maandag 20 september 2010

Vijgen flaugnarde


Ingrediënten:
- 40 g boter, gesmolten en afgekoeld
- 2 eieren, gescheiden
- 75 g basterdsuiker
- ½ tl citroenrasp
- ½ tl vanille-extract
- 35 g patentbloem
- 80 ml slagroom en extra om te serveren
- 4 verse vijgen
- poedersuiker


Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. En vet een vorm in met boter.
2. Mix de boter, de eigelen, suiker, citroenrasp en vanille-extract  tot de suiker is opgelost en het geheel bleekgeel is.
3. Voeg de room en de bloem toe en meng tot alles glad is.
4. Klop in een andere kom de eiwitten met een mespuntje zout stijf.
5. Vouw voorzichtig de eiwitten in het mengsel.
Doe het mengsel in de vorm en leg er de in tweeën gesneden vijgen op met het snijvlak naar boven en bak de flaugnarde 20 - 25 minuten tot ze gerezen en bruin is. (bij mij moest het 10 minuten langer)
6. Bestrooi met poedersuiker en serveer eventueel met slagroom.



Een flaugnarde is net zoiets als een clafoutis. Een clafoutis is met kersen gemaakt en als er ander fruit, zoals bv appels, abrikozen, pruimen etc. gebruikt is, heet het een flaugnarde.

3 opmerkingen:

Saskia zei

Vraagje, wat is patentbloem? En wat is het verschil tussen basterdsuiker en gewone suiker? Ik heb nog niet zoveel bakervaring :).

Caroline Brouwer zei

Hallo Saskia,
Patentbloem is bloem gemaakt van tarwe, maar fijner gemalen dan gewone bloem en vaak ook gezeefd.
Basterdsuiker bevat meer water dan kristalsuiker, daardoor klontert het ook sneller. Volgens mij is het ook iets minder zoet dan gewone suiker. Je hebt ook bruine basterdsuiker, daar is wat karamel aan toegevoegd.

Sweettflower zei

Hallo Caroline,
Ik heb met veel plezier dit receptje uitgetest. Bedankt voor de tip!
Het smaakte goed! Al vind ik gedroogde vijgen toch nog net wat lekkerder dan verse.