- 2 el olijfolie
- 750 g uien, in halve ringen
- 100 ml donker abdijbier
- 1 rol croissantdeeg à 6 stuks (koelvers)
- 100 g gandaham (of Parmaham)
- 4 eieren
- 150 ml slagroom
- 3 el fijngehakte bladpeterselie + extra voor garnering
- 200 g abdijkaas, bv port salut, korst verwijderd, in plakjes
Bereiden:
1. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de uiringen in 8-10 minuten lekker zacht. Schenk het bier erbij en smoor de uien tot er geen vocht meer in de pan zit.
2. Verwarm de oven voor op 200'C.
3. Rol het deeg uit en bekleed er een rechthoekige vorm met losse bodem van 10 x 30 cm of een springvorm van 24 cm mee. Druk de naden goed dicht. Beleg de bodem met de ham.
4. Klop de eieren los, meng de slagroom, peterselie en zout en peper naar smaak erdoor.
5. Schep de uien over de deegbodem. Schenk het ei-roommengsel erover en leg de plakken abdijkaas erop.
6. Bak de quiche in de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar en bestrooi met een beetje extra peterselie. Serveer met een groene salade.
Tip: Voor een vegetarische variant kun je de ham vervangen door 50 g walnoten door de uien te scheppen. Maak de quiche in een springvorm van 24 cm, want het paste allemaal niet in de rechthoekige vorm.
Bron: Delicious.
Deze quiche plaatste ik ongeveer een jaar geleden ook al. En omdat het zo'n lekker recept is en echt jullie aandacht verdient, hier in de herhaling! De uien worden lekker zoet doordat ze gesmoord worden in de abdijbier en echt heerlijk in combinatie met de ham (ik gebruikte Parmaham) en de port salut. Ik kan jullie maar één tip geven : maak deze quiche en wacht niet te lang!
13 opmerkingen:
Jaaa, ik maakte deze quiche afgelopen zomer ook al en het was echt een succes! Heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.
Groetjes,
Floor
Ik heb hem vorig jaar gemaakt en het smaakte heerlijk. Volgende week nog maar eens maken.
Wat een heerlijk recept voor deze natte, koude dagen. Ik ga me er dit weekend aan wagen!
Mmm, lijkt me heerlijk! Ziet er ook mooi uit in zo'n rechthoekige vorm!
Hoi Caroline
lekker dit is nu een spekkie naar mijn bekkie. Glaasje Trappist erbij.
Groet Gereon
Heerlijk! Wat voor abdijbier hebt u gebruikt?
Dat weet ik niet meer precies, in ieder geval donkerbier.
Heerlijk! Ik heb de uien alle tijd gegeven om lekker te bruinen/ caramelliseren. De vulling combineert prima met het licht zoete croissantdeeg. Omdat dit deeg een mooie bodem en rand vormt lijkt dit me ook een ideale quiche om op kamertemperatuur te serveren tijdens een lunch of picknick.
Heerlijk, hij mag van mij weer wanneer ik klaar ben met mijn 30 dagen streng paleo!
Ik heb deze quiche dinsdag gemaakt en hij was echt heerlijk! Heel apart met het zoete croissantdeeg.
Een lekkere salade erbij geserveerd in een cup van bacon met kaas,tomaatjes en walnoten.
Wat fijn om te horen dat deze quiche zo goed in de smaak valt!
Zou het zonder de ham ook nog lekker zijn? Ik ben vegetariër, maar je mist al gauw het zoute van de ham, ben ik bang.
Hallo Femke,
Bij tip staat dat je de ham kunt vervangen door walnoten. Ik denk zelf dat dat ook erg lekker is.
groeten, Caroline
Een reactie posten