- 2 el boter
- 150 g pecannoten, grof gehakt
- 300 ml volle melk
- 300 ml slagroom
- 6 eidooiers
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 ml ahornsiroop
Bereiden:
1. Klop de eidooiers met de basterdsuiker romig. Verwarm in een steelpannetje de room en de melk en breng het aan de kook. Giet de hete vloeistof langzaam op de eieren en klop ondertussen goed met de mixer. Giet het mensel weer terug in de pan en verwarm onder voortdurend roeren op laag vuur tot de vla dikker is geworden. Laat het mengsel niet koken, want dan krijg je klonten. Voeg de ahornsiroop toe en roer goed door. Laat het geheel afkoelen.
2. Smelt intussen de roomboter in een koekenpan en voeg de pecannoten toe, bak ze op laag vuur. Laat afkoelen.
3. Doe het roommengsel in de ijsmachine en als het ijs bijna bevroren is voeg je de pecannoten toe en roer door tot het mengsel helemaal bevroren is 30-45 minuten. Doe het ijs in een diepvriesdoos en bewaar tot serveren in de diepvries.
Bron: 'Verleidelijk IJs' van Liz Franklin
Bij mijn Kenwood keukenmachine kocht ik een ijsbereider. Ik had al eens eerder een ijsmachientje gekocht, maar daar kon je maar net 400 ml ijs in maken. In deze ijsbereider kun je een liter ijs maken. Het koelelement moet wel 24 uur van tevoren in de vriezer geplaatst worden, maar dan maak je in 30-45 minuten ijs. Het beste kun je het dan nog een uurtje of twee in de vriezer zetten voordat je het serveert. Je kunt het ook een paar dagen van tevoren maken, maar haal het dan wel minstens 20 minuten voor je het serveert uit de vriezer. Begin wel op tijd, want ook het roommengsel moet koud zijn voor je het in de ijsbereider giet. En wat is eigengemaakt ijs toch lekker en voordeel dat je nu elke smaak kunt maken die je lekker vindt.
13 opmerkingen:
Ahornsiroopijs is zooooooo lekker!
Ik heb een ander recept, maar maak dat al jaren, het is echt een favoriet hier. De combinatie van ahornsiroop en zuivel vind ik sowieso erg goed (in taarten e.d. wordt het naar mijn smaak al gauw te zwaar en te zoet). Laatst combineerde ik ahornsiroop en pecannoten met warme rijstebrij, dat was ook al zo lekker!
Dag Caroline,
ik heb zelf een kenwood maar ik wist niet dat er een ijsbereider bij hoorde. Ik had eerder ook een ijsmachientje maar inderdaad, ik zag er tegenop om er aan te beginnen want de hoeveelheid was maar gering.
Dit ijs ziet er heerlijk uit.
groetjes, en nog een fijn weekend
Hallo Caroline.
Wat een heerlijk recept.
Dit ga ik zeker maken.
Pecan en Ahorn dat kan niet stuk.
Wij hebben ook een Kenwoodkeukenmachine (heerlijk)
Moet dus eens rond gaan kijken voor een ijsbereider.
Ik heb wel een ijsmachientje, maar idd een kleine hoeveelheid.
Ik heb het vrieselement altijd in de vriezer staan.
Zo grijp ik nooit mis als ijs maken ineens opkomt.
Groetjes.
Voor wie de ijsbereider van de Kenwood zoekt, hier de link:
http://www.keukenmachineshop.nl/product/147380/category-188062-kenwood-chef/kenwood-chef-ijsbereider-at956.html
Hallo,
fijne en hulpvolle reacties allemaal!
Weet er iemand toevallig op welke stand je de kneedmachine moet zetten om hem een half uur te laten draaien?
mvg
k
Ik zet mijn ijsmachine van Kenwood op stand 1. Maar dat kan voor een andere machine wel anders zijn. Staat het niet in je gebruiksaanwijzing?
Dankjewel,
Had net een filmpje gevonden online waar ze hem ook op stand 1 zetten.
Heb je ook ervaring als je het reservoir geen 24 uur in de vriezer stopt?
Bedankt voor de reactie.
Klaas
Hallo Klaas,
Daar heb ik geen ervaring mee. Mijn ijsreservoir staat standaard in de vriezer, zodat ik meteen ijs kan maken als ik er zin in heb.
groeten, Caroline
Hallo Caroline,
Even een vraagje voor de zekerheid: is dit recept gedacht voor een liter ijs of minder?
Niet dat er dan wat overblijft van het lekkere mengsel :) onze machine is niet zo groot namelijk...
Dankjewel en groetjes,
Wendy
Hallo Wendy, Als ik naar de ingrediënten kijk, is het minder dan een liter hoor. Maar als er maar een ½ liter in je ijsmachine past, zou ik minder maken, misschien alles door 2 delen.
groetjes, Caroline
Hallo Caroline,
We hebben het recept eindelijk geprobeerd en was heerlijk. Binnenkort gaan we bak nummer 2 maken! :)
Fijn weekend en groetjes,
Wendy
Hallo Caroline,
Ik ben benieuwd of je nog regelmatig ijs maakt en nog steeds tevreden bent over deze kom.
Ik denk eraan hem aan te schaffen, maar vind het wel vrij prijzig.
Dank je voor je reactie!
Dit lijkt me een superlekker recept en ik ga er morgen gelijk mee aan de slag! Bedankt voor het delen.
Een reactie posten