maandag 16 januari 2012

Gekoelde macadamianotensoep


Ingrediënten:
-  200 g macadamianoten (ongezouten en ongebrand), grofgehakt
- 1 middelgrote aardappel, gehakt
- ½ prei, alleen lichte deel, in ringen
- ½ ui, gehakt
- ½ l kippenbouillon
- 150 ml slagroom
- hazelnoot- of walnootolie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180'C en verdeel  2 eetlepels van de noten over de bakplaat en rooster ze tot ze goudbruin zijn. Hak fijn en bewaar ze.
2. Doe de aardappel, prei, ui en bouillon in een grote steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken tot de aardappel gaar is. Neem de pan het vuur en laat licht afkoelen.
3. Voeg de rest van de macadamianoten toe en pureer de soep in gedeelten glad in de keukenmachine(met de staafmixer gaat het ook goed). Roer er de room door en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen en zet dan in de koelkast om door en door koud te laten worden.
4. Serveer gekoeld in glaasjes of kommetjes, besprenkel met wat hazelnoot- of walnootolie en bestrooi met de geroosterde noten.

Bron: Delicious Kerst 2011

Een heerlijk tussengerechtje bij een etentje en helemaal van tevoren te bereiden. Walnootolie heb ik bij de Oil & Vinegar gekocht. Gebruik een niet te grote ui en ook een dunne prei. Deze hoeveelheid is voor 6 glaasjes, je moet er ook maar een bescheiden portie van serveren.

7 opmerkingen:

Marian zei

Wat een interessant recept! Lijkt me wel lekker én speciaal, inderdaad perfect voor een etentje!
Ook mooi opgediend zo in een glaasje...

Groetjes
Marian

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Dit recept had ik ook aangevinkt in het magazine :-) Lijkt me zo'n lekker soepje!

Caroline Brouwer zei

@Kelly,Ik kan het je aanbevelen, het is een heerlijk soepje!

Ellen Besaris zei

Dit lijkt me een heerlijk soepje voor de kerst. Is het machtig? Is het ook lekker om de soep warm te reseveren?

Bedankt voor je recept, Ellen

Caroline Brouwer zei

@Ellen, dit is een soepje om in kleine hoeveelheden te serveren. En zeker als je meerdere gangen maakt. Omdat je niet er niet veel van geeft,vind ik het niet echt machtig. Ik geloof dat de Delicious de eerste keer dat zij dit recept plaatsten het ook warm serveerden. Probeer het anders eerst van tevoren uit. Als je het warm serveert, kun je het misschien in cappuccino kopjes serveren. Het is een lekker soepje voor het Kerstdiner. Gebruik niet teveel ui en prei, want dat moet niet overheersen, je moet echt de macadamianoten proeven.
groeten,Caroline

Anoniem zei

Gisteren gemaakt. Mijn 1e reactie was: apart. Ik heb hem opgediend met een beetje walnotenolie. In het begin moest ik aan de smaak wennen. Al etende begon ik de soep steeds lekkerder te vinden. Vandaag (ik heb het recept gehalveerd en kon er zo 4 porties uithalen) heb ik er ipv walnotenolie een beetje hazelnootolie overheen gesprenkeld. Dit voegde voor mij echt aan smaak toe.
Ik neem aan dat je deze soep met allerlei noten kunt bereiden; bijvoorbeeld met hazelnoten. Dat ga ik de volgende keer proberen. Tot nu toe staat bij mij de pistachenotensoep van Ottolenghi nog steeds met stip op 1.
Maya

Caroline Brouwer zei

Die pistachenotensoep van Ottolenghi ga ik ook eens maken. Staat nog steeds op mijn lijstje!
groeten, Caroline