woensdag 2 november 2011

Dulce de membrillo

Ingrediënten:
- 1 à 1½ kilo kweeperen
- 2 citroenen
- 1 vanille peul, opengesneden
- kristalsuiker


Bereiden:
1. Was de kweeperen en snijd ze in vieren. (gebruik een groot stevig mes, want kweeperen zijn heel hard). Laat de schil en de klokhuizen zitten. Doe ze meteen (kweeperen worden heel snel bruin) in een grote pan met veel water met een uitgeperste citroen en een opengesneden vanille peul. Zet ze op het vuur en kook ze in ongeveer een half uur gaar. Prik even met een vork of ze zacht zijn. Laat ze iets afkoelen. Nu kun je heel makkelijk de schil en het klokhuis verwijderen.
2. Doe de kweepeer in de keukenmachine en maal ze tot moes. Dit kan ook met de staafmixer. Daarna heb ik ze door een zeef gewreven. Weeg de kweeperenmoes af ( ik had 825 g moes en heb 800 g suiker gebruikt).en doe ze in een grote pan met dikke bodem. Voeg even veel suiker toe als het gewicht aan kweeperenmoes en het sap van één citroen. Meng alles goed door elkaar.
3. Zet de pan op het vuur en breng langzaam al roerend met een pollepel aan de kook. Zet het vuur laag en blijf regelmatig roeren. Pas op want dit kan spatten. Blijf goed roeren tegen het aanbranden. Na ongeveer 1 à 1½ uur heb je een mooi oranje- of bruinkleurige massa. Als de kweeperenmoes zo dik is geworden dat de pasta van de zijkanten los komt, is het klaar.
4. Vooraf heb je een bakvorm ingevet (vierkant met een doorsnede van 23 cm heb ik gebruikt) en bekleed met overhangend bakpapier. Verdeel de pasta in de vorm, maak glad met een spatel en zet nog 1 a 1½ uur in een oven op 50'C, hete lucht stand, om te laten drogen. Snijd de dulce de membrillo, als die helemaal afgekoeld en droog is, in blokjes. Je kunt de blokjes eventueel door suiker rollen, dan heb je een soort fruitsnoepje of je serveert het op een stukje Manchegokaas (dan natuurlijk niet door de suiker), zoals ze het in Spanje doen. Je kunt de dulce de mebrillo in een afgesloten blik, met vetvrijpapier er tussen heel lang bewaren.


Dit is een populaire Spaanse pasta gemaakt van kweeperen, die geserveerd wordt met Manchegokaas. Voor dit recept heb ik het internet afgestruind en eerst heel wat recepten bekeken. Uiteindelijk is het dit recept geworden met citroensap erdoor, de recepten schelen niet veel van elkaar. Je leest de meest verschrikkelijke  verhalen op internet, zo zou de pasta kunnen borrelen en dat zou tot aan het plafond in je keuken kunnen komen en je kan je handen branden aan de spetters. Dus ik was op alles voorbereid. Het bubbelde inderdaad, maar ik had het vuur vrij laag staan en het spatte niet de pan uit. Het viel gelukkig  allemaal nogal mee. Dit is niet iets wat je snel even maakt, trek er maar een middagje voor uit. Maar het is wel heel leuk om te maken en ook nog eens lekker. Vooral de combinatie met de Manchegokaas vond ik erg lekker.

14 opmerkingen:

Marian zei

Oh, weer een recept met lekkere kweeperen! De blokjes zien er erg lekker uit, echt om zo op te eten...
Groetjes
Marian

Liesbeth zei

Het ziet er erg smakelijk uit. Gelukkig kun je van het vele werk dan ook nog lang genieten. Of is het zo op???
Bedankt weer voor dit recept.

Johanna zei

Ik had laatst een soortgelijk potje in Oostenrijk gekocht, maar nu weet ik het zeker. Ga jouw recept zelf maken en serveren bij een kaasplankje.
Groet Johanna

Caroline Brouwer zei

@Johanna,zeker doen.De mebrillo is ook lekker bij andere oude harde kazen. Manchego is een vrij dure kaas, maar wel erg lekker.
@Liesbeth,ik denk dat we er wel een tijdje mee doen hoor!

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Grappig, ik wilde binnenkort ook 'n recept voor dulce de membrillo op m'n blog plaatsen :-) Deze gelei is een sweet memory aan Argentinië toen ik voor m'n studie in Buenos Aires woonde. Heb het daar ontzettend veel gegeten gewoon als jam op brood. En bij de bakker kocht ik vaak facturas, soort croissantjes, met dulce de membrillo erop: heerlijk! Heb jij ze wellicht ook gegeten in Buenos Aires?

Groetjes, Kelly

Saskia zei

ik maakte dit weekend kweeperenconfituur, heerlijk vind ik het! Het recept is ongeveer hetzelfde als het jouwe, maar dan met sinaasappel in plaats van citroen en natuurlijk ook minder suiker. Ik denk dat ik de confituur even goed bij een stukje kaas kan serveren, goed idee!

Anoniem zei

Het ziet er erg lekker uit!

Caroline Brouwer zei

@Kelly, nee ik heb het niet in Buenos Aires gegeten. Heb het toen ook niet gezien.
@Saskia, ik denk dat ik de volgende keer ook wel iets minder suiker kan toevoegen. Dit wordt natuurlijk wel steviger dan als je confituur maakt.
Kweepeer is heerlijk zie ook mijn andere recepten met kweepeer. Ik zal ook eens confituur maken, heb nl nog een paar kweeperen liggen.

Sweettflower zei

Een middagje om hieraan te werken? Ik weet niet of ik dat zou kunnen opbrengen. :)
Voor een grote stoofpot zou ik het nog wel begrijpen... ;)

Anoniem zei

Gisteren gemaakt. Inderdaad wel even roeren in de pan maar het resultaat mag er zijn. En wat een prachtige rode kleur krijgt het!

Bedankt voor het recept.
Anna

Karin zei

Caroline, bedankt dat ik het heerlijks weer mocht proeven. De combinatie met Manchego is inderdaad lekker, maar ook als "snoepje"is het niet te versmaden. Echt iets om te maken als je even niet hoeft te werken.
grrr

Anneke de zotte zei

Heb kweepeer gelei gemaakt. En met de overschot dit lekkere recept gemaakt. Dank je wel om dit delen.

Caroline Brouwer zei

Wat leuk Anneke dat je het gemaakt hebt.
Groetjes, Caroline

Unknown zei

Vries je de membrillo in plastic in? En hoe bewaar je deze, in glazen pot buiten of in de koelkast?