dinsdag 15 april 2014

Hot cross buns


Ingrediënten:
- 450 g tarwebloem
- 10 g droge gist
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- 4 g speculaas- of koekkruiden
- 8 g zout
- 150 g volle melk, lauwwarm
- 50 g water, lauwwarm
- 1 ei, losgeklopt
- 50 g roomboter, gesmolten
- 120 g rozijnen, krenten of gekonfijte sinaasappelschilletjes (gemengd)

Voor de afwerking:
- 3 el patentbloem
- 2 el suiker

Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten voor het deeg (behalve de rozijnen etc) in je keukenmachine en kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Doe op het eind de rozijnen en/of andere vruchtjes erbij en zorg dat alles goed gemengd is. Dit kan natuurlijk ook met de hand als je geen keukenmachine hebt.
2. Doe het deeg in een licht met zonnebloemolie ingevette kom en dek het af met plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 60 minuten rijzen.
3. Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat, dek ze af met ingevet plasticfolie en laat ze weer een uur rijzen.
4. Verwarm aan het eind van de rijstijd de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte. Maak het papje voor het kruis. Meng de bloem met een beetje water, tot je een glad papje hebt. Doe dit in een plastic boterhamzakje. Maak eventueel met een scherp mes een kruis in het deeg, knip een punt van het zakje en spuit het mengsel erin.
5. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de broodjes in  12-15 minuten gaar en bruin.
6. Smelt voor de afwerking de suiker met 1 el water en laat de suiker goed oplossen. Als de broodjes uit de oven zijn, bestrijk ze meteen met het suikerwater. Daar gaan ze mooi van glimmen. Wil je de broodjes invriezen, bestrijk ze dan niet met het suikerwater, maar met een beetje gesmolten roomboter. Laat ze afkoelen op een rooster.

Bron: "Uit de Keuken van Levine"

Een hot cross bun is een gekruid zoet broodje met rozijnen of krenten en bovenop een kruis, dat  in Engeland, Australië, Canada, Nieuw Zeeland en Zuid Afrika traditioneel wordt gegeten op goede vrijdag. Maar nu eigenlijk het hele jaar door populair is.

Deze broodjes stonden al zo lang op mijn "to-do-lijstje", maar iedere keer was Pasen weer voorbij en had ik ze wéér niet gemaakt. Onzin natuurlijk, want ze smaken altijd lekker en niet alleen met de Pasen. Je ziet verschillende recepten; sommige alleen met rozijnen en andere weer met gemengd gedroogd fruit. Ze zijn makkelijk om te maken, het moeilijkst vond ik nog om het kruis er mooi op te spuiten. Ze smaken héérlijk en ik ga ze zeker vaker maken, niet alleen met Pasen.

8 opmerkingen:

Unknown zei

Die van Paul Hollywood moet je veel langer laten rijzen. Maar dat komt steeds de smaak ten goede. Je doet er ook wat sinaasappelzeste in. En in een versie (hij heeft er ook al verschillende) nog wat verse appelstukjes.
Verder lijkt het er heel erg op.
Wait and see...

Lisa zei

Wat grappig, ik heb ze afgelopen weekend ook gemaakt! Ik gebruikte het recept van The River Cottage, ook heerlijk :).

Caroline Brouwer zei

@Anke, ik had die van Paul Hollywood ook bekeken. Wilde bij deze buns ook nog sinaasppelzeste gebruiken, maar ben het vergeten. Lijkt me trouwens ook lekker met gedroogde abrikozen erin.
@Lisa, ik heb verschillende recepten bekeken, ze lijken allemaal wel op elkaar. Heb uiteindelijk gekozen voor Levine, omdat ik zeker weet dat haar recepten kloppen.

Anoniem zei

Deze staan al lang op mijn lijstje maar was ze een beetje vergeten. Nu ik die lekkere foto's zie en het recept van Levine (wat vlg mij niet kan mislukken) komen deze zeker op de paastafel

Caroline Brouwer zei

@Nicole ze zijn echt héérlijk en niet moeilijk te maken.
Succes met bakken, Caroline

Mickey Vos zei

Een goed idee om komend paasweekend een keer uit te proberen! Ze zien er lekker uit!

Carla zei

Deze zien er echt heerlijk uit. Ik ga ze ook eens snel uitproberen. Ze staan al lang op mijn lijstje, maar ik kom er ook nooit aan toe.

ymme zei

ja ze zijn heerlijk, deze broodjes! Ook voor jullie fijne paasdagen
groetjes,
Ymme