vrijdag 4 april 2014

Rabarber-kwarkcake


Ingrediënten:
- 200 g roomboter, op kamertemperatuur
- 200 g suiker + 25 g om te bestrooien
- 1 tl vanille-extract
- 3 eieren
- 100 g volle kwark
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 325 g rabarber (gewassen)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C, boven-en onderwarmte en vet een brownievorm van 18 x 28 cm in met boter en beleg met bakpapier.
2. Klop met de handmixer de boter, met de suiker, een snuf zout en het vanille extract (je kunt ook een zakje vanille suiker gebruiken) licht en romig. Dit kan eventueel ook in de keukenmachine. Voeg één voor één  de eieren toe. Voeg daarna de kwark toe en meng dan nog even het zelfrijzend bakmeel erdoor.
3. Verdeel het beslag in de vorm en maak het glad met een spatel.
4. Snijd de rabarberstengels in stukken van 15 cm en snijd ze als ze erg dik zijn nog een keer doormidden. Verdeel ze op het beslag, druk ze ietsjes aan. Strooi er de 25 g suiker over en zet de vorm 40 minuten (bij moest de cake 15 minuten langer!). in de voorverwarmde oven, tot de cake goudbruin en gaar is, controleer met een satéprikker!

Tip: Als je geen kwark in huis hebt, kun je ook 75 ml karnemelk of yoghurt gebruiken.

Bron: "Mijn Favoreite Desserts" van Janneke Philippi

Nog even een lekker recept voor bij de koffie of thee in het weekend! Altijd als ik in het voorjaar die mooie roze stengels rabarber zie liggen bij de groenteboer moet ik ze kopen. Maar ja wat ga je er dan van maken? Gelukkig herinnerde ik me dat er rabarberrecepten stonden in het mooie boek "Mijn Favoriete desserts". Zo werd het deze verrukkelijke frisse, smeuïge cake. Je hebt verschillende soorten rabarber de roze en de meer groenere, die zijn wel rijp, maar zijn wat zuurder van smaak dan de roze. Ik vond bij mijn groenteboer mooie roze stengels.

18 opmerkingen:

ymme zei

Heerlijk hè, gebak met jonge rabarber.
Nog een fijn weekend,
groetjes

Crazy Dutch Foodie zei

Ik had die mooie roze stengels afgelopen week ook weer zien liggen en had meteen zin om er mee aan de slag te gaan! Ik zie dat er een paar lekkere recepten op je blog staan om uit te proberen :-)

Caroline Brouwer zei

@Ymme, jij ook een heel fijn weekend toegewenst!
@Crazy Dutch Foodie, ze zijn allemaal lekker, ben benieuwd wat je gaat kiezen!

Oktoberkind zei

Oooh die lijkt me lekker!
Ga ik zeker een keer maken, dank je wel!

Marianne zei

Hoi Caroline,
Zeker een lekker "weekendrecept". Ik loop er de hele dag van te snoepen en m'n zoon ook (die er eerst met een grote boog omheen liep). Heerlijk, die fris zure rabarber in de cake. Ik schrik altijd zo van de hoeveelheden suiker die je moet gebruiken voor rabarbercompote. Maar in dit reept voeg je maar een beetje extra suiker toe. De cake ziet er ook nog eens erg leuk uit: net alsof er zuurstokjes bovenop liggen :)
Dank je wel!
groeten, Marianne

Caroline Brouwer zei

Hallo Marianne,
Wat leuk dat je 'm al gemaakt hebt! En was is het een lekkere cake hè! Mijn man zei ook: die mag je iedere week wel maken! Hij staat dit weekend al voor de tweede keer in de oven. Ik had nog rabarber over en maak de cake voor morgen om mijn collega's te trakteren!
groeten, Caroline

Marianne zei

Hoi Caroline,
Ha, ha, ik had hetzelfde; ook nog rabarber over en het plan om hem deze week nog een keer te maken!
groetjes,
marianne

Unknown zei

Hoi Caroline, woww deze is lekker ! Zie op je blog nog meer recepten staan met rabarber die ga ik -nu het rabarbertijd is ook maken. Groetjes Marja

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Wij waren hier ook erg enthousiast over deze cake en ook zo makkelijk te maken.
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Ik heb deze cake gemaakt en i.p.v.hele stukken,kleine stukjes rabarber opgedaan. Hij rook heerlijk toen hij uit delven kwam. Goed dat je bij het recept schreef dat de oventijd wat langer was,want dit was bij mij ook het geval. Ik moest hem zeker een kwartier langer in de oven doen. Hij zit nu in de diepvries omdat ik hem tijdens de paasbrunch op tafel ga zetten.

groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia,
Goed idee, ik zag dat een andere blogger de cake in een ronde springvorm had gemaakt en er ook kleine stukjes rabarber op had gelegd. Kan natuurlijk ook. Dat wordt smullen met de Paaslunch.
groeten, Caroline

hazel zei

Wat mij betreft altijd lekker, een taart met rabarber! hmmm...

gabriel zei

i like this blog,, keep posting and happy blogging

Linda Visser - van der Velden zei

Ik heb hem dit weekend gemaakt en hij was heerlijk! De cake zelf is verrukkelijk en ook prima te combineren met andere fruitsoorten als je het mij vraagt. Heel bruikbaar recept, dank je!

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Linda. Inderdaad met ander fruit ook lekker.
groetjes, Caroline

Loulou zei

Deze net voor het eerst gemaakt, het is een topper! Ik heb hem in een springvorm gemaakt en er ook nog wat diepvriesframbozen over gedaan.

ik kom vaak naar je recepten kijken want ik heb dankzij je opmerking bij elk recept echt het volle vertrouwen dat het recepten zijn die werken en lekker zijn. Bedankt!

Caroline Brouwer zei

Dank voor je vertrouwen Loulou. Als ik iets maak wat minder in de smaak valt, zet ik het erbij!
groetjes, Caroline

Anoniem zei

De taart is heerlijk, omdat we zelf rabarber hebben ca. 400 gram gebruikt. Dat gaat ook uitstekend. Dank je wel voor het delen (ik heb dit recept gevonden via Diana's mooie moestuin).