort zo). Bak de bodem 12 - 14 minuten tot de randen lichtbruin beginnen te worden. Haal uit de oven en laat afkoelen.
4. Meng ondertussen in een steelpan de boter, honing en basterdsuiker. Zet op de laag vuur en blijf roeren totdat de suiker is opgelost. (breng het mengsel nog niet aan de kook).
5. Zet het vuur hoger en breng aan de kook, laat 3-4 minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg de slagroom en de walnoten toe en roer alles goed door elkaar. Schep het mengsel meteen over de afgekoelde bodem en verdeel het er gelijkmatig over.
6. Zet de vorm in de oven (180' C)en bak de koek nog eens 25 minuten tot de walnoten bruin beginnen te worden. Haal de koek uit de oven en laat helemaal afkoelen. Zet het afgedekt met aluminiumfolie in de koelkast, zodat de koek goed koud wordt. Til hem uit de vorm en snijd de koek in vierkanten.

Bron: "Yummy in my Tummy"

Dit recept stond al een tijdje op mijn "to-do-lijstje". Om mijn collega's te trakteren nog voor mijn verjaardag heb ik deze gemaakt samen met de abrikozen-vierkantjes. Plaatkoeken zijn altijd ideaal om uit te delen. Wel een recept voor echte zoetekauwen!

dinsdag 30 oktober 2012

Abrikozen-vierkantjes


Ingrediënten:
- 155 g bloem
- 95 g lichtbruine basterdsuiker
- 115 g fijne kristalsuiker
- snuf zout
- 1 tl bakpoeder
- 175 g boter, koud en in stukjes
- 40 g boter extra, gesmolten
- 130 g havermout
- 90 g kokos, geraspt
- 450 g gedroogde abrikozen, in stukjes gehakt
- 100 g abrikozenjam

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm in en beleg beide zijden met bakpapier.
2. Meng de bloem, de beide suikersoorten, het zout, de bakpoeder en de boter in de keukenmachine (je kunt de ingrediënten ook met je vingertoppen kneden),je krijgt een vrij kruimelig deeg. Roer de havermout en de kokos erdoor. Houd een flinke handvol deeg achter. (dat gaat er later overheen).
3. Verspreid de rest van het deeg gelijkmatig over de bakvorm, druk met de achterkant van een lepel goed aan.  Zet de vorm 15 minuten in de oven totdat het deeg goudbruin is.Haal uit de oven, maar laat de oven aan.
4. Doe de abrikozen met 1,25 dl water in een steelpan en zet op laag vuur. Kook ze onder af en toe roeren totdat het water is opgenomen. Laat 5 min. afkoelen en verdeel de abrikozen over de bodem.
5. Strijk de jam over de abrikozen en verdeel het achtergehouden deeg over de bovenkant.
6. Verspreid de extra boter met een lepel er overheen en bak het abrikozengebak 30 - 35 minuten totdat het een lichtbruine kleur heeft gekregen.
7. Laat in de bakvorm helemaal afkoelen. Snijd de koek in 24 vierkantjes en bewaar in een luchtdichte doos.

Bron: "De (perfecte) man in de keuken" Bill Granger.

Vorige week was ik jarig en wie jarig is trakteert! Ik maakte voor mijn collega's deze lekkere abrikozen-vierkantjes en nog een ander recept dat ik binnenkort ook zal plaatsen.