donderdag 19 november 2015

Abrikozen - amandelcake met rozenwater en kardemon


Ingrediënten: 
- 160 g gedroogde abrikozen
- 250 ml koud water
- 2 kardemonpeulen, gekneusd
- 200 g amandelmeel (gemalen amandelen)
- 50 g fijne polenta (geen instant)
- 1 tl bakpoeder
- 150 g fijne kristalsuiker
- 6 grote eieren
- 2 tl citroensap
- 1 tl rozenwater

Voor de decoratie:
- 2 tl abrikozenjam
- 1 tl citroensap
- 3 el pistachenootjes, gehakt

Bereiden:
1. Doe de abrikozen met het water en de kardemonpeulen in een pannetje en zet op het vuur. Kook het geheel 10 minuten, het grootste gedeelte van het water moet opgenomen zijn door de abrikozen. Zet opzij en laat afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 180' C boven en onderwarmte en vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
3. Houd 6 van de abrikozen apart voor de garnering. Doe de rest met het aanhangende vocht en de zaadjes uit de peul in de foodprocessor. Voeg de gemalen amandelen, polenta, bakpoeder, suiker en de eieren toe en meng alles een paar minuten goed. Voeg het rozenwater en het citroensap toe en laat nog even draaien.
4. Verdeel het deeg in de springvorm. Scheur de achtergehouden abrikozen doormidden en leg ze op het beslag. Zet de vorm 40 minuten in de oven. Kijk na 30 minuten of het geheel niet te bruin wordt. Leg er dan een stuk aluminiumfolie over.  Controleer met een satéprikker of de cake gaar is (Bij moest de cake 5 minuten langer).  Laat de cake in de vorm afkoelen.
5. Voor de garnering; doe de jam met het citroensap in een pannetje en laat heel even warm worden. Smeer de jam uit over de bovenkant van de cake en versier met de pistachenootjes.

Bron: Simply Nigella

Een eenvoudige taart met een vleugje rozenwater. Een gevaarlijk ingrediënt; gebruik je teveel dan is het niet lekker, maar een klein beetje maakt het verrukkelijk. Let op dat je de goede polenta koopt, de instant polenta is goed te verkrijgen, maar je moet echt de gewone hebben, die niet is voorgekookt.  Ik kocht het bij een delicatessenwinkel, maar Italiaanse winkels hebben het ook. Deze cake maakte ik voor mijn collega's ter gelegenheid van mijn verjaardag.

7 opmerkingen:

Emma zei

Nog gefeliciteerd Caroline!! Ziet er ontzettend lekker uit! Ik ben ook zo benieuwd eens rozenwater te gebruiken!

Anoniem zei

En de collega's waarderen het zeer.
Het is echt heerlijk. Het rozenwater proef je direkt en toch subtiel. Met hernieuwde energie ga ik weer aan de slag.
Dank je wel!

Groetjes,
Caesar.

barbara leguijt zei

O, wat boffen wij toch met een collega als Caroline! De donderdagmiddagthee was weer een feestje.

Caroline Brouwer zei

Hallo Emma,
Dank voor je reactie. Een flesje rozenwater koop je bij de Turk voor ongeveer € 1,-. Ik vind het erg lekker als je het subtiel proeft. Misschien kun je de meringues met pistache en rozenwater van Ottolenghi eens proberen, die zijn echt goddelijk! Het recept staat op mijn blog.
groetjes, Caroline

Karin zei

Ja hoor Simply Nigella, ik zie de tv serie net voorbij komen en jij hebt het boek alweer ;-) Zo te zien ook weer een mooi boek, dat wordt nog moeilijk kiezen voor de feestdagen....
Ziet er heerlijk uit met die abrikozen en pistaches en dan ook nog wat rozenwater mmmmmm

Caroline Brouwer zei

Nee hoor Karin, ik heb het boek niet. Dit recept kwam ik tegen op internet. Ik heb het boek gereserveerd bij de bibliotheek, maar heb het verder nog niet ingezien.Ik koop ook niet alles hoor, behalve dan boeken met recepten uit het Midden-Oosten,die kan ik meestal niet weerstaan! Ik werk bij de bieb, dus kan gelukkig veel nieuwe boeken lenen!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Your Article looks like it's very good i truly assemble wide range of info in the Article. Cheers for expressing this specific awesome Article
Rozenwater