- 125 g boter
- 125 g witte basterdsuiker
- 3 g zout
- ½ ei
- 1 el (15 g water)
- 250 g bloem
- 5 g bakpoeder
Voor de perentaart:
- 250 g fonceerdeeg
- 100 g amandelspijs
- 1 ei, losgeklopt
- 200 g crème fraîche
- 25 g rum
- 4 handperen
- abrikozenjam
- 25 g amandelschilfers, licht geroosterd
Bereiden:
1. Meng de boter, de basterdsuiker, het zout, het have ei en het water. Kneed vervolgens de bloem met het bakpoeder erdoor (ik heb het deeg in de keukenmachine gemaakt). Leg het deeg verpakt in plasticfolie een paar uur in de koelkast te rusten. Rol het deeg daarna uit tot ongeveer 2 mm dikte en iets groter dan de vorm (24 cm).
2. Verwarm de oven voor op 200' C boven en onderwarmte en vet een vorm van 24 cm doorsnede met losse bodem goed in.
3. Rol het deeg om de deegroller en bekleed de vorm met het deeg, snijd het overtollige deeg weg.
4. Meng de amandelspijs met het losgeklopte ei. Meng de crème fraîche erdoor en daarna de rum. Roer tot een glad mengsel. Giet het mengsel op het deeg.
5. Snijd de peren doormidden en schil de peren, verwijder het klokhuis. Leg de helften in een cirkel in de taartvorm met de bolle kant naar boven. Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
6. Bestrijk de taart met een beetje abrikozenjam, die je met een eetlepel water verwarmd hebt en bestrooi de taart met het geroosterde amandelschaafsel.
Tip: het fonceerdeeg is voor 2 taartjes. De helft kun je invriezen voor een andere keer.
Bron: 'De Banketbakker', Cees Holtkamp (filmpje)
Laats kreeg ik van een volger een mailtje of ik eens een taartje met peer wilde maken. Het zat steeds in mijn achterhoofd, maar ik kwam maar geen geschikt recept tegen. Tot dat ik bij Karin van het blog "Huis, tuin en keukenplezier" dit perentaartje van Cees Holtkamp zag staan. Nou ben ook in het bezit van het boek 'De Banketbakker' en zocht snel het recept op. Er zat een post-it blaadje bij het recept om het ook eens te maken. Toevallig kwam Wilma van het blog "Kookgek" thee drinken en daar hoort natuurlijk taart bij, dus een goed excuus om dit lekkere taartje te bakken. En het fijne van dit fonceerdeeg recept is, dat het voor twee taartjes is, dus er ligt nog deeg in de vriezer voor een ander taartje dat ik binnenkort ga maken.
18 opmerkingen:
Wat een heerlijk taartje hè, kan ook niet missen uit het boek van Cees Holtkamp.
Super leuk de link naar mijn blog, dat gaat mij zeker pageviews opleveren, dankjewel!
Ik ben nu al benieuwd naar het taartje wat gemaakt gaat worden van het fonceerdeeg wat nog over is.
Ziet er lekker uit! Leuk dat iedereen er toch weer andere recepten uithaalt hè:) Deze was mij namelijk nog nooit opgevallen!
Wat een leuk Bekend Recept zie ik hier! Cees Holtkamp hij heeft Lekkere Recepten.
Hoi Caroline, wil deze taart dit weekend gaan maken maar ik heb geen taartvorm met losse bodem kan het ook in een springvorm?
@Marja, ja hoor dat kan heel goed. Alleen de rand niet te hoog maken.
succes, groeten, Caroline
Oooo, Caroline deze taart is écht heerlijk!! Dank weer voor je recept!
Hallo Marja,
Lekker hè! Heb je zijn Bretonse appeltaart al eens gemaakt? Ook een aanrader!
http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2012/04/bretonse-appeltaart-cees-holtkamp.html
groeten, Caroline
Ga de Bretonse appeltaart in mijn " te maken schriftje" schrijven. Heb nu al zin om deze te gaan maken!
He Caroline,
Mijn man vond deze taart niet zo manifest van smaak,ik vond hem wel lekker en de rest die ervan geproefd hadden ook. De peer bleef wel wat hard (ze waren wel eetrijp),naar mijn smaak. Misschien eens maken met goede peren uit blik.
Ben benieuwd naar je volgende recept met fonceerdeeg,want ook ik heb het restant nog in de vriezer.
groetjes Sylvia
Hoi Sylvia, ik begrijp wel wat je bedoelt. Ik ben benieuwd hoe het smaakt met peren uit blik.Je kunt deze taart misschien van de zomer ook met verse abrikozen maken. Is ook altijd een lekkere combi frangipane met abrikozen.
groeten, Caroline
He Caroline,
Ja zoiets had ik ook ingedachte,want de vulling smaakt erg lekker. Ik zat eraan te denken om een iets hogere taart te maken. Dus de vulling te verdubbelen en dan bijvoorbeeld met verse abrikozen,frambozen of bramen. Deze vruchten zijn wat meer aanwezig van smaak en je proeft wat meer van die lekkere vulling.
groetjes Sylvia
MMMmmm wat een lekkere taart is dit Caroline.
Heb deze afgelopen weekend gebakken en dat ga ik vaker doen.
Bedankt voor het delen van dit recept.
Groet, Onno
Dank je wel Onno, viel hier ook goed in de smaak. Makkelijk en niet te zwaar. Net een lekker stukje gebak voor bij de koffie.
groeten, Caroline
Ik kreeg van iemand nog een tip: als je peren niet goed rijp zijn, pocheer ze dan even!
Beste Caroline,
Ik wil dit recept gaan maken, alleen de rum wil ik weglaten. Is er een vervanger mogelijk?
Groeten,
Jozephina
Zie nu pas je vraag, ik zou de rum gewoon weglaten.
groetjes, Caroline
Ik heb de perentaart vandaag gebakken. Ik vond de taart erg nat blijven. Ben benieuwd als de taart een dag staat of hij dan beter is. Volgende keer doe ik wat custard door het amandelspijsdeeg
30min is toch te kort? In de oven 200
Een reactie posten