zondag 2 maart 2014

Pittige salade van biet, prei & walnoten


Ingrediënten:
- 4 middelgrote bieten (600 g)
- 4 middelgrote preien (360 g), in stukken van 10 cm
- 15 g verse koriander, grof gehakt
- 25 g rucola
- 50 g granaatappelpitten

Dressing:
- 100 g walnoten grof gehakt
- 4 tenen knoflook, fijngewreven
- ¼ tl chilivlokken
- 4 el appelazijn
- 2 el tamarinde water (of citroensap)
- ½ tl walnotenolie
- 2½ arachideolie
 - 1 tl zout

Bereiden:
1. Verpak de bieten apart in aluminiumfolie en rooster ze in 60-90 minuten (afhankelijk van het formaat) gaar in een oven van 220' C. Ze zijn gaar als je er makkelijk de punt van een mes in kunt steken. Pel ze en snijd ze doormidden en elke helft in partjes van 1 cm. Zet ze apart in een schaal.
2. Doe de prei in een pan met gezouten water en kook de prei zachtjes in 10-15 minuten gaar (laat wel goed gaar worden, want als de prei nog hard is, is het niet lekker). Niet te hard koken en ook niet te lang, want anders vallen ze uit elkaar.Giet ze af en spoel ze af onder koud water. Snijd elk stuk met een scherp mes in 3 stukjes. Doe ze apart in een kom (niet bij de bietjes).
3. Meng in een kommetje alle ingrediënten voor de dressing en laat 10 minuten staan. (Zelf vind ik 4 teentjes knoflook wel erg veel, ik heb er een kleintje in gedaan).
4. Verdeelde dressing en de koriander over de schaaltjes met prei en bieten. (als je koriander niet lekker vindt, kun je het gewoon weglaten).
5. Voor het opdienen: verdeel het grootste gedeelte van de  bietenpartjes op een platte schaal, zet er een plukje rucola op met daarop het grootste deel van de prei, gevolgd door de overgebleven biet en eindig met de overgebleven prei en rucola. Bestrooi de salade eventueel met granaatappelpitten.

Bron: Jeruzalem' Yotam Ottolenghi

Dit is het recept dat we deze week mochten maken voor de groep die op Facebook elke week een ander recept van Ottolenghi maakt. Dit recept stond ook al een tijdje op mijn to-do-lijstje. Ik wist niet wat ik er van moest verwachten, maar las veel positieve reacties op internet. Het zijn veel smaken die Ottolenghi weer perfect bij elkaar heeft gecombineerd. Een gerecht met bietjes verwacht je niet in Jeruzalem, maar het zijn de joden uit Georgië die hun rijke, kleurrijke voedsel meebrachten naar Jeruzalem. Het boek 'Jeruzalem' bevat recepten van de verschillende bevolkingsgroepen in Jeruzalem. Hierbij is geprobeerd de authentieke recepten aan te houden, hoewel er hier en daar van wordt afgeweken.
Dit gerecht is een voorgerecht voor 4 personen.

4 opmerkingen:

Qlisusetta zei

Het ziet er weer prachtig uit! Maar welke ottolenghi groep bedoel je? Is het een nederlandse? Ik ken namelijk alleen de engelse.. ��

Caroline Brouwer zei

@Qlisusetta, het is de 'Yotam Ottolenghi inspired cooking housewives'.

Qlisusetta zei

Gevonden!! Dankjewel!!

Anoniem zei

Caroline hartelijk bedankt en jij ook veel succes kan je me meschien mailen zie op mn profiel ☆