woensdag 11 juli 2012

Kaneelbroodjes



Deeg:
550 gram tarwebloem
10 gram droge gist
50 gram suiker
10 gram zout
240 gram (volle) melk, lauwwarm
125 gram zachte ongezouten boter
2 grote eieren, losgeklopt
60 gram krenten
60 gram rozijnen
Vulling:
60 gram ongezouten boter, gesmolten
150 gram donkerbruine basterdsuiker
1 - 1½ eetlepel kaneel
Afwerking en glazuur:
20 gram ongezouten boter, gesmolten
poedersuiker
vanille extract
Verder:
2 ingevette ronde bakblikken/springvormen van ± 22 cm, ingevet
(ik heb twee lage ronde aluminiumvormen gebruikt)
Doe de krenten en rozijnen in een steelpan en voeg water toe tot de krenten/rozijnen net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de krenten/rozijnen in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten/rozijnen daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier. Of laat ze wellen in heet water, laat uitlekken en dep ze goed droog.

Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe tarwebloem, gist, suiker en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de eieren en de melk toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak ± 4 minuten en voeg dan de boter in twee gedeelten toe. Nu ontstaat er een smurrie in de kom, gewoon door blijven kneden dan ontstaat er na ± 10 minuten een soepel deeg.

Krenten en rozijnen toevoegen: stort het deeg op een ingevette werkplek en druk het deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de krenten en rozijnen erover. Vouw het deeg in 3-en. Druk weer plat en nogmaals vouwen. Herhaal dit vouwen tot de vulling goed door het deeg verdeeld is.

1e rijs:
Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Laat ± 15 minuten afgedekt liggen en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 55 x 30 cm.

Verdeel de gesmolten boter met een kwastje over het deeg. Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit gelijkmatig over de deeglap.

Rol het deeg vanaf een lange kant op.

Druk de naad aan de onderkant goed dicht.

Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp (gekarteld) mes of met een deegsteker in 14 gelijke stukken.

Verdeel de deegrolletjes met de snijkant naar boven ± 1,5 cm uit elkaar over de bakblikken. Bestrijk de rolletjes met gesmolten boter.

2e rijs:
Laat afgedekt in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC. Als er geen twee bakblikken tegelijk in de oven kunnen zet dan 1 bakblik met deegrolletjes, goed afgedekt, in de koelkast. De rijs wordt zo vertraagd. Haal het bakblik uit de koelkast op het moment dat het eerste bakblik de oven in gaat en laat op het aanrecht verder rijzen.

Bakken:
Bak de broodjes in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar. Bak het tweede bakblik zodra het deeg goed gerezen is.

Laat op een rooster ± 10 minuten afkoelen. Maak intussen het glazuur door poedersuiker met wat water en een klein beetje vanille extract los te roeren. Druppel met een lepel over de nog warme broodjes. Laat verder afkoelen. Als je de broodjes in een springvorm hebt gebakken verwijder dan na het glazuren de rand.

Bron: "Uit de Keuken van Levine" (hier zie je ook stap voor stap foto's)



Deze kaneelbroodjes heb ik al heel vaak zien langs komen op het internet en ieder keer zat ik te watertanden omdat ze mij zo lekker leken. Zelf bakken durfde ik niet aan, omdat ik geen broodbakster ben, zodra ik gist in een recept zie of dat iets moet rijzen, haak ik af. 
Een paar maanden geleden maakte ik kennis met Wilma van  het blog "Kookgek" via twitter. Nadat ze een keer koffie bij mij had gedronken maakten we een afspraak om samen bij haar kaneelbroodjes te gaan bakken. Wilma heeft een workshop broodbakken bij Levine gevolgd en bakt zelf ook heel veel brood, zie haar blog. Vandaag was het dan zover: na een eerste kopje koffie met Italiaanse appeltaart gingen we aan het werk. Tussen het rijzen van het deeg door nog een tweede kopje en voor bij de lunch had Wilma 2 heerlijke broden gebakken; een Frans landbrood en een driegranenbrood met zuurdesem. Ontzettend lekker! 's Middags naar huis met mijn héérlijke kaneelbroodjes, ik moest nog even geduld hebben, want ze moesten nog op de foto. Maar inmiddels heb ik ze geproefd en ze zijn nog lekkerder dan ze eruit zien! Wilma ontzettend bedankt en ik ga ze binnenkort alleen bakken.

28 opmerkingen:

Nell zei

O, wat leuk, om op deze manier dingen met elkaar te kunnen "delen". Vaak is het zo dat een keer voorgedaan krijgen meer zegt dan 1000 recepten. Deze broodjes lijken me ook zo lekker, maar ja, ik als bakkluns ;-(

Linda zei

Ja, mij lijkt het ook erg ingewikkeld hoewel ik dol ben op kaneelbroodjes word het voor mij gewoon de bakker ;-)

Unknown zei

Je hoeft er echt geen angst voor te hebben.. ik had dat ook, maar hoe meer je het doet, hoe liever je het ook doet. Alleen gerezen bladerdeeg is nog steed niet gelukt.

Uit Paulines keuken zei

Oh wat heerlijk, ik heb ze ook een keer gemaakt. Onweerstaanbaar gewoon :)

Johanna zei

Wat een mooi initiatief samen broodjes te bakken. Ze zien er verrukkelijk uit. JB heeft ze ook prachtig in beeld gebracht.

Anoniem zei

Het was erg gezellig Caroline, moeten we vaker doen. Geniet van je kaneelbroodjes!

Liefs, Wilma.

Levine zei

Leuk en lekker Caroline! Ik zie het nog wel gebeuren dat er nog meer lekkere broodjes op je blog verschijnen :-). Als je vragen hebt kun je me altijd mailen.

Marian zei

Wat leuk om zo samen te bakken!
Ik word ook altijd afgeschrikt als er ergens gist in moet... spijtig, want ik zou wel graag dit soort lekkere dingen willen kunnen maken!

Groetjes,
Marian

Manon zei

Wat geweldig Caroline. En dapper. Ze zien er echt heerlijk uit. Ook fijn voor je dat de KitchenAid de smurrie heeft gekneed :)

Caroline Brouwer zei

@Levine, ze waren ontzettend lekker en ik ga eerst proberen ze alleen te maken. Ik heb natuurlijk geen kitchenaid. Met vragen weet ik je te vinden. Bedankt!
groetjes, Caroline

Anneke Kuys zei

Je maakt ons natuurlijk wel nieuwsgierig naar die Italiaanse appeltaart!
Wat zit daar in?

Caroline Brouwer zei

Die was erg lekker! Houd het blog van Wilma "Kookgek" (link in de sidebar) in de gaten!

Judith zei

Hm, lekker! Ik zou er zo een hap van willen nemen:)

Hennie zei

Dat ziet er heerlijk uit Caroline ! ! !

Groetjes Hennie.

Jacky's Bakery zei

Ik ga ze vandaag proberen te maken. Het staat al voor de eerste keer te rijzen. Ik geloof dat mijn Kenwood het alleen niet zo leuk vond zo lang deeg kneden. Er kwam wat rook uit :-S. Zelf ben ik ook niet zo'n held met brood, maar toch leek het me zo lekker dat ik het weer een keer ga proberen!

Unknown zei

Geen kitchenaid. Als je bakt zoal jij dat zo vaak doet moet je dit echt aanschaffen. Het is zijn geld echt waard.

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Was vast heel gezellig met Wilma!

De kaneelbroodjes zien er top uit!

Emma en Zjanne! zei

Oehhh, LEKKER!

Siesie zei

Hallo Caroline,
Deze kaneelbroodjes lijken mij overheerlijk. Maar . . . ik heb alleen een Magimix (de 4100 serie) en mijn handen (voor het kneedwerk). Wat denk je,zal ik het erop wagen?
Overigens, de Pavlova was een succes!!
Siesie

Caroline Brouwer zei

Hallo Siesie,
Als je goed kneed met je handen moet het denk ik wel lukken.
fijne jaarwisseling, Caroline

Siesie zei

Caroline, De broodjes zijn super lekker! ik heb het deeg zoveel mogelijk gemengd met de Magimix, en toen het te zwaar werd verder met de hand gekneed. Het was het dubbel en dwars waard. Ik ga het zeker vaker maken.

Caroline Brouwer zei

Hallo Siesie,
Wat leuk dat je ze gemaakt hebt en dat ze zo goed gelukt zijn! Wij vinden ze hier ook zo lekker. Dat monkey bread is ook erg leuk om te maken. Lijkt hier erg op. En als je dit maakt moet je ook eens de rozijnen-krentenbollen proberen. Die zijn hier ook erg in trek.
groeten, Caroline

Guus zei

Hoi Caroline,

Ook dit recept is heerlijk! Ik heb de broodjes afgelopen zondag gemaakt en het ging hartstikke goed. Ook vandaag waren ze nog erg lekker.

Ik heb nu al een aantal van je recepten gemaakt en het is elke keer weer smullen.

groetjes, Guus

Caroline Brouwer zei

Hallo Guus,
Wat zijn ze lekker hè! Blij dat je zo geniet van mijn recepten! Als je deze hebt gemaakt, kun je ook de chocolade krantzcakes maken! Misschien een leuke uitdaging!
groeten, Caroline

Anoniem zei

hoi caroline,
is droge gist hetzelfde als de instantgist van dr. Oetker? anders weet ik niet hoe iknzo makkelijk aan droge gist kan komen. gr

Caroline Brouwer zei

Ja dat is hetzelfde, gewoon de pakjes uit de supermarkt. Veel succes met bakken, ze zijn verrukkelijk!
groeten, Caroline

Renate zei

nou ik heb ze gemaakt hoor en oh wat waren ze heerlijk! Die komen vaker op het menu te staan!!
gr Renate

Caroline Brouwer zei

Dank dat je het laat weten @Renate. Ze zijn inderdaad gevaarlijk lekker! ;-)
groetjes, Caroline