woensdag 9 april 2014

Paaskrans


Ingrediënten voor het deeg:
- 400 g bloem
- 175 ml melk, lauwwarm
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 8 g zout
- 10 g gedroogde gist
- 40 g witte basterdsuiker
- 50 g boter, op kamertemperatuur

Voor de vulling:
- 100 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
- 75 g donkere rozijnen
- 60 ml amandellikeur (Amaretto)
- 50 g walnoten
- 50 g bruine basterdsuiker
- de rasp van een ½ citroen
- snufje zout
- 50 g boter, op kamertemperatuur
- 1 ei, losgeklopt
- 25 g bloem
- ½ appel, in kleine stukjes

Voor de topping:
- 150 g poedersuiker
- 20 g amandelschaafsel, geroosterd



Bereiden:
1. Doe de avond van tevoren de kleingesneden abrikozen, de rozijnen en de amandellikeur in een kommetje en dek af met plasticfolie. Laat dit een nacht wellen.
2. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine en kneed 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. (dit kan natuurlijk ook met de hand). Vorm een bal van het deeg en doe het in een met zonnebloemolie ingevette schaal, dek af met plasticfolie en laat op een warme plaats 1 uur rijzen.
2. Doe de walnoten, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een foodprocessor en maal het fijn (of staafmixer). Doe de boter en het ei erbij en meng door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe en maal nog even kort door.
3. Druk de lucht uit je deeg, bol lichtjes op en laat 10 minuten afgedekt rusten. Rol het deeg op een met dun zonnebloemolie ingevet werkblad uit tot een lap van 30 x 40 cm. Verdeel het walnotenmengsel met een spatel over de deeglap. Voeg de appelstukjes toe aan het abrikozenmengsel en verdeel dat over het walnotenmengsel. Verdeel het ook goed aan de smalle randen, laat aan een lange kant ongeveer 2 cm onbedekt. Rol het deeg vanaf een lange kant op en knijp de naad goed dicht en leg de naad onder en maak er een krans van. Kneed de uiteinden aan elkaar vast. Leg de krans voorzichtig op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Knip de krans, aan de buitenzijde, om de 4 cm in, tot ongeveer 1/3 van zijn omvang. Dek de krans af met ingevet plasticfolie en laat de krans minimaal 45 minuten rijzen.
4. Verwarm aan het einde van de rijstijd de oven voor op 200' C boven- en onderwarmte en bak de krans in 25-30 minuten goudbruin en gaar. (Bij mij ging het erg hard, de volgende keer zet ik de oven 10% lager) Laat hem afkoelen op een rooster.
5. Meng de poedersuiker met ongeveer 3 eetlepels water en roer tot een glazuur. Strijk of druppel het glazuur over de afgekoelde krans en verdeel het geroosterde amandelschaafsel erover.

Bron: 'Rutger Bakt', Rutger van den Broek. Hier een filmpje hoe Rutger de paaskrans maakt.


Eindelijk ligt het bakboek van Rutger in de winkel. Iedereen kent hem wel, hij was de winnaar van het tv programma 'Heel Holland Bakt'. Ik maakte al eerder zijn héérlijke 'Amandeltulband met abrikozen', die hij in het programma bakte. Het is een prachtig boek met veel fijne recepten, ingedeeld in verschillende hoofdstukken zoals: gebak en taart, koekjes, cakes, high tea en brood en achter in staan nog een paar handige 'how-to's. Er staan voor mij veel recepten in die ik graag uit wil proberen. Aangezien het bijna Pasen is, vond ik dit wel toepasselijk om mee te beginnen. Het is niet moeilijk, maar je moet wel enige ervaring hebben. Heb je bv de kaneelbroodjes al eens gemaakt, dan is dit geen probleem. De paaskrans is echt goddelijk, dat beloofd wat voor de andere recepten! Het boek is ook een aanrader!

9 opmerkingen:

Lisa zei

Ooh hij staat er al op! Deze lijkt er inderdaad op. Ziet er heerlijk uit. Krijg ook meteen weer zin in kaneelbroodjes, daar kan ik ook geen genoeg van krijgen.

Mickey Vos zei

Deze ziet er heerlijk uit! ik zag het boek ook in de winkel liggen, maar heb het nog niet meegenomen. Staat zeker op mijn verlanglijstje! Zie bij meerdere blogs al goede reviews voorbij komen!

Anoniem zei

Ik heb het boek vandaag besteld na alle goede recenties en dit overheerlijke recept. Ben benieuwd naar de rest.

Het lieve leven... zei

oh wat leuk..ik zag de naam Rutger wel staan maar t kwartje viel nog niet ;) Dat is een boek wat ik zeker op mijn verlanglijstje zet en deze ga ik zeker maken.

van Anna zei

O, wat ziet dat er heerlijk uit! Voeg het recept meteen toe aan mijn te maken gerechtjes voor de paasbrunch....

Caroline Brouwer zei

@Anna, dit wordt de topper van je paasbrunch, zo ontzettend lekker!

barbara zei

Hoi Caroline, Ik heb gisteravond de krans gemaakt. Het was een avondvullend programma maar hij zag er prachtig uit en de smaak was heerlijk. Heerlijk luchtig brood en de abrikozen in de vulling passen zo goed erbij (en bij deze tijd). Het glazuur vond ik wel wat veel en zoet. (PS ik denk dat ik beide boeken maar ga vragen/aanschaffen)

Caroline Brouwer zei

Hallo Barbara,
Wat leuk dat je de krans gemaakt hebt en dat ie zo goed gelukt is. Inderdaad wat werk, maar wel leuk om te doen. Wij vonden hem ook verrukkelijk van smaak. Ik heb ook niet al het glazuur gebruikt. De krans blijft ook een aantal dagen lekker vers. Beide Boeken ( die van Rudolph en van Rutger) zijn de moeite waard.
groetjes, Caroline

Ilona zei

Hij is heerlijk!! Bedankt voor het plaatsen van het recept, ik ga z'n boek gelijk aanschaffen!