zaterdag 8 september 2018

Orecchiette met kikkererwten en za'atar

Ingrediënten:
- 45 ml olijfolie, plus extra voor erbij
- ½ ui, fijngesneden (100 g)
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 tl gemalen komijnzaad
- 10 g tijmblaadjes, fijngehakt
- 25 g ansjovisfilet op olie, uitgelekt en fijngehakt (ca 7 stuks)
- 1 citroen, schaaf een helft van de schil eraf, en pers 2 el sap uit
- 2 blikken van 400 g kikkererwten, uitgelekt
- 1 tl bruine bastersuiker
- 400 ml kippenbouillon
- 200 g giglipasta (of conchiglie of orecchettie)
- 50 g jonge bladspinazie
- 15 g platte peterselie, grofgehakt
- 1½ tl za'atar
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Giet de olijfolie in een braadpan en zet op hoog vuur. Voeg de ui, knoflook, komijn, tijm, ansjovis, citroenschil, ½ tl zout (kan iets minder, de ansjovis en de kippenbouillon zijn al zout) en royaal versgemalen zwarte peper toe. Bak alles onder af en toe roeren 3-4 minuten tot het goudbruin en gaar is.
2. Draai het vuur wat lager en doe de kikkererwten en de suiker erbij, bak onder af en toe roeren tot de kikkererwten bruin en krokant beginnen te worden (ongeveer 8 minuten).
3. Doe de kippenbouillon en het citroensap erbij en laat de saus nog 6 minuten zachtjes pruttelen tot de saus licht is ingekookt. Haal de pan van het vuur en zet hem opzij. (Je kunt de saus van tevoren maken en vlak voor het opdienen opwarmen).
4. Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af en zet opzij.
5. Roer de spinazie en de peterselie door de kikkererwten, de spinazie slinkt door de warme saus. Doe de pasta erbij en roer alles goed door elkaar.
6. Verdeel de pasta over diepe borden en bestrooi met za'atar en sprenkel er wat olijfolie over.

Bron:  Simpel, Yotam Ottolenghi

6 September viel eindelijk het langverwachte nieuwe boek "Simpel" van Ottolenghi bij mij in de brievenbus. Na het te hebben doorgekeken en wat post-its bij de recepten geplaatst te hebben die mij het meest aanspraken (en dat zijn er héél wat, want wat een geweldig boek!), meteen naar de winkel gerend om voor een paar recepten die ik deze week wil maken de ingrediënten te halen. Dit recept stond als eerste op het lijstje en viel meteen goed in de smaak, makkelijk en snel te maken, de ansjovis proef je heel subtiel, een lekkere voedzame pasta. In het recept wordt gigli gebruikt, maar dat kon ik niet krijgen, als alternatief werd o.a. orecchiette (oortjes) aangegeven. Bij de recepten staan symbolen waarvan achter op het kaft de betekenis staat. Bij dit recept staat de S van snel, de P van provisiekast en de L van lui. Verder gebruikt hij nog de I voor niet meer dan 10 ingrediënten, de M van maak van tevoren en de E van eenvoudiger dan je denkt. Kortom een boek waar ik weer veel uit ga koken!

2 opmerkingen:

Angelique van der Linden zei

Ha Caroline,
Jij was zo enthousiast dat ik het gisteren direct gemaakt heb. En je hebt niet teveel gezegd, het was heerlijk! Ook Arnoud vond het een succes terwijl hij normaal gesproken niet echt dol op kikkererwten is. Ik ga het zeker vaker maken.

Steelstofzuiger zei

Dit gerecht ziet er super lekker uit! Hoe kom je op al deze ideeën?