Mijn bijdrage aan het Foodblogevent augustus 2011, georganiseerd door: Robin van "Aziatische ingrediënten".
- 2 tl witte rijstazijn
- 2 tl suiker
- ½ tl zeezout
- een winterpeen, julienne gesneden
- ¼ komkommer
- 60 g glasnoedels van mungbonen
- de bladeren van 4 kropjes little gem sla
- 6 bosuitjes, in ringetjes gesneden
- een handvol taugé
- een bos verse koriander
- een bosje munt
- een bosje verse Thaise basilicum (niet de zoete)
Voor de dipsaus:
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 rode Spaanse pepers, zonder zaad en in ringetjes gesneden
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 limoen, alleen het sap
- 4 el Thaise vissaus of Vietnamese
Bereiden:
1. Meng de azijn, suiker en het zout in een grote kom, voeg 250 ml water toe en doe de wortelsliertjes erbij, roer goed door en laat minstens 30 minuten, maar liever 24 uur staan. Laat het daarna uitlekken.
2. Snijd de komkommer in de lengte door en snijd met een scherp mes diagonaal in halve maantjes.
3. Laat de noedels in een grote pan met water 2 minuten koken, maak ze los met een vork en giet af. Bewaar de noedels in een kom met ijskoud water en ijsblokjes. Doe de taugé in een vergiet en giet er kokend water over en laat goed uitlekken.
4. Maak de dipsaus: wrijf in een vijzel de knoflook, suiker en 1 Spaanse peper tot een pasta. Roer het limoensap, de vissaus en 4 el water erdoorheen .Voeg de resterende Spaanse peper toe en zet apart in een kommetje.
5. Doe alle ingrediënten in aparte schaaltjes, ook de kruiden. Maak de slabladeren los en rangschik ze op een bord. Laat de noedels uitlekken en serveer ze apart in een schaaltje.
6. Neem een slablad, leg er ingrediënten naar keuze op, rol of vouw het op en doop het in de dipsaus en eet het op.
In Vietnam serveert men bij elke maaltijd een doe-het-zelfsalade, het is een inheems gebruik. Je pakt een slablad en je kunt naar eigen keuze erop doen wat je lekker vindt. Vouw of rol het slablad tot een pakketje en doop in de pikante saus. Het leuke van dit recept is dat je naar eigen smaak kunt variëren.
6 opmerkingen:
Leuk! Ik zet 'm er vanavond bij.
Mooie foto ook zeg, prachtig.
mmm wat ziet het er mooi uit !!
leuke foto! heel knap gedaan!
Vietnamese keuken is zo lekker.Ik vind hun kleine loempia en liefstal tiental erg lekekr.Je hebt ook een uitstekende keuze gemaakt met jouw gerecht;)
Deze salade mag er ook zijn! Ziet er fantastisch uit.
Wat een mooie foto, Caroline. Deze salade lijkt me erg lekker.
Een reactie posten